X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
אקונומיסט גם בדק ומצא, כי מדינות דמוקרטיות מתמודדות טוב יותר מאשר מדינות סמכותניות עם מגיפות - בשל הצורך בזרימה חופשית של מידע וביקורת
▪  ▪  ▪
לא רוצים סינים [צילום: נג האן גואן, AP]

מגיפת הקורונה מביאה איתה מחלה מסוג אחר: גזענות נגד בני הלאום הסיני. התופעה הביאה לגינויים מצד ממשלות קנדה, דנמרק ואוסטרליה – וגם מצד ממשלת סין. מלצר במסעדה בצ'יינהטאון בלונדון מדווח על ירידה של 70% במספר הלקוחות מאז פרוץ המגיפה, ורוב אלו שכן מגיעים הם סינים בעצמם. סטודנט מלזי באוניברסיטה בלונדון החליט לוותר על השיעורים משום ש"מחצית התלמידים סינים".
מספר קבוצות אתניות סיניות משיבות מלחמה שערה – מדווח אקונומיסט. קמפיין במדיה החברתית בצרפת, בשם JeNeSuisPasUnVirus ("אין לי את הווירוס") עודד מאות לשתף את סיפוריהם; חלקם הם אסיאתים לא-סינים, האומרים שספגו את נזקי המשנה. אוסטרלים ממוצא סיני השיקו עצומה המאשימה שני עיתונים בשימוש בלשון גזענית בקשר לנגיף; רבבות חתמו עליה.
אלא שיש גם סינים החוטאים בצורה דומה, כאשר הם חושדים או חוששים מפני מי שמגיעים מהעיר ווהאן, מוקד ההתפרצות, מחבל הוביי בו היא נמצאת או בכלל ממרכז סין. ב-2 בפברואר אסרה ארה"ב על-כניסתם של מי שאינם אזרחיה ואשר שהו לאחרונה בסין, החלטה שגררה ביקורת מצד רבים במערב. אבל ריאן ז'אנג, המתגורר בעיר הקנדית בארנבי ששליש מתושביה ממוצא סיני, אומר שרוב בני הקהילה המקומית תומכים בצעד דומה מצד קנדה.
הביטוי הבולט ביותר לעוינות בפזורה הסינית הוא מצד בני הונג-קונג כלפי בני סין, על-רקע המהומות המתמשכות בהונג-קונג בדרישה ליותר דמוקרטיה. קנדי אחד ממוצא הונג-קונגי מכנה בשם "ארבה" את יוצאי סין הרוכשים מסיכות – כינוי המשמש במחוז מוצאו לתיאור תושבי סין הפושטים על החנויות המקומיות ומרוקנים את המדפים. סולידריות אתנית אינה קיימת גם בקרב הסינים עצמם.
אקונומיסט בדק היבט נוסף של הקורונה: הקשר בין סוג המשטר לבין היכולת להתמודד עם מגיפות רחבות היקף. שר החוץ הסיני, וונג יי, טען, כי "רק בסין ורק תחת מנהיגותו של הנשיא שי ג'ינפינג יש אמצעים כה יעילים כדי למנוע את התפשטותה של מגיפה פתאומית שכזאת". ממשלת סין אוהבת להזכיר, כי כאשר פרצה מגיפת שפעת בארה"ב בשנת 2009, לא הצליח הממשל המקומי למנוע את התפשטותה ו-284,000 איש ברחבי העולם מתו ממנה. אולם מצא העיתון, ככלל – מדינות דמוקרטיות מתפקדות טוב יותר במצבים כאלו.
זוהי המסקנה מבדיקת המגיפות המתועדות מאז 1960: לא משנה אם מדובר במדינה עשירה או ענייה; במדינות דמוקרטיות שיעור המתים נמוך יותר. במדינות סמכותניות ברמת ההכנסה של סין, מגיפות קודמות הרגו שישה מכל מיליון תושבים; במדינות דמוקרטיות השיעור הוא ארבעה למיליון. תוצאות דומות נמצאו בבדיקה של מגיפות נרחבות בלבד (למעלה מ-50 מקרי מוות), או בבדיקת מגיפות שהיו מוגבלות לאזור מסוים.
לכאורה, מפתיע לראות שדמוקרטיות – עם ההליך הביורוקרטי המסורבל שלהן – מתפקדות טוב יותר מעריצויות, בהן ניתן להנחית פקודות לביצוע מיידי. מצבי חרום דורשים צעדי חרום, שלעיתים לא נתפסים כעולים בקנה אחד עם משטר דמוקרטי. בנורבגיה, אחת המדינות הדמוקרטיות ביותר בעולם, דן הפרלמנט במשך שבע שנים במיקומן של 200 מיטות אשפוז חדשות; בסין הוקם בית חולים בן 1,000 מיטות לחולי הקורונה – בתוך עשרה ימים.
אולם, מסביר אקונומיסט, משטרים סמכותניים אינם בנויים לתהליכים המצריכים זרימה חופשית של מידע ודו-שיח פתוח בין התושבים לשליטים. למשל: כאשר פורצת מגיפה, משוב מן השטח על פעולות הממשלה הוא חיוני לצורך תגובה דינמית. אבל מדינות לא-דמוקרטיות מגבילות את העברת המידע ואת מתיחת הביקורת.
קחו לדוגמה את לי וונליאנג. הרופא בן ה-33 מהעיר ווהאן הזהיר באופן פרטי כבר בחודש דצמבר את עמיתיו מפני הופעתה של מחלה דמויית-סארס. במקום להקשיב לדאגותיו, המשטרה עצרה אותו בשל "השמעת האשמות שווא". לי שוחרר מאוחר יותר, אך כבר חלה בעצמו בקורונה ומת בשבוע שעבר. או המקרה החמור בהרבה של הנשיא שי, אשר על-פי דיווח בבטאון המפלגה הקומוניסטית – ידע על המחלה כבר בשלביה הראשונים והורה לפעול ב-7 בינואר – שבועיים לפני ההודעה הרשמית עליה. ייתכן שמטרת הדיווח הייתה לצייר את שי כמי ששולט במצב, אך הוא גם הוכיח שהנהגת סין חלשה מאוד בהעברת מידע מציל חיים לציבור.

תאריך:  23/02/20   |   עודכן:  23/02/20
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יומן עולמי
איתמר לוין
מייקל בלומברג ופיט בוטייג'יג' הם אנשי מרכז במרוץ למועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות. אולם טוען קרוגמן, בשני נושאים נדמה שמוחותיהם נאכלו בידי זומבים - משום שהם מאמצים טיעונים מופרכים שמקורם דווקא בתעמולה של הימין
איתמר לוין
האיחוד מקווה לחזור על הצלחתו בתחום שמירת הפרטיות ומפנה את תשומת ליבו לבינה המלאכותית - אבל מסתכן ביצירת מדיניות פרוטקציוניסטית, מנתח אקונומיסט
איתמר לוין
ראש ממשלת בריטניה יגלה בקרוב, שהניצחון הוא רק ההתחלה של ממשלה מוצלחת. מורדים אפשריים מחכים בסיבוב, ויהיו להם לא מעט הזדמנויות - צופה דיילי טלגרף
איתמר לוין
אלכסיס קואו היא רק האישה השלישית הכותבת ביוגרפיה של הנשיא הראשון - ובראיון לוושינגטון פוסט היא טוענת, כי יש חשיבות למגדר של מי שעוסק באיש
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס: שר המשפטים, ויליאם באר, שקל אמש להתפטר לאחר שטראמפ התעלם מבקשתו להפסיק את ההתקפות הפומביות; משרד המשפטים מכחיש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il