X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
יו"ר דירקטוריון ערד השקעות הורשע בשורה של עבירות על חוק העונשין וחוק ניירות ערך; ישלם גם קנס בסך מיליון ש"ח; על איש העסקים הרי ספיר, ששימש דירקטור בחברה הוטל עונש של חצי שנה מאסר על תנאי וקנס בסך 200 אלף ש"ח
▪  ▪  ▪

בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר (יום ג', 10.2.04) שנה וחצי מאסר בפועל, שנה וחצי מאסר על תנאי וקנס של מיליון ש"ח על איש העסקים שלמה איזנברג, בגין שורה של עבירות לפי חוק העונשין וחוק ניירות ערך, בהן הדחה בחקירה, קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד והכללת פרטים מטעים בדוחות ותשקיפים.
בעת ביצוע העבירות כיהן איזנברג בתפקיד יו"ר דירקטוריון ערד השקעות, הנמצאת בשליטתו.
במקביל גזר בית המשפט על איש העסקים הרי ספיר, המכהן כדירקטור בחברה והורשע ב-3 עבירות של קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות וכן בהכללת פרט מטעה בתשקיף עונש של 6 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 200,000 ש"ח.
על ערד השקעות, שהורשעה הורשעה ב-4 עבירות של הכללת פרט מטעה בדוח או הודעה ובתשקיף, נגזר עליה קנס בסך 100,000 ש"ח.
עורך דינו של איזנברג, דוד ליבאי, ביקש מבית המשפט לעכב את ביצוע העונש עד לפסק הדין בערעור שבכוונת איזנברג להגיש על הרשעתו. לטענת איזנברג, הרשעתו נובעת מטעות משפטית של בית המשפט המחוזי.
תגובת שלמה אייזנברג: "אני נדרש לשאת בתוצאות של פרשנות שנויה במחלוקת בדיני חברות שלא הייתה נהוגה עד כה, ולכן בכוונתי לערער לבית המשפט העליון על מנת שייבחן הלכה חדשנית זו. למרות ההליכים המתמשכים, כבעבר כך גם בעתיד, אמשיך להנהיג את החברות שבבעלותי ולהתוות את פעילותן".
תזכורת: עסקת אג"ש-ערד
בפני שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, רנה משל (שהם), הובאה פרשה סבוכה, הידועה כ"עסקת אג"ש-ערד", שאירעה בשנת 97'. ערד, חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה, הינה בעיקרה חברת החזקות, אשר החזיקה, בין היתר, במניות חברות שונות בתחום הנדל"ן, טכנולוגיה ומוצרי בניה. בעל השליטה בה ויו"ר הדירקטוריון שלה היה שלמה איזנברג, במקביל להיותו יו"ר דירקטוריון ומנהל עסקים ראשי בישרס חברה להשקעות בע"מ, חברה ציבורית שעיסוקה בייזום, רכישה, בניה ותפעול נכסי מקרקעין.
בכתב האישום, שהוגש על-ידי עורכי הדין יעל אלמוג וירון ליפשס מפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה), נטען כי איזנברג חבר לאברהם גזונדהייט ורודולף שפיצר ז"ל, שני אנשי עסקים שוויצרים, לאחר שהרי ספיר הכיר בין השלושה. קבוצת אג"ש (ראשי תיבות שמם של השלושה) ביצעה השתלטות על מניות ערד וישרס, כך שבשנת 97' החזיקה ב-53.7% מהון מניות ערד, וב-30.1% מהון המניות של ישרס. ערד החזיקה ב-20.4% מהון מניות ישרס.
"קבוצת אג"ש שלטה, למעשה, אף בישרס, באמצעות השילוב שבין ההחזקה הישירה במניות ישרס, לבין ההחזקה העקיפה, באמצעות מניות ערד. עם זאת, ערד לבדה לא שלטה בישרס (היות וכאמור, החזיקה אך ורק ב-20.4% ממניות ישרס)". גזונדהייט ושפיצר (ולאחר שנפטר - יורשיו) מינו את ספיר לדירקטור בכל החברות הציבוריות של ערד, אשר שימש כאיש אמונם ומיופה כוחם בארץ, וניהל את מרבית עסקיהם כאן.
בשנת 97', החליטה האסיפה הכללית של ערד לאשר את רכישת מניות ישרס, שהוחזקו על-ידי אג"ש, במחיר שהיה כפול משוויין האמיתי - כ-200 מיליון דולר. וכפי שהעיד שמואל לב מאנליסט: "לא היה צריך מחשב גדול כדי לראות את עוצמת הפגיעה בשווי מניות ערד שבידי הציבור, לטובת הגדלת השווי של מניות ערד בידי קבוצת אג"ש". יצויין, כי ועדת הביקורת של ערד המליצה לדירקטוריון לאשר את העסקה בשווי של 60 מיליון דולר בלבד.
איזנברג ביצע הנפקת זכויות של ערד (היינו, הצעת מניות חדשות, במחיר "מוזל" ובתנאים שווים לכל בעלי המניות הקיימים, המשלמים במזומן). לעומת זאת, תכנן איזנברג כי קבוצת אג"ש תשלם עבור ניצול הזכויות (רכישת המניות החדשות) באמצעות העברת נכס לערד ולא במזומן. בהנחה שקבוצת אג"ש תרכוש מניות במסגרת שלב זה, היא למעשה תבצע "עסקת החלפה" של מניות ישרס במניות ערד.
מדובר למעשה בעסקה שהיא בבחינת "התקשרות נושא משרה עם חברה", כמשמעותה בפקודת החברות. בנוסף, העסקה טעונה "אישור מיוחד", בהיותה "עסקה חריגה" בין החברה לבין נושא משרה בה, נוכח תנאיה ונסיבותיה. לפיכך, אישורה של העסקה האמורה, נדרש להיות תלת-שלבי: אישור ועדת הביקורת של ערד, אישור הדירקטוריון שלה, ולבסוף אישור האסיפה הכללית של בעלי מניות ערד, כאשר במנין קולות הרוב ייכללו לפחות שליש מקולות מצביעים שאינם "בעלי עניין אישי" בהתקשרות.
מאחר והעסקה עוררה התנגדות, חשש איזנברג כי לא ישיג את הרוב הדרוש לאישורה. לצורך כך, הוא נקט ביחד עם מנהל תיקי ההשקעות, הרי ספיר, בשורה של פעולות בלתי כשרות, כדי להשיג תמיכה לעיסקה. הרי ספיר, נטען, ניצל את יפויי הכוח שניתנו לו על-ידי לקוחותיו כמנהל תיקים, כדי לרכוש עבורם מניות של ערד. עוד נטען, כי הוא אף השתמש ביפויי הכוח, מבלי להודיע ללקוחותיו, לשם הצבעה בעד רכישת מניות ישרס באסיפה הכללית של ערד. השופטת משל (שהם) ציינה, כי על-אף שספיר האמין במניות, הרי שהוא עשה זאת כדי לעזור לבעלי המניות של ערד להשיג את האישור המיוחד.
המישור השני בו פעלו איזנברג וספיר, היה ניסיון לגייס משקיעים שיצביעו בעד אישור העסקה. לשם כך, הציע ספיר לאיזנברג את איש העסקים בני יסלזון, כמשקיע פוטנציאלי בערד. ואכן, איזנברג נפגש עם יסלזון, סיפר לו על הנפקת הזכויות העתידיות ואף הציע לו אופציית פוט בה ירכוש כ-7.5% ממניות ערד, אותה יוכל למכור חזרה במחיר הרכישה, בתנאי שלא ישתתף בהנפקת הזכויות.
ואולם, קבע בית המשפט, איזנברג וספיר תיאמו, כי אופציית הפוט שתוצע ליסלזון תוצג כאילו ספיר עומד מאחוריה, בעוד שבפועל איזנברג היה אחראי לה.
לבסוף, כ-4 ימים לפני ההצבעה באסיפה הכללית, מכר ליסלזון ולאחיו מיכאל (מייקל) את מניותיו בערד, שהוחזקו עבורו על-ידי חברה פרטית בשם אשרת, תמורת כ-1.5 מיליון דולר. התמורה הועברה בהלוואה בנקאית שארגן ספיר. במקביל, נטען, נכרת בין הצדדים הסכם הצבעה, במסגרתו הסכימו האחים יסלזון להצביע בעד אישור העיסקה באסיפה. השופטת משל (שהם) ציינה בהחלטתה, כי לא השתכנעה שהצבעתם של השניים היתה מובנת מאליה.
בכתב האישום נטען עוד, כי איזנברג התחייב כלפי האחים יסלזון כי ירכוש מהם בחזרה את מניות ערד בתוך 3 חודשים, באם יחפצו בכך. איזנברג אף הבטיח לשניים כי יכסה את כל העלויות וההפסדים שיישא יסלזון בעקבות העסקה, ובהן עלויות המימון וירידת ערך המניה.
בעקבות פעולות אלו, טענה הפרקליטות, הצליח איזנברג להעביר את עסקת רכישת ישרס באסיפת בעלי המניות של ערד, שכן לצורך הרוב של השליש מבעלי המניות שאין להם עניין אישי בעסקה, הכליל איזנברג את מניות האחים יסלזון ואת המניות של לקוחותיו של ספיר.
"עניין אישי" נבחן על-פי מבחן הזיקה
השופטת רנה משל (שהם) קבעה, כי את הביטוי 'עניין אישי' יש לפרש "לפי משמעותו הטבעית, ובהקשר לדרישת הרוב המיוחד... מתייחס ביטוי זה לכל בעל מניות באשר הוא, בין אם הוא גם נושא משרה בחברה ובין אם לאו. בהתאם לכך, כאשר בוחנים אם לבעל מניות מסויים יש 'עניין אישי' בנושא מסויים, כל זיקה אישית שיש לו לנושא הנידון, שהינה בנוסף לזיקה שיש לבעל מניות בחברה, בתור שכזה, באותו נושא, נחשבת ל'עניין אישי' שלו בנושא.
"משקלה של הזיקה הנוספת אינו מעלה ואינו מוריד, הוא יכול להיות כבד או קל, ודי בקיומה של הזיקה הנוספת. הזיקה יכולה, אך אינה חייבת, להיות טובת הנאה כלכלית לכיסו הפרטי של בעל המניות. גם קידום מטרותיו של צד שלישי, שבעל המניות חפץ ביקרו, מבלי שתתלווה לכך טובת הנאה כלכלית לבעל המניות עצמו, יהווה 'עניין אישי' של בעל המניות, כגון תרומה של חברה למפעל התנדבותי שבעל המניות של החברה עומד בראשו".
בכך, דחתה השופטת את עמדת הפרקליטות, לפיה "עניין אישי" פירושו כל מצב של "ניגוד עניינים". לדבריה, ייתכנו מצבים, בהם יהיה אדם מצוי ב"ניגוד עניינים" בנושא מסויים ובכל זאת לא ייחשב כבעל "עניין אישי" באותו נושא.
כמו כן קבעה השופטת, כי אישורי המוסדות הנדרשים לאישור העסקה הושגו במרמה, שכן המניות האמורות, שהוחזקו בידי האחים יסלזון ולקוחותיו של ספיר, היו נגועות למעשה בעניין אישי, מאחר וסווגו בסיווג כוזב. עוד נקבע, כי ההיתר של רשות ניירות ערך לפרסום תשקיף הנפקת הזכויות, הושג במרמה על-ידי איזנברג וספיר.
שלמה איזנברג יוצג על-ידי פרופ' דוד ליבאי ועו"ד ד"ר ליפא מאיר; הרי ספיר יוצג על-ידי עו"ד גיורא אדרת; בני יסלזון יוצג על-ידי עו"ד יגאל ארנון, וחברת ערד יוצגה על-ידי עו"ד יעל גרוסמן.
(ת.פ. 40200/99 מדינת ישראל נ' שלמה איזנברג ואח')

תאריך:  10/02/2004   |   עודכן:  10/02/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מירב לוי
12% מהמטיילים הישראלים מגישים תביעות וחלקם מגיע למשפטים; למטייל ציפיות ודרישות גבוהות ממדריך הטיול
גלית יצחק
כך דיווחה המשטרה; לדבריה, מספר נערים מצאו את הסלולרי של השוטר שאבד לפני כמה שבועות וחייגו מתוך המספרים השמורים בזיכרון הפלאפון לגננת, לביתו של השוטר ולמספרים נוספים; המשטרה מנסה לאתר את בני הנוער
עמוס באר
עלות הפרוייקט: כ-350 מיליון שקל; הנסיעה חינם רק לתחבורה ציבורית, המיכרז אינו "תפור" לזכיית "דרך ארץ"
יפעת גדות
ממחקר חדש, המקיף ביותר מסוגו, עולה כי נשים לאחר גיל המעבר הסובלות מדכאון, נמצאות בסיכון גבוה לפתח או למות ממחלת לב
יפעת גדות
תיכננו לשבש את העברת השלטון לעירקים על-ידי הסתה של סונים נגד מוסלמים שיעים וגרירת המדינה למלחמת אזרחים; המסמך נמצא בבית ששימש מסתור לאנשי אל-קאעידה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il