X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מכתבים/הערות
תגובה למאמרה של ד"ר דינה רוגינסקי "הרהורים על הגירה (א)" - הגולה אינה צפיחית בדבש - לישראלים המהגרים מחכה התמודדות לא פשוטה עם בעיות ההתבוללות, הניכור בנכר ושנאת הזרים החלום לחזור לארץ נותר מקנן בלב המהגרים הישראלים גם שנים לאחר שעזבו את המולדת לשם כך הוקם הבית היהודי בארץ ישראל, הלא כן?
▪  ▪  ▪
טורונטו: הרהורים על הגירה [א']
דינה רוגינסקי
טורונטו הייתה בשנים האחרונות יעד מבוקש למהגרים ישראלים. ד"ר דינה רוגינסקי, סוציולוגית במקצועה, מנסה לברר מהם הגורמים המושכים את הישראלים לטורונטו ולתאר את תהליך הקליטה וההסתגלות על כל היבטיו השונים
לרשימה המלאה

קראתי את כתבתה המעניינת של ד"ר רוגינסקי ב"שלום טורונטו" שפורסמה גם ב- Nfc. אני מתאר לעצמי שכמוני כך גם מרבית הקוראים מצאו נקודות השקה בין ניסיון חייהם בטורונטו לבין המתואר בניתוחה המרתק למצב המהגרים בעיר.
ברצוני להעלות ספק ביחס לתיאור המצב על-פי הכותבת. למרות התיאור האוטופי של ה"חיים בטורנטו" אל לנו לשכוח שאסור להתפס בשאננות והרגשת שייכות נוחה ומשכרת. הנקודה עליה אני רומז וייתכן שאחדים יראו בה כהיסטרית או פסימיסטית היא בניסוח מדויק פוליטית "הניכור החברתי", ורתיעת המקומיים מכך, או בלשון קשה יותר חשש מאנטישמיות ושנאת המהגרים.
כפי שציינה ד"ר רוגינסקי, האוכלוסיה היהודית והישראלית בטורונטו יצרה לעצמה חיי קהילה ותרבות אוטונומיים, דבר זה שלעצמו מבורך, אין ספק כי קיימת חשיבות רבה בשמירה על זהות לאומית ודתית. אולם במקביל מצב זה יצור ניתוק וניכור מהציבור הרחב בעיר, ועשוי בעתיד להעכיר על היחסים שבין התרבויות השונות.
לפתרון מצב זה ניתן לציין שתי גישות. האחת, של המשתקע לטווח אורך - היטמעות באוכלוסיה והפחתת סממנים ישראלים/יהודים (לדוגמא: ציון חנוכה וחג המולד במשותף או חינוך במוסדות ציבוריים ואף פרטיים נוצריים). גישה שניה שמירה על סממנים מובדלים (וחלום לחזור לישראל ש"נהיה מסודרים").
נקיטת אחת מהאפשרויות שציינתי אינה פותרת את הבעיה האמיתית אותה אני מזכיר במאמר זה. כידוע מדיניות ההגירה הקנדית מתירנית מאוד ביחס לשכנה הגדולה מהדרום, ואילו רעיון ההגירה לקנדה ותפיסתה כ"אליס איילנד" החדש לארה"ב לא הומצא על-ידי המוח היהודי. ביקור מיקרי במשרדי ההגירה יגלה לנו כי קיימת שפה ה"רישמית" חדשה בחלקים נרחבים בקנדה (שפה המוכרת לחלקנו משירות המילואים או עבודות האריזה של הבית בישראל).
כפי שקורה במדינות רבות באירופה פתיחת שערי ההגירה כמעט בלא הגבלה מביאה עימה גלים של מהגרים ממדינות עולם שלישי, מדינות רדיקליות ופונדמנטליסטיות ובין השאר מהמזרח התיכון (ואין הכוונה לישראל). המדינות המפותחות והמתקדמות ביבשת הישנה כמו צרפת, איטליה וסקנדינביה מציגות תמונה מפכחת ומפחידה על הצפוי בקנדה. מהתרשמות אישית אני יכול לציין כי קשה היה להבחין בין הקסבה בשכם לבין השוק בפירנצה על אף המרחק הגאוגרפי והתרבותי.
מהמאמר של ד"ר רוגינסקי עולה כי הבעיה הנ"ל אינה עולה כלל בדעתה. אינני מתיימר לטעון כי הבנתי אודות הפסיכולוגיה של המהגרים הישראלים מתקרבת להבנתה של המלומדת הנכבדת, אולם כבן ל"עם הנצח" החשש מפני שנאת זרים מנקרת תמיד במקום מרכזי במוחנו. ניתן לבסס את עמדתי על עקרונות משוק ההון, השקעה הנושאת תשואה גבוהה (כדוגמת איכות חיים גבוהה, הכנסה גבוהה וכד') מושגת בדרך כלל על-ידי השקעה בעלת סיכון גבוה. הסימנים המעידים שהופיעו בצרפת מתחילים להופיע במחוז קוויבק, כך זכורים לנו הארועים מלפני שנתיים בבית הספר במונטיריאול. אל לנו לשכוח כי גם במוסדות אקדמאיים המובילים בקנדה הופיעו מקרים מפחידים שלעצמם כדוגמת ההפגנות בקונקורדיה בעת הרצאתו של בנימין נתניהו וכן ביטול הרצאתו של אהוד ברק.
אם חשש זה מפני התחזקות האנטי ישראליות נראה לציבור הישראלי עדיין רחוק. ניתן להעלות גם את החשש כי הסבלנות הקנדית הידועה תשתנה ביום בו יתברר כי אוכלוסיית המהגרים מאיימת על ההגמוניה של התושבים המקוריים של הארץ או פוגעת לדעתם באיכות חייהם. דוגמא לכך ניתן לראות מגילויי שנאת זרים שהתרחשו לאחרונה באוסטרליה השלווה, עד לאחרונה גן עדן למהגרים.
אשר על כן, אם יותר לי לנסות ולהציע פתרון לשאלה שהופיעה בסוף מאמרה של המלומדת רוגינסקי, מדוע למרות המצב הנוח יחסית של המהגר הישראלי בקנדה עדיין קיימת האופציה הישראלית. הרי שהחשש מפני שינוי ביחס לציבור המהגרים הישראלי בקנדה הוא אשר משאיר את הרצון או החלום לחזור ארצה בלב המהגרים הישראלים. הרי בשביל זה הוקם הבית היהודי בארץ ישראל, לא?!.

תאריך:  09/02/2006   |   עודכן:  10/02/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אביב ירון
אורנה רב-הון
שנער עמוס
אולמרט וחבריו מול פרעה
שירן שבתאי
איתן גנור
בתוכנית עניין אחר ברשת ב', היום יום ב', ראיין המנחה שעה ארוכה את ד"ר רענן גיסין, עוזרו של שרון    ראיון ארוך שכולו נוסטליה, רק לא עיתונאות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il