X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אחת מ-15 זירות הרצח של אוגוסט 2021 [צילום: משטרת ישראל]
אי-אפשר לעבור לסדר היום על אוגוסט 2021
המשטרה צריכה ייעוץ ואולי מפכ"ל מבחוץ
15 מעשי רצח, 23 מקרים של יריות שהיו עלולות להסתיים במוות - זהו קציר הדמים של החודש שעבר גם אם היה זה חודש יוצא דופן לרעה, הוא המחיש את האובדן המוחלט של ההרתעה המשטרתית, במיוחד כלפי העבריינים המשטרה אינה יכולה לתקן את עצמה ואין לצפות שמתוכה יצמח פיקוד שישקם אותה

אומרים שלסטטיסטיקה יש נטייה להתיישר. אם כדורסלן שבדרך כלל מדייק ב-50% מהזריקות מהשדה משיג במחצית הראשונה רק 25%, יש סיכוי שבמחצית השנייה הוא ישיג 75%. מצד שני, הוא עלול להיקלע למשבר מתמשך - או להיכנס לתקופה משוגעת ארוכה. כך שלא תמיד הכלל הזה נכון.
לטובת משטרת ישראל, החברה בישראל ומדינת ישראל צריך לקוות שזה מה שיקרה ובמהירות בתחום הפשיעה הקשה. אוגוסט 2021 היה חודש איום ונורא מבחינה זאת, ואם הוא יהפוך לשגרה - החיים פה עלולים להיות מסוכנים בגלל פושעים ולא בגלל מחבלים. 15 בני אדם נרצחו בחודש שעבר, ועוד אחד מת בעקבות קטטה כך שגם זה שייך לעבירות ההמתה. אם נישאר ב-15 מקרי הרצח ה"ישירים", הרי שמדובר בקצב שנתי של 180 נרצחים - לעומת 138 בשנת 2020 ו-104 בשנת 2016. או בחישוב אחר: בחודש שעבר נרצח אדם אחד כל יומיים.
לכך יש להוסיף עבירות נשק חמורות אחרות. 23 מקרים של יריות לעבר בתים ובני אדם, שלפחות את חלקם אפשר בהחלט לתייג כנסיונות רצח. שני מקרים של הטלת רימוני הלם בחולון, שני מטעני צינור הונחו באשדוד (נעצרו חשודים), פיצוץ ברכב ביפו, מחסלים שנעצרו בקלאנסווה בדרכם ליעד. וכל זה - בלי עבירות האלימות ה"רגילות", כגון דקירות, יידויי אבנים וקטטות, שגם הן עלולות להסתיים בתוצאה קשה ואף קטלנית.
טועה מי שחושב שמדובר רק במגזר הערבי. אומנם הוא בלט במיוחד לרעה בחודש שעבר, אבל על כך יש לומר שלושה דברים. האחד: מתחילת השנה נרצחו במגזר זה כ-70 בני אדם, ואם נחזור לסטטיסטיקה - זה בדיוק הקצב של השנה שעברה, בה נרצחו 108 ערבים. כלומר, הקצב הרצחני (תרתי משמע) של החודש שעבר מחמיר את המצב במיוחד במגזר היהודי. השני: פריעת החוק והאלימות הקשה במגזר הערבי אינן חדשות, אלא נמשכות שנים רבות. כך למשל, מספר הנרצחים הערבים אשתקד היה גבוה ב-61% מאשר ב-2016. השלישי: גם הערבים הם בני אדם וגם הם אזרחי ישראל, ולאלימות ופשיעה יש נטייה לזלוג לסביבה הקרובה וממנה הלאה.

יומן אירועים: הרציחות והיריות
הלווייתו של סאהר איסמעיל, 15.8.21 [צילום: פלאש 90]

הבה ונסקור את אירועי האלימות הקשה המרכזיים של החודש שעבר, על-פי הודעות דוברות המשטרה. לצד האירועים, מצוינים המעצרים ככל שהיו (ספוילר: הם לא רבים) ואיסורי הפרסום שביקשה וקיבלה המשטרה כהרגלה (ספוילר: כמעט בכל תיק רצח).
2 באוגוסט, 23:46. יריות מרכב חולף ביישוב עראבה, אדם נפצע קשה.
3 באוגוסט, 08:42. אדם בן 38 נרצח בצפת, קטין חשוד נעצר בזירה.
3 באוגוסט, 08:49. חמושים נעצרו בקלאנסווה בדרכם לפגוע באדם שזהותו לא נמסרה.
3 באוגוסט, 17:29. יריות בקטטה בתל שבע, נעצרו חשודים.
3 באוגוסט 20:16. יריות בקטטה ברהט.
4 באוגוסט, 07:38. יריות לעבר בית באשדוד, נעצרו חשודים.
8 באוגוסט, 09:45. יריות בחתונה בטייבה.
8 באוגוסט, 12:03. יריות בג'סר א-זרקא, נעצרו חשודים.
8 באוגוסט, 18:42. אדם נרצח בירי מרכב חולף בלוד, הוצא צו איסור פרסום.
9 באוגוסט, 04:03. גופה נמצאה בדירה בנתניה ועליה סימני אלימות, הוצא צו איסור פרסום.
9 באוגוסט, 20:44. אישה נפצעה בצורה בינוניות מירי בבת-ים, הוצא צו איסור פרסום.
10 באוגוסט, 02:53. בן 41 נרצח ביריות בחיפה, הוצא צו איסור פרסום.
10 באוגוסט, 17:34. רצח ביריות בטייבה, הוצא צו איסור פרסום.
11 באוגוסט, 13:43. נעצר חשוד בירי אמש לעבר בית בכפר קרע.
13 באוגוסט, 19:22. ירי ביפו לעבר אדם שנפצע באורח בינוני, נעצר חשוד.
15 באוגוסט, 09:48. גבר בשנות ה-50 לחייו נרצח ביריות מרכב לעבר בית ביישוב ראמה, הוצא צו איסור פרסום. הערה שלנו: מדובר בסאהר איסמעיל, יועץ בכיר לשרת החינוך.
17 באוגוסט, 10:00. אדם בשנות ה-50 נפצע בינוני מירי בשפרעם במסגרת סכסוך בין עבריינים.
17 באוגוסט, 11:00. אדם בן 50 מחיפה נפצע בינוני מירי, נעצרו חשודים.
18 באוגוסט, 17:08. רצח ביריות בראשון לציון, הוצא צו איסור פרסום.
19 באוגוסט, 08:51. אישה נרצחה בשדרות בידי בנה.
20 באוגוסט, 15:29. שני פצועים באורח בינוני מיריות באום אל-פאחם.
20 באוגוסט, 19:15. גבר בן 35 נפצע קשה מירי בחיפה.
20 באוגוסט, 21:07. שני פצועים – קשה ובינוני – מיריות בכפר ג'דיידה-מכר.
20 באוגוסט, 21:15. צעירה נרצחה ביריות ברמלה, הוצא צו איסור פרסום, למחרת נעצר חשוד במעורבות ברצח.
21 באוגוסט, 11:55. אדם נפצע אנוש מירי בחיפה, נעצר חשוד.
23 באוגוסט, 04:18. בן 22 נרצח בירי לעבר רכב בנצרת במסגרת סכסוך בין עבריינים.
23 באוגוסט, 23:09. בן 66 נפצע קשה מיריות בכפר כנא במסגרת סכסוך משפחתי.
24 באוגוסט, 02:43. בן 17 נרצח בשלומי, בן 15 חשוד ברצח, הוצא צו איסור פרסום.
24 באוגוסט, 19:16. בן 49 נפצע קשה מיריות בחיפה, למחרת נעצר חשוד.
28 באוגוסט, 05:12. רצח בתל שבע, הוצא צו איסור פרסום.
28 באוגוסט, 20:48. נער בן 17 נפצע קל מירי באבו סנאן, נעצר חשוד.
28 באוגוסט, 22:55. רצח ביריות בכפר קאסם, הוצא צו איסור פרסום.
29 באוגוסט, 04:54. גופתו של נרצח נתגלתה ברכב בוער בכביש 444, הוצא צו איסור פרסום.
29 באוגוסט, 07:11. גופת אדם שמת לאחר שנפצע בקטטה התגלתה בעכו.
29 באוגוסט, 10:47. ירי לעבר בית בג'סר א-זרקא, נעצר חשוד.
29 באוגוסט 14:41. ירי לעבר תושב הנגב בן 25.
30 באוגוסט, 08:02. ירי לעבר בית ברהט, נעצרו חשודים.
30 באוגוסט, 21:45. פצוע ירי הורד מרכב ליד בסיס הר קרן שבצפון-מערב הנגב.
31 באוגוסט, 04:30. תושב חיפה בן 57 נרצח ביריות בביתו, הוצא צו איסור פרסום.
31 באוגוסט, 20:49. פצוע קל מיריות ביישוב חורה.

העבריינים מוכנים לפגוע בעוברי אורח
זרית רצח בצפת, 3.8.21 [צילום: דוד כהן, פלאש 90]

המסקנה החשובה ביותר היא, שאנחנו מצויים במצב בו העבריינים המקצועיים מרימים ראש. המשטרה אינה יכולה להיות בכל דירה בה גבר עלול לרצוח את אשתו, היא אינה יכולה להיות בכל פארק בו נערים מתקוטטים על בחורה. במעשי רצח כאלו, אין לרוב משמעות להרתעה, משום שהם נעשים בדעה חמומה. ההרתעה אמורה להיות דווקא כלפי העבריינים הכבדים, אלו שמוכנים לרצוח כחלק מסכסוכי שליטה או למען כבודם ועושים זאת בדם קר ואחרי תכנון מדוקדק. אוגוסט 2021 מלמד, שההרתעה אינה קיימת. נקודה.
בהערכה זהירה, 11 מבין 15 מעשי הרצח היו חיסולים עברייניים. באותה זהירות ניתן להעריך, כי 18 מבין 23 מקרי הירי בחודש שעבר היו נסיונות חיסול מתוכננים – בין אם בידי עבריינים שזו "מלאכתם" ובין אם בידי ששלפו נשק כדי לחסל חשבונות אישיים. זה אומר, שהעבריינים – בכל רחבי הארץ, לא רק במגזר הערבי – פשוט לא מפחדים מהמשטרה. יש להם סיבות טובות מאוד: המשטרה איננה נמצאת ברחובות ושיעורי הפענוח בעבירות הקשות הם נמוכים. כך למשל, אתמול הוארך צו איסור פרסום על חקירת רצח מ-2019.
המשמעות של הדבר חמורה במיוחד. כבר לא מדובר בעבריינים המחסלים זה את זה בצורה נקודתית, אלא בעבריינים המוכנים לירות גם אם המשמעות היא ייפגעו גם בני משפחתו של היעד או עוברי אורח תמימים. זה כבר לא "רק" בטייבה או באום אל-פאחם או בג'סר א-זרקא; בחודש שעבר היו רציחות ויריות גם בחיפה, לוד ובת-ים. אין שום סיבה לחשוב שעבריינים בתל אביב או בירושלים יירתעו יותר מאשר אלו שבערים פחות מרכזיות.

הפתרונות לא יגיעו מבפנים
זירת רצח בשלומי, 24.8.21 [צילום: פלאש 90]

אני ממש לא נופל מהכסא מן המחשבה של הבאת מפכ"ל זר. כבר היה לנו נגיד בנק ישראל שבא למספר שנים מארה"ב, והוא עשה עבודה נהדרת (סטנלי פישר). יש לנו שופט בבית המשפט העליון שהוחזר ארצה ומטביע את חותמו (אלכס שטיין). אז למה לא קצין משטרה יהודי בכיר, שיגויס לעזור למדינת היהודים? זה גם יהיה מעשה ציוני ממדרגה ראשונה, גם יעלה את קרננו בעולם וגם ובעיקר יביא אדם חיצוני שאינו חייב כלום לאיש, שאיננו חלק מן הקליקות וחשיבתו תהיה מקצועית נטו

אוגוסט 2021 המחיש בצורה הברורה ביותר והקטלנית ביותר את פשיטת הרגל של משטרת ישראל, לה יש אין-ספור ביטויים. הוא מלמד, כי אי-אפשר להמשיך ולחשוב על הפתרונות הרגילים – משום שהם נכשלים. המשטרה היא ארגון כושל, ובארגון כושל אי-אפשר לצפות שהפתרונות יגיעו מבפנים. בארגון כושל חייבים להחליף את הצמרת ולא למנות במקומה אחרים שצמחו באותו ארגון.
בהקשר של משטרת ישראל, אפשר לחשוב על שלושה דברים. הראשון: להביא מפכ"ל מצה"ל – נניח מישהו שהיה סגן הרמטכ"ל ולא התמנה לרמטכ"ל. פיקוד הוא פיקוד, מבצעים הם מבצעים, מנהיגות היא מנהיגות – וההבדל בין המדים הירוקים למדים הכחולים אינו כל כך גדול. שמעתי השבוע את שלמה ינאי, שהיה אלוף פיקוד הדרום וראש אגף התכנון, חוקר קצין משטרה במסגרת תפקידו כחבר ועדת נאור, והוא עשה זאת מצוין; השאלות שלו נגעו בליבת הנושאים המבצעיים והפיקודיים, כי בזה הוא מבין. המשטרה זקוקה בראש ובראשונה לפיקוד אמין וערכי, ואת זה היא לא מסוגלת להצמיח מתוכה.
השני: לשכור יועצים זרים. לא ישראלים, שאולי מכירים את ראשי המשטרה ואולי חוששים ממנה. לפני שנים שכרה המדינה את חברת מקנזי הבינלאומית לבחון את תקציב הביטחון; יש מספיק מומחים בינלאומיים דומים בתחום השיטור. צריך להטיל עליהם לבחון הכל – החל מתפיסות היסוד של תפקידי המשטרה, דרך המבנה שלה ועד תורת ההפעלה בשטח. יעלה כמה שיעלה (וזה יהיה גרושים ביחס לתקציב המשטרה, 14 מיליארד שקל אשתקד, ואפילו ביחס לפיצויים שהיא שילמה אשתקד על כשליה – 15 מיליון שקל); זה שווה כל סנט. מקבלי ההחלטות יקבלו תמונת מצב מקצועית ואובייקטיבית, ולא יצטרכו להסתמך על המשטרה, תומכיה ומתנגדיה.
השלישי – שילוב של שני הקודמים: אני ממש לא נופל מהכסא מן המחשבה של הבאת מפכ"ל זר. כבר היה לנו נגיד בנק ישראל שבא למספר שנים מארה"ב, והוא עשה עבודה נהדרת (סטנלי פישר). יש לנו שופט בבית המשפט העליון שהוחזר ארצה ומטביע את חותמו (אלכס שטיין). אז למה לא קצין משטרה יהודי בכיר, שיגויס לעזור למדינת היהודים? זה גם יהיה מעשה ציוני ממדרגה ראשונה, גם יעלה את קרננו בעולם וגם ובעיקר יביא אדם חיצוני שאינו חייב כלום לאיש, שאיננו חלק מן הקליקות וחשיבתו תהיה מקצועית נטו. אגב, זה בדיוק מה שנעשה בנבחרת ישראל בכדורגל – ומשטרת ישראל איננה פחות חשובה.
גם אם הסטטיסטיקה תתיישר והחודשים הבאים יהיו נופת צופים, אוגוסט 2021 אינו יכול להידחק לשולי הזיכרון ככמה שבועות בלתי נעימים. הוא מהווה איתות אזהרה בוהק: כאשר המשטרה איננה מתפקדת, האלימות מרימה את ראשה – ואז כולנו צריכים להתכופף בגלל הכדורים השורקים סביבנו.

תאריך:  01/09/2021   |   עודכן:  01/09/2021
+הגברת אכיפה? פחות דוחות קורונה בתחבורה הציבורית
08:12 01/09/21  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

המשטרה הודיעה בשבוע שעבר על שלושה ימי אכיפה מוגברת כנגד נוסעים שאינם עוטים מסכה בתחבורה הציבורית  ▪  ניתוח נתוני האכיפה מגלה כי בימי המבצע דווקא פחת משמעותית מספר הדוחות  ▪  במשטרה מנסים להסביר מדוע

שוטרות באכיפת קורונה [צילום אילוסטרציה: דוברות המשטרה]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המשטרה צריכה ייעוץ ואולי מפכ"ל מבחוץ
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
צודק 100% ויותר
דניאל99  |  1/09/21 09:28
2
ריקבון של עשרות שנים
שפן  |  1/09/21 10:21
3
בתי המשפט צריכים תיקון
טירה  |  1/09/21 11:16
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משטרה במוקד
איתמר לוין
מה באמת אומר החוק ומה משמעותו של מעצר בית    חרפה מתמשכת בבתי המעצר בישראל    שימו לב לנתוני המעצרים של המשטרה אל מול מספר כתבי האישום    גם לבתי המשפט יש אחריות והם חייבים לנקוט מספר צעדים: החל מהרחבת השימוש בהיוועדות חזותית וכלה בדיווח לרשויות על כשלים הנחשפים בפניהם
איתמר לוין
אברהם טריגר הואשם שעמד מאחורי מאות שיחות ההטרדה למי שלא פרסמו בעיתון הפלס בעת תחרותו הקשה עם יתד נאמן    בית משפט השלום קובע: המדינה לא הוכיחה שהוא הפעיל את המטרידים ולחלקם היו מניעים משלהם    מותח ביקורת על האופן בו עצרה המשטרה את טריגר
איתמר לוין
הנציבות מבקשת מזה שנים להרחיב את אפשרות לבדוק ליקויים בפרקליטות ובתביעות המשטרה    25% מהתלונות אשתקד נמצאו מוצדקות - לעומת 23% בשנה הקודמת; 68% מתוכן היו נגד הפרקליטות    רוזן מגלה: וינשטיין וניצן העניקו מעמד של עד מדינה בניגוד לנהלים; מח"ש לא חקרה חשדות נגד קצין בלהב 433 וגימדה את החומרה של רישום שהמציא חוקר משטרה
איתמר לוין
אלרון: יש צורך בחשד ממשי ואין לבצע חיפושים אקראיים; הוא יכול להתבסס על דפוסי פעילות של מבריחי סמים או להתמקד בנוסעים המגיעים ממדינות הידועות כ"יצואניות סמים"
איתמר לוין
בית המשפט פסל הודאות שמסר זאהי אבו-ג'ודה, המואשם שסייע לאחיו לרצוח את החייל רון קוקיא, שניתנו לאחר שמדובב מטעם המשטרה והשב"כ מסר לו מידע כוזב על "מסר מסניגורו"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il