X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מושגים
מהו הדין כאשר מעביד מקנה לשני עובדים הטבה, אותה הוא שולל מעשרות עובדות במקום העבודה? עיקרון השוויון מחייב ליתן לעשרות העובדות את אותה ההטבה
▪  ▪  ▪
שוויון במשפט
ענבל בר-און
עיקרון השוויון אינו מעוגן בחוק יסוד, אך הוא מיסודותיה של כל שיטת משטר דמוקרטי * במסגרתו אסורה גם אפליה עקיפה או סמויה * לעיתים הוא מחייב אפליה מתקנת * הכל על שוויון במשפט
לרשימה המלאה

בג"צ נבו
ענבל בר-און
גם טרם חקיקת חוק גיל פרישה לעובד ולעובדת - זכאיות עובדות לפרוש בגיל 65, כמו עובדים, וזאת מכוח עיקרון השוויון הכללי
לרשימה המלאה

דנג"ץ רקנט
ענבל בר-און
האם מותר ל'אל על' לאלץ דיילי אוויר 'להתקרקע' (היינו - להפוך לדיילי קרקע) בגיל 60 בכדי שנוסעי המטוס לא יאלצו לחזות בדיילים מזדקנים? לא! שכן "מסלול הדיילות אינו תצוגת יופי"
לרשימה המלאה

בג"צ איתנה ניב (בג"צ 6485/00 איתנה ניב נ' ביה"ד הארצי עבודה וקופ"ח, פ"ד נו (6) 663 (2002)) הוא פסק דין מכונן בתחום הזכות לשוויון בדיני עבודה. חידושו וחשיבותו הם בתוצאה של פעולה מפלה. מהו הדין כאשר מעביד, אשר מעסיק עשרות עובדות ושני עובדים בלבד, ומטעמים תקציביים מבקש להביא לפרישת כולם בגיל 57, יצר הסדר מפלה ולפיו עשרות עובדות תקבלנה פנסיה תקציבית עד גיל 60, ושני עובדים יקבלו פנסיה תקציבית עד לגיל 65?
בג"צ, בשבתו כערכאת ערעור על בית הדין לעבודה, מצא כי בהסדר מפלה עסקינן, אך הייחוד של פסק הדין הוא בתוצאתו - בה נפסק - לא ששני העובדים יקבלו פנסיה תקציבית אך ורק עד לגיל 60 כמו העובדות, אלא שכל העובדות - עשרות במספר - תקבלנה פנסיה תקציבית כמו שני העובדים, עד לגיל 65, תוך העמסה על תקציבה של קופת החולים, ומתוך העיקרון ולפיו "זכויות אדם עולות כסף".
במסגרת הסדר הבראה החתימה קופת-חולים את עובדיה על פרישה מרצון בגיל 57, כאשר העובדות תקבלנה פנסיה תקציבית עד לגיל 60, ואילו העובדים יקבלו פנסיה תקציבית עד לגיל 65. לטענת העותרות, זוהי אפליה. בית הדין הארצי לעבודה דחה עתירתן זו כי "על כל פשעים תכסה אהבה" היינו - העותרות הביעו הסכמתן לאפליה זו. על כן, עתרו העותרות לבג"צ.
השופט חשין קבע כי זוהי אפליה פסולה, היות שלא מתקיים שוני רלוונטי בין העובדים לעובדות. נכון שעובדת זכאית לפרוש בגיל 60, להבדיל מעובד אשר זכאי לפרוש בגיל 65, אך היא אינה חייבת לפרוש בגיל 60, היא רשאית לפרוש גם בגיל 65, ולא ניתן להפוך זכות זו שלה לחרב פיפיות נגדה, וליתן לה פנסיה תקציבית רק עד גיל 60, בעוד שעובד מקבל פנסיה תקציבית עד לגיל 65.
לשיטתו, עיקרון השוויון מהווה עיקרון-על במשפט הישראלי, וכל החיקוקים אשר דנים בשוויון אינם יוצרים זכות יש מאין אלא מצהירים על זכות קיימת. עיקרון השוויון היה ונשאר עיקרון-על בחקיקה - גם ללא חיקוקים שונים היו מעגנים אותו בחקיקה. הוא - כשלעצמו.
לשיטתו, לא ניתן לדבר על חופש החוזים במקרה זה, ככזה אשר עומד מנגד לעיקרון השוויון, הן משום שמלכתחילה הציעה קופת-חולים לעותרות "בחירה" בין הסדר מפלה לבין לא כלום (ועל כן לא ניתן לדבר על "בחירה"), והן משום שההסתדרות לא ייצגה נאמנה את העובדות כאשר נתנה ידה להסדר מפלה. זאת ועוד - מעצם העובדה ולפיה חוק שכר שווה לעובד ולעובדת מקנה לעובדת זכות פרישה מוקדמת - אין זה אומר כי על זכות זו להפוך לחובה מפלה.
באשר לשיקולי תקציב - כבר נפסק כי "זכויות אדם עולות כסף". קופת-חולים היא גוף דו-מהותי. אין זה משנה אם כוונתה של קופת-חולים לא הייתה להפלות אלא לחסוך בתקציבים היות שכבר נפסק כי הכוונה אינה משנה, אלא התוצאה, וזאת בשורה של הלכות אשר יצאו ידי בית משפט זה. על כן, דין החוזה להתבטל מחמת תקנת הציבור, ברם התיק יושב לבית הדין הארצי לעבודה בכדי שהלה יבדוק את השלכות בטלות החוזה, וזאת לאור סעיפים 19 + 21 לחוק החוזים.
השופט טירקל קבע כי אפליה זו פסולה, וכי דין הסדר זה, כולו - להיבטל, וזאת מכוח סעיף 30 לחוק החוזים. לשיטתו, אפליה זו סותרת את הן את הוראות חוק שיווי זכויות האישה, הן את הוראות חוק איסור אפליה בעבודה, והן את הוראות חוק שכר שווה לעובד ולעובדת, שכן ברי כי תנאי פרישה מהווים חלק מתנאי השכר. איסור אפליה, לשיטתו, הוא מעקרונות היסוד של החברה.
באשר לתקנת הציבור, קבע השופט טירקל, כי תקנת הציבור מאזנת בין חופש הרצון של המתקשרים לבין עיקרון השוויון. יש והסכמה חופשית של המתקשרים בחוזה תרפא את הפגם שבתקנת הציבור, אך לא ביחסים שבין עובד לבין מעביד.
לעובד אין כוח מיקוח, שלא לוותר על זכויותיו במהלך העבודה ולא לוותר עליהן עם סיום יחסי העבודה. מקל וחומר, ויתור על זכות שאין יודעים על קיומה, לא יכול להיחשב כ"ויתור על זכות". כיום, הגישה היא להמיר את חופש החוזים ב"צדק חוזי", ולקבוע כי "חופש החוזים" מתקיים, אך ורק כאשר הצדדים הם שווי מעמד. הסכם הפרישה המפלה אינו יכול לבטא מפגש אמיתי בין רצונות לבין אינטרסים "היות והוצעה לעובדת רק חלופה אחת, ומפלה". על כן, ההסכמים המפלים בטלים.

תאריך:  12/10/2010   |   עודכן:  12/10/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
בכדי להיפרע בפיצויים בלשון הרע עליך להראות כי הדברים שנאמרו עליך מהווים "לשון הרע"    אולם שאלת מיליון הדולר היא: "בעיני מי?"    בתי המשפט מתחבטים כבר שנים בסוגייה זו
ענבל בר-און
האם ילד נכה זכאי לכך שהרשות המקומית תתאים את מתקניה לנכותו? כן    ואין זה מעשה חסד, אלא זכות חוקית של הנכה    בעייתו של הנכה אינה בעייתו שלו, אלא של החברה כולה
ענבל בר-און
חוק איסור לשון הרע אינו מאפשר לקבוצה שנפגעה מלשון הרע, לתבוע את המפרסם בתביעה אזרחית    רק תלונה פלילית אפשרית    וגם אז, רק בהסכמת היועמ"ש    בפועל, זו אות מתה בחוק
ענבל בר-און
עדיף שעשר נאשמים יצאו לחופשי מאשר שנאשם אחד יורשע לשווא    זהו עיקרון מנחה בשיטת משפט המקדשת את חזקת החפות    יש להוכיח את אשמתו של הנאשם מעבר לספק סביר    ומהו אותו 'ספק סביר'?
רועי קיש
בעלי עסקים רבים מאמינים שכאשר הם שכרו לשירותם איש מכירות או מנהל מכירות או סוכן מכירות, הם בעצם פתרו את הבעיה הגדולה שלהם במכירות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il