X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות שיווקיות

הורים יקרים ואנשי בריאות, עכשיו כשהילדים באמת חוזרים ללימודים. בואו נדבר על ריטלין וטיפולים תרופתיים להפרעות קשב וריכוז.
חשוב שתדעו שהטיפול התרופתי, אכן יכול להיות מיטיב למי שצריך אותו. עם זאת, במקרים רבים, הטיפול התרופתי מביא איתו הפחתת תיאבון שיכולה להשתנות מאדם לאדם בין מספר שעות ועד לכמעט כל שעות העירות.
ילדים ובני נוער מתבגרים נתונים ללחץ אדיר מהסביבה שלהם לגבי יכולת ה"שליטה" שלהם על אכילתם, על התיאבון המשתנה והמוגבר שלהם, על צורת הגוף שלהם, שברגע נתון יכולה להיות מאוד שונה משל החברים שלהם באותה שכבת גיל, ועל האופן שבו הגוף שלהם גדל ומתפתח.
יותר מכולנו, הם נתונים ומושפעים מסטנדרטים ומסרים שהם נחשפים אליהם ברשתות החברתיות: איך גוף צריך להראות, מהי הדרך "הנכונה" לאכול ועוד.
בעולם שבו ירידה במשקל, רזון ותהליכי הרזיה מביאים איתם התייחסות חיובית מהסביבה, העדר תאבון, טבעי או לא טבעי, מביא איתו מחמאות רבות. המורים, המשפחה הקרובה, החברים של ההורים - סיכוי גבוה שהם יתייחסו לשינויים הגופניים המהירים שהנער/ה עובר/ת מבלי שהם כיוונו לשינוי, ומבלי שהם ביקשו לשמוע.
דרך מחמאות, נערים ונערות יכולים לקשר בין צמצום גופם והרזיה, ובין עידוד מהסביבה והערכה עצמית חיובית.
נערות ונערים יתנסו לראשונה בטיפול התרופתי כאשר חלקם כבר מכירים מחברים ומהמדיה באותן השפעות משניות שהוא מביא איתו (העדר תאבון וירידה במשקל). אחרים, יגלו אותן לראשונה במהלך הטיפול, עם או בלי להבין את הקשר בין השניים, אך לאחר שכבר הפנימו את אידיאל הרזון התרבותי, ומייחלים לירידה שלהם במשקל. זאת מבלי שקיבלו ייעוץ מדיאטן קליני מוסמך
עד כאן, ניסיתי להאיר מעט ובתמציתיות על ההשפעות הרגשיות והחברתיות של הטיפול התרופתי.
מבחינת התנהגויות אכילה, שני דברים נוספים יכולים להתרחש, מלבד איבוד התיאבון וצמצום האכילה:
1. אפקט "ריבאונד" יומי - לרוב בשעות הערב המאוחר ולאחר ירידה בהשפעת הטיפול התרופתי, שמביא איתו תאבון מוגבר ו"רעב בלתי נשלט".
2. אפקט "היום שאחרי הטיפול" - למשל בחופשת פסח ובחופשת הקיץ, בהם ללא הטיפול התרופתי, התאבון הטבעי סביר שיחזור, אך עלול להחוות כ"לא נורמלי" ו"לא הגיוני" מכיוון שהנער/ה, כמו ההורים, התרגלו להרגלי אכילה שונים.
שני אלו, דורשים הכנה והדרכה של הנער/ה וגם של ההורים והסביבה הקרובה.
לסיכום:
1. תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז עלולות לחבל בתקשורת של בני נוער עם גופם ועם צורכי גופם, ולהביא לירידה לא מתוכננת ורצונית במשקל.
2. אכילה שאינה מסודרת ותואמת את צורכי הגוף, עלולה להביא לחסרים אנרגטיים ותזונתיים ולפגוע גם ביכולות הקוגניטיביות, קרי, בריכוז.
3. גילאי הילדות וגיל ההתבגרות מאופיינים בגדילה מוגברת הדורשת אכילה מלאה. במקרים של פגיעה משמעותית בצריכה התזונתית, עלולות להיות לכך גם השלכות על הגדילה.
4. לבחירה ולשימוש בטיפול תרופתי להפרעות קשב וריכוז אצל בני נוער (וגם מבוגרים אגב) יכולות להיות סיבות-לא-לגמרי-גלויות שהן אינן מהוות את המטרה המקורית של הטיפול. והן שמות את הבריאות הפיזית, הרגשית ואת דימוי הגוף של המטופל בסיכון.
אז מה עושים?
מדברים:
טיפול תרופתי בהפרעות קשב וריכוז "עושה הרבה שקט": בין אחים, בין הורים לילדים, בין בני נוער לצוותי ההוראה. אבל אף אחת מהסיבות האלה היא לא טובה בפני עצמה כשאנחנו מחפשים את טובת הילד/ה או הנער/ה.
הורים, דברו עם הילדים שלכם, בדקו במה עוזר להם הטיפול, שאלו האם משפיע להם על התיאבון, אם אתם סמוכים ובטוחים שהתקשורת שלכם בטוחה וטובה, נסו להבין האם במקום מסוים הם גם נהנים או מרוצים מזה.
מעריכים ומבררים:
האם במהלך הטיפול התרופתי נעשתה ירידה במשקל? האם היא משמעותית? האם הנער/ה שינו באופן משמעותי ומתמשך את אכילתם מאז הטיפול מבחינת כמויות המזון ותכיפות הארוחות?
מתכננים:
בין אם אתם עצמכם מטופלים תרופתית, ובעיקר עבור ילדיכן/ם - עזרו להם לתכנן את יום הלימודים ואת המשך היום לאחר-מכן. מה נוח ונעים להם לאכול? מה יהיה להם נגיש ויספק את צורכיהם התזונתיים והאנרגטיים.
למען הסר ספק: זה שלא מרגישים רעב או חווים תאבון - לא אומר שהצרכים של הגוף השתנו. הם פשוט ממוסכים בעקבות הטיפול התרופתי.
מתייעצים:
אנא מכם, ההשפעות הפיזיולוגיות והנפשיות עלולות להיות משמעותיות. כפי שנעשית התייעצות עם רופא פסיכיאטר, נירולוג, לעיתים פסיכולוג. כך רצוי ואף חיוני להתייעץ עם דיאטן-קליני מוסמך על-ידי משרד הבריאות, ובעל ניסיון משמעותי עם בני נוער ובמצבים אלו.
  • גילוי נאות - כותב את שורות אלה איש מקצוע המאובחן ב-ADHD ודיסגרפיה. טיפול תרופתי בצעירותי אפשר לי להיות מסוגל לרכוש מיומנויות למידה, וגם לסיים את התיכון. גם את התואר. ולפרקים, הוא עדיין חיוני עבורי.
שחר כוכבי הוא מנהל הקליניקה לתזונה וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי ברעננה, דיאטן קליני מומחה לטיפול בנוער ומתבגרים, פסיכותרפיסט קוגניטיבי-התנהגותי ומטפל בהפרעות אכילה.
לפרטים נוספים ניתן לפנות לקליניקה:
אתר האינטרנט הרשמי
לאינטגרם של שחר כוכבי
לשיחת טלפון עם צוות הקליניקה

תאריך:  05/10/2021   |   עודכן:  05/10/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il