X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
בלי הגינות, בלי היגיון

רשויות העקיפה

הפגיעה בזכויותיהם של חשודים בתיקי נתניהו - כפי שהיא נחשפת בימים האחרונים - היא חלק מהתנהגות כמעט רגילה של המשטרה והפרקליטות. המצב הזה חייב להשתנות, וניתן לכל הפחות להתחיל לעשות זאת בכמה צעדים מינהליים פשוטים. השאלה היא האם יהיה רצון לכך
▪  ▪  ▪
מפרים נהלים בסיסיים [צילום: פלאש 90]

מניעת שינה. הקלטה סתר שקרית. הסתה נגד עורכי דין. תסריט אימים משפחתי. אלו כמה מן הטקטיקות של חוקרי פרשות בנימין נתניהו שנחשפו בימים האחרונים - חלקן נגד חשודים (בתיק 4000) וחלקן כלפי מי שהפכו לעדי מדינה. מה קורה כאן?
התשובה פשוטה ומעוררת חלחלה: שום דבר מיוחד. המשטרה, לעיתים באישור הפרקליטות בזמן אמת ולעיתים בגיבויה בדיעבד, רומסת זכויות נחקרים כדבר שבשגרה. אנו כותבים כאן ללא הרף על פסקי דין בהם קובעים בתי המשפט - כולל בתיקים חמורים ביותר - שהחוקרים הפרו נהלים בסיסיים שמטרתם להגן על החשודים. למשל: קטעים משמעותיים במיוחד בחקירות אינם מתועדים - ותמיד בקטעים הנוחים לחוקרים ולתובעים. למשל: החלטה מודעת שלא לומר ל-רוי מוצפי שהוא נחקר באזהרה בפרשת בנימין בן-אליעזר. למשל: קטינים שנחקרים ללא נוכחות הורה ובשעות הלילה המאוחרות. למשל: מדובבים החוצים בצורה בוטה את המותר להם.
במקרה של תיקי נתניהו, השאלה המרכזית היא האם הפעולות שנחשפו בימים האחרונים חצו את הקו היכול להביא להגנה מן הצדק, או לכל הפחות לפגוע באמינות של ההצהרות שניתנו בעקבותיהן. התשובה אינה פשוטה. הכלל הוא, שפעולות חקירה - שאינן בגדר התעללות גופנית - ייחשבו ללגיטימיות כל עוד אינן פוגעות ברצונו החופשי של הנחקר. מותר בהחלט להפעיל לחץ נפשי על חשודים; השאלה היא האם הלחץ הזה מגיע עד כדי כך, שהם מוכנים לומר כל דבר.
לצד זאת, יש דברים שבכל מקרה אסור לחוקר לעשות - למשל, לדבר עם חשוד/נחקר על עורך דינו; אסור לו לומר על כך מילה וחצי מילה. ואסור למנוע שינה, משום שזהו למעשה עינוי גופני. בית המשפט הוא שיצטרך להכריע מהו משקלן של ההפרות הללו בבחינת הראיות שהתקבלו בעקבותיהן.
לא משלמים מחיר אישי
ברמת הרוחב, ההגינות מחייבת שהמשטרה והפרקליטות ימלאו את הוראות החוק. ההיגיון מחייב שהן יעשו זאת לכל הפחות בתיקים מרכזיים, בהם ברור שיהיה עליהן להתמודד עם סניגורים שיבחנו היטב את הליכי החקירה ויעלו על כל חריגה. אבל גם ההגינות וגם ההיגיון לא עובדים כאן - כי גם השוטרים וגם הפרקליטים יודעים שלא יקרה להם כלום במישור האישי, אפילו אם מעשיהם הפסולים יתגלו.
אני לא זוכר מקרה בו שוטר או פרקליט שילמו אישית את המחיר על הפרת חוק ופגיעה בזכויות נחקרים. אפילו אם מוגשת תביעה נגד המשטרה והפרקליטות ואפילו אם היא מתקבלת - והמחוקק דאג להקטין מאוד את האפשרות שתביעות כאלו יתקבלו - קופת המדינה היא שמשלמת את הפיצוי. לא שמענו ששוטר/פרקליט שילם במשרתו על הפרות כאלה, ובוודאי שאיש לא הועמד לדין על כך.
אם רוצים להבטיח שרשויות האכיפה יקיימו את החוק שהן מתיימרות להעניש אחרים על הפרתו, חייב לבוא שינוי בסיסי. אם רוצים למנוע הודאות שווא והודעות שווא, המצב הנוכחי אסור לו שיימשך. ואם רוצים שינוי - אפשר להתחיל אותו בקלות ובמהירות.
מח"ש ונציב הביקורת
ראשית, יש להוציא את המחלקה לחקירות שוטרים ממשרד המשפטים. המצב בו שוטרים נחקרים בידי פרקליטים, שהם עמיתים של הפרקליטים העובדים בצמוד עם המשטרה, הוא בלתי תקין. מן הסתם הוא לכל הפחות תורם לכך שמח"ש הפכה לבית קברות לתיקים, כאשר הרוב המכריע של התלונות נגד שוטרים כלל אינן נחקרות. יחידה מקצועית עצמאית - נניח במשרד ראש הממשלה - תוכל לסייע לשנות את התרבות הארגונית במשטרה, ובכך לתרום להפסקת הפרות החוק והנהלים.
שנית, יש להעניק מעמד מחייב למסקנות נציב הביקורת על הפרקליטות (כיום - דוד רוזן). נכון לעכשיו הוא יכול רק להגיש המלצות, שיישומן תלוי ביועץ המשפטי לממשלה ובפרקליטת המדינה - דהיינו במבוקרים עצמם. זהו מצב יוצא דופן ובלתי תקין, המאפשר לראשי התביעה למסמס את מה שלא נוח להם ולהנציח את המצב הקיים.
שלישית, יש להתחיל להטיל אחריות אישית על שוטרים ופרקליטים. הדבר צריך להיעשות רק במקרים קיצוניים של הפרת חוק, כדי שלא ליצור אפקט מצנן שימנע פעולות תקינות ויפגע קשות באינטרס הציבורי של מאבק בפשיעה. ייתכן שיש להותיר זאת לשיקול דעתו של בית המשפט הדן בתביעות פיצויים.
רביעית, יש להרחיב את האפשרות להגיש תביעות נגד המשטרה והפרקליטות. כיום הדבר אפשרי רק לאחר זיכוי ורק אם ניתן להוכיח שלא היה מקום להגשת כתב האישום. שוב, יש להיזהר מאפקט מצנן - אך מן הראוי לאפשר לתבוע ולזכות גם בשל מעשים פסולים כשלעצמם.
חמישית, כאשר בתי המשפט נתקלים בפעולות פסולות של חוקרים ופרקליטים - חובתם להעביר זאת לידיעת גורמי הביקורת הנוגעים בדבר (מח"ש, נציב הביקורת). כיום אין שום חובה כזאת ואין אפילו נוהג כזה - מצב בלתי סביר בעליל.
דרושים אנשים ישרים
בטווח המעט ארוך יותר - עוד כמה חודשים - חייבים להעמיד גם בראש הפרקליטות וגם בראש המשטרה אנשים ישרים שיתנו דוגמה אישית, וגם יעמידו בראש סדר היום שלהם את אמירת האמת והציות לחוקים ולכללים. שבע שנותיו של השקרן שי ניצן בראש הפרקליטות יצרו תרבות ארגונית שיהיה קשה מאוד לשנות, אבל חייבים לעשות זאת. שש השנים של יוחנן דנינו ורוני אלשיך בראש המשטרה הזיקו גם הן - דנינו בשל האובססיה שלו למעצרים והרשעות, אלשיך בשל העדיפות שנתן ליחסי ציבור. בשנה האחרונה אין למשטרה מפכ"ל קבוע, דבר המחמיר עוד יותר את המצב ויוצר תחושה של איש הישר בעיניו יעשה.
מעל הכל, אסור להמשיך ולהשלים עם המצב הקיים. אסור שהשופטים ימשיכו לדבר בתסכול על מה שהם מגלים. אסור שהדרג הפוליטי יפחד לכפות על רשויות האכיפה לקיים בעצמן את החוק. אסור שחשודים ישלימו בחריקת שיניים עם רמיסת זכויותיהם. אסור שישראל תהפוך למדינת אי-חוק.

תאריך:  10/09/2019   |   עודכן:  10/09/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רשויות העקיפה
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
הפתרון היחיד
סתם אחד  |  10/09/19 09:57
2
מעניין שאיתמר לוין
באום  |  10/09/19 10:06
 
- גדול ל"ת
נטע אורי  |  10/09/19 12:37
3
לוין מדוע אתה מתלונן?
אורי פ  |  10/09/19 10:16
4
יש פתרון פשוט יותר.
9-9-9.  |  10/09/19 22:29
5
סוג חקירה כזה, אומר
מייק  |  11/09/19 22:44
6
במקרה רצח הפרקליטות היתה
מאלצת את הפתלוגים  |  14/09/19 21:47
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משטרה במוקד
איתמר לוין
מנדלבליט אימץ את החלטת רוזן והורה לפרקליטות לקבוע בכל תיק גורם אחראי שיעמוד בקשר עם המשטרה לגבי השלמות חקירה
איתמר לוין
השופט בני שגיא מותח ביקורת חריפה על קצין בכיר ועל פרקליטה בכירה, צחי חבקין ושרון כהנא, אשר החליטו במודע לרמוס את זכויותיו של רוי מוצפי כדי להוציא ממנו הודאה    השלכות הרוחב של פסיקה זו הן חמורות ומדאיגות, במיוחד לנוכח העובדה שבתי המשפט מצביעים שוב ושוב על כשלים דומים    הגיע הזמן להטיל אחריות אישית על מי שמצפצפים על החוק, וגם לפצות את מי שנפגע מהתנהגות פושעת שכזאת
איתמר לוין
שי רון ניצל את ההרשאה שהייתה לו למערכת ההזמנות המשטרתית והזמין על חשבון המשטרה פריטים ב-16,800 שקל    ביהמ"ש: העונש הקל - בשל הודאתו, חלוף הזמן ופיטוריו מהמשטרה
איתמר לוין
בשלוש השנים האחרונות עומד הסכום השנתי על 23 מיליון שקל    ירידה חדה בתשלומים בשל שימוש בכוח, ירידה מתמשכת בפיצויים על העמדה לדין, זינוק בפיצויים על ליקויים במעצרים
איתמר לוין
ביקשה לקבל חומרים על כת דתית שבידי רביב דרוקר - אך פעלה בניגוד לנהליה שלה, ולמרות זאת טענה שביקשה את האישור הדרוש    ביהמ"ש: מלכתחילה לא הייתה הצדקה לבקשה חריגה זו
רשימות נוספות
איזוק בהפגנה נגד שקד  /  איתמר לוין
מאסר לשוטר לשעבר שתקף את אשתו  /  איתמר לוין
ליקויים חמורים בחקירת בן 15  /  איתמר לוין
מוגבל שכלית נמצא במעצר במקום בטיפול  /  איציק וולף
משטרת בריטניה טועה ובגדול  /  איתמר לוין
עבירת תדמית  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il