בעקבות פרסום צו ראש הממשלה על
הגבלת הכניסה לשטח המיועד לפינוי במסגרת תוכנית ההינתקות, ולאחר שגם מפקד פיקוד דרום, דן הראל חתם על צו המכריז על הגבלת כניסה מלאה לשטחי הרצועה, גם בדובר צה"ל נערכים (יום ד', 13.7.05) ומתכוננים להגעתם של כתבים ואנשי תקשורת רבים מהארץ והעולם למקום.
בדובר צה"ל הודיעו, כי כניסת אנשי תקשורת, שאינם תושבי הרצועה, מותנית בתיאום מראש עם דובר צה"ל. התיאום כולל הצגת תעודות מתאימות, חתימה על מסמכים וכתבי התחייבות של הכתב וכן של ארגון התקשורת השולח אותו.
הכתבים מתחייבים, בין היתר, לתאם את צעדיהם עם אנשי דובר צה"ל לפני הכניסה לשטח המוגבל וכן לפנות את השטח המוגבל, ללא דיחוי, מיד לכשתתקבל על כך הודעה מגורמי הצבא המוסמכים.
במהלך פינוי מלון "מעוז הים" שבנווה דקלים
נעצרו שני עיתונאים ונאזקו על-ידי חיילי צה"ל. זמן קצר לאחר התקרית סירב מפקד פיקוד הדרום להתנצל על מעצרם של שני עיתונאים, אולם הביע צער על כך שהושמו באזיקים.
תחקיר צה"ל שבחן את האירוע קבע, כי אנשי התקשורת שנעצרו "הפרו במודע ובמתכוון את צו האלוף לסגירת השטח ובכך עברו על החוק ואף חזרו על עבירה זו במהלך האירוע תוך התעלמות מהאזהרות שניתנו להם על-ידי החיילים והשוטרים".
במקביל ציין האלוף הראל, כי "ההוראה בדבר אזיקת אנשי תקשורת לא היתה נחוצה. היה ניתן לעכב אותם ולבקשם להתלוות לכוחות הביטחון תוך הוצאתם מהשטח". עם זאת הוא אמר, כי הדרך היחידה להבטיח שמקרים כאלה לא יישנו, היא שכלי התקשורת יפעלו על-פי הכללים המקובלים.
גם צבא ארה"ב נוהג להחתים עיתונאים המבקשים להגיע לאזורי הקרבות, בליווי הכוחות הלוחמים, לחתום על הצהרות ועל מסמכי התחייבות שונים. בין היתר, הכתבים מוחתמים על טופסי ויתור אחריות למקרה ויפגעו במהלך משימתם העיתונאית.
בשטחי המועצה האיזורית אשכול הגובלת ברצועה הוקם מרכז תקשורת בינ"ל גדול הכולל את כל המתקנים והשירותים הנדרשים לאמצעי התקשורת. בנוסף, עיתונאים רבים העבירו כבר לפני מספר חודשים את כתובת מגוריהם לרצועה ועברו להתגורר בגוש בדירות שכורות.