אזורים המתוכננים ל"לא מעשנים", מעניקים הגנה מעטה, אם בכלל, על מעשן הסיגריות. כך על-פי מחקר חדש עליו דווח ב-Sky News (יום ג', 24.2.04).
חוקרים באוסטרליה טוענים, כי האזורים, במועדונים ובמסעדות, יכולים - במקרה הטוב - לצמצם את כמות "המעשנים הפסיביים".
תועמלנים בריטיים נגד עישון תומכים בממצאים, המצביעים על-כך כי התקנות הנוכחיות הינן "לא יעילות".
המחקר בוצע ב-17 מועדונים חברתיים ומועדוני הימורים בסידני ובסביבתה, ונמדדה בו "כמות עשן הטבק הסביבתית" באזורי עישון ובאזורים ללא עישון, כמו גם בחוץ.
הממצאים הצביעו, כי רמות הניקוטין באוויר וכן החומר המזהם קרצינוגני (מסרטן) פוטנציאלי, היו נמוכות יותר באזורים "ללא עישון".
אך, יחד עם זאת נמצא גם כי אזור נפרד ל"לא מעשנים" גרם להבדל קטן בהפחתת הניקוטין והחומר הקרצינוגני.
"אזורים ללא עישון יכולים אולי לספק צמצום מוגבל ברמות החשיפה של אנשים לכמות עשן הטבק הסביבתית", אמרה מובילת המחקר, פרופ' ברברה סטיוארט, והוסיפה כי "בכל אופן, ההפחתה בעשן יכולה להיות שולית או שטחית, לכן, אזורים כאלו אינם יכולים להיות תחת ההגדרה של "ללא עישון", והלקוחות היושבים באזורים אלו אינם מקבלים את ההגנה המבטיחה להם כי העשן אינו פוגע בהם.
ארגון 'עישון ובריאות' הבריטי (ASH) פנה לאחרונה לכל חברות האירוח הגדולות והזהיר אותן כי הן עלולות להתבע בגין השפעת העישון הפסיבי.
"מחקר זה, מאשר את מה שכבר ידענו, והוא כי אזורים המתוכננים להיות "ללא עישון", אינם מגנים על הציבור מעישון פסיבי, וכמובן, עדיין משאירים את העובדים חשופים", אמר נציג ASH, איאן ווילמור.
"זוהי הוכחה נוספת לצורך לחקיקה ברורה למניעת עישון במקומות עבודה ובמקומות ציבוריים".