X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
עד ראייה במירון: "אנשים צעקו 'שמע ישראל', חלק הפסיקו לצעוק"

"שכבתי, הקאתי שם, הרגשתי שזה הסוף"

תלמיד הישיבה אליהו הומינר העיד כיצד היה קבור במשך רבע שעה בתוך ערימת בני אדם, וחשש שיתרסק על הרצפה אם השוטרים ימשכו את האדם שתחתיו מיכאל פרידמן, גם הוא תלמיד ישיבה, סיפר בגרון חנוק: נגררתי ונגררתי לאורך כל הגשר, אנשים צרחו וצרחו מהנדס קונסטרוקציה אישר עומס של 800 ק"ג למ"ר במרפסת הכהנים - פי שלושה מעמיתיו
▪  ▪  ▪
הומינר. [צילום: לע"מ]
פרידמן. העיד בגרון חנוק [צילום: לע"מ]

שואהנה. "הנדסה זה לא מתימטיקה" [צילום: לע"מ]

המדרגות בהן אירע אסון מירון היו רטובות, וייתכן שבשל כך נפל האדם הראשון ואחריו נפלו מאות אחרים. כך סיפר (יום א', 10.10.21) לוועדת נאור אליהו הומינר, תלמיד ישיבת "באר התורה", שהיה עד ראייה לאסון.
הומינר העיד: "עלינו כמה חברים להדלקה של תולדות אהרון. הרגשנו שממש צפוף ועמוס, התלבטנו אם להישאר או לא. החלטנו להישאר עוד קצת. היה מישהו שניסה לצאת ואמרנו שנעזור לו. התחלנו לרדת, הרגשנו שממש לחוץ, אמרנו שעוד קצת נגיע [לקצה המדרגות] וזה ייפסק. היה לחץ מלפנים ומאחור. ארבעה-חמישה מטרים לפני הסיבוב, חבר שהיה מלפנים צעק לנו: זה מסוכן, תעצרו. ניסינו לעצור, ולא הצלחנו, כי זה זָרם.
"ראינו שבצד שמאל מתחילים ליפול אנשים. לא הצלחנו לעצור, המשכנו לרדת וראיתי את האנשים שלפני מתחילים ליפול. אין לי ברירה, נפלתי עליהם, אנשים נשכבו מעלי". יו"ר הוועדה, השופטת מרים נאור: "אתה רואה סדרן, שוטר?". הומינר: "לא היה שם כלום. היו שם אנשים שניסו למשוך אנשים. חבר ניסה למשוך אותי החוצה ולא הצליח, ניסה בכוח.
"שכבתי, הקאתי שם, הרגשתי שזה הסוף. אנשים מסביבי צעקו 'שמע ישראל', חלק הפסיקו לצעוק. הגיעו שוטרים, הרחבה התחילה להתפנות, ניסו למשוך. הרגשתי שאם השוטר ימשוך את ההוא שלמטה, אני אתרסק על הרצפה. אמרתי לו שינסה למשוך מלמעלה, לא מלמטה, כי זה לא יעזור. אחרי רבע שעה הרגשתי שהלחץ מתחיל להשתחרר, נזכרתי שיש לי רגליים, והגיע איחוד הצלה והוציאו אותי".
נאור: "מה לדעתך גרם לאנשים ליפול?". הומינר: "אני מאמין שהאדם הראשון נפל. היה רטוב; אם הוא נפל מזה או לא - אני לא יודע". נאור: "זה היה מים". הומינר: "אני לא יודע. הרגשתי ברגליים שהירידה חלקה". חבר הוועדה שלמה ינאי העלה את האפשרות שמדובר היה בשאריות של מאכלים שומניים שחולקו למשתתפים, אך הומינר אמר שאינו יודע האם שאריות כאלו נזרקו באותו איזור.
"היה לחץ מטורף"
מיכאל פרידמן, גם הוא תלמיד ישיבה, סיפר לוועדה: "היה לחץ. רציתי לעזוב, אבל כשהתחילה ההדלקה של תולדות אהרון אמרתי שאם כבר הגעתי, אשאר עוד דקה-שתיים. כאשר רציתי לצאת, היה לחץ מטורף. לא הרגשתי שאני יכול לזוז ימינה שמאלה. ניסיתי להחזיק את עצמי". נאור: "ואז? קשה לך לדבר על זה? אתה רוצה לשתות משהו? קח את הזמן שלך".
פרידמן המשיך בגרון חנוק: "נגררתי ונגררתי לאורך כל הגשר. נלחצה לי הרגל מאוד. היה בן אדם מתחתַי שצעק וצעק. הייתה שם גדר חשופה שנכנסה לי ברגל, והבנתי שגם לו זה נכנס ברגל. כולם צעקו וצעקו. מישהו הצליח לצאת וביקשתי שהוא ימשוך אותי, והוא אמר שהוא לא יכול. אנשים צרחו וצרחו. אחרי כמה דקות הגיע מישהו ששלף אותי. מישהו בדק אותי ואמר שיש לי פצע פתוח ושכדאי לי להתפנות. בגלל שלא הרגשתי בכלל את הרגל, חיכיתי שיתפנה קצת. הלכתי אחריהם, עליתי במדרגות והגעתי למעלה. איש לא בדק אותי, עד שבסוף הכניסו אותי לאמבולנס והעבירו אותי לאמבולנס אחר ופינו אותי לבית החולים בנהריה". פרידמן סיפר שלאחר האירוע היה אצל פסיכיאטר שהפנה אותו לפסיכולוג.
"יש אדם שמרן ויש בעל ניסיון"
קודם לכן העיד מהנדס הקונסטרוקציה עלי שואהנה, אשר נתן בשנת 2019 חוות דעת, לפיה אחת הבמות במירון איננה יציבה ואסר לעלות עליה. הוא אמר שהסתמך על המידע שמסרו לו מנהלי "הכנסת אורחים" לגבי יסודות המבנה שלהם, למרות שלא קיבל את התוכניות. לדבריו, הוא רשאי להסתמך על המידע אם הוא מציין זאת ואם אינו רואה משהו סותר.
באפריל השנה אישר שואהנה, כי מרפסת הכהנים יציבה לאחר ביצוע התיקונים שנדרשו וניתן להעמיס עליה 800 ק"ג למ"ר; לדבריו, הוא קבע זאת על סמך נסיונו. ינאי ציין, כי מהנדסים אחרים אמרו שהעומס המירבי הוא 200 ק"ג למ"ר. שואהנה השיב, כי מדובר בשתי מדידות שונות. ינאי הזכיר, כי המהנדס יוסף שולץ סבר, כי יש להתיר 300 ק"ג. שואהנה: "זו חוות הדעת שלו, הוא יותר קפדני ממני, אני לא סותר אותו. באירוע היה 1,800 ק"ג למ"ר, כולל הדינמיקה של האנשים שרקדו, והחזיק מעמד". ינאי: "הנדסה זה מדע מדויק, יש תקנים ויש חוק. לא יכול להיות כזה פער". שואהנה: "זו לא מתימטיקה. יש אדם שמרן, ויש מי שיש לו ניסיון. אני 30 שנה עובד עם אנשים, לא באקדמיה, ואני רואה שזה יציב וזה חזק".
ינאי: "יכול להיות שפנו אליך כי שני מהנדסים אחרים - יוסף שולץ ועאמר חלאיילה - לא היו מוכנים לתת דוח, ואתה היית מוכן?". שואהנה: "לא. אני יודע שהרבנים רצו את שולץ, אבל הוא לא היה זמין. היו לחצים לתת את זה לפני האירוע. לקחתי על עצמי לעשות את זה וגם ליוויתי את הקבלן שעשה את התיקונים", שואהנה הוסיף: "אני לא שקט לגבי הרבה דברים שקורים שם [כעת]. הורידו הרבה דברים, הורידו הרבה טריבונות, לא עושים את זה בצורה הנדסית, לא בודקים אם אפשר לתקן".

תאריך:  10/10/2021   |   עודכן:  10/10/2021
+"הם היו מפוחדים, בוכים. ילדים קטנים, כמו שלי"
13:06 10/10/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

השוטר אלירן מימרן העיד בוועדת נאור על חילוץ ילדים מראש גשר דב  ▪  לא קיבל הנחיות ספציפיות לגבי כמות האנשים; הופקד על ארבעה שוטרים שלא הכיר

מימרן. התעקש שיש לחץ [צילום: לע"מ]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"שכבתי, הקאתי שם, הרגשתי שזה הסוף"
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
האשמה
נחמיה תנא  |  10/10/21 16:48
2
האשמה
נחמיה תנא  |  10/10/21 16:48
3
האשמה
נחמיה תנא  |  10/10/21 16:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אסון מירון
איתמר לוין
השוטר אלירן מימרן העיד בוועדת נאור על חילוץ ילדים מראש גשר דב    לא קיבל הנחיות ספציפיות לגבי כמות האנשים; הופקד על ארבעה שוטרים שלא הכיר
איתמר לוין
המהנדס רמי שמש מעיד בוועדת נאור, כי לפני תשע שנים קבע שלא ניתן לקיים את אירועי ל"ג בעומר בשל העדר פתחי מילוט במספר הנחוץ    מדגיש שגם אם יתוקנו כל הליקויים, יכולים להיכנס למתחם הקבר לכל היותר 15-12 אלף בני אדם    מציע להעביר את כל ההדלקות אל חלקים אחרים בהר
איציק וולף
ראובן בן גל, שכתב את תוכנית האבטחה האזרחית של ההילולה בקבר רשב"י במירון, אך לא היה חתום עליה ולא שימש בפועל כמנהל ביטחון, טען כי בדיעבד הוא חושב שלא היה צריך לקבל על עצמו את התפקיד    טען כי מינה ממלאי-מקום באופן מסודר    יו"ר הוועדה נאור: אתה מסתתר מאחורי אנשים אחרים    בן גל: המשטרה הסכימה לנוהל הזה
איציק וולף
צבי הלר, איש חסידות תולדות אהרון וממארגני ההדלקה ההמונית בקבר רשב"י במירון, טען כי אנשי החסידות לא קיבלו כל הערה בטיחותית מהמשטרה ומהמהנדס על סכנת צפיפות    "אם המשטרה הייתה אומרת לפני ההדלקה שיש יותר מדי אנשים ושאין הדלקה - אני מבטיח לכם שלא הייתה הדלקה"
איציק וולף
מנהלת מחלקת רישוי עסקים במועצה האזורית מרום הגליל סיפרה לוועדת החקירה הממלכתית כי מאז שנת 2016 לא הוציאה רישיונות עסק לאירועים בל"ג בעומר לאחר שהמארגנים לא החזירו אליה את האישורים הנדרשים מהרגולטורים    "עד 2016 זה עבד אחרת ומאותה שנה לא הוצאו רישיונות"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il