X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
התלוות כתבים למושאי סיקור, ביחידות צבאיות או במטוסים ממשלתיים, מעוררת תהייה עד כמה יעיל דיווח מלב הסיפור, קרוב לפיהם של המספרים ולעינם הבוחנת?
▪  ▪  ▪
הדיווח לא תורם להבנה [צילום: AP]

האם באמת כדאי לשלוח כתב למטוסו של ראש הממשלה, שילווה אותו בכל סיור בחוץ לארץ? השאלה מתעוררת מדי יציאה של ראש ממשלה מגבולות המדינה: ההוצאות לא מבוטלות, התועלת מפוקפקת. במסע האחרון לוושינגטון בלטה ההתלבטות במיוחד. ראש הממשלה היה אמור "רק" לנאום לפני כינוס הארגונים היהודיים בארצות הברית, אירוע חשוב לעצמו, אבל למען סיקור אירועים כאלה בדיוק מחזיקים רוב אמצעי התקשורת כתבים באמריקה, ונשמר העיקרון של מראה עיניים שטוב יותר ממשמע אוזניים.
גם המתח המדיני, תהיה או לא תהיה פגישה עם הנשיא אובמה, לא שיכנע עורכים ומו"לים להכניס יד לכיס ולממן צירוף של כתב נוסף למטוס. הדרמה אכן התרחשה, אבל לא הצטלמה היטב. בעצם היא לא הצטלמה כלל, חוץ מזווית מרוחקת שבה נראה ראש הממשלה בבואו ובצאתו ב"וואן" הלא מפואר שחנה בחזית הבית הלבן. תמונה מרתקת שאפשר למצוא בה המון. כל אחד יכול למצוא בה אימות וחיזוק להרהורי ליבו.
כי כאשר האמריקנים מחליטים על איפול תקשורתי, הם מתכוונים לזה. לא כמו אצלנו, שכל איפול תקשורתי הוא בסיס למשא-ומתן, במקרה הטוב. היום כבר יודע, למשל, אלוף בן בהארץ לספר על מה שהתרחש בפגישה מפי "בני שיח בישראל שאותם עדכן ראש הממשלה על הפגישה". אבל מי שרוצה לדעת מה באמת קרה שם, מקבל בידיעה רק את מה שאמר ראש הממשלה למקורביו על מה שאמר לנשיא. את דבריו של אובמה לא קיבלנו. מעניין מדוע.
מי שעקב אחר ביקורו של בנימין נתניהו בוושינגטון ובפריז, לא התקשה להבחין בהבדלים בדיווחים בין מעט הכתבים שהצטרפו בסופו של דבר למטוס, לבין אלה שנשארו בבית אך יודעים - או עושים רושם שיודעים - לא פחות על מה שהתרחש שם, ועל מה שלא. מי שנשארו בבית ידעו לספר, מן הסתם מפי מקורותיהם בירושלים ובוושינגטון, על המתח הגואה בין שתי הבירות, על הזובור שעשה הנשיא לראש הממשלה, על המתח בשיחה שנכפתה כמעט על המארח, וכיוצא באלה.
מי שטרחו ובאו לוושינגטון הדגישו דווקא את חוסר הדיוק בדיווחים המגיעים מהארץ, ובעיקר התמקדו בפליאה השוררת בפמלייתו של ראש הממשלה מהתיאור הקודר של מה שהתרחש שם, בייחוד בשיחה בארבע עיניים. שני הצדדים השתמשו באותן מילים ממש, "שיחה כנה וגלויה", והוסיפו ש"ההדורים יושרו" ו"נסללה הדרך לפתיחת דף חדש ביחסים בין השניים". והרי פעם למדנו, שבז'רגון הדיפלומטי "שיחה כנה וגלויה" היא בעצם שיחה קשה על סף חוסר הנימוס, שמשתתפיה לא הסתירו את חילוקי הדעות ביניהם.
זו לא הפעם הראשונה, שכתב המתלווה לנשוא כתבתו - embedded, בלשון התקשורת האמריקנית - נוטה להדגיש, אפילו בלי להרגיש בכך, את זווית הראייה של אלה שאיתם הוא מבלה את השעות הארוכות של המתנה בין אירוע לאירוע. התדרוכים קלים ונוחים, למרות שבעידן הטלפונים הסלולריים אפשר להתגבר גם על מחסום הנוכחות הפיזית.
הביטוי embedded נכנס ללקסיקון במיוחד במלחמת עירק, כאשר הצבא האמריקני הציע לכתבים להשתלב ביחידות הלוחמות, מה שאיפשר להם מבט מקרוב על מושאי סיקורם ויצר זיקה אינטימית ביניהם, אבל מנע מהעיתונאים להסתובב חופשי בשטח ולקבל פרספקטיבה רחבה ומורכבת יותר על הזירה. האם הסיקור שקיבלו הצופים והקוראים בבית היה טוב ומושכל יותר? לא בטוח. מאז ניטש ויכוח לא פשוט על הנוהל הזה. ואם בדיווחים משדה קרב יש, אולי, טעם בשיטת סיקור כזו, אזי בזירות אחרות, מדינית למשל, הוא מורכב אף יותר.
בביקור של נתניהו בוושינגטון גילינו, שנוכחות במטוס לא תורמת כהוא זה להבנתנו ולידיעותינו על מה שהתרחש שם. המניפולציות ממילא לא מתחשבות בגבולות, ואת תקציב הנסיעות אפשר לשמור למסעותיו של נשיא המדינה. שם, בברזיל, לפחות המוזיקה יותר טובה ואולי גם הייאוש יותר נוח.
עוד בנושא:

פורסם במקור: אתר העין השביעית
תאריך:  12/11/2009   |   עודכן:  12/11/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שיחה כנה וגלויה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
דרושה מהפכה במועצת העיתונות ל"ת
א מ רול  |  13/11/09 00:56
2
באתר 'מוטקה' על - איילה חסון
לכרמית גיא שלום.  |  13/11/09 02:36
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מנשה בן-מאיר
רעיון "שתי מדינות לשני עמים" הפך אנאכרוניסטי    השמאל הדו-לאומי צריך לתכנן את הבלימה הגדולה, ולאחר מכן להכין את המתקפה הכוללת על הרוח הרעה הנושבת ממחוזות הימין, ולהכין את התשתית החשיבתית החדשה
הרב ישראל רוזן
מבלבלים את הציבור במאבק דרמטי מיותר החורג מכל פרופורציה
ד"ר אברהם-בן עזרא
הדג מסריח מהראש או: התכנון הלקוי בישראל נובע מן האופן שבו מלמדים את תחום התכנון ובניה במכללות ואוניברסיטאות בישראל    הכל על שורשי הליקוי
הרצל חקק
יעקב יעקב מספר את סיפורו של הבית ברחוב הכרמים 23 ואנו חשים שזה הסיפור של כולנו
ענבל בר-און
כמה עצבים נדרשים בכדי לאתר פלאפון שמצלצל בלא הרף בתוך התיק שלך, אך אתה לא מוצא אותו? כמה עצבים נדרשים בכדי לאתר את מפתחות הבית אשר תקועים אי-שם במצולות תיק המלא בבליל של ניירות, מטבעות, גאדג'טים ועוד? מסתבר שאפשר גם אחרת!    מוצר אחד לשבוע (1)
רשימות נוספות
רש"י אוף דה-רקורד  /  אורן פרסיקו
על יתרונות התחרות העיתונאית  /  אורן פרסיקו
בעין הסערה  /  אורן פרסיקו
לא מלכלכת את הצלחת  /  אורן פרסיקו
אגרוף בסטייל  /  רפי מן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il