X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
בלחץ ממשל טראמפ הושג פיוס בין קטר לבין "הרביעיה הערבית" אשר הטילה עליה חרם מדיני וכלכלי בגלל תמיכתה בטרור והתערבותה בעניינים הפנימיים במדינות ערב. יורש העצר הסעודי הסכים למהלך כמחווה של רצון טוב לקראת הממשל החדש בארה"ב וכדי לשפר את סיכוייו להפוך למלך סעודיה, שאר המדינות מתנהלות בחשדנות כלפי קטר שיש לה יחסים טובים עם אירן וטורקיה
▪  ▪  ▪
אמיר קטאר, דונלד טראמפ [צילום: איוואן ווצ'י/AP]

ועידת מועצת מדינות המפרץ ה-41 התכנסה השבוע בעלא שבסעודיה והודיעה על השגת פיוס בין קטר לבין "הרביעיה הערבית" (מצרים, סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין) אחרי חרם ומצור מדיני וכלכלי שלהן על קטר במשך כ-4 שנים. הפיוס הושג באמצעות מאמצי תיווך אינטנסיביים של כווית וממשל טראמפ שנמשכו שבועות ארוכים, תוצאות הבחירות לנשיאות בארה"ב, תהליך הנורמליזציה עם ישראל והודעת אירן על מעבר העשרת האוראניום לרמה של 20 אחוזים האיצו את תהליך הפיוס.
אנוואר קרקאש, שר החוץ של איחוד האמירויות הודיע כי סעודיה, מצרים, בחריין ואיחוד האמירויות הסכימו על חידוש הקשרים עם קטר, בפועל נפתח מחדש המרחב האווירי של סעודיה לטיסות קטריות ונפתחו גם הגבולות היבשתיים והימיים עמה.
גורמים במפרץ אומרים כי פתיחת המרחב האווירי הסעודי לטיסות קטריות תגרום נזק כספי לאירן בסך 100 מיליון דולר בשנה, בארבע השנים האחרונות שילמו הקטרים את הסכום הזה לאירן כדי שיוכלו לטוס דרך המרחב האוווירי שלה לאחר שסעודיה סגרה את המרחב האווירי בפני קטר, הנשיא טראמפ הצליח בכך לגרום נזק כלכלי נוסף לאירן לפני שהוא עוזב את הבית הלבן.
מלך סעודיה, סלמאן בן עבד אלעזיז, לא השתתף בוועידה אך בירך על כינוסה, את הוועידה ניהל ביד רמה יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, בלטו בהיעדרם כמה מנהיגים שהודיעו ברגע האחרון כי נבצר מהם מלהגיע, מדובר בנשיא מצרים, יורש העצר של אבו דאבי, מלך בחריין וסולטאן עומאן, אולם הם שלחו משלחות לועידה בראשות נציגים בכירים.
פרשנים בעולם הערבי אומרים כי הדבר מעיד על כך שמדינות אלה אינן שלמות עם מתווה הפיוס ומסתייגות ממנו, היעדרות מנהיגיהן מהוועידה מעידה על כך שהן אינן ממהרות להתחבק מחדש עם קטר ומעדיפות לראות כיצד יתפתחו הדברים, גורמים במצרים ובאיחוד האמירויות אומרים: "ההתנהגות של קטר כלפינו היא שתקבע אם מדובר בפיוס אמיתי או בהפסקת אש זמנית."
לא ברור גם מה עלה בגורלן של 13 הדרישות שהציבה בזמנו "הרביעיה הערבית" לפיוס עם קטר כמו למשל: סגירת ערוץ אל-ג'זירה, הינתקות של קטר מתנועות "האחים המוסלמים" וחמאס, סגירת הבסיס הצבאי של טורקיה בקטר, צמצום הקשרים של קטר עם אירן ועוד, צריך לזכור כי החרם על קטר הוטל עליה לאחר שהגיעו מים עד נפש ו"הרביעיה הערבית" האשימה את קטר בתמיכה בטרור ובהתערבות בעניינים הפנימיים של מדינות ערב.
גורמים בקטר אומרים כי קטר לא נכנעה ולא קיבלה שום אחת מ-13 הדרישות שהוצבו לה, אולם, היא הפיקה את הלקחים הדרושים כיצד להתנהל מול "הרביעיה הערבית" באופן שימנע חיכוכים עמה בעתיד. שר החוץ האירני ג'וואד זריף בירך את קטר על הישגיה ואמר כי הסכם הפיוס הוא "תוצאה של ההתנגדות והאומץ מצדה של קטר שלא נכנעה ללחצים ולסחיטה, אירן איננה האויב או האיום על שכנותיה הערביות".
הדעה הרווחת בעולם הערבי היא כי מדובר בניצחון של קטר מכיוון ש"הרביעיה הערבית" לא השיגה אף אחת מדרישותיה וקטר עמדה בלחץ, שליט קטר השיח' תמים בן חמד הצליח להתחבר היטב לנשיא טראמפ ולשכנעו שהוא נלחם בטרור ובכך מיסמס את דרישות "הרביעיה הערבית" אולם, אין מדובר בסוף פסוק וקטר תצטרך מעתה ואילך לשקול את מדיניותה כלפי "הרביעיה הערבית " להתנהל מולה בזהירות רבה, במיוחד מול מצרים ואיחוד האמירויות. הסכם הפיוס נראה בשלב הזה יותר כהסכם פיוס בין קטר לסעודיה מאשר כהסכם פיוס בין קטר למצרים, בחריין ואיחוד האמירויות.
ההשלכות על ישראל ואירן
יש לשים לב לנאום שנשא יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בוועידה, הנאום היה קצר אך חשוב, הוא תיאר את סכנות תוכנית הגרעין האירנית, פרויקט הטילים הבליסטיים ומגמות ההתפשטות של אירן במזרח התיכון והגדיר אותם כאיום לביטחון הלאומי האזורי והבינלאומי וכי יש להתאחד נגד סכנות אלה.
נראה כי ממשל טראמפ פעל למען השגת הפיוס כדי לגבש את כל מדינות המפרץ מול הסכנה האירנית תחת מטריה אמריקנית, זוהי אותה ברית אזורית על-פי חזון ממשל טראמפ שישראל אף היא חלק ממנה, למרות שלקטר יש יחסים טובים עם אירן וצריך לראות כיצד היא תתנהל מולה לאחר הפיוס עם סעודיה. סיבה נוספת של הממשל הייתה לפייס בין סעודיה לבין קטר כדי לקדם את הנורמליזציה שלהן עם מדינת ישראל.
לקטר ולישראל היו בעבר משרדי אינטרסים משותפים בתל אביב ובדוחא, קטר מסייעת מבחינה אזרחית לרצועת עזה והשליח שלה מוחמד אלעמאדי מבקר תכופות בישראל וגם בכירים ישראלים ובהם ראש המוסד יוסי כהן ואלוף פיקוד הדרום הרצי הלוי ביקרו בקטר לדיונים על המצב ברצועת עזה והגשת הסיוע ההומניטרי לתושביה, בכירים ישראלים נוספים ביקרו בדוחא כדי לנסות ולהביא להסכם נורמליזציה בין שתי המדינות.
אי אפשר להתעלם מהאינטרסים של סעודיה שנוצרו בעקבות תוצאות הבחירות בארה"ב והאיצו את תהליך הפיוס מבחינתה, הסעודים רוצים ביחסים טובים עם ממשלו של ג'ו ביידן והיו מוכנים להגמיש את עמדותיהם, יורש העצר מוחמד בן סלמאן יעשה הכל מבחינה אזורית ובינלאומית כדי להבטיח כי הוא יהיה המלך הבא של סעודיה, הוא רצה בפיוס כדי לפתוח דף חדש עם קטר ועם ממשל ביידן.
היחסים עם טורקיה ואירן
אירן נתפסת כאויב הגדול של מדינות המפרץ, מלבד קטר אשר במהלך 4 שנות החרם והמצור התקרבה לאירן ונעזרה בה כדי לשבור את המצור הכלכלי שהטילה עליה "הרביעיה הערבית". עכשיו השתנתה תמונת המצב וקטר תצטרך להחליט למי נתונה נאמנותה, לציר השיעי או לציר הסוני, סביר להניח שהיא תמשיך לרקוד במקביל על שני החבלים. האירנים מודאגים מהפיוס אך כלפי חוץ הם טוענים שהאינטרסים שלהם לא יפגעו כתוצאה מכך.
גם טורקיה בדומה לסעודיה רוצה לשפר את מצבה האזורי והבינלאומי לקראת כניסת ג'ו ביידן לבית הלבן והיא חוששת מסנקציות אמריקניות. הנשיא ארדואן, מבכירי תנועת "האחים המוסלמים" העולמית מנסה לפתוח כבר עכשיו דף חדש ביחסים עם ישראל, מצרים, סעודיה ואיחוד האמירויות כדי למצוא חן בעיני ממשל ביידן והוא אף נערך לקיים רפורמות פוליטיות, כלכליות ודמוקרטיות בטורקיה. בין טורקיה לסעודיה יש משבר אמון גדול ויתכן שהנשיא ארדואן ינצל כעת את הפיוס ויבקש מקטר לסייע לו להתקרב לסעודיה.
בשורה התחתונה, ועידת הפיוס בסעודיה מסמלת את הפרגמטיזם של מדינות המפרץ אל מול השינויים האזורים והשינוי בממשל האמריקני, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן רוצה, בתוקף היותה של סעודיה מנהיגת המפרץ, להחיות מחדש את מועצת מדינות המפרץ כגוף חזק ומאוחד נוכח הסכנה האירנית, מדינות המפרץ מנסות להתאקלם במציאות החדשה שנוצרה, החשדנות שלהן כלפי קטר לא נעלמה והן יתקדמו בזהירות בתהליך הפיוס, אנוואר קרקאש, שר החוץ של איחוד האמירויות אמר כי ההתקדמות תעשה על-פי לוח זמנים אך סירב לפרטו.

תאריך:  07/01/2021   |   עודכן:  07/01/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
חשש בדרג המדיני בישראל כי תימן תהפוך לחזית נוספת במאבק נגד אירן בגלל הנשק המתקדם שאירן סיפקה למורדים החות'ים. בירושלים חוששים כי היחס הפייסני הצפוי של ממשל ביידן כלפי אירן יעודד את המורדים החות'ים להגביר את פעילות הטרור שלהם בים סוף
יורם אטינגר
סאליבן היה שחקן מרכזי בניהול המו"מ על הסכם הגרעין מ-2015    הוא מתנגד ליוזמות לשינוי המשטר באירן, ומעריך שאפשר לנהל מו"מ חיובי ולהגיע לדו-קיום בשלום עם האייתולות
יוני בן-מנחם
אירן שיגרה מסר מפייס לממשל טראמפ כי היא מתנגדת להתקפות על שגרירות ארה"ב בבגדד ואיננה מעוניינת בהגברת המתיחות בעירק. אירן מורתעת אך המתיחות בעירק גבוהה ויתכן שמליציות שיעיות "סוררות" ינסו בכל זאת לפגוע ביעדים אמריקניים במדינה
איתמר לוין
ייבוא החיטה מרוסיה צנח במחצית, מחיר הפיתות הוכפל, הכמות והאיכות ירדו, התורים התארכו    וושינגטון פוסט על המשבר המקשה להשיג את המזון הבסיסי ביותר
אליהו קאופמן
השלום החדש נעשה אומנם עם מדינות מוסלמיות חדשות שלא ידענו את קירבתן בעבר, אבל לצד הברית הגשמית עימן טמונה סכנה רוחנית אדירה, שכבר השבוע חשף העיתון ידיעות אחרונות טפח קטן ומסוכן ממנה    ההבדל בין איחוד האמירויות ובחריין, למרוקו למשל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il