X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מושגים
למעלה מ-80 שנה של פעילות חברתית ופוליטית שמטרתה להשליט את האיסלאם
▪  ▪  ▪

תנועה איסלמיסטית סונית שנוסדה במצרים בשנת 1928 ופעילה בחלק גדול מארצות המזרח התיכון. התנועה החלה את דרכה באסמעיליה, הרחק ממוקדי הפוליטיקה המצרית. אסמאעיליה התאימה להקמת האחים המוסלמים עקב הימצאותם של פקידים אירופיים ממינהלת התעלה שחיו בה חיי רווחה, לצד אוכלוסיה מקומית ענייה. מתח כלכלי-לאומי זה היווה כר נוח לשגשוג התנועה. במהלך השפל הכלכלי שהחל ב-1929, גייסה התנועה אלפי חברים והצליחה להביא להתעוררות דתית בקרב האוכלוסיה.
האחים המוסלמים תמכו במשטרו של גמאל עבד אל-נאצר ושיתפו עימו פעולה, אבל התנגדו לקומוניזם. לאחר שחבר תנועה ניסה להתנקש בחיי נאצר, התנועה הוצאה אל מחוץ לחוק ומעל 4,000 מחבריה נעצרו. חברים אחרים ברחו למדינות ערב שונות וישנם דיווחים כי משום שהתנגדות הארגון לבריה"מ הייתה כל-כך חזקה, שהארגון קיבל תמיכה מה-CIA בשנות ה-60. נאצר השיב לתנועה את מעמדה החוקי בשנת 1964 ושוחררו כל אסירי הארגון. נעשו מספר ניסיונות להתנקש בחיי נאצר שיוחסו לארגון, ובהוראת נאצר נעצרו והוצאו להורג כמה ממנהיגי האחים המוסלמים.
על עלייתו לשלטון בשנת 1970, הבטיח ההנשיא אנואר סאדאת לבצע רפורמות דתיות, אבל החתימה על הסכם שלום עם ישראל קוממה את הארגון וכנראה שהיה לארגון חלק בהתנקשות בחייו של סאדאת. ב-1984 התקבל שוב ארגון האחים המוסלמים במצרים, באופן חלקי, כארגון דתי; מאז מקיים הצבא מעקב קפדני אחר פעילות הארגון, שמהווה מוקד התנגדות פוליטי משמעותי במצרים.
חברי התנועה שואפים להשליט את דת האיסלאם הסוני בחוקה ובחיי החברה, באמצעות הפיכתן של מצרים ומדינות ערב האחרות למדינות הלכה שכל מערכותיהן מתנהלות בכפוף לחוקת השריעה. סיסמת התנועה היא "האיסלאם הוא הפתרון". מאז הקמתה נקטה התנועה קו רשמי של התנגדות לשימוש באלימות כאמצעי להשגת מטרותיה. תנועת האחים המוסלמים מתנגדת לנטיות חילוניות במדינות האיסלאם, ושואפת לחזרה אל תפישות האיסלאם והתנגדות להשפעה המערבית.
אידאולוגיית התנועה מושפעת מתפישת הסלפיה, תנועה מתוך הזרם הסוני בדת האיסלאם, המתייחסת אל האבות הצדיקים שחיו בשלושת הדורות הראשונים של האיסלאם כדוגמה וכמופת, שעל פיהם יש לפעול. אולם, יש לתנועת האחים המוסלמים ביקורת קשה על התנועה הסלפית; הסלפים היו מסוגרים בעצמם, והתנגדו לכל פלג שלא היה בעל השקפה זהה לשלהם, ובשל כך התווכחו רבות עם חכמי הדת המוסלמים. עניין זה נוגד את עקרונות האחים, שכן אחד מעקרונותיה החשובים הוא אחידות הכלל מתוך סובלנות והכלה כללית המתעלות מעל השסעים ואי ההסכמות הדתיות והעדתיות.
התנועה רואה את עצמה כגוף העומד אל מול הכוח הפוליטי והתרבותי של המערב. לתנועה סניפים מאורגנים ברחבי העולם הערבי ובישראל, המארגנים פעילות חינוכית, חברתית וכלכלית. במסגרת סניפים אלו מאורגנים מפגשים, החל מתפילות בציבור ועד אירועי ספורט, היוצרים התערות חברתית.
חברי התנועה הצהירו לאורך השנים, כי השתתפו במרבית הסכסוכים הנוגעים לאיסלאם, החל ממלחמות ישראל-ערב ומלחמת העצמאות של אלג'יריה ועד עימותים מהתקופה האחרונה באפגניסטן ובקשמיר. כיום, האחים המוסלמים במצרים הם ארגון עממי, ושמו נקשר בפעולות מחתרתיות פוליטיות שונות, לרבות השתתפות פעילה בהפלת משטרו של חוסני מובארק. במדינות אחרות יש לארגוני התנועה המקומיים תפקידים בולטים יותר, ואף מושבים בבתי הפרלמנט. אנשי התנועה תמכו או שהביאו להקמתם של ארגונים שונים, כגון התנועה האיסלאמית והג'יהאד האיסלאמי במצרים, ותנועת הקהילות המוסלמיות המכונות "מוג'הידין" באירופה ובארצות הברית.

תאריך:  04/07/2013   |   עודכן:  04/07/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הפיכה במצרים (2011)
אריאל י. לוין
התנועה שריכזה את התמיכה במוחמד מורסי, בראשות אחד מבכירי האיסלם הקיצוני
אריאל י. לוין
התנועה שהובילה את ההתקוממות נגד מורסי וגייסה 22 מיליון חתימות שדרשו ממנו להתפטר
אריאל י. לוין
בדבר אחד אין ספק: הצבא המצרי הוא הגורם החזק ביותר במדינת הנילוס, וזה לא בהכרח רע מבחינתה של ישראל. לא רק משום שיש לו צרות מספיק גדולות גם בלי להתעסק איתנו, אלא גם ובעיקר משום ששמירת השלום היא אינטרס חיוני מבחינתו
איתמר לוין
שש הערות על סילוקו של מוחמד מורסי: מדוע זו לא לגמרי הפיכה צבאית, מה רוצה הצבא, כיצד התאפשרה התערבותם של הגנרלים, מה לא נאמר בהודעתו של סיסי, כיצד יגיב המערב, וגם למה תיתכן הפיכה נוספת בעוד שנה-שנתיים
איתמר לוין
מביע דאגה עמוקה מהדחתו של מורסי בידי הצבא - אך נמנע מלגנות את המהלך    דיווחים על עשרה הרוגים בהתנגשויות בין תומכיו ומתנגדיו של מורסי    נשיא ביה"ד החוקתי יושבע היום לנשיא זמני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il