X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
נשיא העליון כתב את הדברים במכתב אישי לעמיתו מאוניברסיטת ייל המכתב הגיע לידי "הארץ" "טכנית הפסדתי", כתב ברק, "אך מהותית יש רוב לעמדותיי בעליון"
▪  ▪  ▪

אם הכנסת תאריך את חוק האזרחות - הוא ייפסל בבג"צ. כך עולה מדבריו של נשיא בית משפט העליון, השופט אהרן ברק, שנשלחו במכתב אישי בדואר אלקטרוני לאחד מחבריו, פרופסור למשפטים מאוניברסיטת "ייל" שבארה"ב, ושהגיע לידי "הארץ". "טכנית הפסדתי", כתב ברק, "אך מהותית יש רוב לעמדותיי בעליון. אם הפרלמנט ינסה לחוקק שוב את חוק האזרחות בלי כל שינוי, לפי עמדתו של בית המשפט החוק הזה יהיה בלתי-חוקתי". למכתבו של ברק עשויה להיות השלכה מכרעת על המשך ההתנהלות החוקית-משפטית בשאלת חוק האזרחות.
ביום ראשון פירסם הרכב של 11 שופטי בג"צ את פסק הדין בשבע העתירות נגד התיקון לחוק האזרחות, המונע "איחוד משפחות" של פלשתינים עם ערבים אזרחי ישראל. העתירות נדחו ברוב של שישה שופטים נגד חמישה. ברק, באופן נדיר, מצא עצמו מוביל את דעת המיעוט בעליון, נגד שישה מעמיתיו - ובראשם המשנה לנשיא הפורש, השופט מישאל חשין. ברק טען, כי התיקון לחוק פוגע בזכויות החוקתיות לשוויון ולחיי משפחה המעוגנות בחוק היסוד כחלק מערך "כבוד האדם", וכי הפגיעה בהן איננה "מידתית". לדבריו, היה על בית המשפט לבטל את החוק, אך להשהות את כניסתו לתוקף של הביטול בחודשיים, עד מועד פקיעתה של הוראת-השעה הנוכחית.
"החלטתי שזכויות אלה הן חלק מהזכות לכבוד האדם"
"חברי היקר", כתב ברק ביום שני לעמיתו מ"ייל", "אולי יעניין אותך לשמוע על תיק חשוב מבית של בן-הזוג הישראלי ושל ילדיו. הזכות כוללת לא רק את הזכות להינשא, אלא גם לחיות בישראל. עוד קבעתי שהחוק מפלה ערבים לרעה, מאחר שכל הישראלים המבקשים 'איחוד משפחות' עם תושבי הגדה המערבית הם ערבים. מאחר שאין לנו במגילת זכויות האדם שלנו סעיפים מיוחדים העוסקים בשוויון ובזכות לחיי משפחה, החלטתי שזכויות אלה הן חלק מהזכות לכבוד האדם".
בהמשך מנתח ברק את עמדות יתר שופטי ההרכב. "חוות הדעת המרכזית הנוספת בפסק הדין ניתנה על-ידי עמיתי מישאל חשין", כתב ברק, "הוא החליט שאין זכות חוקתית לחיי משפחה בישראל, ושגם אם זכות כזו קיימת - הפגיעה בה היא מידתית בגלל שיקולי ביטחון. שופט אחד הסכים לנימוקיו. שלושה שופטים נוספים הסכימו אתי בשאלת הפרת הזכות החוקתית, אך הסכימו עם חשין בשאלת הפגיעה המידתית בזכות".
"השופט האחד-עשר", כתב ברק בהתייחסו לשופט אדמונד לוי שהעניק את הקול השישי לשופטי הרוב, "הסכים אתי הן בשאלת הפרת הזכויות והן באשר לפגיעה הלא מידתית בהן. אך למרות זאת הוא סירב לחתום על המסקנה שלי שהחוק הוא בלתי-חוקתי ולכן בטל, וזאת מאחר שהחוק אמור לפקוע בכל מקרה בעוד חודשיים. כפי שאתה רואה, טכנית עמדתי נחלה הפסד, אך מהותית יש רוב מוצק ביותר להשקפתי לכך שהחוק פוגע בזכות חוקתית לחיי משפחה. יש לי גם רוב דחוק לעמדה שהפגיעה היא לא-מידתית ולכן לא חוקתית".
"אם הפרלמנט ינסה לחוקק שוב החוק הקיים - הא יהיה בלתי חוקתי"
ברק מציין במכתבו את הודעתו של שר המשפטים חיים רמון מיום ראשון, כי בדעתו לעגן כללים למדיניות הגירה חדשה בחוק יסוד, שיהיה מבוסס על עקרונות שוויוניים: "אם הפרלמנט ינסה לחוקק שוב את החוק הקיים בלי כל שינוי, לפי עמדתו של בית המשפט החוק הזה יהיה בלתי חוקתי".
"כפי שאתה יכול לדמיין", חותם ברק, "זהו תיק מרכזי העוסק בשאלה רגישה ביותר של הגירה לישראל של ערבים, בצירוף סוגיה ביטחונית. הקדשתי זמן ואנרגיה רבים בכתיבת פסק דיני, ובניסיון לשכנע את עמיתיי השופטים שאיסור גורף על איחוד משפחות הוא בלתי חוקתי בישראל. כמה מהם שוכנעו, בעוד אחרים לא".
למכתבו של ברק עשויה להיות השלכה מכרעת על המשך ההתנהלות החוקית-משפטית בשאלת חוק האזרחות. פרסום עמדתו עשוי להשפיע על כמה שאלות: האם הממשלה תבקש מהכנסת להאריך את החוק המונע "איחוד משפחות" במתכונתו הנוכחית? האם הכנסת תיענה לבקשה זו? וכמובן, האם יוגשו בעקבות חקיקה כזאת עתירות חדשות לבג"צ, בדרישה ל"מימוש האיום" שבפסק הדין מהשבוע, וביטולו של החוק? אם עתירות כאלה יוגשו מיד לאחר הארכת תוקף החוק, באוגוסט, ברק יכהן עדיין כנשיא העליון וכשופט פעיל - וכנראה יעמוד בראש ההרכב שידון בנושא. לעמדתו, לפיכך, יש משמעות גם באשר לפסיקה הבאה הצפויה בתרחיש כזה.
בין ברק לבין המשפטנים באוניברסיטת "ייל" במדינת קונטיקט שבארה"ב שורר קשר מקצועי חם זה שנים רבות. בכל שנה מבלה ברק את חופשתו השנתית בקמפוס של "ייל", ובתקופה זו הוא נוהג להעביר סמינרים משפטיים ולהתקדם בכתיבתו האקדמית. בביוגרפיה של ברק, "כבודו", שכתבה נעמי לויצקי, מצוטט המשפטן והשופט הנודע גווידו קלברזי, שהיה דיקאן הפקולטה למשפטים ב"ייל", האומר: "כולם פה עוקבים בעניין אחרי הפסיקות של ברק". מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה כי השופט ברק אינו מעוניין להתייחס לדברים, מאחר שמדובר במכתב אישי שכתב.
גם הארגונים מנצלים את "הניצחון הטכני"
האגודה לזכויות האזרח ו"עדאלה" פנו אתמול לבג"צ בבקשה שיכריעו בעתירות שהוגשו ב-2002 נגד החלטת הממשלה להקפיא את איחוד המשפחות של פלשתינים עם אזרחי ישראל. החלטת הממשלה קדמה בכשנה לתיקון חוק האזרחות בעניין זה, ומיד אחרי קבלת ההחלטה הוקפא הטיפול בעניינן של מאות משפחות שהיו בעיצומו של הליך קבלת האזרחות מכוח "איחוד משפחות". אחרי התיקון לחוק ב-2003 והגשת העתירות נגדו, החליטו השופטים להקפיא את העתירות מ-2002 עד למתן פסק הדין בעתירות החוקתיות.
לדברי עורכי הדין דן יקיר ושרון אברהם-ויס מהאגודה לזכויות האזרח, וחסן ג'בארין וארנה כהן מ"עדאלה", רוב מכריע של שופטי בג"צ שהשתתפו בכתיבת פסק הדין האחרון קבעו כי קיימת זכות חוקתית לחיי משפחה, וכי הפגיעה בזכות זו יכולה להיעשות רק בחוק - ולא בהחלטת הממשלה. לפיכך, קבעו, "ברור שהחלטת הממשלה איננה עומדת במבחן החוקתיות". הארגונים מבקשים שבג"צ יורה על ביטול החלטת הממשלה, ומתן אישור ל"איחוד משפחות" לכל הזוגות שהיו מנועים להגיש את הבקשה בין החלטת הממשלה לבין התיקון לחוק.

הנשיא ברק דוחה את הפרשנות של הארץ

בהמשך לידיעה של יובל יועז בעיתון הארץ, להלן תגובת דוברת בתי המשפט בשם נשיא ביהמ"ש העליון, אהרן ברק:
כתבתו של יובל יועז מסלפת דברים שהובאו במייל ומציגה אותם כהבעת עמדה, בשעה שלא כך הדבר. הנשיא ברק לא אמר מה תהיה עמדתו לגבי חקיקה חדשה. בעניין זה מופיע ציטוט של דברי שר המשפטים כפי שהובאו בתקשורת בבוקר שליחת המייל בתקשורת ולא הבעת עמדה אישית.
להלן תרגום של המשפט בעניין זה מתוך המייל: "שר המשפטים הודיע הבוקר כי אם הכנסת תנסה לחוקק בשנית את החוק ללא כל שינוי, יש סיכוי גבוה, על-פי עמדת בית המשפט, שהחוק לא יהיה חוקתי".
להלן הציטוט מתוך הטקסט באנגלית (כולל המשפט המקדים לו)
The government announced immediately after the case that instead of a special statute dealing with security, it will try to enact a comprehensive statute dealing with all the problems of immigration to Israel, and that this law will be based on equality principles. The Minister of Justice announced this morning that if the Parliament will try to enact again the statute without any change, there is a high probability, according to the views of the Court, that the statute will be unconstitutional.
נציין כי אותה תכתובת כללה תיאור אובייקטיבי של פסק הדין כפי שמשתקף בפני כל אדם שקרא את נימוקי השופטים. עמדתו של ברק בעניין התפרסמה כבר בנימוקי פסק הדין. במידה שהנושא יובא שוב בפני בית המשפט, הוא ייבחן בשנית, בהתאם לנסיבות.

מכתבו של ברק

"בפסק הדין שלי קבעתי, כי הזכות לחיי משפחה היא זכותו החוקתית של בן-הזוג הישראלי ושל ילדיו. עוד קבעתי שהחוק מפלה את הערבים לרעה"
"השופט האחד-עשר (אדמונד לוי) הסכים אתי, אך סירב לחתום על המסקנה שלי שהחוק הוא בלתי חוקתי, וזאת מאחר שהחוק אמור לפקוע בעוד חודשיים"
"טכנית עמדתי נחלה הפסד, אך מהותית יש רוב מוצק להשקפתי שהחוק פוגע בזכות חוקתית ורוב דחוק לכך שהפגיעה לא מידתית"
"אם הפרלמנט ינסה לחוקק שוב את החוק הקיים ללא שינויים, לפי עמדתו של בית המשפט החוק הזה יהיה בלתי חוקתי".

תאריך:  18/05/2006   |   עודכן:  18/05/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נופר סיני
בחבילות הדקות שמוכרת פלאפון במבצע, היא מחייבת את הלקוח במקטעי זמן המעוגלים ל-60 שניות, במקום 12 שניות במסלולים הרגילים    האם זו עליית מדרגה ביצירתיות החיוב של חברות הסלולר?
מחלקה ראשונה
המרכז בצומת עד הלום    משתרע על שטח של 5 דונם    הוקם על-רקע הגידול במכירות החברה והתרחבות פריסתה הארצית
נתן ליפסון
השוק בורח לעיתונות הדפוס האמריקנית כבר כמה עשרות שנים    מספר הקוראים, התפוצה ושיעור הקוראים - בירידה    המו"לים פונים לאינטרנט באמצעות הקמת אתרים או רכישה של חברות אינטרנט קיימות    אחר כך מגיעים השינויים במודל העסקי
יפעת גדות
בתחילת שנת 1968, אחרי מלחמת ששת הימים, התאחדו מפא"י, אחדות העבודה-פועלי ציון ורפ"י למפלגה אחת - מפלגת העבודה
יפעת גדות
ניתוח הוא בדרך כלל הטיפול המומלץ לבקע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il