X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הציבור באירן משכיל ומבקש אלטרנטיבה ככל שיהיה, ימשיך ויצביע לטובת מייצגי המשטר הנוכחי וזאת משתי סיבות עיקריות: הראשונה - ככל הנראה פחד מפני שינוי גדול בתקופה מורכבת שכזו, והשנייה היא הציפייה לבחירות לנשיאות שייערכו במאי 2013. מעבר לכך כל שינוי מהותי במבנה הפרלמנט יהיה בבחינת הפתעה
▪  ▪  ▪
מחמוד אחמדיניג'ד, נשיא אירן. ככל הנראה לא צפוי שינוי [צילום: AP]

ביום שישי ה-02.03.2012, כשלוש שנים לאחר מהומות ההמונים של 2009 ייצאו מיליוני אירנים מעל גיל 18 ובעלי זכות הצבעה לנסות ולהשפיע על חייהם בבחירות לפרלמנט האירני (האתר הרשמי של המג'לס: www.majlis.ir ). צריך לזכור כי בחירות אלה ייערכו בצילם של מעצר הבית המתמשך של מנהיגי התנועה הרפורמית הירוקה מיר-חוסין מוסוי ומהדי כרובי, אחוזי אבטלה גואים וקשיים כלכליים אמיתיים לאור הסנקציות הנרחבות על אירן מאז הכריזה קבל עם ועדה על שאיפותיה הגרעיניות.
בבחירות אלה הציגו מועמדותם למעלה מחמשת אלפים איש ואישה מזרמים שונים ומגוונים בחברה האזרחית האירנית. ראוי לציון, כי מתוך סה"כ המועמדים כעשרה אחוז מהם הן נשים! - באופן כללי, באירן בניגוד למדינות הערביות הסובבות אותה יש לנשים את הזכות לבחור ולהיבחר, ולכהן בתפקידי מפתח ומשרות בכירות.
נכון להיום, מספר ימים לפני הבחירות עצמן, נוכל לפגוש במספר קבוצות פוליטיות אשר ייאבקו על לבו של הבוחר:
  • חזית התמיכה הממשלתית: קבוצה זו משויכת למחנהו של הנשיא המכהן, מחמוד אחמדינג'אד והנה אחת הקבוצות הרדיקליות ביותר. חזית זו מורכבת כיום מתת-קבוצות חדשות ביניהן "יועצי הנשיא הצעירים", "חזית הצדק והחמלה" ו"חזית הצדק והאחדות". תת קבוצות אלה מאוחדות בעיקר על בסיס מצען האידיאולוגי שקורא בין היתר לצדק חברתי ומאבק לטובת המסכנים והעניים.
  • החזית המאוחדת: קבוצה זו היא שמרנית-מסורתית הנושאת את דגל עקרונות הממסד. נכון להיום קובצה זו היא הקבוצה הדומיננטית ביותר בפרלמנט האירני ומורכבת גם מניאו- קונסרבטיבים וגם מ "hard liners". יש לציין, כי חששה הגדול ביותר של קבוצה זו הוא מהפילוג בתוך הפרלמנט ואיבוד כסאות לטובת הרפורמים ועצמאיים, ומכאן שקוראת לאחדות על בסיס האיסלאם, החוקה והמנהיג העליון.
  • העמידה האיתנה: זוהי קבוצה ימנית - קיצונית המונהגת על-ידי האיתאללה מסבח יזדי. כמו-כן קבוצה זו תומכת ללא סייג באיתאללה עלי ח'אמנהאי ומהווה את היריב הפוליטי המשמעותי ביותר לתומכיו של אחמדינג'אד. מעניין הוא כי בעברם היו אנשי קבוצה זו מתומכיו המובהקים ביותר של אחמדינג'אד, אך פנו כנגדו (ככל הנראה עקב התנהלותו הלקויה) והביעו את תמיכתם כאמור במנהיג העליון.
המפלגה כוללת בתוכה רבים מאנשי משמרות המהפכה, אך תוקפת רק את מקורביו של הנשיא, ולא את אחמדינג'אד עצמו, וזאת מתוך הרצון להימנע מלהמעיט בחשיבותו בעודו מכהן כנשיא. זאת ועוד, אנשי העמידה האיתנה משתמשים חדשות לבקרים במצע הצדק החברתי של הנשיא ואף תומכים ללא סייג בתוכנית הכלכלית שהציג. יחד עם זאת, פרשת מינויי הבכירים האחרונים בממסד העכירו את היחסים בין שתי הפיגורות המרכזיות באירן וקבוצותיהם.
  • מפלגות מרכז שונות: זוהי קבוצה קטנה וחלשה למדי המתכוונת לפחות לפיה דבריה לכוון לעבר קולות מתנגדי המשטר. המפלגה הידועה ביותר היא זו הדמוקרטית של מסטפא קבקיאן, מַרְדוֹם סָאלָארִי, אשר קוראת בראש ובראשונה להרכבת פרלמנט פרו-רפורמיסטי מתוך כוונה לחזק משמעותית את המחוקק ולכפות את שלטון החוק במדינה. בנוסף למפלגה מרכזית זו יש מפלגות נוספות כמו "מפלגת העבודה האיסלאמית" ו"בית העבודה" אשר מחוברות ל"תנועת איחוד הסוחרים" שפעלה ושגשגה בשלהי שנות ה-90 של המאה הקודמת. תנועות אלה מכוונות לעבר מעמד הביניים והפועלים באירן.
  • בנוסף לקבוצות העיקריות שצוינו לעיל יש מספר קבוצות שוליים קטנות יותר אשר ינסו להיכנס ולהשפיע על תצורת בית המחוקקים האירני כמו "קול האומה" "חזית החוכמה וההתעוררות" ועוד. לטעמי, סיכוייהן של קבוצות אלה כמעט ואפסיים, וזאת לאור העובדה העיקרית שאינן מונהגות על-ידי אישים בכירים ומשפיעי דעת קהל.
כאמור הבחירות שייערכו בסוף השבוע הקרוב באירן נערכות בסימן לחץ מדיני-פוליטי גדול שמופעל על אירן מכיוון מדינות המערב והסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. אירן מבחינתה מנסה לשדר עסקים כרגיל (למרות שאינם כאלה) וממשיכה גם כיום לאיים ולהתריס כנגד מבקשי רעתה .
האם מצבה הרעוע בזירה העולמית יוביל לשינוי בבית המחוקקים?
להבנתי, הציבור באירן משכיל ומבקש אלטרנטיבה ככל שיהיה, ימשיך ויצביע לטובת מייצגי המשטר הנוכחי וזאת משתי סיבות עיקריות: הראשונה - ככל הנראה פחד מפני שינוי גדול בתקופה מורכבת שכזו, והשנייה היא הציפייה לבחירות לנשיאות שייערכו במאי 2013. מעבר לכך כל שינוי מהותי במבנה הפרלמנט יהיה בבחינת הפתעה לא רק בעולם המערבי, אלא גם בתוך אירן עצמה.

תאריך:  28/02/2012   |   עודכן:  28/02/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הבחירות לפרלמנט האירני: האם נראה שינוי?
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסף דוריאל
אי-הפקת לקחים מהאינתיפאדות הקודמות הובילה לקפיצת מדרגה בזו החדשה: התקפה מתואמת בין חמאס, פת"ח והגיס החמישי מבפנים, עם הסתערות תעמולתית ארסית, חובקת עולם
יהונתן דחוח-הלוי
גדעון לוי סבור, שאללה מגלה אזלת יד כלפי המאמינים המוסלמים הסונים בסוריה, שגורלם תלוי בכוחות ארציים בדמות היחלצות העולם וישראל למענם    מאמרו של גדעון לוי פותח את הדלת, לפחות בישראל, לעיסוק ציבורי פתוח באיסלאם מתוך נקודת מבט חילונית
דן אלון
פרק שני בסדרת "טרילוגיה" העוסקת במסע של העולם העסקי, המתחיל תמיד מתוך יזמות, חדשנות, המצאתיות, ומוליד תאגידים עם הצעת ערך לצרכנים. כאשר החדשנות מתארגנת, ולובשת צורה של מודלים תאגידיים מובנים של "ביצוע ותפעול", נקראים אל התאגיד מנהלי עסקים. כיצד משמרים את גל החדשנות וחדוות היצירה, בצל האתגר המתחדד, בין היתר, בשל הפער המתרחב בין הדורות X, Y , ו- Z?
הרב אבישי אפרגון
היכולת המעשית של אירן להפיק רווח כלשהו ממתקפת מנע מפתיעה הינה מוגבלת, לא סביר שהיא תצליח לפגוע באופן משמעותי בשום מערך צבאי בישראל ואף לא לשבש את ההיערכות למתקפה כנגדה. לעומת זאת ההפסד שתספוג יהיה גדול, ולפיכך צעד שכזה הינו בסבירות נמוכה
ד"ר צ'לו רוזנברג
חוק טל ופסיקת בג"צ הקובעת שהחוק אינו חוקתי, מקרבים את קיצו של עידן צבא העם, ופותחים עידן חדש. המודל של צבא העם אינו יכול להמשיך באותו המסלול. יש למצוא אלטרנטיבות מציאותיות לגיוס, אחרת - נימצא עם המכנסיים למטה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il