X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
האם 7 השופטים יחליטו ליצור תקדים ולהתערב לראשונה בהחלטת יועץ שלא להעמיד לדין, שנומקה ב"חוסר ראיות"?; העותרים דורשים להעמיד לדין את ראש הממשלה ובנו גלעד באשמת שוחד
▪  ▪  ▪

7 שופטי בג"צ יפרסמו ביום חמישי (18.8.04) בשעה 11:00 את פסק דינם ב-3 העתירות שהוגשו נגד החלטת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שלא להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה ובנו גלעד, בפרשת 'האי היווני' בשל חוסר ראיות מספיקות.
שופטי ההרכב שדנו בעתירות שהגישו התנועה לאיכות השלטון וחברי הכנסת יוסי שריד (יחד-מרצ) ואיתן כבל (העבודה), הם אהרן ברק, אליהו מצא, מישאל חשין, יעקב טירקל, אליעזר ריבלין, אילה פרוקצ'יה ואדמונד לוי. במעמד הקראת פסק הדין יהיו 3 השופטים הבכירים ברק, מצא וחשין.
לאחר הדיון האחרון, מסר היועץ מזוז לבג"צ את דוח סיכום הראיות שנכתב בפרקליטות מחוז המרכז ('דוח שיבר') ועליו התבססה פרקליטת המדינה לשעבר, עדנה ארבל, בהחלטתה להעמיד לדין את ראש הממשלה שרון ובנו גלעד.
מזוז העביר בנוסף גם דוח קודם שנכתב בפרקליטות מחוז המרכז, בצורה של חוות דעת, ובו נכללו המלצות הפוכות, לפיהן יש לסגור את תיק החקירה נגד שרון ובנו מחוסר ראיות.
בג"צ מעולם לא התערב בהחלטת היועץ שנומקה ב"חוסר ראיות"
נזכיר, כי עד כה מעולם לא התערב בג"צ בשיקול דעתו של היועץ שלא להעמיד אדם לדין, כאשר החלטת היועץ נומקה ב"חוסר ראיות" (להבדיל מנימוק של "חוסר עניין לציבור"). רק במקרה בו יקבעו השופטים כי החלטת היועץ הינה "בלתי סבירה באופן קיצוני", הם יתערבו בשיקול דעתו הרחב.
בפסק הדין המנחה בסוגיה (בג"צ 2534/97 בעניין יונה יהב), נקבע כי "כתב אישום אמור להיות מוגש באותם מקרים בהם משוכנע התובע כי קיים סיכוי סביר להרשעה. בכך מתקיים איזון ראוי בין הערכים שביסוד מטרותיו של המשפט הפלילי, לבין הערך של מניעת פגיעה שאינה הכרחית בחשוד ובמשפחתו".
דעת הרוב בפסק הדין סברה, כי שונה החלטת היועץ המשפטי לממשלה בדבר דיות הראיות להעמדה לדין, מאשר כל החלטה אחרת של רשות מינהלית, בנוגע למידת ההתערבות בה.
עם זאת, נראה כי הנשיא ברק הרחיב הפעם את הרכב השופטים הדן בעתירות כדי להראות לציבור שהדיון נעשה בכובד ראש.
התנועה לאיכות השלטון: מזוז הציב רף גבוה מהנדרש
בעתירת התנועה לאיכות השלטון נטען, כי הראיות בתיק מבססות אפשרות סבירה להרשעה ואילו מזוז למעשה הציב רף גבוה יותר כתנאי להגשת כתב אישום, שמשמעותו התניית הגשת כתב אישור בתיק זה בסבירות קרובה לוודאית להרשעה. עוד נטען, כי מזוז חרג בכך מסמכותו ונטל לעצמו סמכויות של בית משפט להכריע בתיק, ללא סמכות ותוך עירוב רשויות באופן הפוגע באכיפת החוק.
התנועה טוענת, כי בכך "חרג מזוז מעיקרון השוויון בפני החוק, הפלה לטובה את ראש הממשלה ובנו, ובכך פגע בערך יסוד ובאמון הציבור ברשויות אכיפת החוק".
שריד וכבל: ההחלטה פוגעת בשוויון ומבוססת על שיקולים זרים
בעתירתו טוען חבר הכנסת שריד, כי החלטת היועץ התקבלה בחוסר תום לב ועל בסיס שיקולים זרים. לדבריו, היועץ "יצר משבר עמוק במערכת המשפט ואכיפת החוק, וכי החלטתו מטילה רבב בכל מערכת קבלת ההחלטות של הפרקליטות, ופוגעת באמון הציבור במערכת המשפט". לטענת שריד, פעל מזוז בפרשה כסניגור, הבוחן את חומר הראיות מנקודת השקפה המוטה לטובת החשוד, ונתן פרשנות בלתי סבירה לעובדות בתיק.
חבר הכנסת כבל טוען, כי החלטתו של מזוז פוגעת בעיקרון השוויון, והיא מחייבת התערבות גם בשל הסוגיה העקרונית של העמדת אנשי ציבור בכירים לדין בעבירות של שוחד והפרת אמונים. לדבריו, "מזוז חרג מעקרון השוויון כשהחליט שלא להעמיד לדין איש ציבור, ובכך יצר איפה ואיפה. היועץ המשפטי נהג באי סבירות קיצונית בהחלטתו, וההחלטה רצופה שגיאות משפטיות ועובדתיות". בנוסף טוען כבל, כי מנוסח החלטתו של מזוז עולה כי היועץ לא בחן את מלוא חומר הראיות בתיק.
בתשובת המקדמית של המדינה לעתירות נאמר, אמר היועץ מזוז, כי ההחלטה שלא להעמיד לדין את שרון עסקה רק באפשרות להרשיעו, ואין מדובר במתן תעודת יושר ציבורית לאיש מן הנחקרים.
בג"צ 5675/04, 5765/04, 5766/04 התנועה לאיכות השלטון בישראל ואח' נ' היועץ המשפטי לממשלה ואח'

תאריך:  17/08/2004   |   עודכן:  19/08/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עומר כרמון
דוברת ממשלת ירדן: "רמות הקרינה בממלכה נורמליות"; "אין כל זיהום שנגרם בשל הכור הישראלי"; כדי להסיר כל ספק או חשש, אנו מוכנים לבקש מפקחי האו"ם לערוך בדיקה נוספת"
מירב לוי
זאת לאחר שאלוף פיקוד דרום חתם על צו האוסר על כנסית עיתונאים לשטחי A בגדה וברצועה
מירב לוי
תוכנית הלימודים היא בהיקף של 52 ש"ס ומתפרסת על ארבעה סמסטרים, במשך שנתיים אקדמיות; המטרה: קידום מקצועי למורים
אורלי ממן
סכום הרכישה נאמד ב-85 מיליון דולר; בעקבות הרכישה תהפוך טבע לחברה הגנרית המובילה באיטליה
גלית יצחק
בבית חולים אסותא הוכנסה לשימוש שיטה לטיפול בהפרעות קצב בלב באמצעות גלי רדיו; השיטה פותרת כ-90% מכלל ההפרעות החשמליות הקיימות ומתבצעת תחת הרדמה מקומית; הטיפול ממומן ע"י כללית, מכבי ומאוחדת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il