X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
[צילום: רמי שלוש, דוברות הטכניון]
שומרי המיץ
סטודנטים מהטכניון רתמו נגיפים הנמצאים בסביבת עצי פרי כדי למנוע קילקול של המיצים - תופעה שנזקיה נאמדים בעשרות מיליוני דולרים בשנה הפיתוח זיכה את הסטודנטים, הלומדים בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון ובפקולטה לביולוגיה, בפרס הראשון בתחרות בפרויקט "MicroBiome-Push" שבמסגרת "Food Solutions"

קבוצת סטודנטים מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון ומהפקולטה לביולוגיה בטכניון זכתה במקום הראשון בתחרות בינלאומית שהתקיימה במסגרת המיזם האירופי EIT FOOD. הסטודנטים רתמו בקטריופאז' (נגיף התוקף חיידקים) כדי למנוע קילקול של מיצי פירות - תופעה שנזקיה נאמדים בעשרות מיליארדי דולרים בשנה. פרופ' מרסל מחלוף דיקנית הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון אמרה כי "פרויקטים בינלאומיים כאלו הם מהות הפקולטה ודרכה לחנך את דור העתיד לחשיבה מחוץ לקופסה, ליזמות ולהרחבת הידע שביכולתנו לספק על ספסל הלימודים."
התחרות הבינלאומית התקיימה כחלק מפרויקט "MicroBiome-Push" - חלק מתוכנית החינוך "Food Solutions". תחרות זו נועדה לפתור בעיות בסקטור המזון באמצעות חיבור של חברות מהתעשיה (פפסיקו, פורטוס ואגריקולוס), וסטודנטים לתואר ראשון, שני ושלישי מ-4 אוניברסיטאות: הטכניון, אוניברסיטת טורינו באיטליה, אוניברסיטת רדינג בבריטניה ואוניברסיטת הלסינקי בפינלנד. בתחרות התמודדו תשע קבוצות סטודנטים, שתיים מהן מהטכניון.
שתי הקבוצות מהטכניון בחרו באתגרים שהציבה חברתPepsiCo העולמית: הראשון, פתרון לקילקול מיצי פירות והשני, ניצול קליפות תפוחי האדמה הנותרות בייצור צ'יפס. את הקבוצות ליוו ארבעה מנטורים מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון: פרופ' יואב ליבני שהוביל את פעילות הטכניון בפרויקט, פרופ' חזי קשי, פרופ"מ אבי שפיגלמן ופרופ"ח אורי לזמס. לדברי המנחים, "שני הצוותים הישראלים עשו עבודה מדהימה, ולמרות מגבלות הקורונה הצליחו לייצר פתרונות אפקטיביים מקוריים, ויותר מזה - להציג לחברות את היתכנות הרעיונות ואת הפוטנציאל העסקי הגלום בהם."
בקבוצה הזוכה, "The Microbes", חברים איציק אנגלברג, אלון רומנו, ליחן משיח ורחל ביטון. בקבוצה השנייה מהטכניון, Biomy, חברים עומר סבאח, יופינג קאו, אור שפירא, מיכאל בוזגלו וליאור קאופמן.
הקבוצה הזוכה בחרה להתמודד עם הבעיה האקוטית של קילקול מיצים טבעיים - תופעה שנזקיה בארצות הברית לבדה נאמדים בכ-32 מיליוני דולר בשנה. האשם בקילקול המיצים הוא ACB, או בשמו המלא Alicyclobacillus acidoterrestris. חיידק זה, הנמצא באדמה שבה גדלים עצי הפרי וגם בכל חלקי העץ עצמו, אומנם אינו מסוכן לאדם, אולם הוא משחרר למיץ חומר טבעי בשם guaiacol המקלקל את טעמו וריחו. תופעה זו מתרחשת במגוון רחב של מיצים - תפוזים, אפרסק, מנגו, אגס, ענבים, עגבניות ועוד - וגורמת לאובדן כמויות גדולות של מיצים ולהפסדים כלכליים עצומים.
במהלך האבולוציה פיתח החיידק עמידות גבוהה לתנאי סביבה עוינים, המאפשרים לו לשרוד גם בתהליכי העיבוד של המיץ: ניקוי, סחיטה, פיסטור ומילוי. לרוב, פיסטור יעיל בהשמדת חיידקים המסוכנים לבריאות או פוגעים באיכות המיץ, אבל לא במקרה של ACB. מאחר שאי אפשר לחמם את המיץ לטמפרטורות פיסטור גבוהות יותר או לזמן רב יותר מבלי לפגוע באיכותו ובערכיו התזונתיים, חברת פפסיקו חיפשה פתרון יצירתי שימנע את התופעה המזיקה.
חברי הקבוצה הזוכה מסבירים כי התחרות נערכה תחת פרויקט "MicroBiome Push" ("דחיפה מיקרוביומית") שכן היא התמקדה בפתרון לאתגרים שמקורם במיקרוביום - אוכלוסיית המיקרובים בסביבה הנתונה. המיקרוביום כולל חיידקים (Bacteriome), פטריות (Mycobione) ונגיפים (Virome), והפתרון שזכה בתחרות מגייס למעשה נגיף ספציפי מהפיטוספרה (המיקרוביום של הצמח וסביבתו) למאבק בחיידק ספציפי מאותה סביבה. העובדה שמדובר בפתרון טבעי וזול, שאינו כרוך אפילו בהנדסה גנטית, צפויה להאיץ את יישומה של הטכנולוגיה במיצים ולצמצם את הצורך בחומרים משמרים. יתר על כן, הוספתו של הנגיף למיץ אינו פוגעת בו מבחינת כשרות יהודית (כשר) ומוסלמית (חלל).
הקבוצה השנייה מהטכניון, Biomy, התמודדה גם היא עם אתגר לא פשוט ופיתחה את הקונספט "PotatALL" הכולל מספר פתרונות יצירתיים לטיפול בקליפות תפוחי האדמה הנותרות בתהליך הייצור של צ'יפס. חברי הקבוצה הציגו תהליך להפקת חומר גלם לייצור אריזה מתכלה ששומרת על איכות הסביבה וכן דיפ (מטבל) העשוי מקליפות תפוחי האדמה. פתרון מקיף ויצירתי זה זכה גם הוא בשבחים משופטי התחרות. מטבל זה, על-פי כוונתם, יוגש באריזות קטנות כמו של קטשופ, בצמוד לצ'יפס, שייארז באריזה המתכלה שהוכנה מהקליפות. פתרון זה מוביל לניצול מושלם של תפוחי האדמה תוך צמצום הפגיעה בסביבה.

איציק אנגלברג (מימין) ואלון רומנו עם תרביות החיידקים שפיתחו [צילום: רמי שלוש, דוברות הטכניון]
תאריך:  24/12/2020   |   עודכן:  24/12/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
יו"ר כחול לבן, שר הביטחון בני גנץ, תוקף את החלטת קבינט הקורונה לצמצם את שעות פעילות מערכת החינוך בצעדי ההגבלה שיוטלו מיום ראשון בערב    מאשים את נתניהו במניעת מימוש המדיניות הדיפרנציאלית שעליה הוחלט באופן שהביא להידרדרות בתחלואה
איציק וולף
מכרה את הנכס היחיד שהיה לה בגרמניה, בעיר מינכן    רכשה אותו ב-2008 תמורת 41.6 מיליון אירו ומכרה אותו תמורת 87 מיליון אירו    השבוע רכשה, באמצעות גזית הורייזון, בבוסטון בניין תמורת כ-45 מיליון דולר
איציק וולף
ההסכם, בהיקף כספי כולל של 475.2 מיליון שקל, מסדיר את הניהול והתחזוקה של כ-4,400 דירות בבתי גיל הזהב של הסוכנות היהודית, המשמשים לאכלוס קשישים נזקקים חסרי דירה
איציק וולף
באטמ, בשיתוף אוניברסיטת Tor Vergata באיטליה, ממשיכה לבחון את הערכות שלה עבור כל מוטציה המזוהה, בעל משמעות קלינית, על-מנת לוודא כי הערכות שלה מסוגלות לאבחן במדויק את כל הזנים החדשים הידועים של נגיף הקורונה
מירב ארד
במסגרת המחקר, החוקרים פיתחו טיפול לחירשות גנטית שנובעת ממוטציה שנמצאה לראשונה במשפחות בישראל    החוקרים החדירו לאוזני עכברים גן תקין, שמחליף גן פגום בתאים האחראים לשמיעה. העכברים החירשים שטופלו בדרך זו התפתחו עם שמיעה תקינה לחלוטין.
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il