אביב הגיע, פסח בא ועמו מנהג משחק באגוזים ואכילתם. אגוזים בפסח, על שום מה? כשבני ישראל היו במצרים ובנו לפרעה את ערי המבצר, פיתום ורעמסס, החזיקו אותם המצרים במערות ובכוכים. כשאלוהים אמר למשה להוציא אותם מעבדות לחירות, כדי לעבוד ולהתפלל בהר האלוהים, משה היה נבוך מכך שאחיו מלוכלכים מטיט. אלוהים הרגיע את משה בכך שבני ישראל הם כמו אגוזים - מלוכלכים מבחוץ מהשעבוד והעבודה הקשה, אבל בפנים יש להם לב שלם וצח; לאחר שהם יתרחצו, הם יתקדשו ויהיו טהורים. ההסבר הפחות מקראי הוא שהאגוזים משמשים משחק לילדים, כדי שיצליחו לשרוד את ליל הסדר.
האגוזים - מלפני 50,000 שנה לפני הספירה
אגוזים היוו מרכיב מרכזי בתזונת האדם מתחילת ההיסטוריה. ההיסטוריונים טוענים שהשקדים, המוזכרים בתורה, היו בין מזונות-האדם הקדמונים ביותר. שרידי אגוזי מלך נמצאו בעירק וסוברים שהם מלפני 50,000 שנה לפני הספירה.
בעיני היוונים והרומאים, נחשבו אגוזי המלך למזון האלים. אגוזי המלך גם שימשו לייצור שמן ולעיתים ייצרו מהם אבקה לעיבוי מזונות בדומה לשימוש בעמילן תירס כיום. האנגלים השתמשו באגוזי מלך כפריט לסחר חליפין לאורך ים התיכון. שרידי אגוזי פקאן, כנראה מ-6,000 שנה לפני הספירה, נמצאו בחפירות בטקסס. בכתב יד מ-2838 לפני הספירה, שנמצא בסין, הוזכרו אגוזי לוז בין חמשת המזונות הקדושים שאלוהים העניק לבני אדם.
לשומן שבאגוזים יש חשיבות תזונתית רבה
אנשים רבים חוששים מאכילת אגוזים בגלל היותם בעלי תכולה גבוהה של שומן וכתוצאה, בעלי ערך קלורי גבוה ביחס למשקלם. אך לשומן זה ישנה חשיבות תזונתית רבה. במרבית האגוזים תכולה נמוכה של חומצות שומן רוויות, אשר מומלץ להמעיט מהם בתפריט, ותכולה גבוהה של חומצות שומן בלתי רוויות אשר תורמות לבריאות הלב וכלי הדם. חומצות שומן בלתי רוויות קיימות כחד בלתי רוויות וכרב בלתי רוויות. תכולה גבוהה של חומצות שומן חד בלתי רוויות מצויה במקדמיה, אגוזי לוז, פקאנים, שקדים, אגוזי ברזיל, קשיו, פיסטוק חלבי ובוטנים. האגוזים העשירים בחומצות שומן רב בלתי רוויות הם אגוזי מלך, אגוזי ברזיל וצנוברים.
בנוסף, עשירים האגוזים ברכיבי תזונה חשובים רבים ביניהם חלבון וסיבים תזונתיים (המסייעים, בין היתר, לפעילות מעיים תקינה)
וברכיבי תזונה נוספים כמו:
1. פולאט, שהוא ויטמין מקבוצת B (הקשור להפחתת גורמי סיכון למחלות לב, סרטן ומומים מולדים);
2. ויטמין E (נוגד חמצון שמגן על רקמות הגוף מנזקי החמצון);
3. מגנזיום (מינרל החיוני למטבוליזם האנרגיה ולתפקוד תקין של מערכת העצבים, השרירים והעצמות);
4. אשלגן (מינרל חשוב לתפקוד תקין של תאי העצב בהעברת גירויים ולתפקוד השרירים בהתכווצותם, כולל שריר הלב);
5. חומצת אמינו L-ארגינין (חומר מוצא לתחמוצת החנקן - nitric oxide, שיש לה, בין השאר, תפקיד בשמירה על לחץ דם תקין וכלי דם בריאים);
6. פיטוסטרולים (רכיבים דמויי כולסטרול שמצויים בצמח אשר בנוכחותם, מופחתת ספיגת הכולסטרול במעי והספיגה חזרה של כולסטרול ממלחי המרה, וכתוצאה מכך יורדות רמות הכולסטרול בדם).
אגוזים הם חטיפים בעלי השפעות בריאותיות רבות. הדיאטה הים תיכונית נחשבת לדיאטה בריאה ולמונעת מחלות, בין היתר, עקב צריכה יומיומית של אגוזים. לאגוזים השפעה מיטיבה על התסמונת המטבולית ומחלות לב וכלי הדם.
התסמונת המטבולית הוא מונח המתייחס לחמישה גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם: השמנה, בעיקר בטנית, יתר לחץ דם, רמות גבוהות של סוכר בדם, רמות גבוהות של שומנים בדם ורמות נמוכות של HDL-כולסטרול, הנחשב לכולסטרול ה'טוב'.
במחקרים שונים נמצא, כי צריכה מתונה וקבועה של אגוזים קשורה בהורדת סיכון לחלות במחלות לב כליליות, בסיוע בהורדת רמות ה-LDL כולסטרול (הכולסטרול ה'רע', שהוא אחד מגורמי הסיכון לטרשת עורקים המביאה להתפתחות מחלות לב וכלי הדם) בדם, בסיוע בהורדה של רמות הסוכר בדם של חולי סוכרת ובשמירה על משקל גוף תקין.
בתפריט היומי מומלץ לאכול מגוון אגוזים בשל התכולה הגבוהה של רכיבי תזונה המשתנה מסוג לסוג, כלומר לא כל האגוזים עשירים באותם רכיבי תזונה, קיימת שונות בהרכב החלבון, השומן, הוויטמינים והמינרלים.