X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
נתניהו מבקש פטור מהתייצבות, הפרקליטות מתעקשת

האם הפרקליטות מנסה לגרום לנבצרות נתניהו

זכותו של נתניהו, כמו של כל נאשם, לבקש פטור מדיוני ההוכחות במשפטו - בדיוק כמו שאולמרט ביקש וקיבל במשפט הולילנד דרישתה של הפרקליטות לנוכחותו בנאום הפתיחה של בן-ארי מרמזת שזה לא יהיה נאום משפטי גרידא, אלא מתקפת יחסי ציבור ואילו הסירוב להסכים להיעדרותו מעדותו של ישועה מעלה את החשש, שמא הפרקליטות רוצה ליצור מצב בו נתניהו יהיה 18 שעות בשבוע בבית המשפט ולא יוכל למלא את תפקידו
▪  ▪  ▪
נתניהו בדיון המענה לכתב האישום [צילום: ראובן קסטרו, פלאש 90]

סעיף 128 לחוק סדר הדין הפלילי קובע: "נאשם שהוזמן לתחילת המשפט ולא התייצב, מותר לדונו לא בפניו... אם ביקש שמשפטו יתנהל שלא בפניו והוא מיוצג בו על-ידי סניגור, ובית המשפט סבור שלא יהיה בשפיטתו שלא בפניו משום עיוות דין לנאשם, אולם רשאי בית המשפט, בכל שלב של המשפט, לצוות על התייצבות הנאשם". לאמר: זכותו של הנאשם להתייצב פנים אל פנים מול מאשימיו והעדים נגדו, אך בית המשפט יכול לפטור אותו לבקשתו מחובה זו בתנאים הקבועים בחוק. הנאשם יכול לוותר על זכות זו, אם בית המשפט מסכים לכך.
רוב הנאשמים אינם מבקשים וממילא אינם מקבלים פטור כזה, אבל בהחלט יש תקדימים להענקתו. הרלוונטי ביותר לענייננו: אהוד אולמרט בתיק הולילנד. הוא לא נכח ברוב הדיונים, באישורו של השופט דוד רוזן ובלא התנגדות של הפרקליטות. אז נכון שלא כל העדים נגעו אליו - היו שם נאשמים נוספים בקבלת שוחד - אך למיטב זכרונו של הח"מ, אולמרט גם לא נכח בכל הישיבות בהן העדויות התייחסו במישרין אליו. ונא לזכור, שאולמרט כבר לא היה אז ראש הממשלה, כך שסדר יומו מן הסתם לא היה עמוס כמו של בנימין נתניהו והנושאים שעל שולחנו לא היו הרי גורל כמו אלו שאיתם מתמודד נתניהו.
אז למה אותה פרקליטות עצמה (מיסוי וכלכלה) ואותה תובעת עצמה (ליאת בן-ארי) מתעקשות שנתניהו יהיה נוכח לכל הפחות בנאום הפתיחה של בן-ארי? ומדוע הין אינן מסכימות (אך גם אינן מתנגדות בפה מלא) להעניק לו פטור מעדותו של ישועה? מה ההבדל בין ראש ממשלה לשעבר המואשם בקבלת שוחד לבין ראש ממשלה מכהן המואשם בקבלת שוחד? אולי זה בדיוק ההבדל, אבל במהופך ממה שאומר ההיגיון שלנו. אולי יש בפרקליטות מי שרוצה לגרור בכוח את נתניהו לאולם, כדי ליצור לו תדמית של מורשע וכדי להוביל אותו למצב של נבצרות.
סניגוריו של נתניהו ביקשו לפטור אותו מנוכחות בעדותו של ישועה - הצפויה להימשך לכל הפחות חמישה-שישה שבועות - בנימוק שלא היה ביניהם שום קשר ישיר, ואין צורך שישועה יזהה את נתניהו באולם. הם מצטטים את בית המשפט העליון, אשר קבע עוד בשנת 1995: "בהעדר אינדיקציה ברורה לכך שלמרות בקשתו של נאשם שלא להיות נוכח במשפט תפגע ההיעדרות בהגנתו, על בית המשפט לקבל את הבקשה".
הפרקליטות בתשובתה אומרת שיש להבדיל בין נאום הפתיחה של בן-ארי לבין עדותו של ישועה. לדבריה, יש טעם ממשי בנוכחותו של נתניהו בראשון, "הן בהיבט של משמע הדברים על-ידי הנאשם באופן בלתי אמצעי, והן בהיבט של מראית פני הצדק". גם היא מצטטת פסיקה, לפיה יש חשיבות בנוכחות הנאשם לשם התרשמות השופטים מאישיותו ותגובותיו, לשם יעילות הדיון ולשם "מראית פני הצדק ואמון הציבור בהליך הפלילי". לגבי עדותו של ישועה אומרת בן-ארי, כי יש שיקולים נוגדים: נתניהו אכן מיוצג ואין תועלת בנוכחותו האישית; הוא מואשם בעבירות חמורות והיעדרותו עלולה לגרום לניתוק בינו לבין משפטו.
"לנוכחות הנאשם במשפטו יש ערך ציבורי וכן יש משמעות גם מבחינת האינטרס הציבורי בדבר קיום דיון משפטי הוגן, שמירה על מראית פני הצדק ואמון הציבור", מוסיפה בן-ארי. לכן, בנוגע לעדותו של ישועה - היא מותירה את ההחלטה לשיקול דעתו של בית המשפט. אבל יש כוכבית: היא שומרת על זכותה לבקש את התייצבותו של נתניהו "ככל שייווצר צורך במהלך עדותו של ישועה" והיא "תשוב ותשקול את עמדתה ככל שיוגשו בקשות נוספות לגבי עדים נוספים". בעברית פשוטה: אנחנו נחליט מתי לדעתנו נתניהו צריך להתייצב, גם אם המשמעות תהיה להקפיץ אותו (ואת כל מערך האבטחה) מהיום למחר; וייתכן שנתנגד בצורה גורפת אם יבקש להיעדר מישיבות נוספות.
בן-ארי אינה מתמודדת עם השאלה המתבקשת - מדוע לאולמרט הסכמת לתת פטור (בן-ארי הייתה תחילה ראש צוות התביעה ולאחר מכן פיקחה עליו כפרקליטת מיסוי וכלכלה). היא גם מתעלמת לחלוטין מן ההיבטים הביטחוניים הסבוכים הכרוכים בהגעתו של נתניהו ומן השיבוש הקשה שהם גורמים לעבודתו של כל בית המשפט המחוזי בירושלים. בן-ארי החליטה שיש "ערך ציבורי", כחלק מהתפיסה של הפרקליטות את עצמה כממונה על הציבוריות במדינת ישראל. ואולי "מראית פני הצדק ואמון הציבור" יקבלו שירות טוב יותר אם היחס לנתניהו יהיה כמו לכל נאשם שמבקש פטור?
חוץ מזה, מדוע לדעת בן-ארי נתניהו צריך לשמוע את נאום הפתיחה שלה? ככלל, נאום פתיחה נועד לצרכים משפטיים: להסביר לבית המשפט מהן הטענות ולשרטט מפת דרכים של הראיות. אבל נראה שבן-ארי מתכננת הרבה יותר מזה, כפי שניתן היה ללמוד מהצעתו של אביחי מנדלבליט - כבר לפני חודשיים - להאזין לנאום שלה. נראה שהיא מתכוונת לדבר במילים חריפות על חומרת העבירות המיוחסות לנתניהו וליתר הנאשמים, ואולי גם לענות על המתקפות נגד המשטרה והפרקליטות ולעבור להתקפת נגד. אם נאום הפתיחה הוא משפטי בלבד, לנתניהו אין מה לתרום. אבל אם זה יהיה נאום של יחסי ציבור, בן-ארי רוצה שנתניהו יחטוף את המהלומות באופן ישיר.
המטריד ביותר הוא הרמז הברור לפיו הפרקליטות תתעקש שנתניהו יגיע לפחות לחלק ניכר מדיוני ההוכחות. הללו אמורים להתקיים שלושה ימים בשבוע, בשעות 15:00-09:00. מדובר על 18 שעות עבודה בשבוע של ראש ממשלת ישראל, התפקיד הקשה ביותר בעולם. אם נתניהו ייאלץ לשבת 18 שעות מדי שבוע בבית המשפט, תהיה קצרה מאוד הדרך לעתירות לבג"ץ בהן ייטען - ובמידה רבה של צדק - שבמצב זה עליו לצאת לנבצרות, שכן אין הוא יכול להקדיש את כל זמנו ומרצו לענייני המדינה. אלא שזו תהיה נבצרות שתיכפה עליו בידי מי שהגיש את כתב האישום נגדו.
מנדלבליט אמר בשעתו, כי עצם הגשת כתב האישום אינה מובילה לנבצרות של נתניהו. אבל מה תהיה עמדתו, אם וכאשר ייכפה על נתניהו להיות שעות רבות באולם? ונזכיר, שמנדלבליט כלל אינו נרתע מניגוד העניינים הקשה בו הוא מצוי: גם מי שחתום על כתב האישום נגד נתניהו, וגם מי שמביע עמדה בנוגע לנבצרותו ומימון הגנתו. נתניהו ותומכיו כבר מאשימים את מנדלבליט והפרקליטות במזימה פוליטית להפילו; זוהי טענה חסרת יסוד, אבל התעקשות של הפרקליטות על נוכחותו בשלב ההוכחות עלולה לחזק אותה ואולי אפילו לבסס אותה. אם "מראית פני הצדק" ו"אמון הציבור" באמת חשובים לפרקליטות - היא חייבת להסכים להיעדרותו של נתניהו. אם היא עושה את ההפך, ברור שגם התוצאה תהיה הפוכה.

תאריך:  01/04/2021   |   עודכן:  01/04/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם הפרקליטות מנסה לגרום לנבצרות נתניהו
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
אין שום זכות לנאשם לא להיות
משה דב  |  1/04/21 12:52
 
- משה דב מדבר שטויותבהקשר הזה ל"ת
יש  |  1/04/21 16:45
2
מה לא בסדר?
פלג א  |  1/04/21 13:28
3
"הנאשם חייב להתייצב למשפטו
עובד 1  |  1/04/21 14:48
4
הזדון של הפרקליטות.
בני בנקר  |  1/04/21 14:53
5
איתמר תחליף לסימני קריאה
יש  |  1/04/21 16:50
6
תרופות לפרקליטות .
חרגול עצבני   |  1/04/21 19:05
7
ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת
רענן מלכיאור  |  4/04/21 17:51
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משפט נתניהו
איתמר לוין
גנץ מסיים את תפקידו כממלא-מקום שר המשפטים, ובהעדר שר קבוע - התיק יוחזק בידי נתניהו, בניגוד מוחלט להסדר ניגוד העניינים שהכין מנדלבליט וקיבל תוקף של פסק דין בבג"ץ    גנץ: מחר יהיה יום שבו ראש הממשלה מבקש לשבש מהלכי משפט ולהטיל מורא על הפרקליטים שעוסקים בתיקיו, השופטים ואזרחי ישראל כולם
איתמר לוין
נכון שמבחינה חוקית אין מניעה לבחור את בנימין נתניהו לנשיא המדינה, אבל ההיגיון הפשוט ביותר והשכל הישר ביותר מלמדים שזהו רעיון מטורף    האם ייתכן שנאשם בשחיתות ימנה שופטים, יעניק חנינות, יקבל אורחי רמי מעלה ויחתום על כתבי האמנה?    אם נתניהו יהיה רק מועמד לנשיאות, ישראל תהפוך ממדינה שיש בה שחיתות למדינה מושחתת
איתמר לוין
טוענת שמנכ"ל וואלה לשעבר - עד התביעה הראשון - יתאר שיטה במסגרתה היטיבו שאול ואיריס אלוביץ במשך שנים עם נתניהו    אומרת ששיחות הרענון עם ישועה נערכו בהתאם להנחיות פרקליט המדינה, ושכל החומרים שהוצגו לו בהם מוכרים היטב להגנה    הסניגורים טענו שהשיחות היוו למעשה השלמת חקירה ודורשים לפסול אותן
איתמר לוין
חיות: עריכת ההסדר על-רקע משפטו של נתניהו מצויה בתחום סמכותו של מנדלבליט, וחוות דעתו מחייבת כל עוד בית המשפט אינו קובע אחרת    נאסר על נתניהו להיות מעורב במינוי ובמעמד של בכירי מערכת אכיפתה החוק ובבחירת שופטי בית המשפט העליון
איתמר לוין
טוענים שבפועל בוצעה למנכ"ל וואלה לשעבר השלמת חקירה בלתי מתועדת ובלתי מתומללת, שמטרתה "לשפץ" את גרסתו לנוכח טענות ההגנה וכאשר אינה עולה בקנה אחד עם התזה של התביעה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il