X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
מאות אלפי ישראלים עלולים לאבד בשנים הקרובות את עבודתם פער ניכר לרעת הערבים והחרדים בהכשרה לעבודה במאה ה-21 מחסור בהכשרה מתאימה גם באקדמיה
▪  ▪  ▪
"הלמידה המשמעותית" לא משפיעה [צילום: פלאש 90]

מאות אלפי ישראלים עלולים לאבד בשנים הקרובות את מקומות עבודתם בשל ההתקדמות הטכנולוגית - אך המדינה עושה מעט מאוד כדי להכשיר מראש עובדים לשוק העבודה המשתנה, וכדי לסייע למי שעתידים להיפלט ממנו. כך קובע (יום ב', 15.3.21) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן.
600,000 עובדים (15%) מהמשרות מצויים בסיכון גבוה להיפלטות משוק העבודה בשנים הקרובות בשל חוסר התאמה לשינויים הטכנולוגיים בו, ובסיכון בינוני מצויים 2.1 מיליון עובדים (54%) מהמשרות. הבעיה קשה במיוחד בקרב חרדים, ערבים ובעלי הכנסות נמוכות; כתוצאה מכך, 37% מבני 65-16 בישראל הם בעלי מיומנויות נמוכות בקריאה ובמתימטיקה, לעומת 27% במדינות OECD. אך ההוצאה הציבורית להכשרה מקצועית היא 0.07% בלבד מהתמ"ג, לעומת 0.11% במדינות OECD. התוצאה היא, שרק 38% מהעובדים שבסיכון גבוה המעוניינים בהכשרה מקצועית, אכן זוכים לה - בגלל חסמי מחיר. 29% מבין הצעירים (בני 27-18) אינם משתתפים בהכשרות או בלימודים אקדמיים במימון ציבורי, רבים מהם - מהשכבות החלשות.
הבעיות מתחילות כבר בבתי הספר התיכוניים. מטרת רפורמת "הלמידה המשמעותית", שיושמה החל בשנת הלימודים תשע"ה (2015-2014), הייתה להתאים את מערכת החינוך למאה ה-21 ולהקנות לתלמידים את המיומנויות הדרושות להם. מחצית מבעלי התפקידים בחינוך העל-יסודי - המפקחים המרכזים (מפמ"רים), מנהלי בתי הספר ורכזי המקצוע בבתי הספר – סבורים כיום, כי השפעתה על קידום הקניית מיומנויות המאה ה-21 לא הייתה רבה. כמחצית מתוכניות הלימודים לא עודכנו מאז תחילת הרפורמה, ולא שולבו בהן עקרונות הלמידה המשמעותית. 42 מתוך 82 תוכניות הלימודים לחטיבת הביניים ולחטיבה העליונה אושרו לפני יותר מעשור ולא עודכנו מאז.
בשנים 2019-2016 גיבשו יחידות מטה שונות במשרד החינוך מסמכי מדיניות להקניית מיומנויות, אך ללא תיאום ביניהן. המשרד לא עשה שימוש במסמכים אלה לצורך גיבוש תוכנית כוללת להקניית המיומנויות המכילה יעדים, סדרי עדיפות, אמצעים ולוחות זמנים. עבודת מטה למהלך אסטרטגי כלל-משרדי להגדרה ולהטמעה של מיומנויות מוסכמות הנדרשות במאה ה-21, לא הסתיימה נכון לאוקטובר 2020. תמונת המצב שגיבש המשרד הייתה חלקית, הוא לא נעזר בגורמים מחוצה לו ואפילו יחידות במשרד עצמו לא שולבו די הצורך.
אף שהמבחנים הבינלאומיים החלו לשנות את פניהם ולשים את עיקר הדגש על הערכה של מיומנויות ופחות על הערכת ידע, בחינות הבגרות בכתב בישראל כמעט אינן מתייחסות למיומנויות המאה ה-21 ואינן בוחנות אותן. ריבוי הבחינות בישראל (11-10 בחינות לעומת שתיים-חמש במדינות שונות) מייצר מערכת המקשה על בתי הספר לתת עדיפות ולהשקיע בהקניית המיומנויות הנדרשות לתלמידים. ההערכות החלופיות, שמטרתן להחליף חלק מבחינות הבגרות בכתב, מלוות בחסמים רבים, ועל כן אינן מאפשרות ללמוד על שליטתם של בוגרי המערכת במיומנויות החשובות להשתלבותם בשוק העבודה המשתנה.
עיקר הנבחנים בבגרות בחמש יחידות במקצועות המדעיים-טכנולוגיים, תחומי לימוד שהם בעלי מתאם גבוה ללימודי מקצועות ההיי-טק באקדמיה ולהשתלבות בתעשיית ההיי-טק, הוא בבתי ספר חזקים מבחינה חברתית-כלכלית. לעומת זאת, רק 8% מהם (בכל אחד מהמקצועות) משתייכים לבתי הספר החלשים יותר. מערכת החינוך אינה ממצה את הפוטנציאל של התלמידים שיכולים ללמוד את המקצועות המדעיים-טכנולוגיים - בעיקר בקרב בנות, במגזר הערבי ובמגזר החרדי.
החסמים המרכזיים להגדלת מספר הבוגרים באוניברסיטאות במקצועות ההיי-טק הם מחסור בסגל אקדמי ושיעור נשירה גבוה של סטודנטים ממקצועות אלה. אולם, הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) לא קבעה יעדים לגידול במספר אנשי הסגל ולצמצום שיעור הנשירה. ות"ת גם לא ביקשה מהאוניברסיטאות לבחון את הסיבות לנשירת הסטודנטים.
בשנת 2019 חלקן של הנשים בתעשיית ההיי-טק בתפקידים טכנולוגיים היה 22%, ובתפקידי ניהול טכנולוגיים - 18%. התוכניות הממשלתיות לשילוב נשים בתעשיית ההיי-טק מופעלות ומתקיימות ללא תכנון מערכתי. מרבית הפעילות הממשלתית בשילוב חרדים בהיי-טק אינה מתמקדת בתחומי הליבה של התעשיה, אלא בהכשרה לתפקידים טכנולוגיים זוטרים יותר. עבור 1,900 חרדיות הלומדות הנדסאות תוכנה בסמינרים לא פותח מסלול מותאם, אף שלחלק מהן פוטנציאל ללמוד את התחום ברמה גבוהה יותר ולהשתלב לאחר מכן בתפקידי פיתוח בהיי-טק.
מערך ההכשרות המקצועיות והטכנולוגיות מבוזר, וחלקיו על-פי רוב אינם מתואמים ביניהם בהיבטים מרכזיים. למשל, קורסים במקצועות דומים כוללים תוכן פדגוגי שונה; משרדי החינוך והרווחה משתפים פעולה עם מעסיקים בהיקפים שונים ובוועדות מקצוע נפרדות; אין אתר אחד המרכז את כל אפשרויות ההכשרה ואין הליך מאוחד של אבחון, הכוון וגיוס.
לאגף להכשרה מקצועית במשרד החינוך אין הליך מוסדר של התייעצות עם מעסיקים ברמה הענפית כדי ללמוד על ההתפתחויות בשוק, וגם לא עם מעסיקים מהפריפריה הגאוגרפית ועם מעסיקים קטנים ובינוניים. במציאות זו, סקרי בוגרים מעידים על אפקטיביות לא-מיטבית של ההכשרות. היקף לימודי האנגלית בבתי הספר התיכוניים ובהכשרות המקצועיות אינו מספק ואינו ברמה גבוהה די הצורך.
על אף הצורך בפעילות פרו-אקטיבית ומותאמת אישית, אין תוכנית פעולה כוללת לגייס ללמידה אוכלוסיות מעוטות מיומנויות, ואין מסגרת לאבחון מעמיק של יכולות האדם וצרכיו לשם התאמה מיטבית של הלמידה וההכשרה להן הוא זקוק. רבים מהעובדים בשכר נמוך במשרות שבסיכון גבוה או מן המובטלים, עשויים לוותר על קורס הכשרה ממומן או לנשור במהלכו, נוכח המחויבות של זמן וכסף הכרוכה בהשתתפות בו.

הכשרה מקצועית למבוגרים

רק 1% מהמבוגרים בגיל העבודה (64-18) שרמת האוריינות הדיגיטלית שלהם נמוכה או מזערית השתתפו ב-2019 בתוכנית ממשלתית כלשהי להקניית אוריינות כזו. על-אף הוראת החלטת הממשלה מיוני 2017 על פעולה משותפת בין המשרדים השונים, כל משרד ראה עצמו כמוביל בתחום, ואין גורם או צוות המתכלל בין הגופים את ההיבטים של קהלי היעד והיקף המשתתפים. למעלה ממיליון מן הערבים בגיל העבודה בשנת 2019 היו בעלי רמת אוריינות דיגיטלית נמוכה או מזערית, אך רק 13,700 מהם השתתפו בתוכניות ממשלתיות להקנייתה. באוכלוסייה החרדית היו 360,000 איש כאלה, ורק 13,100 השתתפו בתוכניות (3.6%).

תאריך:  15/03/2021   |   עודכן:  22/04/2021
+לימוד מקוון בקורונה: כישלון ידוע מראש
14:28 15/03/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ערב הקורונה השתתפו פחות מרבע מבתי הספר התיכוניים בתוכנית התקשוב של משרד החינוך, והמצב חמור במיוחד בקרב החרדים והשכבות החלשות - הן מבחינת פריסת המחשבים בכלל והן במספר התלמידים והמורים לכל מחשב

אוריינות אינטרנט חלקית [צילום: נתי שוחט, פלאש 90]
+הרפורמה במבחני הנהיגה הובילה לעלייה במספר הנכשלים
14:27 15/03/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

שיעור המעבר ירד מ-45% ערב ההפרטה ל-49% אשתקד; מספר הערעורים שהתקבלו זינק לאורך הרפורמה  ▪  המדינה הפסידה 13 מיליון שקל - הפער בין התשלום לזכיינים לבין האגרה שגבתה

זמן ההמתנה התקצר משמעותית [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+ייצוג חסר למוחלשים בחברת נתיבי ישראל
14:27 15/03/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

רק 2% מעובדי החברה הם בעלי מוגבלויות, ורק שמונה מבין למעלה מ-400 עובדיה הם בני העדה האתיופית והעדה הדרוזית  ▪  מעסיקה עשרה משרדי עורכי דין הרבה מעבר לזמן הרוטציה

לא קבעה סף לרכיב האיכות [צילום: יח"צ]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הכשרה חלקית ובלתי מספקת לשוק העבודה המודרני
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מבקר המדינה
איתמר לוין
שיעור המעבר ירד מ-45% ערב ההפרטה ל-49% אשתקד; מספר הערעורים שהתקבלו זינק לאורך הרפורמה    המדינה הפסידה 13 מיליון שקל - הפער בין התשלום לזכיינים לבין האגרה שגבתה
איתמר לוין
רק 2% מעובדי החברה הם בעלי מוגבלויות, ורק שמונה מבין למעלה מ-400 עובדיה הם בני העדה האתיופית והעדה הדרוזית    מעסיקה עשרה משרדי עורכי דין הרבה מעבר לזמן הרוטציה
איציק וולף
מתניהו אנגלמן הודיע בוועידת מקור ראשון שמשרד מבקר המדינה יפרסם בקרוב דו"ח על רשות מקרקעי ישראל    "השירות שמספקת רמ"י משפיע ישירות על שוק הנדל"ן ויש חשיבות לייעול תהליכים שונים"
איתמר לוין
אמר שהדוח יעסוק בטיפול הממשלתי בסוגיה, אך לא פירט    מגיש היום לכנסת דוח על מערכות המידע של ועדת הבחירות המרכזית וההגנה עליהן מפני מתקפות סייבר
איתמר לוין
הסיבות: קיום ה"ליכודיאדה" ורישום בעייתי בבחירות המקומיות    נתניהו הונחה שלא לקיים במעון רה"מ כנסים פוליטיים מרובי משתתפים    גרעון של 20 מיליון שקל לבית היהודי בסוף 2018
רשימות נוספות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il