X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
אוטובוס ילדי אביבים שהותקף על-ידי מחבלים [צילום: משה מילנר/לע"מ]
50 שנה ל"אסון ילדי אביבים"
ב-22 במאי 1970 התרחש ב"כביש הצפון" ליד קיבוץ ברעם פיגוע טרור מהקשים שידעה עד אז מדינת ישראל מחבלים שחדרו מלבנון ירו מספר פצצות בזוקה לעבר אוטובוס שהסיע תלמידים ושלוש מתוכן פגעו בו בפיגוע, שכונה לימים בשם "אסון ילדי אביבים", נהרגו 12 מנוסעי האוטובוס, מרביתם תלמידים, ועשרות נפצעו רוב ההרוגים היו בני מושב אביבים
פנים אוטובוס ילדי אביבים לאחר שהותקף [צילום: משה מילנר/לע"מ]

אלוף פיקוד הצפון מוטה גור מבקר את פצועי פיגוע אוטובוס ילדי אביבים [צילום: משה מילנר/לע"מ]

פינוי פצועי אוטובוס ילדי אביבים [צילום: משה מילנר/לע"מ]

בבוקר יום שישי 22 במאי 1970, בסביבות השעה 7:30, יצא ממושב אביבים שליד גבול לבנון, כמדי יום ביומו, אוטובוס "אגד" שהסיע תלמידים ממושב אביבים אל בית הספר האזורי במושב דוב"ב הסמוך, שם למדו ילדי אביבים יחד עם ילדי דוב"ב. הייתה זו נסיעה שגרתית. באוטובוס היו כ-30 ילדים מכיתות א' עד ג', מספר מורות ושני מבוגרים נוספים שהצטרפו לנסיעה.
האוטובוס היה נהוג על-ידי רמי ירקוני מצפת. בהגיע האוטובוס לעיקול הכביש בין קיבוץ ברעם למושב דוב"ב הותקף על-ידי מחבלים שחדרו מלבנון וירו לעברו מספר פצצות בזוקה. שלוש מתוכן פגעו בו. אחת ליד מושב הנהג, אחת באמצע האוטובוס ליד הדלת האחורית, והשלישית בגג האוטובוס. הנהג שנפצע קשה ניסה להשתלט על הגה האוטובוס אך תוך שניות איבד הכרתו צנח ומת.
האוטובוס ירד מהכביש אל שדה ולאחר כמה מטרים נעצר. כתוצאה מהפגיעה נהרגו במקום מרסיסים וכוויות 7 מנוסעי האוטובוס. מלבד ההרוגים היו באוטובוס עוד 22 פצועים, חלקם קשה. לשמע הפיצוצים הגיעו למקום כמה חברי קיבוץ ברעם וחיילים שהיו באזור. בעזרתם הוחל בהעברת הפצועים לקבלת טיפול רפואי ראשוני במרפאה של קיבוץ ברעם ומשם הועברו לבית חולים הממשלתי בצפת שם הוכרז מצב חירום.
מספר פצועים קשה הועברו במסוקים לבית החולים הממשלתי רמב"ם בחיפה. בשל המיקום המרוחק התעכב פינוי הפצועים קשה, ולא מן הנמנע כי ייתכן שפינוי מהיר יותר היה מציל חייהם של כמה מהם.
מסביב הייתה זוועה, דם, איברים מרוסקים וצעקות
המורה גילה צעירי בת 22 מחדרה שהייתה בין הנוסעים באוטובוס ונפצעה בפיגוע סיפרה לסופר "דבר בצפת": "נסעתי באוטובוס הילדים לדובב ופתאום נשמע פיצוץ. בדקות הראשונות לא ראיתי דבר ופתאום ראיתי דם על שמלתי ובעיני. מסביב הייתה זוועה, דם, אעברים מרוסקים וצעקות. הדלת האמצעית נפתחה, ירדתי עם המורה יונה נגר, הוצאתי את הילדים החוצה והושבנו אותם ליד הכביש. אחרי כמה דקות הגיעה עזרה. באו חיילים מברעם ומהסביבה. הילדים שהיו מסוגלים ללכת הלכו עם האנשים למשק ואת האחרים אספו מכוניות".
עד צאת השבת מתו מפצעיהם עוד שלושה פצועים קשה ובכך עלה מספר ההרוגים באסון עלה ל-12. המחבלים הצליחו להימלט לאחר הירי ולחזור בחזרה לשטח לבנון. אסון "אוטובוס ילדי אביבים" מזכיר במידה רבה את אסון האוטובוס במעלה עקרבים בדרום בשנת 1954. גם שם הותקף אוטובוס אגד (אש"ד), נרצחו חלק מנוסעיו והמחבלים הצליחו להימלט מעבר לגבול.
הממשלה מתכנסת לישיבה מיוחדת
ממשלת ישראל התכנסה בעקבות הפיגוע הרצחני לישיבה מיוחדת. ראש הממשלה גולדה מאיר שידרה בליל שבת את הודעת הממשלה על הפיגוע והביעה בשם הממשלה זעזוע וזעם "על ההתקפה הרצחנית משטח לבנון על אוטובוס אזרחי". מאיר ציינה כי ממשלת לבנון נושאת במלוא האחריות לרצח הנפשע.
ההערכה היא, כי המחבלים תכננו במשך שבועות את ביצוע הפיגוע, עקבו אחר התנועה ב"כביש הצפון וידעו כי באוטובוס נוסעים תלמידים.
הלווית ההרוגים
מחזות קורעי לב נראו בבית העלמין בצפת לשם הובאו לקבורה רוב ההרוגים. הרוגי האסון נקברו בחלקה מיוחדת בבית העלמין בצפת. בהלוויתם השתתפו סגן ראש הממשלה ושר החינוך יגאל אלון, שר הביטחון משה דיין, הרמטכ"ל חיים בר לב ואלוף פיקוד הצפון מוטה גור. יגאל אלון נשא דברי הספד.
הלווית נהג האוטובוס רמי ירקוני (גרינר), בן 29, אשר התגורר בצפת, נערכה בהרצליה. הותיר אישה הרה ובת. באתר להנצחת חללי פעולות איבה מסופר כי ארבעה חודשים לאחר מותו של רמי נולדה הבת השנייה שכה ציפה לה, ונקראה על שמו - רמית.
אגב, כחצי שנה לפני הפיגוע אסון ילדי אביבים, ניצלו רמי ואחרים בנס כאשר פצצת בזוקה שנורתה על-ידי מחבלים בכביש מלכיה ברעם התפוצצה מטרים ספורים לפני האוטובוס בו נהג.
בהלה בלבנון
מחשש לפעולת תגמול ישראלית החלו המוני תושבים לבנוניים המתגוררים בגזרה התיכונה בדרום לבנון, במנוסה המונית צפונה לכיוון בירות. כל ניסיונות שלטונות הלבנוניים לבלום הבריחה לא הועילו ואלפי לבנונים נטשו את בתיהם באזור. ימים ספורים לאחר ההתקפה הרצחנית על האוטובוס ליד קיבוץ ברעם, ב-25 במאי 1970 נכנס כוח צה"ל שכלל מספר טנקים ונגמ"שים לתוך שטח לבנון למה שכונה בתקשורת "סיור אלים".
הכח הלא גדול סייר ופיטרל בשטח לבנון וערך "סיורים ותצפיות" בין השאר למטרת איתור מחבלים ונשק ומניעת פעולות טרור כנגד ישראל. הייתה זו למעשה מעין הפגנת נוכחות והרתעה. כניסת כוחות צה"ל לשטח לבנון הגם שמדובר היה בכח קטן עוררה בהלת "פלישה" שלובתה על-ידי שלטונות בירות וארגון "הפתח".
.בעקבות הפיגוע אבטחה לאוטובוסים ב"כביש הצפון"
בעקבות פיגוע "אסון ילדי אביבים" החל צה"ל לאבטח כל אוטובוס שנסע ב"כביש הצפון". בשלהי שנת 2013, 43 שנים אחרי פיגוע האוטובוס באביבים, נפטרה לאה רביבו, מפצועות פיגוע זה. 43 שנים חייתה לאה עם רסיס שחדר לראשה בעת הפיגוע.
בשלב מסוים, כך נמסר, הרסיס בראשה גרם לזיהום והביא למותה. בת 52 בלבד הייתה במותה. בכך מסתכם מספר הרוגי אסון ילדי אביבים ב-13 הרוגים. בין הרוגי "אסון ילדי אביבים" אח ואחות - שמעון ביטון בן 9 ואחותו חביבה ביטון בת 7.
לזכרם ולהנצחתם של הרוגי "אסון ילדי אביבים" הוקמה ליד קיבוץ ברעם אנדרטה. היא כוללת רחבת אבן מרוצפת ומוקפת עצים אשר תחומה בקיר גבוה, העשוי מאבנים לא מעובדות. על הקיר שמות ההרוגים. בהמשך לקיר ההנצחה ניטעה "חורשת ילדי אביבים".

תאריך:  24/05/2020   |   עודכן:  24/05/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אגד  גולדה מאיר
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רפי לאופרט
למי שמחפש אצל גנץ הפוליטיקאי את קיומן המוחלט של הבטחות, אני מזכיר את דברי אשכול ז"ל: "הבטחתי, ...אבל לא הבטחתי לקיים". מה שלמדתי מהראיון עם אילנה דיין הוא שנינוחות גנץ היא מאפיין-אופי. בדילמה שעמדה לפניו בין בחירה בכישלון והותרת חופש הפעולה המלא בידי נתניהו, לבין סיכוי, בחר, בתמיכה שקטה של השמאל, בסיכוי
אבי נחמני
תתפלאו לשמוע, במערך החירום גם אנחנו היינו    עובדי הרווחה והעובדים הסוציאליים    אלה שנוהגים לומר עליהם שעושים עבודת קודש    גם לנו היה חלק ותרומה במערך החירום
איתן קלינסקי
קשה לי לקבל, שפגיעה בקדושת החיים - לקטול את חייו של אדם חוטא - היא אמצעי להענשה, כשהחטא הוא מעידה במישור הריטואלי    אני מוכן להסכים עם מתן עונש מוות, אם אדם רצח. אני שולל קטילת חיי אדם על אי-עמידה בכללי הטקס הדתי
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים    והפעם - לא שם לב, בריונות, הכוח הראשון, סיור מרגש, שונאת קיץ, הקרב על החמאה, מותר לקרוא ומגוחכים ביותר    "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג)    הרבה בריאות, שמחה ואושר לכולנו
יוני בן-מנחם
למרות הודעתו על התנערות מההסכמים עם ישראל, יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לא פירק את הרש"פ ומוסדותיה כמתחייב מהמהלך. ביטול התיאום הביטחוני עם ישראל מגביר את העויינות והמתיחות בשטח אך הרש"פ העבירה מסר לישראל כי לא תתיר טרור ואלימות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il