X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
כך טוענים חברי הכנסת משה כחלון מהליכוד ויצחק כהן מש"ס הדורשים שיוויון תנאים בין ניצולי לוב וטוניסיה ליתר הניצולים; יו"ר ועדת הכנסת מודה: קיימת אפליה בין מוצא הניצולים; היסטוריון לובי: גם בלוב היה מחנה ריכוז, אסור להפלות בין דם לדם
▪  ▪  ▪
ח"כ כחלון, מתקן אפליה

בראון, "תיקון עוול היסטורי"

"גם יהודים, יוצאי לוב וטוניסיה, שניצלו מהשואה הם שווי זכויות כמו יתר הניצולים". כך טוענים חברי הכנסת יצחק כהן מש"ס, ומשה כחלון, יוצא לוב, מהליכוד.
חברי הכנסת מקדמים הצעת חוק לפיה תשונה הגדרת "נכה" ותכלול קבוצות נוספות שלא נכללות היום בחוק, ובמרכזן יהודי לוב וטוניסיה. חברי הכנסת סבורים, כי תיקון החוק יהווה "תיקון עוול היסטורי" והנטל על תקציב המדינה לא יהיה רב.
כן מוצע לקבוע כי נכי רדיפות הנאצים ושאריהם יהיו זכאים לקבלת תגמולים ללא תלות בתאריך עלייתם בישראל, ולא כפי שהחוק בנוסחו הנוכחי קובע שתגמולים ישולמו רק לנכי רדיפות הנאצים אשר עלו לישראל עד לשנת 1953, וכך יוצר אפליה בין נכים שונים.
על-פי חישובים שערכו חברי הכנסת, המדובר בכ-3,500 איש, יוצאי לוב וטוניסיה, הזכאים להיכלל בהגדרה "יוצאי רדיפות הנאצים" והתשלום עבורם עומד על כ-7-10 מיליון ש"ח. בדיון שהתקיים השבוע בוועדת הכנסת, התעורר ויכוח על מספר הניצולים העונים על הגדרת החוק החדשה.
נציג האוצר חלק על הנתונים שהציגו חברי הכנסת, וטען כי מדובר בלמעלה מחצי מיליון איש שיענו על הגדרה זו. ח"כ משה כחלון השיב: "היום יוצאי לוב וטוניסה, שהם נמצאו בוודאות ניצולי שואה אינם מקבלים פיצויים. קיים מצב אבסורדי שלפעמים אח אחד מקבל פיצויים ואחיו לא מקבל. אנחנו לא יודעים מה השיקולים של הוועדות בעניין הזה. מדובר באנשים קשישים, שחלקם הולכים לעולמם מדי יום, ואסור לגרום לסחבת במכוון". בכך ביקש ח"כ כחלון מהוועדה להאיץ את הליך החקיקה בנושא זה, עד צאת הכנסת לפגרה (בעוד כשבועיים).
יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוני בר-און, הודה בדיון כי כיום קיימת אפליה בין מוצא ניצולי השואה וקרוביהם, בכל הקשור לקבלת פיצויים במקרים אלו. "החוק במתכונתו הנוכחי יוצר כיום אפליה בין הנכים השונים", אמר ח"כ בר-און, "שינוי חוק זה יהיה תיקון עוול היסטורי כלפי אותם יהודים".
המשך הדיון בנושא זה יתקיים בשבוע הבא, כאשר לבקשת יו"ר הוועדה יוצגו לידיו נתונים מדויקים על מספר הזכאים, שהם יוצאי לוב וטוניסיה, הנכללים בהצעת החוק.
"גם בלוב היה מחנה ריכוז - אסור להפלות בין דם לדם"
יעקב חג'ג'-לילוף, היסטוריון ומנהל המכון ללימודים ומחקר יהדות לוב וחבר הנהלת האירגון העולמי של יהודים יוצאי לוב, מסביר כי גם יהודי לוב וטוניסיה בתקופת מלחמת העולם השנייה עברו שואה, "אולי לא שואת אירופה", הוא אומר, "אך יש אלמנטים של שואה, הכל חוץ מהמשרפות. מה שהיה באירופה היה גם בלוב, מחנות ריכוז, כפיה, רדיפות, הגליות, גירושים והוצאות להורג".
מהבחינה הפשוטה, מסביר חג'ג', התמזל מזלם של יהודי לוב כאשר המלחמה הסתיימה מוקדם יחסית. "לוב שוחררה וכך נמנעה שואת אירופה בצפון אפריקה וזאת אף-על-פי שהם נכללו בפתרון הסופי. מי שהכין את הרשימות היה אדולף אייכמן. גם בלוב היה מחנה ריכוז בשם ג'אדו, כאשר היתה תוכנית שכל יהודי לוב יעברו למחנות הריכוז. ישנה גם התכתבות בין הציר הגרמני היושב בטריפולי לעמיתו היושב ברומא, שאומר שבשלב הראשון יש להעביר את יהודי קירינאיקה למחנות, כאשר הכוונה היתה שגם יהודי טריפולי - יומם יגיע".
בשואת לוב נהרגו 700 יהודים, כאשר רק מיהודי קירינאיקה, הקרובים לחזית המזרחית בין רומא למונטוגרומי, ניספו 562 יהודים, שהיו 17% מכלל יהודי קירינאיקה. כ-300 יהודים נשלחו למחנות ברגן-בלזן ואינסברוק, כ-2,600 יהודים הוגלו למחנה הריכוז בג'אדו, כ-400 יהודים פוזרו בעיירות הסמוכות לג'אדו, כ-1,000 גברים יהודים גויסו לעבודות כפייה במחנה סידי אל-עזיז, וכ-350 מהם הועברו אחר כך למחנה כפייה סמוך למצרים (בוקבוק).
"המזל של יהודי לוב היה שהם ניצלו מאותה השמדה המונית שיטתית שהיתה נהוגה באירופה", מוסיף חג'ג'. לגבי יהודי טוניסה, גם שם עשרות רבות נלקחו למחנות ריכוז, כאשר הדבר נמשך מנובמבר 1942 עד מאי 1943. כשהניצולים הגיעו לארץ, נדחקה השואה שלהם לשולי התודעה הציבורית, כאשר מאז ראשית שנות ה-80' נעשים באוניברסיטאות בארץ מחקרים אודות שואת יהדות צפון-אפריקה. כיום נכללים קורות יהודי צפון-אפריקה במלחמת העולם השנייה בתוכנית הלימודים של בתי-הספר התיכוניים.
מספר יוצאי לוב המתגוררים בישראל מגיע לכ-100 אלף איש. בתקופת העלייה הגדולה הגיעו לארץ כ-39 אלף יהודים. לגבי יהודי טוניסה, מספרם בארץ רב יותר והוא מגיע לכ-150 אלף. על-אף זאת, מדגיש חג'ג', מספר ניצולי השואה היום הוא מועט. להערכתו, מרבית ניצולי השואה שעדיין בחיים הם נעים בגיל 80-90. לדבריו, נתונים שקריים הוצגו לאוצר, לפיהם נטען שיש להקצות לתשלום הפיצויים ליהודים אלה כמיליארד ש"ח.
"יש ממש מאות בודדים מאותם יהודים שנלקחו. מטעים את הכנסת והאוצר, כאשר מדובר ממש באגורות, בפרוטות. יש כמה מאות בודדים הנמצאים בערוב ימיהם ויש לתת להם כמה חודשי נחת לקראת סוף ימיהם". חג'ג', יליד לוב, נולד בתקופת המלחמה. את אביו ניסו לקחת למחנה כפיה בלוב, בהמשך הוא ברח ואף שוחרר. "הורי נמלטו מחוץ לטריפולי", אמר: "אסור לעשות אפליה בין דם לדם. אותה משפחה שנספה לה 1 מתוך ה-700 יהודים, זה בדיוק אותה משפחה שנספה לה אחד ממיליון. זה חורה מאד שעושים הבדלה בין דם לדם. אני מקווה שלבסוף החוק יעבור. נותרו שרידים שלפחות יש לדאוג שיילכו בכבוד לעולמם".

תאריך:  15/03/2005   |   עודכן:  16/03/2005
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורלי ממן
קמפיין להפצת עצומה בינלאומית לביטול מצעד הגאווה בעיר ירושלים יפתח מחר בחסות הפסטור ליאו ג'יאובינטי; "אנו משוכנעים כי אין זה מקרה שהמצעד הקודם התקיים בעיר רומא והשנה זו העיר ירושלים. ברור כי מטרת המארגנים היא ליצור פרובוקציה אשר פוגעת ברגשות דתיים; מצטרפים לקמפיין- חברי כנסת ובראשם 11 חברי סיעת ש"ס
אורלי ממן
הסיבה: מחיקה של 30 מיליון דולר משווי חברת התקשורת הסלולרית העיסקית מירס
מיכאל דבורין
עו"ד מיכאל שחור, שפרש לאחרונה ממשרד עו"ד שנער, שחור, ויסברגר, הקים ביחד עם עו"ד מיכה מנס, משרד המתמחה בעיקר בליטיגציה מורכבת
מיכאל דבורין
בימים אלה מפיצה לשכת עורכי הדין את טפסי משוב השופטים לשנת 2005 לעורכי הדין ברחבי הארץ; במשוב מתבקשים עורכי הדין להעריך התנהלות של שופטים שבפניהם הופיעו בכל בתי המשפט ובתי הדין ובכל הערכאות, בשנה האחרונה על-פי פרמטרים שונים, כגון: ניהול הדיון, יחס לעדים ולעורכי הדין, שליטה בדין המהותי הרלוונטי לתיק ובעובדות התיק, וכן הניסיון לפשר
הדר פרבר
מספר דומה לזה שבתקופה המקבילה אשתקד; שנת 2004 נהרגו 511 בני אדם בכבישי ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il