X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
כך עולה מדוח שהכינה ועדת החקירה הפרלמנטרית של הכנסת לפערים החברתיים בישראל; מהדוח עולה: ב-15 השנים האחרונות עלה מספר העניים פי 2.5; שני שליש מההון הפרטי בידי העשירון העליון ורק שליש בידי 90% האחרים
▪  ▪  ▪

ישראל מדורגת היום במקום השני בעולם המערבי מבחינת הפערים בין עניים לעשירים ובתחולת העוני. כך עולה מדוח שהכינה ועדת החקירה הפרלמנטרית של הכנסת לבחינת הפערים החברתיים בישראל ביוזמת יו"ר מרצ יוסי שריד. בראש הוועדה עומד ח"כ רן כהן.
מהדוח עולה, כי ב-15 השנים האחרונות עלה מספר העניים פי שניים וחצי. בתוך כך, מאז 1987 נוספה לאוכלוסיית העוני עוד 713 אלף עניים מהם 330 אלף ילדים. בממוצע שנתי, מדובר בתוספת של 51 אלף כל שנה, מהם 24 אלף ילדים בשנה. מצב העוני והתרחקות המאיון העליון מהעשירון התחתון מתרחשים בניגוד גמור למשקל התקציבים שמזרימה המדינה לטובת שירותים חברתיים.
מנגד עולה בדוח, כי שני שלישים מההון הפרטי (800 מיליארד) נמצאים בידי העשירון העליון, ורק שליש (340 מיליארד) בידי 90% האחרים. "זו קטסטרופה. בעניין בעלי ההון נמצא ריכוז אדיר של הון בשיעור של כ-800 מיליארד שקל הנמצא ברשות העשיריון העליון", אמר ח"כ כהן.
בנושא האבטלה נמנו השנה 264 אלף מובטלים, אך בשני העשורים האחרונים נוספו כ-195 אלף ישראלים למעגל האבטלה. מחברי הדוח קובעים, כי האבטלה הופכת למסלול חד-סיטרי ממנו אין מוצא.
הוועדה מצאה, כי למרות העלייה בחינוך, עדיין קיים הבדל רקע בין התלמידים ובמבנה הנוכחי מסייעת המערכת להנציח את הפערים ולהעמיקם. החינוך הערבי, למשל, מופלה לרעה בהקצאת שעות טיפוח.
שלושה המגזרים המוגדרים כ"פצצה חברתית מתקתקת" הם: בדואים, חרדים ואתיופים. המגזר הבדואי סובל משיעורי אבטלה המגיעים לכ-30% ושיעורי נשירה גבוהים במערכת החינוך המגיעים למעלה מ-50%. כמו-כן, מתגוררת האוכלוסיה הבדואית בישובים בלתי מוכרים וחסרים שירותים אלמנטריים, כמו: כבישים, חשמל, מים ומוסדות ציבור.
במגזר החרדי, מספר הגברים הלא עובדים בגילאי 18 ומעלה מגיע ל-75 אלף. עקב כך יוצא כי 7 מכל 10 חרדים חיים מתחת לקו העוני. בקרב עולי אתיופיה נמצא כי 92% מהמועסקים עובדים במקצועות צווארון כחול ובשכר נמוך. שיעור הזכאות לבגרות עמד בשנת 2000 על 30% בלבד. הפערים והאפליה שהעליה סובלת מאפיינים את הכשלים שאפיינו את קליטת העלייה בשנות ה-50 ואף חמור מזה.
בין התחומים שחלה בהם התקדמות חיובית משמעותית ב-20 השנים האחרונות, ניתן למצוא את חקיקת חוק שכר המינימום ב-1986; חקיקת חוק ביטוח בריאות ממלכתי ב-1994; הקמת המכללות והתרחבותן בשנות ה-90 ומימוש חוק הדיור הציבורי בין 1998-2000.
הוועדה הפרלמנטרית לבדיקת הפער החברתי אומרת כי ב-16 השנים האחרונות העביר האוצר למעסיקים 100 מיליארד שקלים לשם "הפחתת עלות העבודה ושיפוי מעסיקים". אולם, נמצא בדוח כי בכל 16 השנים לא נעשתה בדיקה אם הכסף אכן הביא להרחבת מעגל התעסוקה.
יו"ר הוועדה, ח"כ רן כהן, הגיש הבוקר (יום ב', 2.12.02) את הדוח לנשיא המדינה, משה קצב וליו"ר הכנסת, אברהם בורג. "מדובר בפערים עמוקים המסכנים את הרקמה החברתית בישראל", סיכם כהן והמליץ להקים צוות שיניח על שולחן הממשלה תוכנית לאומית דחופה לצימצום הפערים.
בין המלצות הוועדה: לראות בפערים איום קיומי על החברה בישראל, דבר שעשוי להשפיע על המשק הישראלי כולו; לצמצם את הפערים באמצעות הכנסה הכלכלית בין השכבות החלשות לחזקות ולא באמצעות הגדלת תשלומי העברה או הכבדת נטל המס על העבודה; לפעול ליצירת מקומות עבודה; צימצום העובדים הזרים; אכיפת חוקי העבודה וחוקי השכר; הגדלת ההשתתפות בכוח העבודה של גברים חרדים ונשים ערביות; הגדלת הנגישות של השכבות החלשות לשירותים חברתיים; מיסוי משמעותי על רווחי הון בבורסה; פיתוח רכבות מהירות שיחברו בין הפריפרייה למרכז ובחינה מחדש של מדיניות שיפוי המעסיקים.
נשיא המדינה אמר, כי הדוח "מחלחל" וקרא לראשי הממשלה להתעשת ולנקוט בצעדים מידיים כדי למנוע גידול נוסף בתחום הפערים החברתים בין עניים לעשירים: "היקף העוני הולך וגדל ואנחנו חייבים להתעשת ומיד לנקוט בצעדים למנוע גידול נוסף ומימדי. הבעיה היא לא רק של פערים אלא של עוני. יש מצוקות בחברה שלא המנהיגים, אמצעי התקשורת או דעת הקהל יודעים את היקפה ומי שנחשף אליהם מתחלחל". הנשיא קצב הבטיח, כי יגיש את הדוח לראש הממשלה שיבחר.
ראשי התנועה למלחמה בעוני פנו לראשי כל סיעות הכנסת ולמתמודדים בבחירות הקרובות, שלא לתמוך בתקציב המדינה לשנת 2003, "משום שהינו התקציב הלא מוסרי ביותר שהונח על שולחן הכנסת מאז ומעולם, והוא רק יחזק את הפגיעה בתושבי מדינת ישראל בכלל, ובשכבות החלשות ושכבות הביניים בפרט", כך כתבו ראשי התנועה למלחמה בעוני, עו"ד יורם סגי זקס ועו"ד דובי ארבל.

תאריך:  02/12/2002   |   עודכן:  02/12/2002
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שי פאוזנר
מדובר בעובדים המועסקים בכ-40 אלף חברות ועסקים הנימצאים בסכנת סגירה; גידול של 11% מתחילת השנה
גלית יצחק
שלמה כץ: עלות הניקוי מסתכמת בכ-38,000 ש"ח; יצחק בן-דוד: בכוונת המשרד לאיכות הסביבה להמשיך ולהוציא צווי ניקוי לרשויות, שאינן דואגות לשמור את שטח שיפוטן נקי
שי פאוזנר
הקרן הטובה של נובמבר - אילנות מעו"ף בריבוע; מדד המניות הכללי עלה באפיק היחיד "ששילם" את מחיר העליות האלה היה האפיק המט"חי 9.1%
גלית יצחק וניצן כהן
פינטו מחליף בתפקידו את משה וינשטיין במהלך ארבעת השנים האחרונות
שי פאוזנר
שהמדינה תהיה חייבת להמשיך ולקיים מכרזים פנימיים ופומביים למשרות בכירות וחשובות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il