נוכח המצב הקשה הקיים כיום במדינת ישראל בתחום אכיפת החוק הפלילי וההיקף ההולך וגדל של הפשיעה האלימה ברחבי המדינה כתוצאה מריבוי מעשי הרצח, עבירות המין, השתלטותם של ארגוני הפשיעה, הרחבת תופעת שתיית האלכוהול על-ידי בני נוער והשלכותיה על הציבור הישראלי – יש לתת עדיפות עליונה ודגש מרכזי לאכיפת החוק בתחום זה. לשם כך, יש מקום להעמיד משפטן בעל שיעור קומה זהה ליועץ המשפטי לממשלה (להלן: "היועץ") שאכיפת הדין הפלילי תהיה בראש מעייניו, שתחום אחריותו יכלול את כל זרועות האכיפה הפלילית, ושיביא לחיזוק רשויות התביעה הפלילית בישראל על-ידי התוויית מדיניות ואכיפה מלאה ויעילה של חוקי העונשין.
כיום, היועץ מתפקד כראש מערך הייעוץ לממשלה, ראש מערך הייעוץ למשרדי הממשלה (ובין היתר, אחראי על הכוונתם המקצועית של היועצים המשפטיים למשרדים אלה), ראש מערך החקיקה וגם כראש מערך התביעה (פלילי ואזרחי). כמו-כן, עומד היועץ בראש מערך ייצוג הממשלה והמדינה בפני בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק.
חלק מסמכויות היועץ קבועות בהוראות חוק (מעל ל-500 הוראות חוק) וחלקן האחר נקבעו באופנים שונים, כגון פסיקת בג"צ, החלטות ממשלה, החלטות של ועדות והנחיות היועץ המשפטי לממשלה.
סמכויותיו של היועץ, בין אם מדובר בסמכויות מהותיות ובין אם מדובר בסמכויות פרוצדוראליות, מטילות נטל כבד עד מאוד על נושא משרת היועץ. נטל זה מביא לפגיעה מתמשכת ברמת הייעוץ המשפטי לממשלה ולמשרדי הממשלה; לפגיעה בתהליכי החקיקה השונים; וכן לפגיעה בייצוג המדינה בערכאות המשפטיות השונות. נטל זה הועצם בשנים האחרונות כפי שמראים הנתונים הבאים:
א. בשנת 1999 (מועד פרסום הדוח שמגר) הועסקו במשרד המשפטים 1,801 עובדים מתוכם 482 פרקליטים, ובשאר משרדי הממשלה הועסקו עוד 740 משפטנים. בסוף שנת 2008, עמד מספר העובדים במשרד המשפטים על 2,773 מתוכם 852 פרקליטים. בשאר משרדי הממשלה הועסקו בתאריך זה 1,717 משפטנים. עליה משמעותית זו במספר המשפטנים בשירות המדינה שעליהם ממונה היועץ המשפטי לממשלה, מחייבת בחינה מחודשת של יישום המלצות ועדת שמגר.
ב. בנוסף, כמות החקיקה שיזמה הממשלה גדלה פי כמה מונים. ולא זו אף זו: בשנים האחרונות הוגשו לכנסת למעלה מ-10,000 הצעות חוק פרטיות בשורה של נושאים. כל הצעת חוק- דורשת טיפול והתייחסות עניינית.
ג. חל גידול עצום בעבודת הפרקליטות והגשת כתבי אישום ותביעות. זאת, בראש ובראשונה בשל הגידול בעבירות הפשיעה. כמו-כן, נוספה עבודה רבה בתחום המשפט ובתחום אכיפת החקיקה בנושאי הכלכלה.
בנוסף לכך, סמכויותיו של היועץ בתחום הייעוץ המשפטי עומדות לעיתים בניגוד עניינים מהותי לסמכויותיו כראש התביעה הפלילית; כך לדוגמה במצב בו על היועץ לייעץ לשר על דרכי פעולתו ופעולת משרדו, עת פועל היועץ בנושאי חקירת השר והגשת כתב אישום נגד השר שלו הוא ייעץ.
דרכי המינוי של היועץ מעוררות אף הן בעייתיות נוכח העובדה שכיום הממשלה ממנה את היועץ, בזמן שהאחרון הוא בעל הסמכויות להגיש כתבי אישום נגד חברי הממשלה. לא די בכך שהממשלה ממנה את היועץ, הרי שגם שר המשפטים וראש הממשלה מוסמכים להציע מועמדים למשרת היועץ מטעמם.
כאמור לעיל, מטרת הצעה זו היא חיזוק מערכת אכיפת החוק על כל שלוחותיה על-ידי שני מהלכים מרכזיים. הראשון שבהם הוא העברת הסמכויות שבתחום הפלילי מידיו של היועץ לידי תובע כללי עצמאי ובלתי תלוי, שיקדיש כל עיתותיו על-מנת לשפר תחום האכיפה הפלילית במדינת ישראל ועל-מנת להוריד את הנטל הקיים על נושא משרת היועץ, ובכך לשפר באופן משמעותי את רמת הייעוץ לממשלה ולמשרדי הממשלה; על-מנת למנוע ניגוד עניינים כאמור לעיל; ועל-מנת להעמיד משפטן בעל שיעור קומה זהה ליועץ שאכיפת הדין הפלילי תהיה בראש מעייניו ושיביא לחיזוק רשויות התביעה הפלילית בישראל על-ידי התוויית מדיניות אכיפה פלילית כללית.
המהלך השני עניינו בחיזוק העצמאות ואי התלות של המחזיק בסמכויות הפליליות בממשלה, להבדיל מהמצב הנוכחי בו הממשלה נוטלת חלק במינויו ובבחירת מועמדים למשרה זו, כאמור לעיל.
להלן דברי ההסבר להצעת ההחלטה בדבר חלוקת סמכויות היועץ המשפטי לממשלה בינו לבין התובע הכללי הראשי: