האם תזונה עשירה בסיבים מסייעת במניעת סרטן המעי הגס? - כנראה שלא.
למרות שמספר מחקרים גילו סיכון נמוך יותר לסרטן המעי הגס אצל אנשים עם צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים, מחקר חדש ששילב תוצאות מ-13 מחקרים וכלל למעלה מ-725,000 בני אדם לא גילה כל הגנה יעילה כאשר כל גורמי הסיכון נלקחו בחשבון.
בחינה ראשונית של הנתונים מצאה שכיחות נמוכה ב-16% של הסרטן ב-20% מהאנשים עם צריכת הסיבים הגבוהה ביותר. אך לאחר מכן הוסיפו החוקרים גורמי סיכון אחרים - כמו שימוש במולטיוויטמינים, צריכת חומצה פולית, צריכת בשר אדום, וצריכת חלב ואלכוהול.
לא נמצאו עדויות כתוצאה מכך, החוקרים דיווחו כי לא מצאו כל תמיכה לקשר בין צריכה עשירה בסיבים תזונתיים לסיכון לסרטן המעי הגס.
ממצאי המחקר הופיעו בגיליון דצמבר של העיתון של איגוד הרפואה האמריקני.
אם כך, מדוע כל כך הרבה מחקרים קודמים דיווחו לא היו עקביים, לטענת החוקרים מבית הספר לרפואה הרווארד. נכון להיום, זהו המחקר המקיף ביותר בו נמצא כי צריכת סיבים תזונתיים לא הורידה את הסיכון, כתבו. יחד עם זאת, סביר להניח כי דוח זה אינו המילה האחרונה בנושא. זהו עדיין תחום מאוד פעיל למחקרים וברור כי נדרשים עדיין מחקרים נוספים.
סיבים - מונח לא ברור ד"ר ג'ון אי. ברון, פרופ' לרפואה בבית הספר לרפואה 'Dartmouth', שכתב מאמר נלווה למחקר, הדגיש כי הבעייה האמיתית להגיע למסקנה מוחלטת היא כי "סיבים" הם מונח מטושטש. "סיבים", לדבריו, "הם רק מילה, כמו לומר 'לקחת גלולה' או 'לנהוג ברכב'. זהו מונח כה מקיף עד כי לא ניתן להשתמש בו.
"סיבים לעיתים קרובות מאופיינים על-יד המזונות המכילים אותם - סיבים שבדגנים, סיבים שבירקות, סיבים שבפירות. אך עשוי להיות שוני גדול מאוד בין סיבים במשפחות אלו. ישנם סיבים שהם מסיסים, וחלקם לא מסיסים - הסוג הלא מסיס הוא כנראה בעל ההשפעה המגינה - ומחקרים בדרך כלל אינם מבחינים ביניהם", הדגיש.
קיים קושי לביצוע מחקר בתחום זה וחלק מהבעייה היא כי אנשים מקבלים החלטות אופטימיות או מהירות מדי בהתבסס על מחקרים שהם עדיין אינם מוחלטים.
הסיבים מעניקים יתרונות אחרים עורכי המחקר הדגישו כי עדיין יש נימוקים בעד צריכת סיבים תזונתיים, גם כאשר סרטן המעי הגס נשאר מחוץ לתמונה.
ישנם מחקרים המראים כי סיבים תזונתיים מפחיתים את הסיכון למחלות אחרות, כמו מחלות לב וסוכרת, כך שעדיין קיימת המלצה להמשיך לאכול סיבים תזונתיים.