X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
העותרים יוצגו על-ידי: ד"ר חיים משגב, עו"ד יורם שפטל, עו"ד שמואל לביא ועו"ד עקיבא נוף; הנשיא ברק הודיע: ההנחיות ליועץ המשפטי לממשלה, כמוהן כצו על-תנאי
▪  ▪  ▪

בית המשפט העליון, בהרכב של 7 שופטים, חייב היום (12.1.01) את היועץ המשפטי לממשלה, להשיב על שורה של שאלות בדבר סמכותה של הממשלה להמשיך לנהל מו"מ ולחתום על הסכם עם הפלשתינים - ערב הבחירות לראשות הממשלה, ובדבר סמכותו של בית המשפט העליון להתערב בנושאים אלה.
הדיון נקטע בסמוך לכניסת השבת, והוא נדחה להמשך דיון באמצע השבוע הבא.
החלטת בית המשפט גרמה למבוכה קשה אצל ראש הממשלה, שכן - אהוד ברק ניסה בימים האחרונים להטיל את כל כובד משקלו - תוך ויתורים מפליגים לפלשתינים - במטרה להגיע להסכם. דבר זה עשוי להגדיל את התמיכה בו בבחירות לראשות הממשלה. בתגובה להחלטת בית המשפט, החלו כמה משרי הממשלה לפזר בתקשורת ידיעות, המזהירות מהתערבות בלתי תקינה לכאורה של בית המשפט העליון, בפעולות הממשלה.
יצויין, כי היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, הוא שכפר מלכתחילה בסמכותה של הממשלה לנהל מו"מ בעניין כה גורלי ערב הבחירות. נוכח עמדתו - כפי שהציגה בפני הממשלה ובתזכיר ששיגר לראש הממשלה, הוא הותקף על-ידי חלק ניכר משרי הממשלה (עמדת רובינשטיין: ראה הקישור שלהלן).
נשיא בית המשפט העליון אהרן ברק אמר בדיון, שהתקיים במשך כ-4 שעות, כי משמעות ההחלטה כמוה כהוצאת צו על תנאי. המדובר בצו משמעותי ביותר, המוצא עתה בנסיבות מיוחדות. צו זה עשוי למעשה לקטוע את מהלכי המו"מ שמקיימת הממשלה בראשות אהוד ברק, עם הפלשתינים.
בראש ההרכב ישב הנשיא אהרן ברק. בדיון השתתפו המשנה לנשיא שלמה לוין, והשופטים: תאודור אור, אליהו מצא, יצחק זמיר, יצחק אנגלרד ויעקב טירקל.
בסיכומו של הדיון הורה בית המשפט לעו"ד מנדל אסנת, שייצגה את הממשלה ואת היועץ המשפטי לממשלה, לתת תשובות בכתב לכמה שאלות, בהן: האם היועץ המשפטי לממשלה מסכים שיש לבית המשפט סמכות לדון בעניין; האם הוא סבור שבית המשפט מוסמך לבחון האם הממשלה פועלת בזהירות ראויה; האם הממשלה תסכים שבהסכם שייחתם בראשי תיבות, אם יחתם, יכלל סעיף שיישומו כפוף לאישור הכנסת; והאם היועץ המשפטי לממשלה ייתן גושפנקא להסכם שייחתם, אם יחתם.
הדיון התקיים בחמש עתירות שהוגש, בשאלה: האם רשאי ראש ממשלה שאיבד את אמון הכנסת, ועתה לאחר שהתפטר מכהונתו כראש ממשלה והוא מעמיד עצמו לבחירה מחודשת, האם רשאי הוא לחייב את המדינה בהסכמים חדשים, בעניינים גורליים הנוגעים למדינה ואזרחיה.
העתירה הראשונה בנושא זה הוגשה לפני כחמישה חודשים על-ידי עו"ד חיים משגב, בשם לקוחותיו: פרופ' הלל וייס (מאוניברסיטת בר-אילן) ומשה פייגלין, ממנהיגי תנועת זו ארצנו.
באותה עת ניהל ברק מו"מ במסגרת קמפ-דיויד; העתירה הוגשה בזמנו כדי לעצור מהלך זה, שנרקם בקמפ-דיויד. לפני מס' שבועות, לאחר שברק התפטר מתפקידו כראש הממשלה, ולאחר שהיועץ המשפטי לממשלה הוציא חוות דעת לפיה אין זה ראוי מצד הממשלה לנהל עתה מו"מ בעניינים גורליים - ערב הבחירות, תוקנה העתירה בהתאם. עתירה נוספת הוגשה על-ידי עו"ד יורם שפטל.
במקביל לשתי העתירות המוזכרות, הוגשה גם עתירה מטעם "שומרי ירושלים" - קבוצת תושבי העיר העתיקה בירושלים, שפעלה ופועלת מאז הקיץ. העתירה הוגשה באמצעות עו"ד שמואל לביא. היא כוללת טיעון נוסף - חשש לעבירה על חוק ירושלים, האוסר למסור חלקי ירושלים לשלטון זר, אלא ברוב של 61 בכנסת. עתירה רביעית הוגשה על-ידי יעקב אליאס, שבה פרופ' שמעון שיטרית היה אחד המשיבים בה. העתירה החמישית הוגשה על-ידי עו"ד עקיבא נוף, שגם ייצג את עצמו.
במהלך הדיון צוטטו כמה פעמים דבריו של שר המשפטים יוסי ביילין, שאמר בוועדת החוקה חוק ומשפט כי הממשלה פועלת עתה במטרה "לסנדל" את הממשלה הבאה. כמו כן צוטטו דברים שאמר ביילין, מהם עולה כי הממשלה בראשות ברק תוכל גם לאחר הבחירות - במשך 45 יום נוספים (עד החלפת השלטון) - להמשיך ולנהל מו"מ ואף לחתום על הסכמים. ביילין ציין בוועדה כי יכול שיהא מצב שייטען כנגד הממשלה שהדבר אינו מוסרי, אך הממשלה רשאית בכל זאת לפעול כמבוקשה. הדברים הובאו כדי להסביר לשופטי העליון, כי הממשלה הנוכחית מנסה למעשה לכפות את דרכי על הממשלה הבאה.
השופט טירקל שאל במהלך הדיון, האם אין די בהודעת אריאל שרון לפיה אם ייבחר, הממשלה בראשותו לא תכבד את ההסכם שייחתם. על כך השיבו לו העותרים, כי להודעתו של שרון אין נפקות משפטית, כיוון שההסכם מחייב, אם יחתם, יחייב את מדינת ישראל ולכן ראש הממשלה הבא לא יוכל להתנער מהחלטת הממשלה הבאה.
במהלך הדיון הועלו פעמים מספר מאמריהם ועמדותיהם של כמה פרופסורים במשפט חוקתי, בהם: פרופ' זאב סגל, פרופ' שלמה אבינרי ופרופ' שמעון שיטרית, שכפרו בזכות הממשלה להנהל מו"מ גורלי ערב הבחירות. כמו כן התברר במהלך הדיון, כי בעולם הרחב לא נמצא אפילו פסק דין אחד בסוגיה זו, והעניין הקרוב ביותר לסוגיה זו מקורו בניו-זילנד. משמעות הדבר: פסק הדין שיינתן בסוגיה זו יהפוך לתקדים עולמי.

תאריך:  12/01/2001   |   עודכן:  13/01/2001
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואב יצחק
פרשת העמותות שפעלו ב-1999 לבחירת אהוד ברק לראשות הממשלה, הינה אחת החמורות שאירעו במערכת הפוליטית. למרות זאת, מערכות התביעה בישראל נהגו בסלחנות מופלגת כלפי ברק, ונמנעו במשך זמן רב (מדי) ממיצוי הדין עם החשודים בפרשה
יואב יצחק
פרשת דרעי עומדת על סדר היום הציבורי יותר מ-10 שנים. היא החלה לאחר "התרגיל המסריח" שבה היה מעורב דרעי ומאז היא גובה קורבנות. באמצעות הקישורים שלהלן ניתן לעיין בחלק מהידיעות שפרסמתי, על אודות: העבירות בהן הורשע דרעי וגם על להטוטי ומעללי הפרקליטות בפרשה
יואב יצחק
- עד לאחר הבחירות; מינוי גולדמן נתקל בהתנגדות, בשל הזיקה הפוליטית שיש לו לראש הממשלה אהוד ברק
יואב יצחק
הסקר נערך על-ידי מכון גאלופ; סקר פנימי במטה ברק מלמד אף הוא על ירידה בפערים; ההערכות: הפער ילך ויצטמצם גם בשבועות הקרובים;
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il