X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
מועצת הפרלמנט האירופי אימצה את הדוח המיוחד שהוגש לה בנוגע למעצרם של בכירי "יוקוס"; בדוח שחובר על-ידי שרת המשפטים לשעבר של גרמניה, מובעת ביקורת נוקבת על ההפרה הגורפת של שלטון החוק ברוסיה, בכל מהלך מעצרם של בכירי "יוקוס" והבאתם לדין
▪  ▪  ▪

למעלה משנה חלפה מאז החלה "פרשת יוקוס", במהלכה נכנסו הקרמלין ושלוחיו חזיתית במערכה אגרסיבית ומתוזמנת היטב, באחד מתאגידי הנפט הגדולים בעולם ובבעלי המניות הבכירים שלו - "יוקוס".
לא הרבה נותר מאיפריית "יוקוס" המוכה, בחלוף שנה זו. נשיא החברה, מיכאיל חודרקובסקי, נעצר ונכלא, וכך גם אחד מבעלי המניות הגדולים בה, פלטון לבדב. יתר בעלי המניות נפוצו לכל עבר מאימת הקרמלין, חלקם אף מצאו חוף מבטחים בישראל.
החברה עצמה נקלעה לקשיים אדירים, וזאת לאחר שהשלטונות הכריזו כי היא חייבת מיליארדי דולרים של מיסים עבור השנים 2000-2003. על-מנת לכסות חוב זה, הודיעו רשויות המס רק ביום שישי האחרון, כי הם מעמידים למכירה את החטיבה המרכזית ב"יוקוס" - "יוגנסקנפטגז" - המפיקה למעלה ממיליון חביות נפט ביום, צעד שרבים רואים בו את תחילת ההתפוררות הפיזית של החברה.
בשלהי שנת 2004 עומדת, אם כן, "יוקוס" על סף של פשיטת רגל. במהלך השנה החולפת, טענו אנשי "יוקוס" השכם וערב כי היחס לחברה ולבכיריה העצורים הוא נוקשה במיוחד ומלווה בהפרות חוזרות ונשנות של שלטון החוק וזכויות אדם בסיסיות. טענה זו נתקבלה בביטול בד"כ על-ידי ממשלת רוסיה, ובאדישות רבתי במערב. ייתכן בהחלט, שדוח מיוחד שאימץ הפרלמנט האירופי בימים האחרונים בנוגע לפרשת "יוקוס", ישנה במעט מצב זה.
הדוח שפורסם בסוף השבוע, חובר על-ידי שרת המשפטים לשעבר של גרמניה, סבין שנרנברגר, שנשלחה לרוסיה על-ידי הפרלמנט האירופי על-מנת לעקוב מקרוב אחר פרשת "יוקוס" ואחר ההליכים המשפטיים המתנהלים כנגד שלושה מבכירי החברה: חודרקובסקי ולבדב, שכבר הוזכרו לעיל, וכן אלכסיי פיצ'וגין, מנהל הביטחון ב"יוקוס".
על-פי הדוח שאומץ, כאמור, במלואו על-ידי הפרלמנט האירופי, מתברר כי אף שחלק מטענות אנשי "יוקוס" לגבי קיפוח זכויותיהם התבררו כמוגזמות, הרי שעדיין מרבית התלונות התבררו כנכונות או כנכונות בקירוב, ומסקנת הדוח הינה כי שלטונות החוק ברוסיה הפרו שוב ושוב את החוק ונקטו ביד קשה במיוחד, המלווה במדיניות של איפה ואיפה, כלפי תאגיד הנפט ובעלי מניותיו הבכירים.
כך למשל קובע הדוח, כי המשטר הפליג הרבה מעבר לרדיפת הצדק הרגילה שהיה אמור לעשות, וניצל את ההזדמנות על-מנת לסגור חשבון עם יריבים פוליטיים גלויים, להפחיד ולהרתיע יריבים פוליטיים פוטנציאליים אחרים ולהשתלט מחדש על נכסים, אותם ראה הקרמלין כאסטרטגיים מבחינה כלכלית.
"התמונה שמצטיירת מהדוח הינה שהשלטונות יזמו מתקפה מתוכננת ומתואמת היטב כנגד יוקוס", נאמר בהחלטת הפרלמנט המאמצת את הדוח. בין היתר, מצא הדוח הפרה גורפת של זכויות "עצורי יוקוס" בטיפול הרפואי שניתן להם, תוך שהשלטונות מסרבים שוב ושוב לתת לגורם חיצוני לבדוק את העצורים, הערמת קשיים ועיכובים בלתי פוסקים במגעיהם עם עורכי דינם, אי מתן גישה לסניגורים לתוך אולמות הדיונים בחלק מההליכים המשפטיים, חיפושים חוזרים ונשנים במשרדי הסניגורים, איסור בלתי מוצדק לפרסם חומרים מהמשפט, איסור על עורכי הדין של הנאשמים לדבר על חלקים נרחבים מהמשפט מחוץ לאולם הדיונים וכמובן הסירוב לאפשר לעצורים להשתחרר בערבות, הליך שגרתי ומקובל בדרך כלל כאשר עסקינן בעבירות של העלמות מס ודומיהן.
אחת הדוגמאות הבוטות ביותר המובאות בדוח להמחשת רמיסת זכויות האדם של שלושת העצורים, נוגעת להתנהלות באולמות הדיונים עצמם. הדוח מצא, כאמור, כי לא תמיד ניתנת גישה לסניגורים פנימה לתוך אולם, ושנית במקרים שכן ניתנת גישה, הסניגור אינו מורשה להעביר ללקוחו פתקאות במהלך הדיון, אלא אם קרא אותן קודם השופט בדיון ואישרן להעברה. הדוח גם קובע, כי לא היתה כל סיבה להפלות בין "יוקוס" ליתר חברות הנפט, שאף הן ניצלו פרצות והעלימו מס בשנים האמורות. למרות זאת, קבע הדוח בחרו השלטונות להתנפל רק על "יוקוס" ואילו יתר החברות לפחות עד כה, נותרו ללא פגע.
כעת לאחר פרסום הדוח החמור, נותר רק לבחון האם ימשיך המערב להישאר אדיש לפרשה כפי שחוששים רבים, או שמא ינקוט בצעדים כלשהם של לחץ על הקרמלין, בכדי לאפשר את אכיפת שלטון החוק ברוסיה, ואת השמירה על זכויות אדם אלמנטריות.

תאריך:  21/11/2004   |   עודכן:  21/11/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלונה קורן
ירידה ניכרת בייצור תעשיות הטכנולוגיה העילית
מירב לוי
במבצע "שקל חינוכי", הנערך במסגרת השירותרום, יתרום כל תלמיד שקל אחד לשיפור רווחתם של חיילי צה"ל
מחלקה ראשונה
ניתן עדיין להצביע עד השעה שמונה בערב; הקהל יבחר בין 20 קטגוריות שונות, ובהן שלוש קטגוריות חדשות
אלונה קורן
המדד המשולב למצב המשק עלה באוקטובר בשיעור של 0.1 אחוזים, בהמשך ליציבותו בחודשים האחרונים
אלונה קורן
"למרות שבישראל יש 1.4 מיליון עניים, מהם 660 אלף ילדים, המדינה מתעקשת לגבות מהם עשרות שקלים בחודש למימון ארוחות חמות בבית-הספר"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il