X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
[צילום: דוברות הכנסת]
"חופרים את המטרו בכפית"

הקו האדום לא יפעל לפני סוף 2022

יו"ר נת"ע: "בעקבות הקורונה, אנחנו במחסור של מנהלים ועובדים מסין" נציג האוצר לא התייחס לעיכובים ויו"ר ועדת הכלכלה דרש לקבל את הדוח הפנימי של נת"ע ואת דוחות הביקורת של משרד התחבורה
▪  ▪  ▪
עבודות הרכבת הקלה [צילום: משה שי/פלאש 90]
ספק אם הרכבת הקלה תושלם בזמן ובתקציב
איתמר לוין
עיכובים של שנים במכרזים המרכזיים וחריגה של 50% מהתקציב המקורי * נת"ע ביצעה בלא מכרזים התקשרויות של מאות מיליוני שקלים
לרשימה המלאה

תירוצים תירוצים
נת"ע מבלפת. מבקר המדינה התריע כבר ב-14.3.19 שיהיה עיכוב. בנת"ע בחרו להכחיש. איך חמישה חודשי קורונה הופכים פתאום ל-13 חודשי עיכוב?

הוועדה לענייני ביקורת המדינה וועדת הכלכלה התכנסו (יום ג', 21.7.20) לישיבות על מצב התחבורה הציבורית בישראל ודיון על העיכוב במיזמים השונים לתשתיות תחבורה והסעה ברחבי הארץ ובפרט ברכבת הקלה בגוש-דן.
רם בלינקוב, יו"ר חברת נת"ע, אמר כי "עבודת התשתית לרכבת הקלה במרכז, לא תסתיים באוקטובר 2021 אלא בכשנה עיכוב. הבעיה המשמעותית שחווים בחודשים האחרונים היא בעיית ההשלכות של הקורונה - חלק משמעותי מהקו נבנה באמצעות קבלנים לא-מקומיים בעיקר סינים, והקורונה תפסה את הסינים בזמן החגים שלהם והם נתקעו בסין. אתמול קרה דבר משמח ונחתו מעל 80 עובדים, אבל זה עוד לא מספיק. בצד העיכוב, יש הקדמה של החזרת צמתים לציבור - מסרנו חלק מהשטחים בבת ים והם כבר לא מושבתים - כמו-כן, כל אזור תחנת אלנבי יוחזר לציבור בספטמבר".
בלינקוב הסביר כי נת"ע מקימה שלושה קווי רכבת קלה בגוש-דן ומתכננת מערכת מטרו, שנכון להיום עדיין לא ברור כיצד תיבנה. באשר לעיכוב הוא ציין כי הקו האדום אמור להתחיל לפעול בסוף 2022 ולהסיע 70 מיליון נוסעים. לדבריו, העיכוב נובע ממכרז שהחברה ביצעה מחדש, לאחר שבפעם הראשונה קיבלה הצעה כפולה מההערכות, וכן על-רקע משבר הקורונה שבעקבותיו עובדים רבים שהיו בחופשה בסין לא יכלו לחזור, וכיום חסרים 300 עובדים.
"אבל החברה היא ברמה מאוד גבוהה", המשיך. "זה נובע ממכרז גדול מאוד שבוטל על-מנת לחסוך כסף רב למדינה, החלטה שהייתה נכונה מאוד אבל עיכבה את העבודות. אנשים היו אופטימיים שניתן להדביק את הלו"ז ולא ניתן.
מנכ"ל נת"ע, חיים גליק, הוסיף כי מדובר במיזמים בהיקף של 150 מיליארד שקל, והחזון של החברה הוא מתן פתרון איכותי שיהפוך את החזקת הרכב הפרטי ללא כדאית. המשנה למנכ"ל משרד התחבורה, קובי בליטשטיין התייחס לעיכוב ואמר: "המועדים נמצאים בדיון. המטרה שלנו לקצר את זמן ההפעלה. אנחנו רוצים להפעיל במועד הקרוב ביותר. כשנסכם את המועד הסופי נעדכן".
לבקשת ח"כ מיקי לוי נדונו פרסומים לפיהם דוח של חברת נת"ע חושף שורת מחדלים ודחייה בהשקת הקו האדום לשנת 2023. במהלך הדיון קיבלה הוועדה סקירה על המיזמים שמבצעת נת"ע ודיווח על הדחייה הצפויה במיזם הקו האדום.
לוי אמר כי ביקש את הדיון בעקבות הפרסום על הדוח הפנימי של החברה, וכן על-רקע דיווחים על תקלות שגרמו לדחייה בהפעלת הקו האדום. ברקע הכוונה לקדם, בחוק ההסדרים, תיקוני חקקיה שיעניקו לנת"ע סמכויות רחבות, ביקש לוי לקבל תמונה כללית על המיזמים שהחברה מקדמת. "זאת לא הכרזת מלחמה על נת"ע, אני רוצה להיות משוכנע שהמיזם החשוב לכלכלה הישראלית אכן רץ קדימה", אמר. באשר לדוח הפנימי של החברה, הגיב בלינקוב כי "זה לא דוח שירעיד את אמות הסיפים".
ח"כ יבגני סובה אמר כי העלות בישראל של הקו האדום עומדת על כ-750 מיליון דולר לקילומטר, בעוד שבמוסקבה מרחיבים את המטרו בעלות של 120 מיליון דולר לקילומטר ומצליחים לפתוח 145 תחנות תוך 9 שנים. ח"כ עידן רול אמר כי יש פער עצום בין ההתחייבות להפעלה ב-2021 לעידכון, בקול ענות חלושה, על הפעלה ב-2022. הוא ביקש לדעת האם יש חברת בקרה ואמר כי הציבור זכאי לתשובות.
נציג אגף החשב הכללי באוצר, איתי חגי, אמר כי אין לו מה להוסיף על הדברים שאמרו יו"ר נת"ע והמנכ"ל. יו"ר ועדת הכלכלה יעקב מרגי תהה איך יכול להיות שלחשב הכללי אין מה לומר בקשר למיזם כזה ענק עם עלויות ועיכובים. חגי השיב: "אנחנו מלווים את נת"ע, יש לה עבודה מורכבת ואנחנו מנסים לסייע. אנחנו מקיים שהקו האדום יופעל כמה שיותר מהר בעלות כמה שיותר נמוכה". רול הגיב ואמר כי חגי "נשמע כמו ראש אגף בנת"ע ולא כמו נציג האוצר". היו"ר מרגי מתח ביקורת על התשובה של חגי ואמר "הייתי מצפה להתייחסות יותר רצינית. אם נצטרך, נזמן לדיונים הבאים את החשב הכללי כי הרמה הזו לא מקובלת עלי".
בלינקוב התייחס לדברים שנאמרו ואמר כי בישראל בונים מערכת חדשה, בעוד ברוסיה מוסיפים על מערכת קיימת, ויש לכך משמעות מבחינת עלויות. הוא הוסיף כי ישנם הבדלים נוספים בין ישראל לרוסיה, כמו שמירה על הסביבה וכוח של השלטון המקומי, שמובילים לעלויות נוספות. גליק הוסיף כי במקומות רבים בעולם ישנה תמונה דומה במיזמים דומים, וציין עיכובים גם באמסטרדם ובלונדון.
המשנה למנכ"ל התאחדות ביני הארץ, גרא קאושנסקי, קרא להפסיק את עידוד החברות הסיניות בישראל ולהתמקד בחברות קבלניות ישראליות, במיוחד בתקופת משבר הקורונה שלא נראתה כמותה בארץ ובעולם. ח"כ קרן ברק התייחסה גם היא לנושא הסינים, ואמרה כי הוועדה צריכה לייחד לכך דיון נפרד. לדבריה, "ממשלת סין משתלטת לנו על המדינה בלי שנשים לב. צריך לבנות תוכנית התמודדות רחבה, בייחוד על-רקע משבר הקורונה והאבטלה חשוב לייצר מקומות עבודה חדשים ולהעדיף העסקת ישראלים. הקורונה יצרה הזדמנות שצריך לנצל".
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ עפר שלח, אמר: "שבע השנים שאני בפוליטיקה ומשוחח עם אזרחים, תחבורה זה הנושא שחוזר על עצמו שוב ושוב, יותר מאשר הביטחון. טוב שהאסימון נפל, רע מאוד שהוא נפל באיחור גדול שמסבך את הכל. בסופו של דבר, אנחנו רואים בתחבורה הציבורית חוסר תכנון קדימה ברמת הביצוע. עיר כמו אתונה, שהיא לא פחות מסובכת מתל אביב ואולי דומה לה (עיר שטוחה יחסית ליד הים), קיבלה ב-96' את האולימפיאדה והחליטה שהיא מקימה רכבת קלה עד האולימפיאדה ב-2004. ושמונה שנים אח"כ, כבר היה לנסוע בה למרות שהבעיות שם לא יותר גדולות מתל אביב.
"קיימת העדר ראייה מתכללת שמסתכלת ומתחשבת בחוויית המשתמש. אם זה לא יענה על צרכיו של הציבור, אנשים לא ישתמשו בזה. אם יושקעו בזה מאמצים ותבונה, אפשר יהיה להיות אופטימיים בעתיד".
עו"ד צחי סעד, מנהל חטיבה במשרד מבקר המדינה, ציין את דוח המבקר האחרון על התחבורה הציבורית, ואמר כי "במשך שנים תקציבי ההשקעה בפיתוח כבישים היו גבוהים מתקציבי ההשקעה בתחבורה הציבורית. בשנים האחרונות ניתן לראות שינוי מגמה בנקודה זו. רמת הצפיפות בישראל ביחס למדינות העולם גבוהה מאוד".
מיטל להבי, סגנית ראש העיר תל אביב יפו, אמרה בדיון כי בעיה משמעותית כעת על הפרק היא הוויכוח מי יעשה את הגשר שיחבר בין הרכבת הקלה לרכבת ישראל, "אנחנו חושבים שהתכנון והחיבוריות בין התחנות של סוגי התחבורה חייבים להתקיים. כמו-כן, אין מענה תקציבי לתחבורה ציבורית בזמן העבודות על בניית התשתיות וזה פוגע בתושבים. אנחנו בעירייה מנסים להקל עד כמה שניתן".
לדברי להבי, "ברשות מעדיפים כניסה מאוחרת יותר אבל מאורגנת על-מנת שהסגירה והפגיעה תהיה כמה שפחות זמן על-מנת שהתושבים לא יסבלו. אנו יודעים שהקו האדום והקווים האחרים לא אמורים לעבוד 24/7 ובסופי השבוע. זה מאוד חבל שהם יעבדו רק ב-70 אחוז מהזמן. יש בישראל שיטת מיסוי שמעודדת בעלות על הרכב וזה סותר את הורדת תקן החניה ואת הקריאה לעובדים לבוא בתחבורה ציבורית. אפשר להמיר את אחזקת הרכב בסכום זהה על תגמול בהגעה אלטרנטיבית. על הכנסת לקדם עניין זה. יש לגודש בכבישים עלויות של אובדן חיי אדם אובדן שעות עבודה וחייבים לשנות את הדבר בשיתוף ההסתדרות".
אלכס מלאייב סמנכ"ל חברת דן, קרא בדיון להחזיר את מקצוע הנהג, "מקצוע זה כבר לא קיים. הוא נשחק מכמה סיבות. אין סביבה נאותה בכלל לנהגים בין נסיעה לנסיעה, הנהג נתפס כאחראי לכל דבר בזמן שאין לו שם כלים וחווה גם אלימות. יש הרבה מאוד מקרים שהציבור הוא אלים וכאן יש פער בין היכולות להתמקד בנהיגה לבין לתת שירות. ההיבט של להיות נהג בתחבורה הצבורית בישראל צריך לקבל משמעות הרבה יותר גדולה מהמדינה".
אמיר אסרף, מנהל רשות תחבורה ציבורית: "כל רשות רוצה תחבורה מצוינת אבל שכל התשתיות יהיו אצל השכן. אנו נאלצים לחפור את המטרו בכפית. אנו נאבקים מול רשויות מקומיות להניח מבנה עבור הנהגים שיוכלו לנוח לשתות להתפנות וכו'. המדינה רכשה מבנים כאלה ויותקנו עוד 100 נוספים. חלק מהרשויות משתפות פעולה וחלק לא. אנו מעוניינים שכשם שהחוק מחייב שבעת
תכנון סטטוטורי לשכונות חדשות יהיו חמש תחנות ניטור אוויר, כך תהיה חובה סטטוטורית לתשתית תחבורה ציבורית, שלא נגיע למצב כמו שקיים בשכונות החדשות של בית שמש. השרה מירי רגב תדחף לתיקון חקיקה בעניין". עוד ציין אסרף כי הפער בדוח באשר לתחזיות הנוסעים ברכבת ישראל נובע מכך שהתחזית לא ניבאה את ההשפעה של הפחתת תעריפי התחבורה הציבורית על הגדלת הביקוש.
שי קדם, מנהל אגף תכנון תחבורתי במשרד התחבורה: "בארבע השנים האחרונות המגמה התהפכה והיום ההשקעה היא יותר בתחבורה ציבורית. צד ההיצע נמצא כולו אצלנו. אנו אחראים על פיתוח התשתיות. צד הביקוש הוא הרבה יותר מורכב, ולדוגמה אם לי אין רכב אני לא מקבל החזר הוצאות - כל הסיפור של החכרה (ליסינג) בישראל, הסדרי חניות וכו' מורכב מהרבה גופים כגון משרדי ממשלה הסתדרות רשות המיסים וכו' וצריך להקים גוף משולב לטיפול בנושא".
יו"ר ועדת הכלכלה מרגי סיכם ואמר כי ועדת הכלכלה רואה חשיבות רבה במיזם הרכבת הקלה, ומצרה על כל עיכוב בהפעלת הקיים. הוא הוסיף, כי "הוועדה קוראת לנת"ע ולמשרד התחבורה לעשות כל מה שאפשר לזרז תהליכים שיכולים להקל על התושבים והסוחרים. הוועדה מבקשת שממצאי דוח הביקורת הפנימית של נת"ע יועברו גם לעיונה, דורשת מנת"ע להביא לידיעת תושבי גוש-דן את לוחות הזמנים לסיום המיזם ומבקשת ממשרד התחבורה להעביר אליה את דוחות חברת הבקרה שהמשרד מעסיק".

תאריך:  21/07/2020   |   עודכן:  21/07/2020
+81 סינים לעבודות הרכבת הקלה, אך 300 עדיין חסרים
10:40 22/07/20  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

יותר מ-80 עובדים סיניים מקצועיים נחתו בישראל, להמשך עבודות הרכבת הקלה בת"א  ▪  הובאו בטיסה ישירה ע"י הקבלן המבצע ויידרשו לבידוד של כשבוע וחצי לפחות

הגעת העובדים לנתב"ג

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבי דיכטר / Avi Dicter  אבי ניסנקורן / Avi Nisankorn  אגד  אגד תעבורה  אוסאמה סעדי / Osama Saadi  אופיר אקוניס / Ofir Akunis  אופיר כץ / Ofir  Katz  אורי מקלב / Uri Maklev  אוריאל מנחם בוסו / Uriel Busso  אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אורנה ברביבאי / Orna  Barbivai  איילת שקד / Ayelet Shaked  אימאן ח'טיב יאסין / Iman  Khatib Yassin  איתן גינזבורג / Eitan  Ginzburg  אלון שוסטר / Schuster Alon  אלי כהן / Eli Cohen  אמיר אוחנה / Amir Ohana  אמיר אסרף / Amir Asraf  אסף זמיר / Asaf Zamir  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  בועז טופורובסקי / Boaz  Toporovsky  בני גנץ / Benny  Gantz  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גבי אשכנזי / Gavriel  Ashkenazi  גדי דסטה יברקן / Gadi Desta  Yivarken  גדעון משה סער / Gideon  Sa'ar  גילה אדרעי  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלעד מנשה ארדן / Gilad  Erdan  דוד אמסלם / David Amsalem  דוד  ביטן / David Bitan  דן / Dan  ווליד טאהא / Waleed Taha  ולדימיר בליאק / Vladimir Beliak  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  חיים גליק / Haim Glik  חיים כץ / Haim Katz  טור פז משה  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יבגני סובה / Yavgeni Sova  יהודה בר-און / Yhuda Bar-On  יואב גלנט / Yoav Galant  יואב סגלוביץ' / Yoav Segalovich  יואב קיש / Yoav Kish  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יוראי להב הרצנו / Yorai  Lahav-Hertzano  יזהר שי / izhar  shay  יעקב ליצמן / Yaakov Litzman  יעקב מרגי / yaakov Margi  יפעת שאשא-ביטון / Yifat  Shasha-Biton  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל כ"ץ / Yisrael  Katz  ישראל כץ / Israel  Katz  ליבנת כהן-דן / Livnat Cohen-Dan  מאי גולן / May  Golan  מאיר כהן / Meir  Cohen  מאיר פרוש / Meir Porush  מבקר המדינה / The State Comptrollr  מטרופולין /  Metropoline  מיטל להבי / Meital Lehavi  מיכאל  מלכיאלי / Michael Malkieli  מיכאל מרדכי ביטון / Michael Mordechai Biton  מיכאל מרדכי ביטון / Michael  Biton  מיקי לוי / Mickey  Levy  מירב כהן / Meirav  Cohen  מירי  רגב / Miri Regev  מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar  מרב מיכאלי / Merav  Michaeli  משה ארבל / Moshe Arbel  משה גפני / Moshe Gafni  משולם נהרי / Meshulam Nahari  משרד התחבורה  מתן כהנא / Matan  Kahana  ניסים ואטורי  נפתלי בנט / Naftali  Bennett  נת"ע - נתיבי תחבורה עירוניים בע"מ / .NTA - Metropolitan Mass Transit System Ltd  נתיב אקספרס  סופרבוס /  Superbus  סעיד  אלחרומי / Said Elharumi  עודד פורר / Oded Forer  עודה איימן / Ayman  Odeh  עומר ינקלביץ'  עופר כסיף / Ofer  Cassif  עידן רול / Roll Idan  עמיר ארמונד פרץ / Amir  Peretz  עפר שלח / Ofer  Shelah  צחי הנגבי / Tzachi  Hanegbi  ציפי חוטובלי / Tzipi  Hotovely  קארין אלהרר / Karin  Elharar  קווים  קרן ברק / Keren  Barak  רות וסרמן לנדה / Ruth Wasserman Lande  רכבת ישראל  רם בלינקוב / Ram Blinkov  רם בן ברק / Ram  Ben Barak  רפי פרץ / Rafi  Peretz  שלמה קרעי / Shlomo  Karhi  שרן השכל / Sharren Haskel
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות כנסת 23
מירב ארד
ועדת המשנה למוכנות וביטחון שוטף בראשות ח"כ משה יעלון    ועדת המשנה ליחסי חוץ והסברה בראשות ח"כ שרן השכל    ועדת המשנה לכוח אדם בצה"ל בראשות ח"כ אורנה ברביבאי    ועדת המשנה למדיניות ואסטרטגיה - בראשות ח"כ האוזר
עידן יוסף
במשך שנים חסה הנושא באחריות ועדת החינוך והכנסת אישרה בקריאה ראשונה את העברת הנושא לוועדת הפנים והגנת הסביבה    רם בן ברק לחיימוביץ': את נגועה בניגוד עניינים    חיימוביץ': יש לי אג'נדה, אבל קולי - קול אחד
איציק וולף
החוק החדש מסמיך את השב"כ כך שיוכל לסייע למשרד הבריאות בחקירות האפידמיולוגיות עד 20.01.21    משרד הבריאות מחויב להשיק את יישומון 'המגן 2.0' בתוך שבועיים מפרסום החוק
איציק וולף
שר הבריאות הודיע כי הגיע לסיכום עם שר האוצר על תוספת של מאות רופאים ושל כ-1,300 אחים ואחיות    700 עובדי מנהל ומשק ומקצועות הבריאות יוקצו למחלקות הקורונה    סוכם על תוספת תקציבית של מיליארדי שקלים לטיפול בקורונה
עידן יוסף
השר ישראל כ"ץ, הציג את הפיצוי המתוכנן במסגרת תשלום החזר הוצאות קבועות לעסקים, כחלק מהכנת חוק התוכנית הכלכלית בוועדת הכספים, לקריאה שנייה ושלישית, לאחר שחברי הוועדה קראו לסייע למגזר זה    "נוסיף לחוק גם פיצוי לעסקים עם מחזורים של 100 עד 200 מיליון שקל ו-200 עד 400 מיליון ש"ח"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il