X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
בשתי המדינות הוקמו מערכות דמוקרטיות שבירות לאחר עימותים אלימים, ובשתיהן מצוי השלטון בידי מפלגות העסוקות בעיקר בבזיזת הקופה ובשימור כוחן
▪  ▪  ▪
מפגינים בעירק. 250 הרוגים [צילום: האדי מיזבאן, AP]

הפלת הממשלות הנוכחיות של עירק ולבנון איננה המטרה העיקרית של רבבות המפגינים בשתי המדינות בשבועות האחרונים. רבים מהם רוצים לשנות את השיטה שהביאה אותן לשלטון, סבור פייננשל טיימס (יום ב', 4.11.19).
הדמוקרטיות השבריריות של עירק ולבנון נולדו מתוך עימותים: מלחמת האזרחים ההרסנית בלבנון והפלישה האמריקנית לעירק. התוצאה בשתי המדינות הייתה יצירת מערכות סבוכות של חלוקת כוח, שמטרתן לאזן בין אינטרסים דתיים ואתניים, בתקווה ליצור ממשלות ייצוגיות ולמנוע שפיכות דמים נוספת. אלא ששיטות אלו הושחתו בידי המפלגות שהן עצמן העצימו, השלטון אינו מתפקד והאזרחים דורשים רמת חיים טובה יותר.
המפגינים – במיוחד צעירים משכבות הביניים, מתוסכלים כלכלית וחסרי ניסיון בעימותים הקודמים – מפנים את זעמם לעבר מפלגות מגזריות, אשר לתחושתם נאחזות בשלטון, בוזזות את משאבי המדינה ואינן מתייחסות לצרכי האזרח מן הרחוב.
בלבנון חולק השלטון בין הסונים, השיעים והנוצרים במסגרת ההסכם לסיום 15 שנות מלחמת האזרחים. המושבים בפרלמנט חולקו בהתאם למספרם של בני כל עדה, הנשיא הוא תמיד נוצרי, ראש הממשלה הוא סוני ויו"ר הפרלמנט הוא שיעי. בעירק, שם רוב התושבים הם שיעים, חולק השלטון בינם לבין הסונים והכורדים, עם כמה תפקידים המובטחים למיעוטים. החלוקה המקובלת היא ראש ממשלה שיעי, נשיא כורדי ויו"ר פרלמנט סוני. בשתי המדינות מוענקות משרות ממשלתיות על בסיס עדתי, מה שאומר שלעיתים קרובות הנאמנות גוברת על הכישרון.
המפגינים טוענים, כי חלוקה עדתית זו מעניקה לאליטות את משאבי המדינה ומעודדת שחיתות. הם יוצאים גם נגד חוסר היעילות שיצרו מערכות אלו: קבלת החלטות נתקעת בשל הצורך להשיג הסכמות רחבות, ויצירת רשתות של קשרים וחסויות בשירות הציבורי עולה ביוקר. מספר עובדי המדינה בעירק עלה פי ארבעה מאז 2003 ומגיע ל-3 מיליון. בעוד לעירק לפחות יש נפט שמזין את קופתה, לבנון סובלת מחוב המגיע ל-150% תוצר. ובמקביל, בשתי המדינות יש מחסור כרוני במים, חשמל ומערכות לטיפול בפסולת.
מערכות פוליטיות אלו, שנועדו ליצור אחדות, יוצרות בפועל פילוג – מסביר פייננשל טיימס. הפוליטיקאים העדתיים מטילים פחד על בני עדותיהם וטוענים שרק היצמדות אליהם תבטיח את שלומם. עם זאת, יש הטוענים שעם כל חולשותיהן של המערכות הללו – הן עדיפות על שלטון סמכותני, ובוודאי על פני רודן רצחני כמו סדאם חוסיין.
המפגינים בשתי המדינות דורשים חוקי בחירות חדשים, אך יודעים שמדובר בדרך ארוכה ושהאליטות הקיימות יעשו כל שביכולתן כדי לשמר את המערכת ולהבטיח את שרידותן. אחד ממנהיגי ההפגנות בעירק אמר לפייננשל טיימס: "המפגינים מאיימים על האימפריות הפיננסיות של המפלגות. הציבור רוצה ממשלה של העם וזה מפחיד את המפלגות". המפגינים בעירק נתגלו בתגובה אלימה מבעיתה: לפחות 250 איש נהרגו בחודש האחרון בהתנגשויות עם כוחות הביטחון, פרץ האלימות הגרוע ביותר מאז הובס דאעש. חלק מן הפרשנים סבורים, כי היעד של החלפת השיטה אינו מציאותי. "זה איננו בית קלפים אלא מערכת איתנה, ויהיה צורך באסטרטגיה לטווח ארוך כדי להפיל אותה", אומר פרופ' באסל סאלח מהאוניברסיטה האמריקנית בביירות.

תאריך:  04/11/19   |   עודכן:  04/11/19
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
הושגה פריצת דרך חשובה בדרך לעריכת בחירות לפרלמנט ולנשיאות בשטחים, חמאס ושאר הפלגים הסכימו למתווה שהציע יו"ר הרש"פ    קיום הבחירות מחייב את הסכמת ישראל להשתתפות תושבי מזרח ירושלים בבחירות, ללא הסכמתה הבחירות לא יתקיימו
יוני בן-מנחם
מותו של מנהיג דאעש אבו בכר אל-בגדדי הפתיע את העולם ואת הארגונים הגי'האדיסטים שינסו כעת לנצל לטובתם את חולשתו של הארגון. על-פי ההערכות של גורמי מודיעין במערב, צפויה תחרות קשה על השאלה מי יוביל את רעיון הג'יהאד, לא ברור אם השלוחות של הארגון בעולם ישמרו נאמנות למנהיג החדש
אליהו קאופמן
"המדינה האיסלאמית" מתפרקת בימים אלה אבל הרבה סימני שאלה נותרו ויוותרו סביב הופעתה וגניזתה הפתאומית    האומנם ארגון "דאעש" היה באמת ארגון טרור איסלאמי או שמא מדובר כאן בזרוע ששימשה את המערב להנמכת כוחם של הסורים והשיעים במזרח התיכון?
יוני בן-מנחם
ארגון חיזבאללה והביטחון הלבנוני הגבירו את האבטחה על בכירי הארגון ועל ראשי הג'יהאד האיסלאמי וחמאס המתגוררים בלבנון מחשש שהמוסד הישראלי יחסלם בחסות אירועי "האינתיפאדה" החדשה במדינה. האווירה בלבנון היא עוינת מאוד את אירן וחיזבאללה ומהווה כר פעולה נוח לפגוע בראשי הטרור, חשוב שכל פעולה ישראלית תיעשה באופן מתוחכם וללא "טביעות אצבע".
איתמר לוין
המסמכים משנת 2017 מגלים, כי מטען הרימונים בעלי מנועי הרקטות שנתפס שנה קודם לכן בדרכו לנמל סואץ, נרכש בידי הצבא המצרי - תוך הפרה בוטה של העיצומים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il