X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
כך קבע בית המשפט המחוזי בערעור שהגיש עו"ד פנחס (פיני) פישלר לא עו"ס, לא מוסמך במדעי ההתנהגות ולא "מטפל משפחתי" מוסמכים לעסוק בתחום ההכרעה נתנה בעקבות תביעתו מ"מטפלת זוגית" להשיב כספים שגבתה, לאחר שגרושתו הופנתה לטיפול פסיכותרפויטי אך למעשה קיבלו בני המשפחה טיפול זוגי הניצחון של עו"ד פישלר הושג לאחר 12 שנות מאבק משפטי
▪  ▪  ▪
טיפול זוגי אינו טיפול פסיכותרפותי [יוסי צבקר]
פישלר. 12 שנים של מאבק

חופש העיסוק
ענבל בר-און
חופש העיסוק נועד להגשים את האוטונומיה האישית * איסור תחרות חופשית או תניית הגבלת עיסוק סותרים את חופש העיסוק * חופש העיסוק מעוגן בחוק יסוד אך בכל זאת ניתן לפגוע בו באופן לא מידתי מכוח חוק בזכות 'פסקת ההתגברות'
לרשימה המלאה

לא כל רב הוא פסיכולוג
הרב ישראל רוזן
לא כל הרבנים ניחנו ב'חוכמת לב' ובכישורי יעוץ-נפש * ואני פונה למחנכים ולהורים: הבו לבני הנוער יועצים פסיכולוגיים זמינים
לרשימה המלאה

הפסיכולוג אמר לעובדים: עירום ישפר לכם את המורל
מאיה שני
צוות עובדי חברת עיצוב ושיווק באנגליה הגיעו לעבודתם בעירום מלא לאחר שפסיכולוג תעסוקתי אמר להם שהדבר ישפר את מצב הרוח הקשה הנובע מהמשבר הכלכלי
לרשימה המלאה

הפסיכולוג מהרדיו היה מתחזה
רותי אברהם
מאסר על תנאי ושל"צ נגזרו על "פסיכולוג" תוכנית "שנינו ביחד וכל אחד לחוד" - ירון זיו * זיו הורשע בגין התחזות לפסיכולוג * השופט קבע - 200 שעות למען הציבור יבצע זיו בעמותה לנזקקים
לרשימה המלאה

"קביעת החוק ולפיו "העיסוק בפסיכותרפיה אסור על כל מי שאינו פסיכולוג קליני" אינה סותרת את חוק יסוד: חופש העיסוק - פסיכותרפיה מוגדרת כ""כלל שיטות הטיפול בהפרעות נפשיות המבוססות על שימוש באמצעים פסיכולוגיים". על כן, הקביעה כי כל אדם, גם שאינו פסיכולוג, יכול לעסוק בכך, היא בעייתית, בלשון המעטה, וסותרת, לכאורה, את הוראת סעיף 2(א) לחוק הפסיכולוגים, התשל"ז-1977, האוסר על מי שאינו פסיכולוג לעסוק בפסיכולוגיה". כך קבע (יום ג', 13.04.10), שופט בית משפט המחוזי בתל אביב, זאב המר, בערעור שהגיש פנחס פישלר, אשר גרושתו הופנתה לטיפול פסיכותרפותי, על החלטתו של שופט בית משפט השלום, מוקי לנדמן, ולפיו, מטפלת משפחתית מוסמכית ליתן טיפול פסיכותרפי.
הניצחון של עו"ד פישלר בפסק דין זה, הושג לאחר 12 שנות מאבק משפטי בארבע ערכאות שונות.
באותה פרשה הופנתה גרושתו של המערער על-ידי בית הדין הרבני לטיפול פסיכותרפותי, וזאת במסגרת הליכי גירושין שהתנהלו דאז בין המערער, לבין מי שהיא כיום גרושתו ואז הייתה אשתו. במהלך הטיפול העלה המערער תלונות רבות באשר לדרך הטיפול, ובשלב מסוים ביקש לראות במו עיניו את תעודות ההסמכה של המטפלת המשפחתית, אתי דנינו. הסתבר כי הגם שהמנדט שהעניק בית הדין הרבני ל"מכון שלם", בו עבדה אתי דנינו, היה להעניק לגרושה טיפול פסיכותרפותי, בפועל דנינו חסרה את ההכשרה המתאימה והוסמכה להעניק אך ורק "טיפול משפחתי". בחקירתה הנגדית התפתלה דנינו, אולם בסופו של יום חולץ שפן - הממצאים העובדתיים מכובע ההתפתלות בחקירה הנגדית - מסתבר שהמערער וגרושתו פנו למכון "שלם" מתוך מחשבה שהאשה תקבל טיפול פסיכותרפותי, כמצוותו של בית הדין הרבני. אולם, חרף תקוותם, הם קיבלו טיפול "משפחתי", אשר רק בהמשך נודע להם כי זהו הטיפול, ואין זה טיפול "פסיכותרפותי" כלל ועיקר.
אך מעבר לקביעה במישור העובדתי הקונקרטי לעובדות המקרה, נקבעה בפסק הדין קביעה עקרונית ולפיו על מי שאינו פסיכולוג נאסר לעסוק בפסיכותרפיה.
בית המשפט נדרש לפרשנותו של סעיף 2(א) לחוק הפסיכולוגים, התשל"ז - 1977, ולפיו "העיסוק בפסיכותרפיה נאסר על כל מי שאינו פסיכולוג קליני"; בית המשפט מצא אומנם כי סעיף 2(ג) לחוק זה מגן על בעלי מקצועות אחרים אשר במהלך הטיפול שהם מעניקים מבצעים גם 'אלמנטים מתחום הטיפול הפסיכותרפותי בתום לב', אך קבע כי סעיף זה אינו פורץ את גדר סעיף 2(א) ואינו מרוקן מתוכנו את סעיף 2(א): בית המשפט קבע כי לא יתכן שהחוק אוסר על פסיכולוגים לעסוק בפסיכותרפיה, ומקנה את הרשות לעסוק בפסיכותרפיה אך ורק לפסיכולוגים קליניים, אך מצד שני מרשה לבעלי מקצועות טיפוליים אחרים לעסוק בפסיכותרפיה.
לשיטת בית המשפט, פרשנות שכזו של החוק אינה עולה בקנה אחד עם ההגיון ועם השכל הישר, וחזקה על המחוקק, אשר אסר על פסיכולוגים שאינם קלינים לעסוק בפסיכותרפיה, שיאסור מקל וחומר על בעלי מקצועות טיפוליים שאינם פסיכולוגים, לעסוק בתחום זה.

עובדות המקרה

בין המערער לבין גרושתו התנהלו במשך מספר שנים הליכים בבית הדין הרבני בקשר לבנם הקטין, לרבות בעניין הסדרי משמורת, ביקור וראייה. במסגרת הליכים אלו, עברו בני הזוג אבחון, אשר במסגרתו ניתנה חוות-דעת, בחתימת הפסיכיאטרים ד"ר גולומב וד"ר אנייס, הממליצה שגרושתו של המערער תקבל טיפול פסיכותרפויטי. בית הדין הרבני אימץ את ההמלצה עוד בשנת 1996, וגרושתו של המערער פנתה בעניין ל"מכון שלום", אשר אתי דנינו הינה אחת משני בעליו. לאחר ראיון ראשוני, האישה הופנתה לטיפול אצל דנינו, שהינה מטפלת משפחתית מוסמכת ובעלת תואר ראשון ושני במחלקה למדעי ההתנהגות. דנינו נפגשה עם האישה, המערער ובנם הקטין. בשלב מסויים התבקש המערער להצטרף לטיפול, אשר נמשך עד שלהי קיץ 1998, אז נוצר נתק בין הצדדים.
בפי המערער, פנחס פישלר, היו טרוניות קשות כנגד הטיפול, והוא הגיש תלונה לועדת התלונות לפי חוק הפסיכולוגים, התשל"ז – 1977, ובפיו טענה כי אתי דנינו אינה מוסמכת ליתן טיפול פסיכותרפותי. תלונתו נדחתה שכן "אין כיום חוק הקובע תנאים לגבי הכשרה של העוסקים בפסיכותרפיה או המקומות המורשים לתת הכשרה זו". פישלר לא התיאש, והגיש תביעה כספית בסך 14,562 ש"ח לבית המשפט לתביעות קטנות בתל-אביב נגד המשיבים, להשבת סכומי כסף ששילם להם בגין הטיפול, עקב מצג כוזב, ולפיו דנינו מוסמכת ליתן טיפול פסיכותרפויתי, ולאו היא. בית המשפט לתביעות קטנות סבר כי עסקינן בשאלה עקרונית, ועל כן העביר את הדיון בתביעה לבית משפט השלום בתל-אביב. בהסכמת הצדדים צומצמה הפלוגתא לשאלה: "האם על פי המצב החוקי הקיים במדינת ישראל, מוסמכת בעלת תואר ראשון ושני במחלקה למדעי ההתנהגות ובעלת הסמכה כמטפלת משפחתית מוסמכת, ליתן טיפול פסיכותרפויטי כפי שנקבע בהחלטת בית הדין הרבני".
בית משפט השלום קבע כי לאור חוק יסוד חופש העיסוק, כל אדם רשאי לעסוק בכל משלח יד, כל עוד לא נקבעו לגביהם הגבלות או איסורים העומדים בתנאי פסקת ההגבלה שבסעיף 4 לחוק. הגם שבסעיף 9(ב) לחוק הפסיכולוגים קבע המחוקק כי רק פסיכולוג קליני מוסמך ליתן טיפול פסיכותרפויתי, בית המשפט קמא לא מצא בסעיף זה עיגון לסמקנה כי מי שאינו פסיכולוג כלל אינו מוסמך לעסוק בתחום הפסיכותרפיה. עוד קובע חוק הפסיכולוגים, בסעיף 2(ג) שלו, כי אם אדם אשר עוסק כדין במקצועו עושה שימוש בטכניקה פסיכותירפוטית במהלך עיסוקו, בתום לב, לא יראו בכך הסגת גבול המקצוע. סעיף זה נועד להגן על עובדים סוציאלים או פסיכיאטרים אשר במהלך הטיפול במטופלים עושים שימוש בטכניקות מתחום הפסיכותרפיה.
בית המשפט קמא דחה לאור קביעות אלו את תביעתו של התובע, בלא שהשיב על השאלה באם "על פי המצב החוקי הקיים במדינת ישראל, מוסמכת בעלת תואר ראשון ושני במחלקה למדעי ההתנהגות ובעלת הסמכה כמטפלת משפחתית מוסמכת, ליתן טיפול פסיכותרפויתי כפי שנקבע בהחלטת בית הדין הרבני". בית המשפט קמא נמנע מלקבוע מסמרות לעניין שאלת חסותה/אי-חסותה של אתי דנינו תחת כנפי סעיף 2(ג) לחוק הפסיכולוגים, קרי האם דנינו העניקה לתובע את הטיפול הפסיכותרפוטי בעקבות "עיסוקה במקצוע כדין".
לאור זאת השיב בית המשפט המחוזי – אשר בפניו נשמע ערעור המערער, אל בית משפט השלום, והפעם בית משפט השלום צעק בקול רם וברור כי "מטפל משפחתי מוסמך לעשות שימוש בפסיכותרפיה".
המערער לא השלים גם הפעם עם התוצאה, ופנה שנית לערעור.

טענות הצדדים

לטענת המערער אתי דנינו "בורה בתחום הפסיכותרפיה", ולא היה מקום להחסותה תחת כנפי סעיף 2(ג) לחוק הפסיכולוגים.

קביעות בית המשפט

  • השאלה העקרונית תוותר בצריך עיון - השופט המר קבע כי את השאלה ולפיה ""האם על-פי המצב החוקי הקיים במדינת ישראל, מוסמכת בעל תואר ראשון ושני במחלקה למדעי ההתנהגות ובעל הסמכה כמטפלת משפחתית מוסכמת, ליתן טיפול פסיכותרפויטי כפי שנקבע בהחלטת בית הדין הרבני"", יש להותיר בצריך עיון והעניין יוכרע לפי ממצאים עובדתיים הנוגעים ספציפית לתיק זה.
  • דנינו אינה מוסמכת ליתן פסיכותרפיה, אלא אך ורק "טיפול משפחתי"- ממצאי החקירה הנגדית שניהל פישלר עולה כי אתי דנינו נעדרת הכשרה בתחום הפסיכותרפיה, ומוסמכת ליתן אך ורק "טיפול זוגי". היא ידעה כי בית הדין הרבני הפנה את גרושת המערער לטיפול פסיכותרפותי, כאשר לא הייתה לה הכשרה ליתן טיפול זה אלא אך ורק "טיפול זוגי", והיא בכל זאת העניקה לה טיפול, הגם שלא הייתה מוסמכת ליתן את אותו סוג טיפול שבית הדין הרבני ציווה עליו.
  • המערער וגרושתו הוטעו - "המערער החל, איפוא, טיפול שהיה לו יסוד להניח שהוא טיפול פסיכותרפויטי על-ידי מי שמוסמך לכך. המשיבים לא קיבלו את הסכמתו לטיפול משפחתי, גם אם לדעתם זה הטיפול הראוי, הנכון, או השווה ביעילותו לטיפול פסיכותרפי, וגם אם לדעתה של המשיבה 1 טיפול כזה "כולל" פסיכותרפיה".
  • חופש העיסוק של אתי דנינו לא נפגע כלל - קביעת החוק ולפיו "העיסוק בפסיכותרפיה אסור על כל מי שאינו פסיכולוג קליני" אינה סותרת את חוק יסוד: חופש העיסוק - פסיכותרפיה מוגדרת כ""כלל שיטות הטיפול בהפרעות נפשיות המבוססות על שימוש באמצעים פסיכולוגיים". על כן, הקביעה כי כל אדם, גם שאינו פסיכולוג, יכול לעסוק בכך, היא בעייתית, בלשון המעטה, וסותרת, לכאורה, את הוראת סעיף 2(א) לחוק הפסיכולוגים, התשל"ז – 1977, האוסר על מי שאינו פסיכולוג לעסוק בפסיכולוגיה. זאת ועוד: אם כל אדם רשאי לעסוק בכך מכוח חוק יסוד: חופש העיסוק, אין כל משמעות לסעיף 2(ג) לחוק הפסיכולוגים.
  • פרשנות החוק הנכונה היא: רק פסיכולוג קליני ופסיכיאטר מוסמכים לעסוק בפסיכותרפיה - קשה לקבל את הפרשנות, לפיה כל אדם רשאי לעסוק בפסיכותרפיה, מכוח חוק יסוד: חופש העיסוק, מלבד פסיכולוג, עליו נאסר הדבר בסעיף 9(ב) לחוק הפסיכולוגים.

תוצאת ההליך

הערעור נתקבל. פסק דינו של בית משפט קמא בוטל. מכון "שלם" חויב להשיב למערער את הסך של 14,562 ש"ח, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה עד ליום התשלום בפועל, ווכן את הוצאות המשפט וכן שכ"ט עו"ד בסך 20,000 ₪ בתוספת מע"מ והפרשי הצמדה וריבית כחוק, מהיום עד יום התשלום.

פרטי ההליך

עא (ת"א) 3670-07 פנחס פישלר נ' אתי דנינו (ניתן: 13.04.10).

- בבית המשפט המחוזי בתל אביב
- בפני השופט זאב המר
- בשם המערער: בעצמו
- בשם המשיבים: עו"ד ערן קייזמן
תאריך:  17/04/2010   |   עודכן:  18/04/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רק פסיכולוג קליני רשאי לעסוק בפסיכותרפיה
תגובות  [ 12 ] מוצגות  [ 12 ]  כתוב תגובה 
1
פסק דין מטומטם....
מטאטא  |  17/04/10 15:31
 
- המטאטא המטומטם שלא מבין
המומחים  |  17/04/10 15:40
 
- הכה את המומחה הכסיל והדביל!!
מטאטא  |  17/04/10 21:35
 
- תגובה לדביל המטאטא המעוות
המומחים  |  17/04/10 22:40
 
- שער מנשה
בומבה צור  |  14/08/12 19:40
 
- המטאטא האוויל מטעה וטועה
המומחים  |  17/04/10 22:46
2
מדהים: 12 שנה? עניין כ"כ פשוט?
שונא החמורים  |  17/04/10 17:13
3
הכותרת מטעה
קורא בין השורות  |  18/04/10 12:29
4
סוף סוף סדר בתחום
עושה סדר  |  18/04/10 15:41
5
התקדמות בתחום
רונן1  |  20/04/10 09:54
6
התלהמות מצדם של הפ. הקליניים
ארז ו.  |  21/04/10 15:27
7
לקורא שקרא בין השורות שרצה
תרפיסט  |  18/05/10 22:53
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
בית המשפט העליון הכריע, לאחר שנים של טלטלה בפסיקת הערכאות הנמוכות - הטוקבקיסטים, "אלו שיודעים", זכאים להגנה מפני חשיפת זהותם    מדוע? מפני שהזכות לאנונימיות ברשת היא הזכות לחופש ביטוי וגם הזכות לפרטיות    ואין כל הוראה חוקית או הסדר מכוח החוק שבגינו ניתן לחשוף זהותם    השופט רובינשטיין בדעת מיעוט - ממתי נדרש חוק בשיטת משפט המקצה זכויות בהליכים של פיתוח המשפט המקובל?
הנהלת בית המשפט
בית המשפט העליון הרשיע בעבירות על חוק ניירות ערך את חברת דסק"ש, דב תדמור - ששימש מנכ"ל החברה בתקופה הרלוונטית, שלמה כהן - שכיהן כמזכיר החברה וכיועצה המשפטי, ויוסף בוק - ששימש מנהל הכספים בחברה
ענבל בר-און
חבר סיעת "אכפת לנו מחדרה", אברהם בלדב, הורשע בבית המשפט המחוזי במתן שוחד לשניים מחברי סיעת ש"ס וזאת בכדי שיצטרפו לקואלציה    ההרשעה הושגה באמצעות שיתוף הפעולה של חברי סיעת ש"ס עם המשטרה    טענת "סוכן מדיח" ומכאן גם טענת "הגנה מן הצדק" - נדחתה
ענבל בר-און
טענת ה'הגנה מן הצדק' שהעלו בשל קשייהם הכלכליים נדחתה    נפסק: לעירייה סמכות לחייבם לבצע תיקונים, והיא אינה חייבת לתקן בעצמה ועל חשבונה
ענבל בר-און
השופט לא היה חייב לפסול את עצמו לפי החוק    אך בהיות האתיקה מרחיקת לכת יותר מן החוק, לפי תפיסתו, הוא פסל את עצמו    מהפך?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il