X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הרבה עורכי דין, הרבה דיונים ופאנלים וקצת רעיונות יצירתיים. עו"ד צמרת, מתחככים בצמרת המשפטית של ביהמ"ש העליון והפרקליטות ומציגים עמדה אחידה בנושא חיוניות שלטון החוק ועצמאות המערכת המשפטית. מי שהציל את הכינוס - הצהרה של מני מזוז
▪  ▪  ▪

כינוס אילת, התשיעי במספר, כמו קודמיו, הצטיין בשפע דיונים ופאנלים משפטיים, לצד אירועי תרבות, פנאי ונופש, שגם זאת מטרת הכינוס. כותרות רבות וסנסציוניות, לא יצאו מהכינוס, למרות ניסיונות רבים, להביע עמדות אחרות, לא שגרתיות, ולהציע דרכים חדשות לפתרון סוגיות ישנות מציקות מזה שנים.
נושאים כמו: משילות, עינויי דין, התערבות חריגה של הרשות השופטת בתחומים חוץ-משפטיים, סמכויות היועץ המשפטי וההצעות להפריד בין סמכויות היועץ המשפטי והממונה על התביעה הכללית, המלחמה בפשע המאורגן, הון ושלטון וכו' עמדו במרכז הדיונים הסוערים אך לא עשו גלים. עד שהגיע מני מזוז, היועץ המשפטי לממשלה, ונתן את הכותרת התקשורתית לכינוס אילת התשיעי.
מזוז: במדינה מתוקנת, חשודים בפלילים לא מתמנים לשרים. במדינה מתוקנת - ליברמן לא היה נבחר לשר.
מדינה מתוקנת - על-פי התפיסה של מזוז, מי שחשוד בפלילים, פסול אוטומטית למשרה ממשלתית, לפני שהוכרע דינו, לפני שנעשה לו שימוע, לפני שנאספו כל הראיות ולפני שסניגוריו ראו את התיק הפלילי וחקרו את העדים. לפי התיאוריה של מזוז, כל הפוליטיקאים, ואנשי הציבור שזוכו בדין, לאחר עינויי דין, ברגע שנחשדו הם פסולים לחיתון ולמשרה ציבורית.
ניקח לדוגמה את שר המשפטים הנוכחי - פרופ' נאמן הוחשד בהגשת תצהיר כוזב, נתפר לו תיק, על-ידי יועץ משפטי (לא מני מזוז) - יצא זכאי אבל הפסיק להיות שר המשפטים בסיבוב הקודם.
רפול ז"ל - רצו למנותו לשר לביטחון פנים, ואז נזכרו שיש בבוידעם תיק ישן, מלפני כמה שנים, מנעו ממנו את המינוי, הוגש כתב אישום וביום הראשון למשפט, בישיבה הראשונה בית המשפט זיכה אותו, אבל את התפקיד הוא הפסיד.
ראובן ריבלין - יו"ר הכנסת הנוכחית, אמור היה לפני שנים, בממשלת הליכוד הקודמת, להתמנות לשר, ואז נזכרו בחקירה ישנה וטירפדו לו את התפקיד.
יש דוגמאות נוספות, בתחומים שונים, שבהם הגשת תלונה פלילית ופתיחת חקירה משטרתית, מחסלות קריירות פוליטיות וציבוריות. שלא תהיה אי-הבנה בנושא: אין הכוונה למנוע מהמשטרה חקירה, במקרים בהם יש בסיס וחשד למעשים פליליים, עד לדרגים הגבוהים ביותר, נשיא, ראש ממשלה, שרי אוצר ודרגים בכירים אחרים. לפעמים התוצאות די עגומות בתחומים אלה, כפי שהמציאות מוכיחה זאת.
אך מאידך-גיסא, יש להיזהר מאוד בהחלטה ובקביעה נוסח היועץ המשפטי מני מזוז, שחשודים בפלילים לא יתמנו לתפקידים בכירים.
אסור לשכוח שהחשדות הפליליים, הם מצד המשטרה והפרקליטות בלבד, בשלב זה, לפני "שימוע" ולפני הכרעה של בית משפט.
מזוז: במדינה מתוקנת...
במדינה מתוקנת, אחרי ההצהרה של מזוז, הוא היה מודח מתפקידו או נאלץ להתפטר.
מסקנה נוספת מהצהרתו של מזוז - אנחנו כיום מדינה לא מתוקנת, ומזוז הוא יועץ משפטי של מדינה לא מתוקנת.
אם הוא בעל עקרונות ויושרה, כפי שהוא מצהיר, עליו לקום ולהתפטר, מאחר שליברמן, חשוד בפלילים, הוא שר חוץ.
להערכתי - גם אם יוחלט בפרקליטות על הגשת כתב אישום, והגשתו לבית משפט כפופה ל"שימוע" - לאמור: תקופת דחייה של 12-6 חודשים של חקירה שנמשכת כבר 10 שנים - ואז לפי החוק הקיים, ליברמן לא חייב להתפטר (אלא אם הוא עושה זאת מיוזמתו) עד להרשעה.
ליברמן לא נראה לי מהחומרים הפוליטיים, שיתפטר רק בגלל חשדות של המשטרה.
עינויי דין
בין הנושאים שעלו בכינוס, עינוי הדין, הסחבת, מחסור בשופטים, התמשכות הדיונים, שהיו בראש סדר היום של שר המשפטים החדש, פרופ' נאמן. ברור, שנושא כאוב זה חייב למצוא פתרון מהיר ויצירתי. צדק שנעשה, לאחר 15-10 שנה הוא תיאוריות צדק אבל מעשית עינוי דין מתמשך, שיש בו אלמנטים של התעללות משפטית. צריך יותר שופטים, יותר תשתיות, כמובן תקציבים, אבל בעיקר יעילות וחריצות מצד השופטים, המשטרה, הפרקליטות ועורכי הדין.
אחד הפתרונות היצירתיים לקיצור תורים, לקיצור עינוי המשפט - הוא ניהול המשפטים ברצף. בארה"ב - השיטה של ניהול משפטים עם חבר מושבעים - מחייבת לנהל משפטים ברצף כדי לשחרר את המושבעים. כלומר: כשמוגש כתב אישום ונקבע שופט, הוא מזמין את הצדדים לדיון מקדמי - קובע תאריך התחלה + רצף דיונים מיום ליום כולל אחה"צ.
בארץ קשה לאמץ את כל השיטה. אבל בהחלט ניתן לקבוע בתקנות או בחקיקה, שמשפט יתנהל לפחות שלושה ימים בשבוע עד לסיומו - והכרעת הדין תינתן תוך 60-30 יום, פרט למקרים חריגים 90 יום.
לחימה בפשע מאורגן
המשטרה, הבינה באיחור של שנים, שהדרך היעילה ללחימה בפשע, היא הקמת יחידה ארצית תוך שילוב כל גורמי האכיפה הפלילית והאזרחית. בנושא זה, כתבתי מספר מאמרים בעבר, כולל הרצאות בפני קציני וחוקרי משטרה, שמתמחים בפשע מאורגן - שהדרך להצלחה הוא ריכוז כוח ארצי תוך תיאום פעולה בין הגופים. בעיקר יש לשים דגש על אכיפה וענישה כלכלית כבדה, לאמור: החרמת רכוש, עיכול כספים שהושגו בפשע, לא לתת להבריח רכוש ולא לתת אפשרות להתחמק בדרכים מתוחכמות.
אבל, המציאות הוכיחה, שיש פער בין הרצון והיכולת. רשות המיסוי על אגפיה - לא משתפת פעולה בצורה מספקת עם המשטרה. התוצאה - הצלחה בתחום הפלילי, כישלון במגזר הכלכלי.
ניצב יואב סגלוביץ, עו"ד בהכשרתו - הוא ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרת ישראל. בכינוס באילת ציין בהרצאתו שאין ארגון פשע שאלימות איננה מאפיין אינטגרלי מחייו, כמו-כן, השגת כוח וכסף וקשרים. יש הצלחות מרשימות בתחום הפלילי, חלק מראשי הארגונים נמצאים בכלא, אבל הוא מודה שבתחום הפגיעה ביכולת ובתשתית הכלכלית - הם חלשים יותר.
הפתרון לדעתי - לאכוף שיתוף פעולה ותיאום בין הגופים מטעם המדינה, לקבוע ראש אחד שיוביל את המאבק, ותיקון החוק למלחמה בארגוני פשיעה בסעיפים הכלכליים, כדי לפשט ולהקל על המאבק בפגיעה ברכוש ובכסף שהושג בפשע. להזכיר לציבור - גדול הגנגסטרים של שיקגו, אל קפונה, הושלך לכלא על עבירות מס הכנסה ולא על מעשיו הפליליים כמו רצח, אלימות, פגיעה בגוף וברכוש.
התקשורת ובתי המשפט
השופטת (בדימ.) דליה דורנר, מבית המשפט העליון וכיום נשיאת מועצת העיתונות, טענה בכינוס שהתקשורת אינה מנהלת את המשפט, היא מנוהלת בידי אלה שמזינים אותה. התקשורת שופטת את הנאשמים, אלה מזכים ואלה מרשיעים. השופטים יחליטו על-פי הראיות שלפניהם, אבל התופעה עצמה מדאיגה.
השופט (בדימ.) פרופ' זמיר - אמר שיש סיכוי שהתקשורת תשפיע על השופטים, אפילו בתת-מודע.
השופטת חיותה כוחן - השופטת של חיים רמון, מדברת על התקשורת שרצתה בכוח לזכות את רמון אבל הדבר לא השפיע עליה.
להערכתי: התקשורת בפרשת רמון אומנם הייתה אגרסיבית וחריגה בנסיבות, אבל היו בה אלמנטים רבים וניתוחים משפטיים מוצלחים יותר מאשר בפסק הדין. כלומר: השופטים של רמון לא רצו להיות מושפעים, או שיחקו כאילו לא מושפעים ולכן פסק הדין שלהם מלא נקודות שחורות, לא מבוססות משפטית ומנוגדות לראיות. בקיצור - פסק דין לא אובייקטיבי ושגוי.
השופטת חיותה כוחן - מיתממת וחבל. השופטים כן מושפעים מהתקשורת.
התקשורת והשפעתה על השופטים
נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה בעבר, כיום מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, אמר לא פעם בכינוסים ובהרצאות שהשופטים מושפעים מהתקשורת ומלחץ ציבורי.
השופט העליון (בדימ.) מישאל חשין - התבטא אף הוא, שאדם צריך להיות מברזל או מלאך, כדי לא להיות מושפע. וגם אם ניקח את הגרסה המקלה של פרופ' זמיר, הרי יש השפעה אפילו בתת-מודע.
לסיכום: כינוסים נוסח - כינוס מאי 2009 והשתלמויות מקצועיות, הם חיוניים, מקדמים את המקצוע, משמשים במה להעלות רעיונות והסתייגויות, ביקורת והצעות ייעול קונסטרוקטיביות.
לעניין העלות והמחיר - במחיר ארבעה ימי כינוס באילת ניתן לנסוע לשבוע לחו"ל, כדאי לחשוב על נושא זה, כדי שיהיה נגיש גם לעורכי דין צעירים, שנאבקים על פרנסתם וקיום משרדיהם כל השנה, וגם להם מגיע - אילת.

הערות לעניין פשע מאורגן והענישה הראויה

1) אסי אבוטבול נדון ל-13 שנות מאסר (התביעה דרשה 25 שנה), בהיותו ראש ארגון פשע. טענת סניגוריו, העונש מוגזם כי לא הופעלה אלימות ממשית.
2) זאת גישה מוטעית - שהרי חומרת העבירות נובעות מעצם היותו ארגון פשע ומעצם היכולת שלו להפעיל אלימות כשצריך לצורך לחץ ואיומים. נושא נוסף הוא סוג העבירות, מהותן, היקפן וחומרתן.
3) ארגון שגונב מכוניות, אינו דומה למי שעוסק בסחיטה ובאיומים, בסחר בסמים, בנשים, בהימורים ובבתי קזינו, שהרי האלימות בארגון פשע - היא יסוד מובנה ובסיסי לקיומו.
4) גם דון קורליאונה שהגיע "לטופ" לא היה צריך לאיים, ומספיק ששליחיו הזכירו את שמו.

הכותב הוא עורך-דין, בעל תואר שני במשפטים, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר מדריך בקורס קציני שריון, פרקליט צבאי, יועץ משפטי ביו"ש וברצועת עזה, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז, משנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות ופרשן משפטי בהווה.
תאריך:  24/06/2009   |   עודכן:  24/06/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כינוס עורכי-הדין באילת - זווית אחרת
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
כתבה יפה נכונה.אבל זה לא עוזר
יוסף מגבעתיים  |  24/06/09 20:11
2
מעניין שאי האיזון והאמון לא ..
תוספת לכנס  |  25/06/09 09:38
3
הדרך לא להיות מושפע זה...
יש מיש  |  25/06/09 12:25
4
איום באלימות דינו כאלימות
איתן  |  25/06/09 13:28
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אפרים קם
בשלב זה מפגין המשטר ביטחון עצמי, הוא שולט במצב, למרות התסיסה
יאיר פינקו
כיצד במהלך הפעילות הספורטיבית ניתן לשמור על איזון עם משאבת אינסולין    כמה פחמימות לצרוך לפני ואחרי    כיצד למנוע צניחת סוכר במהלך הפעילות    כיצד למנוע נזק למשאבת האינסולין בזמן הפעילות
בעז העצני
אמילי עמרוסי מושכת קוראים מהשמאל לאמבוש מתוחכם – בעודם רוטטים מהתרגשות נוכח הידידות היהודית ערבית, היא מערערת את היתכנותה וגם מספקת תמונה אמינה ומעוררת כבוד של המתנחלים המתוארת ביד אמן, ומבלי לספק את הסחורה שהם כ"כ משתוקקים לה – היריקה לבאר
נרי אבנרי
שרי אריסון איננה הנביאה היחידה במדינתנו המשופעת בנביאים    רובם אגב, בניגוד למה שחושבים, מתנבאים בנושא השלום והסופר דויד גרוסמן הוא אחד הבולטים שבהם    דווקא מהנביאים האלה, ברנע אינו חושש
כרמית גיא
מוסאווי גרוע כמו אחמדינג'אד, עדיף בכלל שאחמדינג'אד ייבחר, המהומות הן רק הוצאת קיטור, הערבים הם אותם ערבים גם אם הם בכלל לא ערבים    מומחי המודיעין שמילאו את האולפנים שוב פישלו    עד הפעם הבאה אף אחד לא יזכור
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il