X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
הדבר מתאפשר הודות ליצירת שתל ספוגי תלת-מימדי בתנאי מעבדה והשתלתו באזור השריר הפגוע בלב
▪  ▪  ▪

שיטה ייחודית המעודדת שחזור של שריר לב ושמירה עליו, בעקבות התקף-לב, פותחה על-ידי צוות חוקרים באוניברסיטת בן-גיוריון שבנגב, בראשותה של פרופ' סמדר כהן. באופן זה נמנעת ההתדרדרות החולה למצב של אי ספיקת לב ולעתים מוות. סדרת ניסויים בחזירים שבוצעה לאחרונה, הביאו לכך שיישום תוצאותיה עשוי להציל חיי אדם. השיטה שפורסמה בספרות המקצועית, נרשמה ואושרה כפטנט עולמי.
המחקר שבוצע במחלקות להנדסת ביוטכנולוגיה, הנדסה רפואית ובמכון למחקר יישומי במדעי החיים באוניברסיטת בן-גוריון, הוביל לבניית פיגום מלאכותי אשר בתכונותיו הוא מחקה את החומר המצוי בין תאים בגוף, וכך יכול לשמש כתחליף זמני לבניית רקמה חדשה, במקום הרקמה שנהרסה. הפיגום שמושתל בלב בעקבות אירוע של התקף לב, מספק סביבה תומכת לתאים המושתלים עם הפיגום ובנוסף מקבל את התאים המושתלים לאתר הפגוע. לאחר תקופה מסוימת, נספג הפיגום בגוף ומשאיר אחריו רקמה חיה ומתפקדת. בהקשר זה, יש חשיבות רבה מאוד לתהליך של היווצרות כלי דם קטנים באזור השתל. כלי דם אלה שומרים על חיוניותה של הרקמה החדשה לאורך זמן.
"במסגרת ניסויי החזירים", מספרת פרופ' כהן, "התברר כי לפיגום החדשני גם יכולת עידוד להתחדשות (רגנרציה) של סיבי שריר לב חדשים, הגדלים בכיוון אזור האוטם. סיבים אלה מונעים עיצוב פגום של הלב ופועלים להגברת יכולת התכווצות הלב. זהו ממצא חשוב, שכן הוא פותח אפיק חדש לטיפולים באוטם שריר הלב על-ידי השתלת פיגומים פולימריים ללא תאים ואשר ביכולתם להאיץ התחדשות שריר הלב". בעתיד, כאשר ניתן יהיה להשתיל תאי גזע או תאים שהתפתחו מתאי גזע, יהיה אפשר לשלבם עם השתלת הפיגומים כדי לקבל שחזור מלא של שריר הלב והחלפה מלאה של הצלקת הלא-מתכווצת.
התקף לב
התקף לב מתרחש, כידוע, כאשר חלק מהתאים בשריר הלב - לרוב בחדר השמאלי - מתים מחוסר חמצן. ההתקף מותיר אזור צלקתי בשריר הלב, כאשר תאי השריר המתים מאבדים את כושרם להתכווץ, את גמישותם וחלק מנפחם. תפקוד הלב נפגע עד למצב של אי ספיקת-לב והטיפולים מתמקדים בתסמינים אך אינם מחזירים את המצב לקדמותו. שלא כמו רקמות אחרות בגוף האדם, הרקמה שנפגעה אינה מתחדשת מעצמה. הפתרון האפשרי היחיד, השתלת לב, הוא מסובך, ובעיקר מוגבל בשל מחסור חמור בתורמים. בשל כל אלה, איכות חייהם של החולים מתדרדרת בהתמדה ופחות מ-40% מהם נשארים בחיים חמש שנים לאחר ההתקף.
הפיגומים נבנו במעבדתה של פרופ' כהן וצוותה, מהרב-סוכר הטבעי (פוליסכריד) אלגינט, היוצר מבנה ג'ל עתיר מים בדומה לחומר המצוי בין תאים בגוף. כדי ליצור מבנה ספוגי תלת-מימדי, השתמשו החוקרים בטכניקה של ייבוש בהקפאה, שיצרה מבנה המכיל גבישים זעירים של קרח, שלאחר סילוקם בתהליך המראה השאירו חללים זעירים שצורתם כתמונת ראי של גבישי הקרח המקוריים. בצילום בעזרת מיקרוסקופ אלקטרוני ניתן לראות מבנה דמוי-ספוג, בנוי חללים מעוגלים או מוארכים המחוברים ביניהם. בשיטת ההכנה זו גם ניתן היה ליצור את הפיגומים בצורות וגדלים שונים על-ידי יציקתם בתבניות מתאימות.
"במסגרת המחקר" מספרת פרופ' כהן "נערכה שורה של ניסויים, במהלכם נבדק כיצד נוכל לשלוט בצפיפותם, גודלם וצורתם של החללים וכן במידת הקישור ביניהם. בזמן 'זריעת' התאים בפיגום, עלינו להבטיח התפזרות שווה ואחידה ככל האפשר, של התאים בחלל, כיוון שיש לכך השפעה מכרעת על צמיחתם של כלי דם חדשים אל תוך הרקמה המתהווה. הפיגום מהחומר הביולוגי, אינו רעיל ואינו מפעיל את המערכת החיסונית, בעל עמידות מכנית טובה ויכולת להתפרק בגוף בתוך פרק זמן סביר. באמצעים כימיים ופיזיקליים פשוטים יחסית ניתן להקנות לו את מגוון התכונות הרצויות על-מנת שיהווה תחליף לתבנית החוץ-תאית החסרה".
הפיגומים מאלגינט נמצאו מתאימים כמצע תמיכה תלת-מימדי לתאים עובריים משריר לב המעודד אותם ליצור רקמת שריר לב מתפקדת בניסויים בחולדות מעבדה. הפיגומים הושתלו בחולדות שעברו אוטם שריר הלב באזור הצלקת, שבעה ימים לאחר האירוע. תוצאות ההשתלה נבדקו תשעה שבועות לאחר הניתוח בהשוואה לקבוצת ביקורת שנבחרה באופן אקראי ועברה ניתוח-דמה.
התופעה הבולטת ביותר שנצפתה הייתה צמיחה מסיבית של כלי דם חדשים אל תוך הפיגום. השתלים היו מכוסים רקמת חיבור דקה, עשירה בכלי דם שיצאו מתוך מערכת הדם הכלילית הרגילה. לאחר חודשיים, נמצא שהשתלים המלאכותיים התחברו היטב לרקמה המקורית והפיגומים החלו להיספג ולהיעלם, כאשר החומר המצוי בין תאים באופן טבעי תפס את מקום הפיגום המלאכותי. התאים העובריים התארגנו בצורת סיבי שרי לב בוגרים שחלקם הסתדרו במבנה מקביל, בדומה לרקמה נורמלית, והתכווצו באופן ספונטני וקצבי. בין התאים נוצרו חיבורים מכניים וחשמליים כמו ברקמה טבעית.
אחת ההפתעות במחקר זה הייתה צמיחה של כלי דם חדשים גם בהשתלה של פיגומים ריקים: עצם הימצאותו של הפיגום עודדה צמיחה של כלי דם באזור שנפגע באוטם ובכך כבר סייעה לשיפור תפקודו של הלב. בניסויי החזירים שבוצעו, נמצא גם שישנו תהליך של התחדשות שריר לב ויצירת סיבי שריר חדשים.
כהן: "על מנת להעריך את השפעת ההשתלה של הפיגומים על תפקוד הלב, נערכו לחזירים בדיקות הדמיה באולטרה-סאונד ("אקו לב") ואלקטרו-קרדיוגרפיה (א-ק-ג), לפני ההשתלה וחודשיים לאחריה. בקבוצת הביקורת נצפה מהלך אופייני של הידרדרות בתפקוד הלב לאחר אוטם שהובילה לתמותה של 40% מהחזירים. בקבוצה המושתלת, לעומת זאת, שמרו כל המשתנים של תפקוד הלב על מצבם ההתחלתי או קרוב לכך. נראה כי עידוד הצמיחה של סיבי שריר לב וכלי דם חדשים, כמו גם עיבוי אזור הצלקת, מנעה את הפגיעה בשריר הלב בעקבות העיצוב מחדש של הלב ושמרה על תפקודו".
הניסויים בחזירים נערכו על-ידי פרופ' יהונתן ליאור במכון לחקר הלב ע"ש נויפלד בתל-השומר, בתמיכת קרן ישעיהו, המנוהלת על-ידי ב.ג.נגב, חברת היישום של אוניברסיטת בן-גוריון.

תאריך:  06/05/2004   |   עודכן:  06/05/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הדר פרבר
יאסוף החל מ-600 מיכלי משקה במקום 900; השירות מאפשר לקבל את דמי הפיקדון במזומן על-פי תנאי התשלום של התאגיד בכל סניפי בנק הדואר
הדר פרבר
ההשקעה בסיוע הקרן לקידום מחקרים בניהולה של חברת היישום של האוניברסיטה
מחלקה ראשונה
במסגרת המרוץ יתקיימו מקצים תחרותיים (10 ק"מ), מקצה לנכים על אופני יד וכסאות גלגלים (10 ק"מ), מרוץ עממי הליכה וריצה (2.5 ק"מ) ומרוץ שליחים לבתיה"ס
יפעת גדות
מומחים מהאו"ם מזהירים מפני התפשטות מחלות של חיות לבני אדם; בין המחלות שמקורם בבעלי החיים: איידס, SARS ומחלת הפרה המשוגעת
הדר פרבר
התוכנית אירחה את אירוע פתיחת יום המילואים הראשון בישראל שנערך בחיפה; תשודר בערב ל"ג בעומר בערוץ 33 וביום ו' בערוץ הראשון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il