X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  ספרים
פרק המתייחס לנשים הרות ומניקות מתוך הספר "תזונה בריאה וטעימה"
▪  ▪  ▪

העקרונות הרשומים כאן טובים גם לנשים המתכננות הריון בתקופה הקרובה על-מנת לחזק את הגוף, וגם לתקופת המחזור החודשי. בפרק זה, בניגוד לשאר הספר, יש התייחסות גם לתוספי מזון, אם כי הדגש הוא על מציאת המרכיבים החיוניים כמה שיותר מהמזון. המזונות המוזכרים בפרק זה מכילים הרבה מהמרכיבים אותם אישה הרה צריכה באופן מוגבר.
אין ספק כי למה שאנחנו אוכלות בתקופת ההריון וההנקה יש השפעה חשובה מאוד על התפתחות צאצאינו וכמובן גם על הבריאות שלנו. מעבר לתזונה בריאה באופן כללי ובעיקר הימנעות מ-junk food, ישנם מספר מרכיבים שכדאי לשים עליהם דגש כדי לעזור בהרגעה - תנאי ראשון להריון תקין, מניעת בעיות נפוצות במהלך ההריון ובבניית רקמות בריאות לאם ולעובר/תינוק.
אציין כאן רק חלק ממרכיבים אלו, מתפקידיהם וממקורותיהם (אחרת יכולתי למלא את כל הספר).
יש לציין, כי לאור העובדה שאצל רוב הנשים התיאבון והתשוקה למזונות מסוימים או הסלידה מאחרים משתנים בתקופת ההריון (ראו כותרת). ככל שהתזונה הבסיסית בריאה יותר, כך השינויים האלה פחות קיצוניים. למותר לציין, כי הרגלי תזונה בריאה אצל האם (ובמיוחד התייחסות אל מזון בריא כאל משהו מהנה ולא מענה) מסייעים בבניית הרגלים טובים גם אצל הילדים.
כדאי לכל אישה למצוא את תוסף המזון המתאים ביותר בשבילה לתקופת ההריון וההנקה, אך לזכור שזוהי רק תוספת למזון ולא תחליף למזון בריא.
חשוב מאוד במהלך כל החיים אבל במיוחד בתקופת ההריון, להקפיד על מזון אורגני - אחרת נעביר גם לעובר את כל הרעלים שבמזון המרוסס, את ההורמונים והאנטיביוטיקה שבביצים, בדברי החלב ובבשר ה"קונבנציונליים" (ומי צריך תוספת הורמונים בלתי-ידועים בזמן ההריון?) בנוסף לכל שאר היתרונות המוכרים של מזון אורגני.
1. פחמימות מלאות ומורכבות: מתקבלות מדגנים מלאים, מקטניות, (אם כי הקטניות הן יותר חלבוניות באופיין), מתפוחי-אדמה ובטאטות לא מקולפים.
חיוניות לקבלת אנרגיה זמינה תוך שמירה על איזון רמות הסוכר בדם. זה נכון לגבי כל אדם, אך במיוחד בתקופת ההריון על-מנת למנוע סוכרת הריון, נפילות אנרגיה ודיכאון לאחר לידה. אחת הסיבות המרכזיות ל"בחילות הבוקר" היא היפוגליקמיה, שניתן למנוע על-ידי צריכת מזון קל כגון קרקר מחיטה מלאה או פריכיות-אורז עם ההשכמה. אגב, גם תה זנגביל (ג'ינג'ר) מסייע בהרגעת בחילות.
2. חלבונים: חיוני לבניית כל רקמות הגוף, כולל תאי מערכת החיסון. מומלץ להימנע מבשר בקר, אך מי שאינה נמנעת מצריכת מזון מהחי יכולה לאכול עוף, דגים, ביצים או מוצרי חלב - עדיף חלב עזים, וגם זה בכמויות מוגבלות כדי למנוע עודף ליחה. חלבון מלא מהצומח מתקבל משילוב של דגנים מלאים וקטניות (לאו דווקא באותה ארוחה אלא לאורך היום), סויה - עדיף בצורת טופו או טמפה ולא "פתיתי שפע" (או "בונזו" כפי שמכונה חומר הגלם הנפוץ לכל תחליפי הבשר התעשייתיים), זרעים ואגוזים, פולן (אבקת פרחים המופקת על-ידי הדבורים), שמרי בירה - מומלצים מאוד לעידוד יצירת חלב-אם.
לשים לב: לסובלות מקנדידה - לפעמים שמרי הבירה מחמירים את המצב, לפעמים אינן משפיעות ולפעמים אף משפרות את המצב בזכות תכונות ההרגעה שלהם. כדאי פשוט להיות עם האצבע על הדופק. קנדידה וגינלית עלולה לעבור לילוד בעת המעבר בתעלת הלידה.
3. ויטמין C: כמעט בלתי אפשרי בימינו לקבל מהמזון בלבד את הכמויות שאורח החיים המודרני מצריך מאיתנו, ורובנו זקוקים לתוספת כזו או אחרת. הצורך האישי משתנה עם הזמן ומוגבר בזמן ההריון וההנקה (ניתן כיום לבצע בדיקה עצמית פשוטה!). היריעה קצרה מלהכיל את כל מה שניתן לומר על חשיבות ויטמין C למערכת החיסון ולשאר מערכות הגוף, אך עלי לציין כמה נקודות:
א. אחרי שתי הלידות הראשונות, סבלתי מאוד מעצירות - בעיקר בגלל פחד מכאב. הכאב והפחד רק החמירו אחד את השני. במשך שבועיים הייתי כולי מכווצת ולא יכולתי כמעט לשבת. לקראת הלידה השלישית ומיד אחריה צרכתי 10-15 גרם ביום של אבקת ויטמין C חומצי בנוסף למולטי איכותי ביותר (שאני ממשיכה לצרוך עד היום למרות שאני לא בהריון או מיניקה). מספר שעות אחרי הלידה כבר היו לי יציאות טובות בזכות השילוב בין השכנוע העצמי שעזר לי להתגבר מראש על הפחד ובין הויטמין C והמגנזיום שבמולטי, שאפשרו לגוף לעשות את שלו בלי מאמץ. גם הלידה עצמה היתה הרבה יותר קלה מקודמותיה. כשחזרתי הביתה, אנשים לא האמינו שילדתי רק לפני יומיים.
ב. למרות הצורך בתוספת, חשוב לקבל ויטמין C גם מהמזון! כלומר, מירקות ופירות אורגניים טריים, המכילים גם ביופלבנואידים המסייעים בפעילות הויטמין C, וכן עוזרים למנוע בעיות שונות כגון טחורים. אם אוכלים פירות הדר, חשוב לאכול גם את הקליפה הלבנה, ורצוי לצרוך גם תותים ופירות-יער שונים, תפוחים, ענבים וכד'.
ג. אם לוקחים תוסף של ויטמין C במינון מוגבר ואחרי תקופה מחליטים להפסיק, יש להוריד את המינון בהדרגה! לא לשכוח שגם הגוף שלנו אבל גם הגוף הנוסף אותו אנחנו צריכות להזין נעזרים ברמות הגבוהות - ומתרגלים אליהן. הפסקה פתאומית עלולה לגרום למחסור בעיקר אצל התינוק/ת.
4. מינרלים:
ברזל - כמעט כל גינקולוג רושם באופן אוטומטי לכל אישה הרה כדורי ברזל. במקרים רבים עדיף להדוף אותם. בכל אופן, ברזל מהמזון מתקבל ממולסה לא-מתוקה, קטניות וירקות ירוקים.
אבץ - דגנים מלאים, זרעים ובמיוחד זרעי דלעת, שמרי בירה. חיוני לבניית הרקמות ולמערכת החיסון. מחסור בו הוא אחד הגורמים לחוסר פוריות ובמיוחד לאיכות זרע ירודה.
סידן ומגנזיום - חיוניים לבניית העצמות, השיניים ולפעילות תקינה של מערכת העצבים. מאזנים זה את זה. מצויים בדגנים מלאים, באצות-ים, בזרעים ובמיוחד בשומשום.
5. ויטמינים נוספים:
חומצה פולית - חיונית לבניית הדם. מצויה בירקות עליים ירוקים (חסה, פטרוזיליה וכד') ומכאן שמה, וכן בחלב עזים וצאן.
ויטמיני B - דגנים מלאים, שמרי בירה, אצות, ביצים. חיוניים לאיזון הורמונלי, הרגעה, מניעת נדודי שינה וכו'.
ויטמין E - מסייע בפוריות ובמניעת הפלות, שומר על דפנות כלי הדם, ועוזר למנוע תופעות כגון יתר לחץ דם וסימני מתיחה. מצוי במיוחד בשמן נבט החיטה וגם בשאר השמנים הצמחיים הכבושים קר.
אז מה אוכלים?
על בסיס התפריט הבריא ה"כללי" כדאי להוסיף כמה מזונות עתירי המרכיבים הנ"ל:
- סושי יפני בנוסח שני המכיל אצות ים, אורז מלא, טופו, ירקות וגם ג'ינג'ר המסייע במניעת בחילות.
- פריכיות אורז או קרקרים מקמח מלא עם ממרח שמרי בירה
- כנ"ל עם ממרח מתוק ומזין המכיל מולסה
- כנ"ל עם ממרח אבות המזון
- קציצות טופו עם שומשום
- הרבה תבשילי דגנים וקטניות מכל הסוגים (חשוב המגוון)
- ו... במיוחד הרבה פירות וירקות טריים!

הספר "תזונה בריאה וטעימה", משלב את אמנות הריפוי עם אמנות הבישול. הוא מכיל מתכוני בריאות רבים, והוא למעשה ספר הדרכה המעניק הכוונה לחיים בריאים
שני ריף-פרופסורסקי הינה נטורופתית, בוגרת הקולג' הישראלי לרפואה טבעית, מרצה בקולג' לרפואה משלימה בסמינר אפעל ובקרוב בטכניון
תאריך:  14/06/2006   |   עודכן:  14/06/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שוש מיימון
אירית רושין: ההתחברות לאנרגיה הנשית היא הפתרון להגשמה עצמית
שושנה ויג
על הספר "פקח את עיניי" של איריס מיטלמן
הרב ד"ר בנימין לאו
הרב יוסף קורקוס
דרשות ורעיונות על פרשיות השבוע, על החגים ולאירועים מיוחדים - על-פי סיפורי חז"ל, מאורעות התנ"ך וקורותיהם של גדולי ישראל לדורותיהם
איל בדנר
עשרת הדיברות למנהל, מאת איל בדנר מחבר הספר תנו לעסקים לחיות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il