X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
בית המשפט: מדובר בסכסוך אזרחי מובהק, שבית המשפט לעניינים מינהליים אינו מוסמך לדון בו; הצדדים ייפגשו, מן הסתם, בבית משפט אזרחי
▪  ▪  ▪

בית המשפט המחוזי בבאר שבע, בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים, דחה (יום ג', 4.11.03) עתירה מינהלית, שהגישה חברת אס.פי פרסומים בע"מ נגד עיריית אשדוד וקבוצת הכדורגל מ.ס. אשדוד.
בעתירה, טענה החברה באמצעות עו"ד ברק, כי בעבר נחתם הסכם בינה לבין קבוצת הכדורגל, לפיו נמכרו לה זכויות הפרסום באמצעות שילוט ב"איצטדיון העיר", בו מתקיימים משחקיה הביתיים של הקבוצה. יצויין, כי האיצטדיון מצוי בבעלותה של עיריית אשדוד.
בשלב מאוחר יותר, יצאה העירייה במכרז להצבת שלטי פרסום באיצטדיון במהלך משחקיה הביתיים של הקבוצה. החברה עתרה בדרישה שבית המשפט "יצהיר על תקפותו של הסכם הזיכיון ועל חובתן של המשיבות לפעול על-פי הקבוע בו ולא לגרום להפרתו".
עתירת החברה הוגשה כנגד העירייה והמועדון, אך בפועל המועדון, שיוצג על-ידי עו"ד סרויא, הצטרף לעמדת החברה.
העירייה, שיוצגה על-ידי עורכי הדין טויסטר וספצ'ק, התגוננה בטענה כי מדובר בסכסוך אזרחי, הנוגע לתוקפו של החוזה ולא לעצם עריכת המכרז על זיכיון הפרסום, ולכן בית המשפט לעניינים מינהליים אינו מוסמך לדון בעתירה, וכי יש לנהל את ההליכים כתביעה אזרחית רגילה, אם החברה מעוניינת בכך.
באמצו את עמדת העירייה, ניתח השופט ניל הנדל את ההבחנה שבין סמכות בית המשפט לעניינים מינהליים, לבין סמכות בתי המשפט האזרחיים.
"המפתח לבחינת הסמכות העניינית מצוי בכתב בית דין אשר פתח את ההליך. כלל זה נכון הן בהליך אזרחי, הן בהליך מינהלי. אין הדבר אומר שקיימת חפיפה מלאה בשני המצבים. המפתח אשר פותח את דלתי בית המשפט המינהלי, שונה מזה הפותח את דלתי בית המשפט האזרחי".
"בהליך האזרחי, הכלל הקובע הוא מבחן הסעד, ולא מבחן העילה. בהליך המינהלי הכלל הקובע הוא מבחן העניין ולא מבחן הסעד או מבחן העילה".
"סמכותה העניינית של עתירה מינהלית", מוסיף הנדל, "מחולקת לשני נתיבים. הראשון הינו העניין. כך עולה מהתוספת הראשונה לסעיף 5 לחוק. בהרבה מהנושאים של עתירה מינהלית זהו המבחן הקובע. למשל, 'ענייני ארנונה', 'ענייני רישוי מוסדות חינוך', 'ענייני רישום עמותה', 'ענייני תכנון ובנייה', 'ענייני שירותי תיירות' ו'מכרזים - ענייני מכרזים של המדינה, רשויות מקומיות...".
"הנתיב השני הינו תקיפת החלטה, כגון החלטה של מועצה דתית, החלטה של רשות לפי חוק כלי הירייה, והחלטה של רשות בעניין דיור ציבורי. נתיב זה, יש לו מין המשותף לסמכות ערכאת הערעור. בהתאם לקבוע בדין, ניתן לתקוף החלטות ופסקי דין של בתי משפט, השלום והמחוזי, על-ידי הגשת ערעור או בקשה למתן רשות ערעור. כפי שקיימת ביקורת ערעורית על החלטות בית המשפט, קיימת ביקורת מנהלית על סוגים שונים של החלטות הרשות המינהלית, בדרך של עתירה מינהלית. התנאי הוא קיומה של החלטה".
במקרה זה, קובע הנדל, העתירה אינה מכוונת נגד המכרז: "אמנם", הוא מציין, "ההחלטה להוציא מכרז מהווה זרז להגשת העתירה. אך זו אינה עניינה. עניין הסכסוך הוא אזרחי. השאלה העומדת לדיון הינה האם ההסכם בין המשיבות מחייב את העירייה".
הנדל מוסיף וקובע, כי "העניין נקבע גם על-פי המתעניין. לשון אחרת, יש לבדוק את העניין לפי הצד הפונה לבית משפט. במקרה זה, העותרת הינה חברה הטוענת שההסכם עליו חתמה מחייב את העירייה. עיניה מופנות לפן האזרחי והפרטי של הסכסוך. אין בפנינו, למשל, צד המעלה טענות כלפי אופן ניהול המכרז. יוצא שהעתירה כפי שהוגשה, אינה תומכת במסקנה שעניינה של העתירה הוא מכרז".
"ניסיון החברה לטעון, כי הסמכות העניינית שייכת לבית משפט זה, משום שמדובר בהחלטה של רשות מקומית (סעיף 8א בתוספת ראשונה לחוק בית משפט לעניינים מינהליים) לא יצלח. ראשית, אין לפרש את המונח 'החלטה' באופן שהוא מתייחס לכל החלטה של רשות מקומית. תוצאה זו תכניס אל תוך כתלי בית המשפט המנהלי את התחום הפרטי כולו. לא זו כוונת המחוקק. בכל מקרה, אין צורך, במסגרת עתירה זו, להגדיר את סעיף 8א. הרי אם הכוונה להחלטת העירייה לצאת במכרז, על נושא זה להיבחן לפי עניין העתירה, כפי שציינתי לעיל".
עתירת החברה נדחתה מחוסר סמכות, והיא חוייבה לשלם לעירייה הוצאות בסך 6000 ש"ח. הצדדים, ככל הנראה, ישובו וייפגשו - והפעם בבית המשפט המוסמך.
עת"ם 309/03, בשא 3874/03 עיריית אשדוד נ' אס.פי פרסום בע"מ ואח'

תאריך:  06/11/2003   |   עודכן:  06/11/2003
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עומר כרמון
ה-FBI מעריך כי חלק ממבצעי הפיגועים בהם נהרגו שלושה ישראלים ושנים עשר קנייתים נמצאים כעת שוב בקניה
מירב לוי
המחלוקת העיקרית - מינויו של השר לביטחון פנים; מקורות פלשתינים: השר יהיה מאנשיו של אבו עלא; השליטה במנגנונים תישאר בידי אנשי ערפאת
ענבל אביב
שרון נפגש אחה"צ עם המשפחות של החיילים החטופים ומשפחת טננבאום, ובלילה עם משפחת ארד; בינתיים אין בממשלה רוב לעסקה
רועי כוכבי
ההכרזה באה על-רקע הפסקת פעולתה של המתחרה, מפעלי פלדה מאוחדים; נכון לשנת 2002, יהודה פלדות רכשה למעלה מ-95% מהגרוטאות שנרכשו בישראל להתכה מקומית
אלונה קורן
הטענה: סניפי הבנק חצו את הקווים שבין ייעוץ לשיווק בנוגע לקרן פסגות מדדית 120
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il