X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
עדות רפ"ק שמואל פיאמנטה בוועדת נאור:

"זו לא הופעה של שלמה ארצי, אין גדרות"

רב-פקד שמואל פיאמנטה, שהיה ממונה על הרישוי והאבטחה במתחם קבר רשב"י מטעם המשטרה בל"ג בעומר האחרון, טוען כי אם לא תהיה הסדרה של שטח המתחם ואם לא יבוצע גידור של כולו - לא ניתן יהיה להבטיח מניעת צפיפות ואסון כפי שאירעו שם השנה
▪  ▪  ▪
רפ"ק פיאמנטה. שמן, מים ולכלוך על הגשר [צילום: לע"מ]

רב-פקד שמואל פיאמנטה, מנהל מחוז צפון, ענף רישוי ואבטחה במשטרת ישראל, אשר היה ממונה על הרישוי והאבטחה של ההילולה במירון בל"ג בעומר האחרון, העיד (יום ד', 01.09.21) בפני ועדת החקירה הממלכתית לחקר האסון שאירע בהילולה וטען כי לא ניתן למנוע צפיפות יתר בהילולה, משום שמדובר במתחם לא מגודר.
"אני לא יכול לאמוד מספרית כמה היו שם. יש שם כמות גדולה של אנשים. החסידות מחויבת לעמוד ברף מסוים של אנשים, ובדרך כלל הם עומדים בזה. התקבלה החלטה מדינית שההר פתוח לכולם. הייתה הצהרה בתקשורת שההר פתוח לכולם. אומנם נאמר שהמתווה שאושר הוא של 3,000 עד 10,000 איש אבל באותה נשימה נאמר שההר פתוח לכולם", טען.
לדבריו, ברגע שההר פתוח ושכל מי שרוצה יכול להגיע להר ואין אפשרות לתחם - זה בלתי אפשרי להגיע ולשפוט את האחראים לכך. "כל הופעה של שלמה ארצי מגודרת ויש אפשרות לפקח על כמה אנשים נכנסים. אם נמכרים כרטיסים - הסבירות שיגיעו יותר אנשים היא לא גדולה. המקום מגודר ומתוחם ויש אפשרות לפקח. האירוע במירון הוא אחר לגמרי - המקום לא מגודר. אם אני קובע משהו עם נציג מטעם החסידות - הוא יכול להתחייב על אנשי החסידות והמתחם אמור להכיל את מספר האנשים שנקבע איתו, אבל אין לו שום אפשרות לפקח על מספר האנשים שנכנסים למתחם", אמר.
לשאלת יו"ר ועדת החקירה, השופטת (בדימ') מרים נאור, האם כאשר מדובר במתחם פתוח אין באמת משמעות למספרים שננקבים כרף הקיבולת המקסימלית של אנשים שמסוכמים עם מקבלי הרישוי השיב פיאמנטה כי הדבר נכון, אך מקבל הרישיון - מבחינתו ומבחינת המשטרה - עמד בתנאים.
"ההר הזה דינמי וכל הזמן מגיעים אנשים. זו להיטות דתית ותשוקה. אנשים מגיעים כערך עליון. גם אני כחילוני מסורתי אני נפעם. זה אירוע מסחרר שבו כל הזמן אנשים נכנסים ויוצאים. מי שלא היה שם - קשה להסביר לו. ההר פתוח ואין שליטה. חייבים לגדר את כל המתחם הזה, דוגמת הכותל. כל עוד לא תהיה הפקעה ולא תהיה הסדרה אירועים כאלה יכולים לקרות. צריכים למצוא פתרונות יצירתיים", טען.
השופטת נאור שאלה האם החששות הללו עלו עוד לפני האסון ועל כך השיב פיאמנטה שהחששות הוצפו "שנים על גבי שנים", כלשונו. לדבריו, הבעיה עלתה בדרגים הגבוהים ביותר במשטרה ובדרג המדיני. "המקום הזה צריך הסדרה ושמישהו ייקח עליו בעלות ואחריות. כשלא עושים דברים כאלה ודברים נעשים פרטאץ' - קורים אסונות".
לדבריו, האסון במירון היה תאונה קשה ומחרידה שבסופה מתו 45 אנשים. "אבל זו תאונה, שבעקבות מצבור אירועים שקרו בו-זמנית יכולה להיות בכל מקום", טען. לשאלת יו"ר הוועדה מהו אותו מצבור אירועים שאליו הוא מתכוון הסביר רפ"ק פיאמנטה כי היו על גשר דב, שעליו התרחש האסון, כמויות של פסולת פלסטיק של בקבוקים, והגשר היה רטוב ומלוכלך ממים ומשמן ומפסולת שאפשר להחליק עליה. "היו דיווחים שאדם מעד ושאנשים נפלו עליו. זה מצבור של דברים שיכול להיות בכל מקום של דוחק", אמר.
פיאמנטה הדגיש כי שניים מן הקרבנות היו מתולדות אהרון, וכל השאר לא היו קשורים לחסידות שקיימה את ההדלקה בשעת האסון במתחם העליון שממנו יצא גשר דב. "אני מעריך שהם עלו ממתחם הקבר ולא רצו להיות חלק מהאירוע. אנשים מהחסידות מגיעים להדלקה ונשארים. זה כמו שקונים כרטיס להופעה של שלמה ארצי - למה שפתאום אני אצא מההופעה ואלך?".
לשאלת השופטת נאור מה גרם לכל כך הרבה אנשים לרדת בגשר דב, השיב פיאמנטה: "אנשים שיצאו מהציון מהקבר עצמו שאין להם עניין בהדלקה הספציפית הזאת וירדו למטה. להערכתי - הם לא קשורים לאירוע".
רפ"ק פיאמנטה ציין בפני חברי הוועדה כי הקפיד לשמור על צירי פינוי פתוחים גם במקומות שבהם בעבר היו אוהלים ובנייה לא חוקית של משפחות. לדבריו, לא ניתן היה לפנות את כל הבנייה הלא חוקית בשל מחלוקות משפטיות.
בתשובה לשאלת חבר הוועדה, שלמה ינאי, האם ידע שהמועצה האזורית מרום הגליל לא העניקה אישור לקיום ההילולה, כפי שטענה, השיב פיאמנטה כי לא ידע על כך וכי מדובר בהיתממות. לדבריו, מהרגע שבו המשטרה נותנת את האישורים שלה - היא ממשיכה הלאה ומפסיקה את ההליכים של הרישוי רק אם גורם נוסף מתריע בפניה שעלולה להיות בעיה כלשהי.
ינאי שאל את פיאמנטה האם הוא סבור שברגע שהודיעו שההר פתוח לכניסת קהל - הפכה מגבלת כמות האנשים באירוע של תולדות אהרון לחסרת משמעות. "אני מדבר על נושא אחד שהוא סיכון ברור - צפיפות קהל ומה יכול להיגרם ממנה. אם פותחים את ההר לקהל - אין באמת יכולת לוודא שיהיו במקום 3,000 אנשים ולא יהיו שם 20,000 איש", אמר.
לדברי פיאמנטה - מתן האישור והרישוי אומנם הופך לחסר משמעות ביחס לכמות הקהל, אך אם לא היה הליך רישוי - לא ניתן היה לאכוף מתן אישורי בטיחות על קונסטרוקציה ועל חיבורי החשמל במתחם.
על כך הדגיש ינאי כי הוא מעוניין לשמוע את דעתו של פיאמנטה והאם לדעתו הפך הסעיף של הגבלת כמות האנשים במתחם לחסר משמעות כשההר כולו נפתח לכניסה חופשית. "כל עוד אין גידור ואין הסדרה - אי-אפשר למנוע", אמר פיאמנטה.

תאריך:  01/09/2021   |   עודכן:  01/09/2021
+אלפים מעל המותר באופן קבוע במירון
14:12 01/09/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ב-2019 נכחו בהדלקות 20,000 איש - במתחמים המיועדים לכל היותר מ-13,000 איש  ▪  המשטרה מעולם לא בדקה מהו מספר האנשים המירבים היכולים להיכנס להר כולו  ▪  טובול מזהיר מפני אסון בקבר הרשב"י בשל מספר האנשים הנדחסים אליו  ▪  "בעיית הבטיחות והעומס ליוותה אותנו יותר ויותר מדי שנה"

טובול בעדותו היום בוועדת נאור [צילום: לע"מ]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"זו לא הופעה של שלמה ארצי, אין גדרות"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אסון מירון
איתמר לוין
ב-2019 נכחו בהדלקות 20,000 איש - במתחמים המיועדים לכל היותר מ-13,000 איש    המשטרה מעולם לא בדקה מהו מספר האנשים המירבים היכולים להיכנס להר כולו    טובול מזהיר מפני אסון בקבר הרשב"י בשל מספר האנשים הנדחסים אליו    "בעיית הבטיחות והעומס ליוותה אותנו יותר ויותר מדי שנה"
איתמר לוין
איש לא היה מוכן ליטול אחריות על ההילולה מבחינת מגבלות הקורונה, ולכן לא הוצאו תקנות שאפשרו להחריג אותה מהמגבלות הכלליות    ההילולה הקטלנית התקיימה על-פי סיכום של פורום שרים ובכירים, נעדר סמכות חוקית    אש: היה לנו ברור שאם לא נגיע לפשרה, המסר לציבור יהיה שכולם מוזמנים להגיע
איתמר לוין
העדים היום: מנכ"ל משרד הבריאות, נחמן אש, אשר ידבר על ההחלטה לקיים את ההילולה למרות מגבלות הקורונה; ושני קציני המשטרה הממונים בצורה ישירה על ניהול ההילולה
איתמר לוין
מנהל מחוז הצפון במרכז טוען, כי הדרישה הייתה בלתי הגיונית ועמדה בניגוד להגדרת תפקידו בידי הממשלה    אומר שניהול האתר ביום-יום מצוי בידי ועדת החמישה, למרות שהתקציב שייך למרכז
איתמר לוין
יוסף שווינגר רומז שאירועי ל"ג בעומר השנה התקיימו למרות הקורונה, בשל החשש שאם לא יינתן היתר - הציבור יתנפל על מירון בצורה בלתי מסודרת    טוען שבשנת 2008 החליט השר דאז יצחק אהרונוביץ, כי המשטרה היא האחראית על האירועים - ומאז תפקידו של המרכז הוא רק לקשר בין המשטרה לבין הגורמים האזרחיים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il