X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
ועדת החוקה אישרה לקריאה ראשונה את חוק בן-גוריון מנהל מכון בן-גוריון ללימודי ישראל: חוץ מלמנות נציגים בגופים המנהלים היד לא עושה דבר משרד המשפטים: לצורך קבלת תרומות צריך הסמכה בחוק ואין כזו
▪  ▪  ▪
בן גוריון. בלגן בהנצחת מורשתו [צילום: זולטן קלוגר/לע"מ]

ועדת החוקה אישרה (31.1.22) לקריאה ראשונה את הצעת חוק דוד בן-גוריון (תיקון - ביטול הוראת שעה), התשפ"ב-2021 - שיזמו הח"כים איתן גינזבורג, מיכל רוזין, יוראי להב הרצנו, מירב בן ארי ורם שפע- הכנה לקריאה ראשונה.הצעת החוק נועדה להפוך להוראת קבע את הוראות השעה המאפשרות לעמותת יד בן-גוריון למנות נציגים למועצת המכון למורשת דוד בן-גוריון ולמנהלת צריף מגוריו. כמו-כן, ההצעה מתקנת את החוק כך שהמדינה תשלים את הכנסות המוסדות הרלוונטיים באופן שיאפשר גם את "פיתוחם וניהול מכלול פעילויותיהם".
כיום, הנצחת זכרם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה נעשית באמצעות מספר מסלולים מקבילים
הקבועים בחקיקה ובהחלטות ממשלה. החוק העיקרי המסדיר סוגיה זו הוא חוק הנצחת זכרם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה, שנועד לקבוע את המסגרת לפעולות הממשלתיות להנצחת זכרם של כלל הנשיאים וראשי הממשלה. זאת, באמצעות הקמת מועצה שתפקידה להציע לממשלה תוכניות להנצחת זכרם, לרבות תמיכה במפעלים ובמוסדות רלוונטיים, ולפקח על ביצוע תוכניות אלה. בהתאם לחוק, נקבעו עקרונות לאופן ההנצחה ולאופן חלוקת תמיכות בהחלטת ממשלה שכותרתה "עקרונות להנצחת זכרם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה". בנוסף, גיבש משרד רה"מ מסמך "מבחנים לחלוקת כספי תמיכות של משרד ראש הממשלה למוסדות ציבור המנציחים את זכרם ופועלם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה שהלכו לעולמם".
לצד מסגרת כללית זו, נחקקו מספר חוקים שעניינם בהנצחת נשיאים וראשי ממשלות ספציפיים,
אשר מכוחם מתקצבת הממשלה מיזמי הנצחה נוספים באופן ישיר. בין החוקים הללו ניתן למצוא
גם את חוק דוד בן-גוריון, התשל"ז-1976, בו עוסקת הצעת החוק שבפני הוועדה.
מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ איתן גינזבורג, מיוזמי החוק: "חוק בן-גוריון נחקק לזכרו והנצחת פועלו של רה"מ הראשון ומייסד המדינה דוד בן-גוריון מתוך רצון להנחלת מורשתו לדורות. בחוק קיימת קביעה כי עמותת יד בן-גוריון תשמש כגוף מייעץ ומסייע למוסדות בן-גוריון כהגדרתם בחוק. המטרה היום היא לבטל את הוראת השעה, בדומה לחוקים דומים ברוחם הנוגעים למבנה השותפות בין המדינה לבין המוסדות הפעילים להנצחת ראשי מדינה לדורותיהם כמו רבין ובגין זכרם לברכה.
"הצעת החוק נועדה כדי שעמותת בן-גוריון, שהוקמה על-ידו עוד כשהיה בחיים, כקרן לפיתוח הנגב, תשמש גוף מייעץ ומסייע לשלושת המוסדות המוכרים. חלק נוסף נועד לעגןן את השתתפות המדינה בהוצאות המוסדות שבחוק ואנחנו מבקשים להשוות בין המטרות שאותן ניתן לתקצב בפעילויות המוסדות. כשהחוק חוקק לראשונה, נקבע כי המדינה תשלים את הכנסות כפי הדרוש לפעילותם ופיתוחם של המוסדות. כשחוקקו חוק יצחק רבין וחוק בגין העתיקו את אותם הסעיפים. ברבות השנים מחקו את המילה "פיתוח" מחוק בן-גוריון והשאירו בחוקים האחרים והיום אנחנו מבקשים להחזיר את החוק המקורי ולהשיב עטרה ליושנה. החוק לא בא להוסיף תקציבים או להגדיל אלא לעשות סדר ולעדכן את החוק. המורשת של מי שהכריז על הקמת מדינת ישראל תישמר לעד. הוא לא היה עוד ראש ממשלה אלא אבי המדינה מייסד המדינה והיה ראוי שיונצח לשנים ושהמדינה תכיר בכך".
עו"ד טליה ג'מאל מהייעוץ המשפטי לוועדה: "הנוסח המקורי בחוק היה 'ופיתוחם', והיום הבקשה משווה את הסיטואציה ל'פיתוחם ולניהול מכלול פעולתם', לא רק לראשי ממשלות אחרים אלא גם לנוסח הקבוע בחקיקה לגבי מורשת אתיופיה ורוסיה. לא נהוג לתת מעמד של קבע לעמותה פרטית, אך יש כנראה מקום לתת לה מעמד מיוחד בשל כך שבן גוריון עצמו הקים אותה וחלק ממכריו עדיין מנהלים אותה. עם זאת נשאלת השאלה אם לתת מעמד של הוראת שעה ל-10 או 20 שנה. יש ברקע בג"ץ של תקצוב הנצחת ראשי ממשלה ונשיאים שלא בטוח שהוא משפיע על חקיקה זו".
איתן דוניץ, מנכ"ל המכון למורשת בן-גוריון: "בשמי ובשם ראש מכון למורשת בן-גוריון עמוס ידלין, מדברי ההסבר ניתן להבין בטעות כי יד בן-גוריון תפעיל את המוסדות ולא כך היא, מטרתה לגייס משאבים ולייעץ. נבקש לדייק את דברי ההסבר לחוק כי יש מוסדות ממלכתיים ועמותה פרטית שתפקידה לייעץ ולסייע ולא להקים מוסדות הנצחה. עוד כתבתם שהמוסד מתוקצב כמו מרכזי בגין ורבין והלוואי והיה כך, אנחנו מתוקצבים רק ב-70% למרות שאנחנו אותו הדבר".
פרופ' אבי בראלי, מנהל מכון בן-גוריון ללימודי ישראל: "החוק והמערך של הגופים שנקראים על שם בן-גוריון לקוי, כי הוא מרובה גופים ללא צורך. בן-גוריון הקים ארגונים וגם פירק אותם. הוא עצמו חשב שיש לשנות דברים שעשה והמערכת של הגופים הבן-גוריונים מעצם ריבוי הגופים חוסר הסדר והתחרות הבין-גופית בתוכה מנוגד למורשת בן-גוריון. יד בן-גוריון נאחזת להמשיך את קיומה כאשר אין בו שום צורך. חוץ מלמנות נציגים בגופים המנהלים היא לא עושה דבר. מה שהכנסת צריכה לעשות כמי שחוקקה את החוק הוא להפקיד את מורשת בן-גוריון בידי המכון למורשת בן-גוריון ובית בן-גוריון ופרויקט הפיתוח שלו צריכים להיות מופקדים בידיו ואז תוכלו לתקצב את הגוף הזה כמו שמתקציבים את בגין ורבין. הפיצול מפריע לטיפול במורשת בן-גוריון. בניגוד למורשת בגין ורבין, במורשת בן-גוריון מטפלים שני גופים וזה גורם לעבודה פחות נכונה והסיבה היא רק אינטרסים משריינים של אנשים. החובה לבטל אותם מוטלת על הכנסת ועל משרד רה"מ".
רחל זיו מנכ"ל יד בן-גוריון: "יד בן-גוריון מסייעת בהעברת תרומות ולומר שלא נעשה דבר בעניין זה לחטוא לאמת. כל גוף שיכול ומוסמך להנחיל את מורשות שיעשה זאת. מינוי דירקטורים נעשה כדי להיות מעורבים ולהעצים את הדבר הזה. זה עבד מצוין כל השנים וזה רק עניין של שיתוף פעולה. הוא הוריש את הבית בת"א כדי שאנשים יבואו וילמדו ויחוו וכך גם הצריף. הלוואי ויעשו עוד עבודה אם יהיו עוד תקציבים ואפשרויות. אנחנו רוצים להגיע לכל ילדי ישראל שלא יחשבו שבן-גוריון הוא רק שדה תעופה. גם אצלנו ביד בן-גוריון יש נציגים של כל אחד מהמוסדות וזה מבורך אנחנו עובדים יחד וצריכים לעבוד עוד יותר בשיתוף פעולה".
עו"ד נדב דישון, משרד המשפטים: "עמדתנו הייתה שיש לקדם את הצעת החוק כממשלתית. הדיון המחיש מספר נקודות לא סגורות - לצורך קבלת תרומות צריך הסמכה בחוק ואין כזו. אם המוסד מקבל תרומות יש לתקן את החוק ולהסמיך אותו לקבל תרומות. בחוק רבין ובגין יש הסמכה כזו. בהוראות השעה שהוארכו מעת לעת עלה שמדובר בעילה היסטורית למעמד סטטוטורי. אני מבין שבעבר הייתה לחברה זכויות יוצרים לחומרים שהוריש בן-גוריון וכעת לא. אולי יש לבטל את המעמד הסטטוטורי של החברה אם היא לא רלוונטית יותר ואין לה יכולת למינוי נציגים. אני מבין שמתן המעמד שהוא קצת חריג בחקיקה והיו לו סיבות היסטוריות. כעניין של מדיניות אנחנו נוטים להוראת שעה כי מתן מעמד של קבע בנסיבות שהיו היסטוריות נעדיף לבחון זאת שוב לאחר תקופה מסוימת. המועצה של המכון כוללת 17 חברים ובראייתנו וגם לפי חוק הדירקטוריונים וחוק התאגידים הציבוריים וכל העולם הולך לדירקטוריונים קטנים יותר ויש מקום להקטינה. זה מסרבל את העבודה ומצריך יותר מינויים.
טל שחם, רפרנט שכר ובכלכלה באגף התקציבים באוצר: "היסטורית ב-10-7 השנים האחרונות שלושת האישים המונצחים ביותר תקציבית - רבין בן-גוריון ובגין מתוקצבים באופן זהה ונכון שתקציב בן-גוריון מחולק בין שני גופים אך הוא אותו תקציב, שנקבע כחלק מדיוני התקציב ע"י הממשלה. משרד רה"מ נמצא בתהליך של עבודה ממשלתית רחבה שתבחן איך צריך להיות כל נושא הנצחת האישים. אני מתחבר למשרד המשפטים בעניין קבלת התרומות ונכון להוסיף את זה גם לחוק של בן-גוריון".
גינזבורג: "אני חסיד של הוראות קבע. הוראות שעה זו רעה חולה שהשתרשה בכנסת. זה פגם. רוצים לתקן תתקנו. אם תחליטו בעתיד שיש לצמצם או לבטל את יד בן-גוריון תחוקקו. אני רוצה להעביר את החוק בהסכמה. אם רוצים לעשות סדר בנושאים נוספים ויש לכך הסכמה לא אתנגד לכך. זה לא חוק פוליטי אלא בא להסדיר נושא ספציפי".
בהתייחסו לפיתוח אמר: "מי שמחליט על התקציב זו הממשלה ואם היא לא תרצה לפתח היא לא תפתח. החוק הזה לא בא להוסיף שקל אחד. הלוואי והמדינה הייתה מוסיפה לפיתוח מורשתו אך זה בחוק אחר".
תמך: מ"מ היו"ר ח"כ איתן גינזבורג.

תאריך:  04/02/2022   |   עודכן:  04/02/2022
+נקדנותו של צביקה האוזר?
12:34 04/02/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

הדרך להחריב את משכן הכנסת עוברת בהיצמדות לכל סעיף בתקנון. יושב-ראש ישיבה מוצלח נמדד ביכולתו להתגמש ולנהוג לפנים משורת הדין במקומות שבהם יש גזירות שחברי הכנסת אינם יכולים לעמוד בהן, אך לפעמים נדרשת יד של ברזל

האוזר. להכות פחות בפטיש [צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת]
+תגובות מימין ומשמאל לבקשת המדינה מבג"ץ לקבל הארכה בעניין חומש
10:40 04/02/22  |  עידן יוסף

תגובות מימין ומשמאל לבקשת המדינה מבג"ץ לקבל הארכה בעניין חומש, לפיה "שוקדים על אכיפת החוק והסדר במקום. אין מקום להתערבות בית המשפט בעת הזו. אנו מציעים לשוב ולעדכן בתוך 45 ימים".
ח"כ מוסי רז (מרצ): "עוד כניעה לאלימות מתנחלים. לפי חוק ההינתקות אסור לישראלים לשהות במקום, אבל שוב מתברר שהמתנחלים מעל החוק ומפקדי הצבא נאלצים לעבוד בפיקודו של נוער הגבעות. כך נראית פשיטת רגל מוסרית".
ח"כ איתמר בן-גביר (הציונות הדתית): "ימין הממשלה ימין שקר. יצא המרצע מהשק, רה"מ בנט הוא רק בובה, אינו יכול לקבל החלטות ולא לקיים הבטחות. הממשלה והעומד בראשה נשלטים על-ידי השמאל והאחים המוסלמים".


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבי דיכטר / Avi Dicter  אביגדור מעוז  אביר קארה / Abir  kara  אבתיסאם   מראענה / Ibtisam Mara'ana  אוסאמה סעדי / Osama Saadi  אופיר אקוניס / Ofir Akunis  אופיר כץ / Ofir  Katz  אורי מקלב / Uri Maklev  אוריאל מנחם בוסו / Uriel Busso  אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen  אורית מלכה סטרוק / Orit Malka Struk  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אימאן ח'טיב יאסין / Iman  Khatib Yassin  איתמר בן-גביר / Itamar  Ben Gvir  איתן גינזבורג / Eitan  Ginzburg  אלון טל / Alon  Tal  אלון שוסטר / Schuster Alon  אלי כהן / Eli Cohen  אלינה ברדץ' יאלוב / Elina Bardach Yalov  אמילי חיה מואטי / Emilie Haya Moatti  אמיר אוחנה / Amir Ohana  אפרת רייטן מרום / Rayten Marom Efrat  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  בועז טופורובסקי / Boaz  Toporovsky  בני גנץ / Benny  Gantz  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גבי לסקי / Gaby  Lasky  גדי דסטה יברקן / Gadi Desta  Yivarken  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלית דיסטל אטבריאן / Galit  Distal Atbaryan  גלעד קריב / Gilad Kariv  דוד אמסלם / David Amsalem  דוד  ביטן / David Bitan  ווליד טאהא / Waleed Taha  ולדימיר בליאק / Vladimir Beliak  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  זאב בנימין בגין / Ze'ev Binyamin Begin  חיים ביטון / Haim Biton  חיים כץ / Haim Katz  יאיר גולן / Yair Golan  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יואב בן צור / Yoav Ben Tzur  יואב גלנט / Yoav Galant  יואב סגלוביץ' / Yoav Segalovich  יואב קיש / Yoav Kish  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יום טוב חי כלפון / Yomtob Kalfon  יוסף שיין / Shain Yossi  יוראי להב הרצנו / Yorai  Lahav-Hertzano  יסמין פרידמן / Yasmin Fridman  יעקב ליצמן / Yaakov Litzman  יפעת שאשא-ביטון / Yifat  Shasha-Biton  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל כץ / Israel  Katz  לימור מגן תלם / Limor Magen Telem  מאזן גנאים / Mazen  Ghanem  מאי גולן / May  Golan  מאיר יצחק-הלוי / Meir Itzhak Halevy  מאיר כהן / Meir  Cohen  מאיר פרוש / Meir Porush  מיכאל  מלכיאלי / Michael Malkieli  מיכאל מרדכי ביטון / Michael  Biton  מיכאל מרדכי ביטון / Michael Mordechai Biton  מיכל מרים וולדיגר / Michal Miriam  Woldiger  מירב בן ארי / Merav Ben Ari  מירב בן-ארי / Meirav  Ben-Ari  מירב כהן / Meirav  Cohen  מירי  רגב / Miri Regev  מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar  מרב מיכאלי / Merav  Michaeli  משה ארבל / Moshe Arbel  משה גפני / Moshe Gafni  משה (מוסי) רז / Mossi Raz  מתן כהנא / Matan  Kahana  ניצן הורוביץ / Nitzan Horovitz  ניר אורבך / Nir  Orbach  נירה שפק / Nira  Shpak  נפתלי בנט / Naftali  Bennett  סימון דוידסון / Simon Davidson  סלאלחה עלי / Salalha Ali  סמי אבו-שחאדה / Sami  Abu Shehadeh  סעיד  אלחרומי / Said Elharumi  עודד פורר / Oded Forer  עודה איימן / Ayman  Odeh  עופר כסיף / Ofer  Cassif  עידית סילמן / Idit  Silman  עמיחי שיקלי / Amichai Chikli  פטין מולא / Patin  Mula  צחי הנגבי / Tzachi  Hanegbi  קארין אלהרר / Karin  Elharar  רון כץ / Ron Katz  רות וסרמן לנדה / Ruth Wasserman Lande  רם בן ברק / Ram  Ben Barak  שלמה קרעי / Shlomo  Karhi  שמחה רוטמן / Simcha  Rothman  שרן השכל / Sharren Haskel
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"יד בן-גוריון נאחזת להמשיך קיומה כאשר אין בו שום צורך"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות כנסת 24
עידן יוסף
אושר לקריאה טרומית: הטבות למנטרלי האסון בצ'רנוביל    המענק השנתי יועלה ל-7,000 שקל, והוא יוצמד למדד, ולא יחושב לקיזוז גמלת הבטחת הכנסה    משרד האוצר: עלות החוק כ-1.2 מיליון שקל
עידן יוסף
ויכוח לגבי הקרנה של מוצרי קנביס בין יובל לנדשפט מנהל היק"ר לבין ניר יופטרו, יו"ר עמותת מלאכים בירוק    הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הסדרת השימוש בקנביס למטרות רפואיות המשיכה בהכנת הצעת החוק לקריאה ראשונה    הפרק שנדון עוסק בגידול וייצור של קנביס למטרות רפואיות
עידן יוסף
העירייה מנהלת מגעים אינטנסיביים כדי להתחיל שלב ב' בפינוי האסבסט    המחלה קשה ביותר ואצל מרבית החולים שחלו בה היא צצה שנים אחרי    פעיל חברתי: רק בעוד 70 שנה נגמור את פינוי האסבסט בארץ    המשרד להגנת הסביבה: הפיקוח היזום לא מספק וצריך לקבל חיזוק
עידן יוסף
הצעת חוק להגנת חיות הבר ומניעת הרעלות לא הגיעה להצבעה, כי משרד החקלאות דרש ברגע האחרון להוסיף סעיף עליו לא הוסכם    ח"כ מוסי רז, מיוזמי החוק: בזמן שאנו מדברים עוד חיות נעלמות מנוף ארצנו
עידן יוסף
חבר הכנסת ינון אזולאי מאשים את הקואליציה בכך שנושאים לדיון שנקבעו בסדר יומה של מליאת הכנסת "נגנבים" על-ידי הקואליציה, שמקיימת עליהם דיון יום קודם בוועדות הכנסת הנשלטות על ידה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il