X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אין כל מניעה שבית המשפט הגבוה לצדק ישמע עדים, לאור הוראת תקנה 18א מתקנות סדר הדין בבית המשפט הגבוה לצדק, תשמ"ד-1984
▪  ▪  ▪
בית המשפט הגבוה לצדק. יכול לשמוע [צילום: פלאש 90]

טענותיו של מוטי בן-משה, שרכש לאחרונה את השליטה בחברת אי.די.בי, לפיהן מסמכים חדשים, לפיהם המסמך שעומד בבסיס תצהירם של פטריק דה פלסמיקר, רו"ח יהודה ברלב ואבי נוף, שותף בחברת המודיעין העסקי בלק קיוב, הטוען לעבירות מס שביצע, כביכול, בן-משה, הינו מזויף, מעוררות שאלה - חשובה לא פחות - והיא: מדוע אין מבצעים חקירות עדים בבית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט גבוה לצדק.
כלל יסוד הוא, בכל הקשור להגשת עתירות לבג"ץ, כי בית המשפט העליון, ביושבו אלי מדין, כבית משפט גבוה לצדק, אינו שומע עדים והוא מסתמך על מסמכים המוגשים לפניו. מצב דברים זה, לפיו לא ניתן לחקור עדים, בדיון המתנהל בפני בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק - שעה שמדובר בערכאה ראשונה, שאינה ערכאת ערעור - מעורר אי-נחת, שכן מי שטוען שמסמך מסוים שהוגש לבג"ץ, בין בתמיכה לעתירה ובין במענה לה, אינו תקין (לרבות הינו מסמך מזויף), אינו יכול להוכיח טיעונו זה או לערער מהימנותו של מי שהגיש מסמך זה לבג"ץ ותמך אותו בתצהיר תומך, באמצעות חקירה נגדית של מצהיר זה מעל דוכן העדים בבית המשפט העליון.
בית המשפט העליון נדרש לעניין אי-שמיעת עדים בפניו, בדרך של חקירתם הנגדית על תצהירם, בבג"ץ בית-אל, שניתן על-ידו, בהרכב מורחב ונדיר של חמישה שופטים, כאשר באותם ימים התכנס בג"ץ בהרכב מורחב של חמישה שופטים בהזדמנויות בלתי שגרתיות לחלוטין. הרכב השופטים, בראשות ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון, כבוד השופט מ' לנדוי וכבוד השופטים: א' ויתקון; ש' אשר; מ' בן-פורת וד' בכור, הוציאו מלפניהם - פסק-דין, פה אחד, שנכתב בידי כבוד השופט א' ויתקון, בו נכתבו דברים בזו הלשון:
  • "ועוד הערה מקדמית, שעל הקורא לזכור. בית משפט - להבדיל ממוסדות וגופים אחרים - חי מפי החומר הראייתי הנמצא בתצהירי הצדדים. בנושא כה רגיש, כגון זה שלפנינו, מן הראוי להדגיש כי הכרזות, הצהרות והחלטות למיניהן, יהא מקורן אשר יהיה, אינן נכנסות לתחום דיוננו המשפטי, אלא במידה שהן מן המוסכמות או שהובאו עליהן ראיות מצד העותרים הובאו תצהירים ומסמכים המעידים על פעולות התיישבותיות באדמות שלהם. מצד המשיבים הוגשו תצהירים, שהצהיר אלוף אורלי, מתאם הפעולות בשטחים במשרד הביטחון וראש אג"מ/מב"ת במטכ"ל, ותצהירים אלה, יחד עם דברי פרקליט המדינה, מהווים בעבורנו ביטוי מוסמך של עמדת הממשלה. הא ותו לא. כל אחד מאיתנו יודע, כמובן, על התפתחויות פוליטיות שחלו לאחרונה באיזורנו, על משא-ומתן לשלום, על שאיפות ותקוות מצד אחד ועל דאגות והתנגדויות מצד שני, אך יש צורך להבין שמוסד שיפוטי אינו עוסק בדברים שעדיין הם חזון למועד. את זה נשאיר לפוליטיקאים. אנו דנים בזכויות בעלי הדין שלפנינו לפי המצב הקיים השורר בין ישראל ובין מדינות ערב. מצב זה הוא מצב של לוחמנות (Belligerency), ומעמד המשיבים לגבי השטח המוחזק הוא מעמד של מעצה מחזיקה (occupying power)".
גישה זו - לפיה אין בג"ץ שומע עדויות בפניו, אלא מסתפק במסמכים ובתצהירים המוגשים לו - זכתה להתייחסות נוספת בבג"ץ אלון מורה, בו ישב אותו הרכב שופטים, כמו בבג"ץ בית אל, כאשר פסק-הדין נכתב בידי ממלא-מקום הנשיא ולעניין זה כתב הוא דברים בזו הלשון:
  • "לאור פסיקתנו בפרשת בית-אל. אך בטרם אגיע לכך, עלי להשלים תחילה את תיאור העובדות עצמן, כי קיבלנו חומר עובדתי נוסף בתשובתו בכתב של הרמטכ"ל על שאלון שניסחנו אחרי שמיעת עיקר הטיעון בעל-פה של פרקליטי הצדדים, על-מנת שישיב עליו במקום חקירה נגדית בעל-פה שפרקליטי העותרים ביקשו לחוקרו. התשובות על השאלון ומסמכים נוספים שפרקליט המדינה המלומד הורשה להגיש להשלמת התשובות לשאלון".
למעשה אין כל מניעה, כי בג"ץ ישמע עדים, לאור הוראת תקנה 18א מתקנות סדר הדין בבית המשפט הגבוה לצדק, תשמ"ד-1984, הקובעת לעניין זה דברים בזו הלשון:
  • "18. (א) בעל דין הרוצה לחקור את מי שהצהיר מטעם בעל הדין שכנגד, רשאי בית המשפט להתיר לו לעשות כן, אם ראה צורך בכך לשם עשיית צדק".
ד"ר עומר דקל, במאמרו המצוין "חקירה נגדית בבג"ץ ובבתי משפט לעניינים מנהליים", נדרש לשאלה זו של חקירה נגדית בבג"ץ והוא מוכיח במאמרו זה, כי אין כל מקום לטענה כי בג"ץ עמוס בעבודה, ולכן - בנסיבות אלה - אין מקום להכביד עליו בדרך נוספת של שמיעת עדים וחקירות נגדיות בפניו. במאמר זה טוען הוא, כי מאז שנחקק חוק בתי-משפט לעניינים מנהליים, בשנת 2000, הוקמו ברחבי הארץ שישה בתי משפט לעניינים מנהליים, המכונים בלשון העם "בג"ץ קטן", אשר אליהם מוגשות עתירות מנהליות ובפניהם נחקרים המצהירים התומכים את העתירה המנהלית, בתצהירים מטעמם וגם/או המתנגדים לקבלת העתירה המנהלית, כשנימוקיהם לצורך דחיית העתירה המנהלית מגובים בתצהיר.
דווקא בשל העובדה שכיום קיימים שישה בתי משפט מנהליים, העוסקים בעניינים בהם עסק בג"ץ בעבר, באופן בלעדי ובלבדי, הרי טענתו של ד"ר עומר דקל, במאמרו הנ"ל, מוכיחה, כי העומס שהוטל על בג"ץ ירד וגם/או אמור היה לרדת לאחר העברת עשרות ומאות עניינים שבהם דן הוא - באופן בלעדי - בעבר.
נראה, כי אין כל סיבה שלא לאפשר חקירת מצהירים בפני בג"ץ, במקרים מתאימים הראויים לכך, הן בשל העובדה שבמקרים מסוימים אך ורק חקירה נגדית תאפשר גילוי האמת והוצאתה לאור, והן בשל העובדה שהמחוקק היה ער לכך שבג"ץ יכול, רשאי ואף חייב, לשמוע עדים ולאפשר חקירתם במקרים המתאימים.

הכותב הוא השותף-המייסד של חיים שטנגר, משרד עורכי דין ומשרדו מתמחה בתחום המשפט הפלילי, דיני מעצרים, כמו-גם בתחומי המשפט העסקי, דיני ירושות וסכסוכים עסקיים-משפחתיים ודיני משפחה, כמו-גם בהופעות בבג"ץ ובענייני עתירות מנהליות, קניין רוחני ומקרקעין.
תאריך:  10/03/2014   |   עודכן:  10/03/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הגיע הזמן שבג"ץ ישמע עדים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
אוהד שני ל"ת
נכון לגמרי  |  10/03/14 20:16
2
אתה מבקש גם צדק ?!
צבע הכסף  |  11/03/14 02:33
3
עוד רגע תדרוש גם צדק! השתגעת?  ל"ת
משפטן בכיר  |  12/03/14 13:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
גבי עטר
בעקבות תפיסת הספינה האירנית נערך בסופ"ש מאמץ תקשורתי להפליל את אירן בניסיון להברחת נשק שהוגדר 'שובר שוויון' לחמאס ברצועת עזה, וראו זה פלא, העולם מסרב להתרגש. מדוע?
יצחק חלפון
נכון, פוטין מבקש לכבוש ולספח את אוקראינה לחיקו בטענות שמזכירות לכאורה את אלו של היטלר וצ'כוסלובקיה, אבל, למי שפספס, שאיפותיו של היטלר היו הרבה יותר רחבות מכיבושים ואנחנו כיהודים אמורים לזכור את העובדה הזו
עו"ד ניר הורנשטיין
אין כל סיבה לשלול מנישום להמיר פטור ממס בחיוב, כל עוד עשה כן במועד הקבוע בחוק (בתוך ארבע שנים), וקיימת פסיקה לא מעטה התומכת בגישה זו
יוסף פנדריך
אם אזרח אומר על עובד ציבור שהוא מושחת, והפרסום היה בתום לב, ובתנאים שנקבעו בחוק, לא יוכל עובד הציבור להגיש תביעת דיבה, אבל המדינה תוכל להאשים אותו בעבירה פלילית
ראובן לייב
הרשקוביץ, ר' עמותת "מצדיעים" בארגון והמועמד להנהגת סניפו בת"א, יוזם שינויים מרחיקי-לכת בשורותיו, בהם איש תפקידים ללא שכר, ע"י נכים בלבד, וצמצום דרסטי של הוצאות בתי הלוחם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il