X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הארגון מנסה להדיח את השופט החוקר העלול להפליל אותו בפיצוץ הקטלני בנמל ביירות הוא גם מתמודד עם אופוזיציה גוברת – ועלול לפנות נגד ישראל כדי להסיט את תשומת הלב
▪  ▪  ▪
ביירות, 14 באוקטובר [צילום: חסן עמאר, AP]

העימות האלים שפרץ בביירות ב-14 באוקטובר, שבמהלכו נהרגו שבעה אנשים (שלושה פעילי חיזבאללה, שלושה מתנועת אמל וכן עוברת אורח) ונפצעו עשרות (חלקם עוברי אורח), מהווה עדות נוספת לאתגרים הפנימיים שעימם מתמודד חיזבאללה, הפועל לשימור עצמאותו ומעמדו הדומיננטי במערכת הלבנונית, המצויה במשבר חמור ביותר. חיזבאללה חותר למנוע את המשך החקירה בנושא הפיצוץ רב הנפגעים וההרס שאירע בנמל ביירות באוגוסט 2020 והוא שהוביל לעימות, כששלח את אנשיו לצד פעילי תנועת אמל להפגנת כוח ברחובות העיר, למה שהוגדר כ"הפגנה שקטה".
המפגינים דרשו את סילוקו של השופט החוקר טארק אל-ביטאר, שמונה בפברואר, לאחר התפטרות קודמו, ואשר מגלה נחישות להתמיד בחקירה ואיננו נרתע - למרות האיומים המופנים כלפיו - מזימונם לחקירה של בכירים בהנהגה הלבנונית. תהלוכת המפגינים שנערכה באזור התפר בין השכונות הנוצריות לשיעיות בבירה נתקלה בירי צלפים מהגגות, שהוביל לחילופי אש וקרב רחוב בשכונה השקטה. חיזבאללה מיהר להאשים בפתיחה בירי את אנשי המפלגה הנוצרית "הכוחות הלבנונים" של סמיר ג'עג'ע ומנהל בעקבות האירוע מסע של הכפשות ואיומים עליו. ג'עג'ע מצידו מכחיש את מעורבות אנשיו בתקרית. השקט הושג לאחר התערבות כוחות צבא לבנון, אשר גם עצרו חשודים בירי.
חיזבאללה יזם את ההפגנה הפרובוקטיבית כנגד "הרשות השופטת המוטה", לטענתו, מחשש שהכיוון שאליו היא מתפתחת בראשות אל-ביטאר, המגלה אומץ ועצמאות, תוביל להפללתו כאחראי לפיצוץ. לכן הוא הפך את סילוקו של אל-ביטאר ליעד פוליטי ראשון במעלה, לאחר שבעבר הצליח לגרום להדחתו של החוקר הראשון, פאדי סוואן.

איומים ושיטות של מאפיה
נסראללה מאיים להפעיל את כוחו [צילום: חוסיין מאלה, AP]

בנאומו ב-11 באוקטובר טען חסן נסראללה, כי ביטאר נגוע בשיקולים זרים, ולכן חובה להחליפו. בנאום נוסף, שנשא שבוע לאחר מכן, הגדיר נסראללה את הרג המפגינים כנקודת מפנה בהתפתחויות הפנימיות בלבנון ויצא במתקפה חריפה על מפלגתו של ג'עג'ע, האחראי לטענתו למות המפגינים, מוביל את לבנון למלחמת אזרחים שתשנה את הדמוגרפיה במדינה ומהווה איום על הנוצרים בלבנון. בדבריו של נסראללה בלט איום מרומז לאפשרות של הפעלת הכוח של חיזבאללה למרות שאינו מעוניין בכך, כשהתייחס לעוצמתו של הארגון אשר ברשותו 100,000 לוחמים מאומנים היטב "המסוגלים להזיז הרים", לעומת 15,000 הלוחמים שבהם מתרברב ג'עג'ע.
התנהלותו של חיזבאללה בסוגיית החקירה ובמיוחד תרומתו להתלקחות האלימה ב-14 באוקטובר, עוררו בקרב תושבי ביירות זיכרונות מדממים מימי מלחמת האזרחים השנייה (1990-1975) ודחפו את מתנגדי הארגון לצאת להגנת אל-ביטאר. עימות זה מצטרף לשורה של חיכוכים מהעת האחרונה, שחשפו את הביקורת הפנימית ההולכת ומתרחבת בקרב הציבור הלבנוני כלפי חיזבאללה ואת החיכוכים הבין-עדתיים במדינה.
עיקרה של הביקורת מופנה כלפי התנהלותו העצמאית של הארגון, מעמדו הדומיננטי וחלקו בהידרדרותה של לבנון, המצויה במשבר הקשה ביותר בתולדותיה. גילויי העוינות לחיזבאללה נחשפו למשל נוכח התקפה מתוכננת מראש של סונים על פעילי חיזבאללה במהלך לוויה של קורבן נקמת דם שנערכה ב-חלדה ביולי, וכן התגובה האלימה מצד התושבים הדרוזיים מהכפר שוויא כלפי חוליה של חיזבאללה ששיגרה רקטות לעבר ישראל מאתר הסמוך לכפרם (ב-6 באוגוסט), תוך האשמתה בחשיפת הכפר להתקפה ישראלית.
חיזבאללה, המושפע גם הוא מהמשבר הפוליטי-כלכלי-בריאותי בלבנון, נמנע ככל שניתן מניסיון להרתיע את מתנגדיו באמצעות שימוש בכוחו הצבאי. זאת, בשונה מהתנהלותו במשבר ב-2008, אז יזם הארגון מהומות דמים בביירות כדי לשנות החלטות ממשלה שעמדו בניגוד לאינטרסים שלו. בשלב זה, וכל עוד אין איום על מעמדו המוביל במערכת הפנימית, הוא מעוניין בשימור הסטטוס-קוו ומשתמש בעיקר במניפולציות פוליטיות ובקמפיינים תקשורתיים, לצד אימוץ שיטות "מאפיה" של איומים והפחדות ואף רצח של מתנגדיו, תוך שהוא מותיר לפי שעה לצבא לבנון את הטיפול בהשבת השקט והסדר לרחובות.

קרב מאסף של מתנגדי הארגון
הפגנה בביירות נגד חיזבאללה ואירן [צילום: חוסיין מאלה, AP]

בה בעת, גם פעילותו של הארגון, המתבצעת לכאורה לטובת האוכלוסייה הלבנונית, איננה נטולת ביקורת. כך למשל, הכנסת הדלק והמזוט מאירן (החל ב-16 בספטמבר) באופן עצמאי, ללא כל בקרה מצד המערכת הלבנונית. הגעת הדלק, אשר הלבנונים הנתונים בחשיכה משוועים לו, לוותה אומנם בגילויי שמחה מצד האוכלוסייה השיעית, שהיא הנהנית העיקרית מהדלק האירני. אבל היא עוררה גם ביקורת - כולל מצד ראש הממשלה, נג'יב מיקאתי, אשר טען נגד הפגיעה בריבונותה של לבנון. בתוך כך ניכר גם, כי גוברת הביקורת כלפי הארגון בשל החיכוכים שהוא מייצר מול ישראל, תוך כרסום בטענתו לפיה כוחו הצבאי נועד להגנה על לבנון מפניה.
המאבק הנוכחי על עצמאותה של מערכת המשפט ביחס לחקירת הפיצוץ בנמל ביירות, הוא קרב מאסף של מתנגדי חיזבאללה, ומבחן חשוב לאלה המעוניינים לקרוא תיגר על מעמדו ועוצמת השפעתו הנרחבת של הארגון, בחסות אירן, על עתידה של לבנון. במידה רבה, בידי חיזבאללה נתונה יכולת ההחלטה האם להוביל את לבנון לכאוס פנימי ולמלחמת אזרחים נוספת, אם כי האירועים עשויים גם לחמוק משליטתו.
בשלב זה קשה להעריך האם השקט השורר ברחובות ביירות מאז 14 אוקטובר יישמר לאורך זמן, הגם שברור, כי חיזבאללה לא ישקוט על שמריו וימשיך לפעול להדחתו של אל-ביטאר, תוך הפעלת לחץ כבד על שותפיו במערכת הפוליטית להסיר את התנגדותם לצעד זה. ברובד הפומבי, חיזבאללה יבקש להרגיע את המצב ולאמץ עמדה ממלכתית, כמי שדואג לשימור זכות המחאה ודורש כי החקירה לא תהייה נגועה בשיקולים פוליטיים של השופט.
בפועל, הארגון ידאג לטרפד את החקירה, תוך הרחקת האשמה ממנו, כשהוא עושה שימוש בקשריו והשפעתו הפוליטית מצד אחד, ובהפגנת יכולותיו הצבאיות כדי להשיג את מטרותיו, מצד שני. ייתכן אף שימוש בכוח נגד מתנגדי הארגון מהמחנה היריב, כפי שנעשה בעבר. כזכור, חיזבאללה לא נרתע מלפגוע בחשאי במנהיגים פוליטיים יריבים, דוגמת ראש הממשלה, סעד חרירי, (2005) ובמתנגדיו, דוגמת העיתונאי לוקמאן סלים (פברואר 2021). וזאת בלי שנתן על כך את הדין.
ישראל מצידה צריכה להמשיך ולעקוב אחר האירועים בלבנון בלי להתערב בהם ולגלות ערנות לאפשרות שהביקורת הגוברת בלבנון על חיזבאללה עלולה להביאו לנקוט צעדים חריפים - עד כדי הפעלת כוחו הצבאי ואף ניסיון השתלטות בכוח על לבנון, או בתרחיש חמור לא פחות, החלטה לחולל הסלמה בגבול עם ישראל על-מנת להסיט את הקשב הלבנוני ממנו והלאה.

הכותבים הם חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  23/10/2021   |   עודכן:  23/10/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חיזבאללה נאבק על מעמדו הדומיננטי בלבנון
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
העתיד של החיזבאללה מותנה באסד
יהודה אלידע  |  23/10/21 18:22
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
חשיפת "מסמכי פנדורה" גילתה סוד ידוע במזה"ת, משפחת המלוכה ההאשמית מושחתת בדיוק כמו שאר המשטרים הערבים. גורמים בכירים בירושלים מודאגים מההשלכות של הפרסום על מעמדו של המלך עבדאללה ברחוב הירדני, ערעור יציבות שלטונו הוא רע מבחינה אסטרטגית לביטחון ישראל
איציק וולף
מזכ"ל חיזבאללה טען בנאום כי ארגונו מונה כ-100 אלף חיילים מיומנים    אם הנתון נכון - הרי שחיזבאללה גדול יותר מצבא לבנון
איתמר לוין
הבנק המרכזי עשה הכל כדי למשוך דולרים למדינה, והתוצאה הייתה קריסה פיננסית המקרבת את המדינה לאסון הומניטרי. מאז 2019 המצב רק החמיר, מסביר ניו-יורק טיימס
שאול מנשה
ארדואן חושש מהידוק היחסים של ישראל עם יוון וקפריסין, הידוק שמתבטא בשיתוף פעולה בהעברות הגז הישראלי לאירופה דרך שתי המדינות, ובעיקר משיתוף הפעולה הצבאי
עודד ערן
מלך ירדן מתמודד עם משבר כלכלי מתמשך ומעמיק, מנסה לשנות את המערכת הפוליטית, נתקל בתמיהות על עושרו - ובמקביל מנסה להדק את היחסים גם עם סוריה, גם עם מצרים וגם עם ישראל    בירושלים צריכים לעקוב אחרי ההתפתחויות, כי גם התערערות שולית ביציבות הממלכה עלולה להיות בעלת השלכות משמעותיות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il