X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
רכיב הביקושים ליצוא עמד באוגוסט על 54.5% לעומת 54.0% ביולי; רכיבי תפוקות הייצור וההזמנות המקומיות ירדו
▪  ▪  ▪

מדד מנהלי הרכש בישראל לחודש אוגוסט 2002 עומד על 50.4% לעומת 52.3% ביולי (סדרת נתונים מנוכה עונתיות). כך מדווחת חברת המחקר דן-אנד-ברדסטריט. הנתון נמצא מעל לקו 50%, המפריד בין האטה להתרחבות ומצביע לפיכך על התרחבות בפעילות המגזר היצרני.
נתון זה נמצא במגמת התרחבות מזה כ-3 חודשים רצופים. מספר רכיבים נמצאים גם החודש מעל קו 50% ומצביעים על התרחבות משקית. החשוב שבהם הינו רכיב הביקושים ליצוא, העומד באוגוסט על 54.5% לעומת 54.0% בחודש הקודם. לעומת זאת רכיבים אחרים חצו את קו 50% כלפי מטה ומעידים על האטה, ביניהם: רכיב תפוקות הייצור העומד החודש על 48.2% לעומת 55.6% ביולי, ורכיב ההזמנות המקומיות העומד החודש על 49.8% לעומת 50.2% ביולי.
רכיב חשוב נוסף שבו נרשם באוגוסט שינוי, הינו רכיב התעסוקה, אשר חצה לראשונה מזה 6 חודשים את קו 50% ומראה על התרחבות. בעקבות הפרסום מסר מנהל ארגון מנהלי הרכש, זאב דקל, כי מגמות אלו יכולות להוות סיבה לאופטימיות ולתקווה, במידה ובחודשים הקרובים תימשך העלייה בביקושים ליצוא וישתנה הכיוון בביקושים המקומיים. ארגון מנהלי הרכש מאגד כיום כ-600 מנהלי רכש ולוגיסטיקה.
בבדיקת התשובות לסקר, נראה, שהתרחבות היצוא המסתכמת באוגוסט ב-0.5% מיוחסת בעיקר לעליה בביקושים. התרחבות בביקושים ליצוא, מהווה בסיס טוב להתרחבות של המדד הכללי. בדן-אנד-ברדסטריט מציינים, כי השינוי שנצפה החודש ברכיב הביקושים המקומיים, מהווה סיבה לדאגה, אך מנגד המשך העלייה בביקושים ליצוא והימצאות המדד הכללי, זה 3 חודשים ברציפות, מעל קו 50%, נותנים סיבה לאופטימיות להמשך.
שני סוגי ביקושים משפיעים באופן מהותי על המדד: הביקושים ליצוא והביקושים בשוק מקומי. בסעיף זה חלה כאמור ירידה מסוימת באוגוסט, לעומת יולי, אך כאמור ביצוא לעומת זאת, הם עלו. "בעבר היה היצוא 'הקטר' להוצאת המשק לכיוון חדש של התרחבות. אם מגמה זו תימשך, הרי שבסופו של דבר גם הביקושים המקומיים יתרחבו והמדד כולו יקבל תפנית כלפי מעלה. אם הביקושים בחודש הבא יישארו זהים, או ירדו, המצב יחזור לקדמותו, כלומר המשך ההאטה. נתוני מדד מנהלי הרכש מראים כיום מצב ביניים, לא מוגדר בוודאות, ברם, אשר האינדיקטור המרכזי שלו - היצוא - מושך כלפי מעלה." אומר זאב דקל.
גידול במלאי מוצרים מוגמרים
ברכיב מלאי המוצרים מוגמרים חלה באוגוסט עלייה של 4.1% לעומת החודש הקודם, והערך שנמדד באוגוסט חצה את קו 50%. זאת לאחר 4 חודשים בהם נמדד ערך שמתחת לקו 50%. הנתון עומד החודש על 50.2% לעומת 46.1% ביולי, ומעיד על התרחבות. בבדיקת תשובות לסקר מייחסים מנהלי הרכש את הסיבה להתרחבות להקטנת הביקושים, ואי יכולתם לצמצם את קצב הייצור שלהם בקצב דומה.
תחום נוסף, שבו חלה עליית מחירים, הוא מחירי הרכישה. כאן נראית עדיין בברור מגמת ההתרחבות המעידה על המשך עליית מחירים במשק, שמקורה העיקרי בשינויים בשער המטבע שחלו בחודשים האחרונים. באוגוסט נמשכת הירידה ברכיב זה שהחלה בחודש הקודם והערך שנמדד החודש עומד על 58.5% לעומת 65.4% ביולי (סדרת נתונים מנוכה עונתיות). ירידה מצטברת של 19.2% מהשיא שנמדד לפני חודשיים. אולם עדיין מחירי הרכישה נמצאים בעליה (משום שהנתון נמצא מעל קו ה-50%) כל התשובות לסקר הראו שינוי בשער המטבע כסיבה להתרחבות ברכיב זה. חישוב קו המגמה מראה צפי להמשך מגמת זו בחודשים הקרובים.
ברכיב רמות המלאי של חומרי הגלם נמשכת מגמת התרחבות. הערך שנמדד באוגוסט עומד על 56.8% לעומת 50.9% (סדרת נתונים מנוכה עונתיות). עליה של 5.9% לעומת יולי. מתוך תשובות לשאלון ניתן ללמוד כי המשיבים מייחסים את העליה לירידה בביקושים.
ברכיב התעסוקה חל החודש שינוי כיוון ולראשונה מזה 6 חודשים חצה רכיב זה את קו 50% ומעיד באופן ברור על התרחבות. הנתון שנמדד החודש היה 52.3% לעומת 46.8% בחודש הקודם. עליה של 5.5% לעומת החודש הקודם. המשיבים לסקר ייחסו את העליה בביקושים כסיבה לשינוי כיון ולעליה ברכיב זה.
ברכיב זמני האספקה בשוק המקומי נמשכה מגמת ההתרחבות, הערך שנמדד היה 53.6% לעומת 50.9% (סדרת נתונים מנוכה עונתיות). עליה של 2.7% לעומת החודש הקודם ועדיין מעל קו 50% והמשמעות היא כי קיימת המשך מגמה של התארכות זמני האספקה בשוק המקומי.
ירידות בהזמנות לשוק המקומי, תפוקות היצור ורכישות למלאי
ברכיב ההזמנות בשוק המקומי חל שינוי כיוון ובאוגוסט ירד נתון זה מתחת לקו 50% ומצביע על ההאטה. הערך שנמדד באוגוסט עומד על 49.8% לעומת 50.2% (סדרת נתונים מנוכה עונתיות) בחודש שעבר. בבדיקת התשובות לסקר, נראה שהמשיבים מייחסים את השינוי הן לעונתיות והן לירידה בביקוש.
ברכיב תפוקות היצור שוב חל שינוי כיוון ובאוגוסט ירד הנתון אל מתחת לקו ה-50% ומעיד בברור על ההאטה, וזאת לאחר חודש אחת בה היה הנתון מעל קו 50%. הנתון שנמדד החודש עומד על 48.2% לעומת 55.6% (סדרת נתונים מנוכה עונתיות) בחודש שעבר, ירידה של 7.4%. המשיבים בסקר מייחסים את הירידה ברכיב זה בעיקר לעונתיות, כמו כן ציינו את הירידה בביקוש כסיבה לירידה ברכיב זה.
ברכיב הרכישות למלאי נמשכת הירידה שהחלה ביולי. הנתון שנמדד החודש עומד על 46.6% לעומת 46.9% ביולי. לירידה זו יכולה להיות משמעות מבחינת הצפי של מנהלי הרכש לגבי העתיד לקרות בזמן הקרוב הן בהיבט הביקושים והן בהיבט של שינוי במחירי חומרי הגלם, רוב המשיבים לסקר מייחסים את הירידה ברכיב זה לירידה מכוונת.
ברכיב זמני האספקה ביבוא נמשכת מגמת האטה. הערך שנמדד באוגוסט היה 45.4% לעומת 47.6% ביולי (סדרת נתונים מנוכה עונתיות), ירידה של 2.2% לעומת יולי ועדיין מתחת לקו 50%. משמעות נתון זה היא שישנה המשך מגמת ההתקצרות בזמני האספקה.
באוגוסט נמשך שינוי הכיוון שנצפה בחודשיים הקודמים והמדד נמצא בהתרחבות זה 3 חודשים. ההתרחבות נצפתה גם ברכיב החשוב של ביקושים ליצוא, אך מנגד נצפתה האטה ברכיב הביקושים המקומיים והתפוקות לייצור.
כיוון חיובי במשקים של ארה"ב ואנגליה
מנתונים אשר נתקבלו ממדדי מנהלי הרכש ארה"ב ואנגליה, נראה המשך מגמת התרחבות בארה"ב ושינוי כיוון נוסף בשוק האנגלי. השוק היצרני באנגליה התאושש לאחר חודש אחד בלבד ומדד אוגוסט באנגליה עומד על 51.0% לעומת 49.1% בחודש הקודם ומעיד על התרחבות. שינוי כיוון זה נובע בעיקר עקב עליה בביקושים המקומיים וליצוא ומעליה בתפוקות הייצור. בארה"ב המדד עומד על 50.5%, ללא שינוי לעומת החודש הקודם, אך עדיין מעל קו 50%, נמשכת ההתרחבות מזה 7 חודשים רצופים בשוק היצרני ובכלכלה האמריקנית בכלל.

תאריך:  12/09/2002   |   עודכן:  12/09/2002
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מירב לוי
מרבית יוצאי צד"ל מועסקים בבתי המלאכה של חברת החשמל; אלי לנדאו: "אנו מעריכים את יוצאי צד"ל שלחמו בהגנה על גבולה הצפוני של ישראל"
שי פאזונר
לאחר שבשיא של סוף שנות ה-90 הגיע מחיר המניה ל-130 שקל, נסחרת כיום מניית גרין במחיר של 1.1 שקל בלבד; ההפסדים נוצרו לאחר נפילת שוק הסטרט-אפ בישראל ובעולם כולו - תחום שפעילות החברה שהוקדשה לו באמצעות קרנות הון סיכון
הדר פרבר
המשרד לאיכות הסביבה ממליץ לציבור להתגונן בפני עקיצות יתושים על-ידי התקנת רשתות בבתים ושימוש בדוחי יתושים
שי פאוזנר
נפגש כבר עם העובדים שמחזיקים חלק שווה לזה של אריסון; צפוי לשלם מחיר גבוה ב-20% ממחיר המניות בבורסה
הדר פרבר
הנשיא בוש מנהל מגעים עם המדינות המתנגדות לפעולה צבאית; ידגיש כי יש להחליף את שלטונו של סדאם חוסיין; הרמטכ"ל: ארה"ב תעדיף שישראל לא תתערב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il