X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
מדריך Nfc על ההשלכות הכספיות והביטוחיות של נזקי ההפצצות בצפון
▪  ▪  ▪

מאות דירות ובתי עסק ניזוקו בשבוע האחרון, כתוצאה ממטר הקטיושות והטילים שניחת על צפון הארץ וחיפה. חוץ מהפציעות, האבידות בנפש, הפגיעה הנפשית ואי-הנוחות, עולה גם שאלה פשוטה: מי יפצה את בעלי הדירה, החנות, המשרד או הרכב על הנזקים? להלן מדריך Nfc, בצורת שאלות ותשובות.
- האם פוליסת הביטוח שלי מכסה אותי מפני נזקים אלו?
- לא. הפוליסות קובעות במפורש, כי הן אינן חלות על נזקי מלחמה מכל סוג שהוא. לכן, אין לך בשביל מה להתקשר לסוכן הביטוח שלך, חבל על הזמן.
- אם כן, מי יפצה אותי?
- המדינה. חוק מס רכוש וקרן פיצויים קובע, כי המדינה תפצה כל בעל נכס על נזקים שנגרמו לו עקב פעולות איבה. המונח "פעולות איבה" לא היה ברור בעבר, אך הובהר בתקופת מלחמת המפרץ הראשונה, שבה היו מאות פגיעות כאלו. היום אין ספק - כל נזק למבנה כתוצאה מטילים ורקטות יכוסה על ידי המדינה.
- באיזו צורה יכוסה הנזק?
- בשלב ראשון, מגיעים (די מהר, בדרך כלל) שמאים מטעם אגף מס רכוש במשרד האוצר, ממלאים דוח ואומדים את גובה הנזק. עליך למלא דוח מפורט על הנזק, ונציג האוצר יסייע לך בכך. לאחר מכן, יתקן בעל הנכס את הנזקים, באמצעות בעלי מקצוע, ויקבל החזר ממס רכוש. כדאי לשים לב לכך, שהשמאים יקבעו מראש כמה יעלה התיקון; המדינה לא תשלם סכום גבוה יותר, אלא אם כן תהיה לכך הצדקה מיוחדת.
- מה יקרה אם הבית נהרס, או שנפגע עד כדי כך שלא כדאי לשקמו?
- במקרה כזה, חייבת המדינה לשלם לבעל הנכס את שווי הנכס, גם זאת על פי הערכת שמאים. זוהי בעיה, כי נסיון העבר הוכיח ששמאי המדינה הם די "קמצנים" בהערכת ההשקעה הדרושה לבניית בניין חדש. יש נושא נוסף - דיירים בבית שנפגע צריכים לשכור מיד דירה, והמדינה חייבת לכאורה להחזיר להם גם את שכר הדירה ששילמו. לעתים הם מתגוררים בדירה שנה ושנתיים, עד שבונים להם בית חדש או עד שהם מוצאים דירה חדשה, באיזור מגוריהם הקודם ובתקציב שהמדינה העמידה לרשותם. לעתים יש מיקוח בין המדינה לבין הדיירים, על גובה החזר שכר הדירה.
- יש גם הוצאות נוספות?
- מי שנאלץ לפנות את ביתו צפוי להוצאות נלוות. עליו לשמור לא רק את הקבלות על שכר הדירה ששילם, אלא גם כל קבלה על הוצאה שהיתה לו - נסיעות במונית, איחסון רהיטים מהדירה שנפגעה, תשלום לעיריה בעד העברת שעון מים ועוד ועוד. המדינה תשלם (נניח), אבל רק כנגד קבלות.
רק 110 אלף שקל לתכולת דירה...
- מי יפצה אותי על הרכוש האישי שנפגע מהקטיושה או הטיל?
- גם כאן המדינה, אבל ביד קמוצה ובסכומים קטנים. לדוגמא, הורים עם שני ילדים זכאים לפיצוי על 40 אלף שקל על רהיטים, 11 אלף שקל על בגדים, 41 אלף שקל על מכשירי חשמל ו- 20 אלף שקל על שונות. סך הכל - 112 אלף שקל. (כל ילד נוסף מגדיל את הכיסוי בכ- 8,000 שקל). כל מי שביטח אי פעם את דירתו, ושמאי מטעם חברת הביטוח סקר אותה, יכול רק לפרוץ בצחוק מריר למקרא סכומים אלו: בדירה ממוצעת יש רהיטים, בגדים, מכשירי חשמל וכו' בשווי 250 עד 300 אלף שקל, ולעתים יותר. כדאי לדעת, שגם סכומים אלו הושגו ב- 1991 במאמץ רב, כי המדינה ניסתה תחילה לשלם סכומים מגוחכים, לפי טבלאות היסטוריות. רק זעם ציבורי הביא לכך שפקידי האוצר נזכרו לפתע לעדכן את הסכומים.
- איך מקבלים את הפיצוי?
- שמאי מטעם המדינה יבקר בדירה ויערוך, עם בעל הבית, רשימת החפצים שניזוקו. אחר כך תפצה המדינה, בהתאם למחירים שהיא חושבת ששוררים בשוק, אך בניכוי בלאי של 33%, אפילו מחליפה שקניתם רק לפני שבוע. דירשו החזר גם על הוצאות נלוות, למשל נסיעות במונית כדי לקנות רהיטים או בגדים חדשים.
נא לזכור: האוצר ישתדל לא להגיע לבית המשפט, כנתבע; יתכן מאוד, שהשופט יקבל את התביעה שלכם, ואף ינזוף במדינה על שהיא מציקה למשפחה שממילא יש לה די צרות.
- איך מקבלים בכל זאת פיצוי מלא על שווי הרכוש שניזוק?
- אפשר לסמוך לעתים על נדיבות לבם של פקידי מס רכוש, שיאשרו סכום גדול יותר. עדיף לעשות ביטוח משלים, אצל המדינה ולא בחברת ביטוח (שלעולם לא תהיה מוכנה לבטח נזק מעין זה).
- איך מבטחים? כמה זה עולה?
- תושבי הצפון וחיפה מוזמנים להכנס מיד למשרדי מס רכוש האיזוריים ולמלא את הטופס המתאים, עם פירוט אומדן שווי נכסיהם השונים. אחר כך עליכם לשלם פרמיה של 0.3% על ההפרש בין הרכוש המבוטח על פי האוצר לבין השווי האמיתי. למשל, אם השווי האמיתי הוא 360 אלף שקל, עליהם לשלם 0.3% על 250 אלף שקל, כלומר 750 שקל.
שימי את התכשיטים אצל האמא ברחובות
- האם הביטוח המשלים פותר את הבעיות?
- בכלל לא. קודם כל, הוא לא פותר את בעיית הבלאי של 33%. קיימת בעיה נוספת וחמורה, שאין לה פתרון ביטוחי: הביטוח הממשלתי, כולל המשלים, איננו מכסה יצירות אמנות, תכשיטים ,עתיקות, מזומנים, מזכרות בעלות ערך אישי וכדומה. גם חברות הביטוח לא יבטחו.
הפתרון היחיד: מי שחושש מהפצצה, שיוציא מהבית תמונות שמן יקרות, גביעי כסף וזהב, אלבום תמונות עתיק יומין וכדומה, ויאחסן אותו אצל ידידים במרכז או דרום הארץ. את התכשיטים, גבירתי, נא לאחסן אצל האמא שלך ברחובות. במלחמת המפרץ 1991 התמלאו הכספות של "ברינקס" באלפי פריטים כאלו. אל תחזיקו בבית מזומנים, דולרים, שטרות אירו, מטבעות זהב או מדליות יקרות ערך.
- נפגעתי מקטיושה ואושפזתי. מה יכסה לי את ההוצאה?
- חוק נפגעי פעולות איבה קובע, שהאישפוז וכל הקשור בו (החלמה, תרופות, טיפול נפשי) מכוסים על ידי המדינה. זוהי אחת הנקודות שבה אין כמעט מה לדאוג. הניסיון מוכיח, שהמדינה מכסה הכל, ואין לך בעיות עם בית החולים. לא מגישים לך חשבון ואינך צריך לשלם דבר. עם זאת, יש בעיה כאשר כאשר אתה מבקש לקבל החזר בגין החלמה בבית הבראה, או טיפול אצל פסיכולוג פרטי.
- הלכתי ברחוב ופתאום נפגעתי. מה עושים?
- פנה למס רכוש והצג בפניו את החליפה שניזוקה, או כל חפץ אחר שנפגע. אני מקוה שישלמו לך.
- טיל נפל על הרכב שלי והרס אותו. מה לעשות?
- פנה מיד עם הרכב למוסך. אם אפשר לתקנו - תקן, שלם, קח קבלות ופנה למס רכוש לקבל החזר. אם אי אפשר לתקנו, רצוי מאוד שתביא אישור על כך משמאי רכב (לא ממוסך!), ותפנה עם השומה, ועם מחירון רכב, למס רכוש. אני מקוה שתקבל את הסכום המלא המגיע לך ללא דחיות. אם עליך בינתים לשכור רכב או לנסוע במונית, אסוף את הקבלות וצרף אותן לתביעה ממס רכוש.
ערימת מסמכים היא תנאי לפיצוי
- החנות שלי נפגעה, רהיטים, ציוד ומלאי עלו באש או נשטפו במי מכבי אש. מה לעשות?
- הזמן מיד שמאי, שימלא דוח מפורט. על פי החוק, אתה זכאי לקבל החזר מלא על הנזקים למבנה, לריהוט, לציוד, למלאי, לקווי החשמל והמים שניזוקו.
הפיצוי יהיה מלא, אבל עליך להצטייד בערמת מסמכים: רישום הנכס על שמך בטאבו (או לחילופין חוזה שכירות), דוח כספי עם פירוט שווי הציוד והמלאי, רשימת הציוד והמלאי שניזוקו, הוכחה שהמלאי אכן היה בבעלותכם, למשל חשבוניות על קניית המלאי. (מה קורה עם מוצרי חשמל, למשל, הנמצאים בבעלות היבואן עד יום המכירה? מי יקבל את הפיצוי? אין תשובה מוחלטת).
כן עליכם לצרף אישורים על ניכויי במס במקור או על פטור מניכוי במקור, כי האוצר, כנראה, לא משלם לאזרחים לא הגונים. גם כאן, שמור כל קבלה על הוצאה שנגרמה לך, אפילו על נסיעות במונית כדי לקבל את הטפסים. אל תתבייש לדרוש הכל, עד השקל האחרון.
אל תחזיקו כסף מזומן
- מה לא מכוסה?
- כסף מזומן וצ'קים. את הצ'קים אפשר לבטל, אבל לכסף אין תחליף, לכן, נא לא להחזיק בעסק גם את סכום הכסף המינימלי. אגב, כלל זה לגבי מזומנים נכון גם לגבי דירות מגורים, כלי רכב ובנייני משרדים.
- שאלה אקטואלית של אלפי אנשי עסקים בחיפה והצפון: מי יפצה אותנו על אובדן רווחים, על כ הימים והשבועות שבהם העסק היה סגור?
- זו בעיה כואבת וחמורה. אף אחד לא יפצה אתכם. זה לא מכוסה בשום מקום, לא באוצר ולא בחברת ביטוח, ולא כתוב בשום חוק. המוצא היחיד יבוא, אולי, בראשית 2007, כאשר תגישו את הדוח השנתי למס הכנסה: רשמו (אם אפשר) הכנסות נמוכות במידה ניכרת מן המקובל, וציינו בשורת ההערות, שהעסק היה סגור בגלל הטילים ולקח לו זמן רב כדי לחזור לתיפעול מלא.

תאריך:  17/07/2006   |   עודכן:  17/07/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ברוך לוי
מנכ"ל אלדין, ינקי מרגלית: אם לא תהיה כאן תשתית תרבותית טובה, ואם לא נעשה צעדים קריטיים, תעשיית ההייטק הישראלית עלולה לנדוד למקומות אחרים
עומר שיקלר
צה"ל ממשיך לבצע תידרוכים לסיכום ימי הלחימה    סגן הרמטכ"ל: אנחנו פועלים הן בצפון והן בדרום - ונמשיך לפעול    צה"ל מבצע מאות גיחות ותקיפות
ברוך לוי
עיקר הגידול - במכירות מים מינרליים ושימורים    באזורים שנפגעו מסתמן גידול של עד 80% במכירות
אריאל שמידברג
קצין בכיר לשעבר בצבא צ'ילה הודה בבית המשפט כי ב-1987, בעיצומה של הדיקטטורה במדינתו, נענה להוראה של פינושה והשליך לים חמש גופות של חתרנים
מתן פריידין
בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, קבע כי חברת 'ארי אבטחה', שפיטרה עובדת שהיתה בהריון תשלם לה 47 אלף שקלים    בנוסף, תשלם החברה הוצאות משפט בסך 2,500 שקלים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il