X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
עו"ד מונדר אשקר   |  הלשכה לסיוע משפטי - מחוז הצפון
גם תאונה שאירעה לאחר "סטייה של ממש מהדרך המקובלת" למקום העבודה הינה בגד תאונת עבודה, כך קבע לאחרונה בית הדין האזורי לעבודה בנצרת
▪  ▪  ▪
העובדת עלתה על דרגנוע ונפלה [צילום: AP]

  • לתובעת: עו"ד לימור אסלן, במינוי מטעם הלשכה לסיוע משפטי למחוז צפון
  • למוסד לביטוח לאומי: עו"ד וירג'יניה מנסור- ג'בארין
התובעת, אחות במקצועה, עובדת במרפאה של שירותי בריאות כללית בצפון. באחד מלילות מוצאי שבת ביקרה התובעת אצל בתה בתל אביב ונשארה ללון אצלה.
בבוקר יום ראשון, לא הלכה התובעת ישירות לעבודה, אלא יצאה עם בתה ונכדיה לסידורים בתל אביב, שם הסתובבו להנאתם כשעה או שעתיים והתהלכו אט אט עד אשר הגיעו לתחנה המרכזית בתל אביב. שם, בדרכה לאוטובוס, עת עלתה התובעת בדרגנוע, נפלה ונחבלה ברגלה. התובעת פנתה למוסד לביטוח לאומי בתביעה כי האירוע יוכר כתאונת עבודה.
על-פי החוק, רואים תאונה כתאונת עבודה אף אם אירעה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של המבוטח לעבודה ממעונו או ממקום בו הוא לן אף אם אינו מעונו, מן העבודה למעונו או ממקום עבודה אחד למשנהו, ועקב נסיעתו או הליכתו זו.
אולם, תאונה שאירעה תוך כדי נסיעה או הליכה בנסיבות האמורות לעיל, אין רואים אותה כתאונה בעבודה אם חלה בנסיעה או בהליכה תוך הפסקה או סטייה של ממש מהדרך המקובלת, כשההפסקה או הסטייה לא היו למטרה הכרוכה במילוי חובותיו של המבוטח כלפי מעבידו.
המוסד לביטוח לאומי סירב להכיר בתאונה זו כתאונת עבודה בנימוק שהתאונה אירעה תוך כדי הליכה "מסידורים בתל אביב" לעבודתה של התובעת ולא תוך כדי הליכה מהמקום שבו היא לנה אל מקום עבודתה, היינו "הדרך המקובלת".
בית הדין דן תחילה בשאלה הכללית מהי "הדרך המקובלת" ממעונו של מבוטח למקום עבודתו ובחזרה. בנסיבות המקרה הספציפי התמקד בית הדין בשאלת ה"דרך" שהתובעת עשתה בין נקודת המוצא (דירת הבת) לבין נקודת היעד (המרפאה). בית הדין קבע כי גם אם מדובר במקום לינה חד פעמי, שבו אין "דרך מקובלת," במובן הרגיל לגבי ההגעה מאותו מקום אל מקום העבודה, עדיין דרכה של התובעת מדירת הבת בת"א למרפאה בטבריה יכולה להיחשב כ"דרך מקובלת" הואיל וניתן באופן סביר לראות אותה כמובילה בין נקודת המוצא לבין נקודת היעד.
לאור קביעה זו עבר בית הדין לעסוק בשאלה האם התובעת סטתה מן הדרך המקובלת, והאם (במקרה של תשובה חיובית לשאלה זו) סטייה זו שוללת את ההכרה באירוע כתאונת עבודה?
מבלי להתחבט יתר על המידה, קבע בית הדין כי התובעת סטתה סטייה מדרך שעשויה להיחשב באופן סביר כ"דרך מקובלת".עוד הוסיף בית הדין וקבע כי הליכה של כשעה או שעתיים, הינה "סטייה של ממש" מן "הדרך המקובלת".
לכאורה, נוכח קביעה זו של בית הדין, דין התביעה היה להידחות. אולם, לא כך פסק בית הדין, אשר בחר לקבל את התביעה ולקבוע כי פגיעתה של התובעת הינה בגדר תאונת עבודה.
את קביעתו זו נימק בית הדין בכך שהתאונה שאירעה לתובעת נגרמה לאחר שהסטייה מהדרך המקובלת כבר הסתיימה מאחר שהתאונה שאירעה לתובעת עת עלתה על הדרגנוע בתחנה המרכזית ממש לפני הגעתה לאוטובוס הייתה גם היא בתוואי הדרך המקובלת.
וכלשונו של בית הדין: "אמנם, לפני התאונה, התובעת סטתה, סטייה של ממש, מ"הדרך המקובלת" הסבירה, בעת שהסתובבה עם בתה ונכדיה בתל אביב, אך אותה סטייה של ממש כבר הסתיימה לפני התרחשותה של התאונה, כך שהתובעת שבה אל הדרך המקובלת מבית בתה אל מקום העבודה (כשהדרך מתל אביב לטבריה נעשית באוטובוס, ברור שהתחנה המרכזית בתל אביב היא בתוואי "הדרך המקובלת"). מכאן, שהסטייה כבר "נרפאה" עם הגעתה של התובעת לתחנה המרכזית והתאונה אירעה לאחר "ריפוי" הסטייה"(ההדגשות לא במקור - מ.א)
קביעתו זו של בית הדין מקורה בהכרה בכך שהסטייה כבר "נרפאה" עם החזרה אל תוואי הדרך המקובלת.
פועל יוצא מפסיקת בית הדין הוא שאין די בבדיקה אם הייתה סטייה מהדרך המקובלת (במובן שקבע בית הדין) ויש לבחון גם אם הסטייה "נרפאה" באמצעות חזרה לתוואי הדרך המקובלת.
דומה כי פסיקתו של בית הדין תואמת את לשון החוק ומטרתו, אולם יש להניח כי יישומו של פסק הדין יעורר שאלות שונות, כאשר השאלה המרכזית מביניהן תהא: היכן בדיוק עובר קו הגבול בין הסטייה לבין החזרה ל"דרך המקובלת" ומתי תיחשב סטייה מ"הדרך המקובלת" כמסתיימת?
לדוגמא: מה היה קורה אם התובעת הייתה נופלת בדלת הכניסה לתחנה המרכזית או על המדרכה שמחוץ לדלת הכניסה? האם גם אז היה פוסק בית הדין שמדובר בתאונת עבודה? מה היה קורה אם הדבר היה קורה בדלת או בדרגנוע שבצד שונה של התחנה?
מה היה פוסק בית הדין אם התאונה הייתה מתרחשת רחוב אחד לפני התחנה המרכזית?, מה אם התאונה של התובעת הייתה מתרחשת מיד לאחר שיצאה מהחנות האחרונה שבה ביקרה, בעת שצעדה לכיוון התחנה המרכזית, ובדרך המקובלת לשם?
נראה כי במוקדם או במאוחר יידרשו בתי הדין לעבודה לדון ולהכריע בשאלות אלה ודומותיהן.
בל 20421-06-10 אסרף גלוריה נ' ביטוח לאומי (מיום 31.10.10).

פורסם במקור במגזין "עת סיוע", כתב עת מקוון לאגף סיוע משפטי במשרד המשפטים (גליון מס 1, יולי 2011).
תאריך:  04/08/2011   |   עודכן:  04/08/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 חיים ארמון
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד בנימין קצוב
פסיקה תקדימית של נשיא בית הדין האזורי לעבודה בחיפה קובעת כי גם עבודה בסביבה ממוחשבת יכולהל היחשב "עבודה יצרנית" וכן עשויה להיחשב עבודה בלתי מקצועית, כך שהיא תזכה חייל משוחרר במענק עבודה מעודפת מאת המוסד לביטוח לאומי
ד"ר מוטי גולן
"הוכח תוכיח את עמיתך" - משה רבינו מלמדנו את הדרך לביצוע מעשי של מצוות התוכחה בצורה הנכוחה, הנכונה והרצויה ביותר
עו"ד ישראלה זטרמן
פסיקה חדשה של ביה"ד הארצי לעבודה משנה מעיקרה את תמונת המצב בתביעות נגד המוסד לביטוח לאומי להכרה באירוע מוחי כתאונת עבודה בטענה כי נגרם מאירוע דחק נפשי (סטרס). ביה"ד הארצי אימץ חוות דעת של מומחה אשר קבע כי האסכולה הרווחת היא שייתכן קשר סיבתי בין אירוע דחק נפשי ובין אירוע מוחי, ושאין סימוכין לקיומה של אסכולה השוללת קשר סיבתי בין אירועים בעבודה ובין אירועים מוחיים
אריה אגוזי
מה עלוב יותר - התגובות של האו"ם למה שקורה בסוריה או התגובה של צה"ל לירי רקטות על ישובי הדרום?
טליה פישמן
אחת התוצאות הנלוות לכל הדיון על התקציב הייתה הפניית זרקור לעבר האישים שהתבלטו. קודם כל מוביל המרד הרפובליקני ג'ון בונר, דובר בית הנבחרים, שבּהררכייַת השלטון האמריקני מגיע שלישי בתור, אחרי הנשיא וסגן הנשיא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il