X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
סוויסה. מהנדס בניים [גיא אקטיב ברנדינג]
לוי. כלכלן [גיא אקטיב ברנדינג]
אנשי הנדל"ן של השבוע

קבוצות הרכישה של סוויסה ולוי

איתן לוי וג'קי סוויסה ניהלו בשנים האחרונות בניית 2,000 דירות, חלקן כבר מאוכלסות. הם מוכיחים לכאורה, שאפשר לעבוד בצורה חוקית והוגנת עם קבוצות רכישה ועמותות עכשיו הם נכנסים גם ליזמות. האם ייפגעו מההסתייגויות מקבוצות רכישה
▪  ▪  ▪
כך נבנתה ההצעה למגדלי שרונה
ארבע קבוצות ניגשו, בחודש מרס השנה, למכרז הענק שהוציאה רשות מקרקעי ישראל, לרכישת מגרש בדרום שרונה, תל אביב. על המגרש בן 11 דונם ייבנו שלושה מגדלים בני 324 דירות, ולצידם בניין משרדים ומבנה מסחרי.
קבוצת מינהל מגורים לישראל זכתה, ב-1.06 מיליארד שקל (לא כולל מע"מ, מס רכישה והוצאות פיתוח קטנות). למקום השני הגיעה גינדי החזקות, 975 מיליון שקל. למקום השלישי הגיעה קבוצת חג'ג', 825 מיליון שקל. אילה-אגם הגיעה למקום הרביעי, 790 מיליון שקל.
הנה פרסום ראשון על מבנה קבוצת היזמים להצעת אילה-אגם: החברה ארגנה שתי קבוצות רכישה, לרכישת הדירות בשני מגדלים, 108 דירות בכל מגדל. משקיע פרטי ארגן קבוצה נוספת, לרכישת המגדל השלישי.
קרן ההשקעות ריאליטי התחייבה לרכוש את בניין המשרדים הצמוד, וכן חלק מהחנויות בבניין המסחרי. יתר החנויות נמכרו לאחרים. מימון החניון התחלק בין היזמים, על-פי חלקם בהצעה.
היזמים ניהלו מו"מ לליווי פיננסי עם פועלים, לאומי ומזרחי-טפחות. נציגי כל הבנקים אמרו: "זה פרויקט ענק בשבילנו, ספק אם נוכל להרים אותו לבד". לבסוף, הושג הסכם ליווי עם מזרחי-טפחות, אולי עם גיבוי של חברת ביטוח או משקיע אחר.
היזמים הגישו את ההצעה תחת המטריה של אילה-אגם. הם לא זכו, אבל הרוויחו שכר לימוד טוב לעתיד, אולי למכרזים גדולים אחרים.

פרשיות ענבל אור וקובי אורן השאירו טעם מר בפיו של כל מי שרצה לקנות דירה מוזלת באמצעות קבוצת רכישה. הפעילות בענף ירדה. אבל איתן לוי ושותפו ג'קי סוויסה, בעלי חברת אילה אגם, מוכיחים שאפשר גם אחרת. בשבע השנים האחרונות יזמו ובנו 2,000 דירות במקומות שונים ארץ, 800 מהן כבר גמורות ומאוכלסות. עתה הם עוברים גם ליזמות. הסוד פשוט מאוד: לעבוד במקצועיות וביושר.
איך הגעתם לתחום הזה?
איתן לוי: "אנחנו בוגרים של בית ספר מקצועי ברמה גבוהה - צה"ל. עבדנו יחד בפרויקטים של הצבא לבניית דירות למשרתי קבע. עד 1989 ריכז חיל-האוויר את הנושא, ואז עבר הטיפול לאכ"א (אגף כוח אדם) אני הייתי סגן ראש אכ"א, בדרגת תת-אלוף. שותפי ג'קי היה ראש אגף הנדסה באכ"א, בדרגת אלוף משנה, ועמד בראש מינהלת בנית הדירות".
מה בניתם?
לוי: "שותפי ג'קי סוויסה היה אחראי לבניית 4,000 קוטג'ים למשרתי הקבע. בנינו שכונות מגורים בנצרת, בעכו. בכרכור, במודיעין, בגדרה, במיתר ובמקומות אחרים. הפרויקט הבולט היה בניית 1,400 קוטג'ים למשרתי קבע ברעות, ליד מודיעין. רוכשי הדירות הם בעצם קבוצת רכישה גדולה ומאורגנת, עם צה"ל מלמעלה. זה טוב מאוד להם, וגם לצה"ל".
מדוע?
לוי: "כשאיש קבע רוכש מצה"ל, כמובן בתנאים מועדפים, בית מגורים, זה הרבה יותר טוב וחשוב מהעלאת המשכורת. הבית קושר אותו לצה"ל ולשירות הקבע".
כשפרשו מצה"ל, לפני 7 שנים, כבר היו מבוגרים ובעלי ניסיון. איתן לוי, היום בן 59, נשוי ואב לשלושה, הוא כלכלן בהשכלתו. סוויסה, 53, נשוי פלוס ארבעה, הוא מהנדס בניין. באופן טבעי, החליטו ליישם בשוק האזרחי מה שלמדו בשנותיהם הרבות בצבא הקבע. הם הקימו את אילה אגם, שהיא חברת ניהול לקבוצות רכישה ועמותות.
איך אתם עובדים?
לוי: "ראשית, אנחנו מעסיקים אנשי מקצוע. המנכ"ל השכיר הוא רונן בן-יהודה. מתחתיו עובדים כלכלנים, רובם ככולם יוצאי המינהלת הצבאית. רואה החשבון של החברה הוא נחום פריידקס, מוותיקי המקצוע. מדיניות החברה היא לתת שירות מלא, מקצועי והגון לקבוצות הרכישה ולעמותות, שגם הן בעצם קבוצת רכישה. לאחר שהמגרש נרכש, אנחנו נותנים שירותי תכנון, איתור בנק, הסדרת ליווי פיננסי, פיקוח. אנחנו מעסיקים כמה חברות ניהול ופיקוח על הבנייה, ובראשן וקסמן-גוברין בעלת המוניטין".
אילה אגם לא עובדת בחינם. היא גובה שכר טירחה, עמלה, מכל מי שנזקק לשירותיה. אילה אגם היא חברה פרטית, ובעליה אינם מתנדבים לספק נתונים. עם זאת, הם אומרים שמחזור ההכנסות החברה מגיע לכ-20 מיליון שקל בשנה - לא כולל היזמות, שתוזכר בהמשך.
כמה דירות ניהלתם עד היום?
לוי: "אנחנו נתנו ונותנים שירותי ניהול לכ-2,000 דירות, בניית 800 כבר הסתיימה, והקונים נכנסו לדירות. בניית ותכנון 1,200 דירות נמצאת בעיצומה".

הרוויחו 50 אחוז על קוטג' בעכו

תן דוגמאות לפרויקטים גמורים.
לוי: "בנינו שכונה בת 153 קוטג'ים בעכו, לעמותה דתית-לאומית. הם רכשו את הקרקע לפני כחמש שנים במכרז מרשות מקרקעי ישראל. כל היחידות נמכרו מראש. השכונה הוקמה ליד ישיבת ההסדר. המשפחות שילמו 820 אלף שקל לקוטג' בן 110 מ"ר, על מגרש בן 250 מ"ר, עם זכויות בנייה נוספות. היום נמכרים קוטג'ים כאלו, יד שנייה, ב-1.2 מיליון שקל ויותר, רווח של כ-50 אחוז".
יש לכם גם פרויקטים באיזורי ביקוש?
לוי: "בהחלט. אירגנו קבוצת רכישה, שקנתה מגרש בפסגת אפק, ראש העין, לבניית שני מגדלים, 148 דירות. הכל מכור. קבוצת רכישה אחרת שאירגנו בנתה בקריית אונו מגדל בן 23 קומות, 93 דירות. תדהר היא הקבלן הראשי".
מה אתם מנהלים היום?
לוי: "חמישה בניינים במודיעין, 309 דירות סך הכל, 52 קוטג'ים בראש העין, 194 דירות של עמותות בחריש, 102 דירות לעמותה נוספת בעכו ועוד ועוד".

גם יזמות - בחולון, בחריש ובמוצקין

באחרונה נכנסה אילה אגם ליזמות. זאת, באמצעות חברה פרטית אחרת, אף היא בבעלות סוויסה ולוי. היא רוכשת את הקרקע, מתכננת, משיגה ליווי פיננסי מבנק, בוחרת קבלן ראשי, משווקת את הדירות (באמצעות סגנית מנכ"ל האחראית לנושא זה), וכן הלאה. בין היתר בונים ומשווקים בניין בן 26 דירות במרכז חולון, וכן בניין בן 132 דירות בחריש, בנוסף לשני הבניינים שאירגנה בעבור עמותות, כאמור למעלה. יש גם בניין ביזמות בקריית מוצקין.
הפרויקט הגדול ביותר שאילה אגם ניסתה להיכנס אליו היה מגדלי שרונה, מכרז ענק של רשות מקרקעי ישראל, לבניית שלושה מגדלי מגורים, ולידם בנייני מסחר ומשרדים [על פרויקט זה - ראו משמאל].
מי הבנקים המלווים?
איתן לוי: "בנק לאומי נותן את הליווי ברוב הפרויקטים. פועלים נותן באחד, ומזרחי-טפחות בפרויקט אחד. אנחנו עורכים סיבוב בין הבנקים, כדי למצוא מי יתן את התנאים הטובים ביותר. הבנקים זהירים מאוד כיום במתן ליווי לקבוצות רכישה (אחרי פרשת אור). הם מוכנים לתת ליווי, רק אם היזם המארגן מוכיח, שהדירות יהיו זולות ב-15 אחוז לפחות ממחירי השוק. זאת כדי להבטיח שיהיה ביקוש לדירות".
אתם משיגים דירות זולות ב-15% מהשוק?
לוי (בחיוך): "לא רק 15 אחוז, אלא יותר!".

בדרך: תמ"א 38, פינוי-בינוי

יש עוד תוכניות?
לוי מגלה: "חברת אילה אגם מתכננת להיכנס גם לפרויקטים מסוג תמא 38/2, רכישת בנייני מגורים ישנים, הריסתם בניינים ובניית חדשים על המגרש שהתפנה. אנחנו במגעים על עסקות ראשונות, שייחשפו בקרוב, כך אנחנו מקווים".
ופינוי-בינוי?
לוי: "אנחנו מגלים עניין, עוד אין עסקות".
איך אתם מוודאים שהכל בסדר, ולא יהיו תקלות פיננסיות בדרך?
לוי: "אם הדיירים משלמים בעד הדירות באמצעותנו, אנחנו לא נוגעים בכסף. הוא מופקד בחשבון נאמנות, חשבון סגור לכל פרויקט. כמובן שלא מעבירים כסף מחשבון לחשבון. רואה החשבון פריידקס משגיח על הכל".
דבריו האחרונים של איתן לוי הם יותר מרמז דק למה שקרה אצל ענבל אור, שבה עברו כספים מפרויקט אחד למשנהו, וגרוע מכך, מפרויקט של דיירים לצרכים אישיים של אור. "אצלנו זה לא קורה ולא יקרה" - הם מבטיחים. השאלה היא, האם ההסתייגויות הנוכחיות של רבים, מקנייה באמצעות קבוצות רכישה, בעקבות פרשיות אור אורון, יפגעו או לא יפגעו בחברה.

כל הנדל"ן בכף-ידך
תאריך:  05/08/2016   |   עודכן:  05/08/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
טובה ספרא
ההבטחה להוציא לפועל את התוכנית המשופצת של תאגיד השידור החדש עומדת לאכזב    הפדראל בנק שולט על המדיניות הפיננסית בארה"ב, ולמעשה שולט על ערך המניות, והדולר אבל לא תמיד בהצלחה    יצירתיות עם פוטנציאל בעימות עם פחדים וחשש מכישלונות    המשיכו להיזהר בכבישים ובכל מקום שאתם נמצאים
רבקה שפק ליסק
לאחר כיבוש ממלכת ישראל הצפונית ע"י אשור בשלהי המאה ה-8 לפנה"ס הגיעו הישראלים הראשונים, גולים מעשרת השבטים לאירן. גל נוסף הגיע לאחר כיבוש ממלכת יהודה ע"י בבל ב-586 לפנה"ס. הישראלים והיהודים הקימו קהילות באירן והעיר איספהאן נוסדה ע"י גולי יהודה
אלי אלון
הושע גלוברמן חבר קיבוץ יגור היה מראשי הביטחון בישוב היהודי, טרום הקמת המדינה וממעצבי תורת הלחימה והמבנה הארגוני של "ההגנה"    היה איש מוכשר ומוערך    ב-8 בדצמבר 1947 נהרג מירי לעבר מכוניתו באזור צומת לטרון
ורד כהן, רענן בר-אור
בשנת 2015, לאחר שכלבת ראש הממשלה שנשכה הושמה בהסגר, הודיע ראש הממשלה, כי בעקבות המקרה נחשף לסוגיית הסגרת הכלבים ומצא בה ליקויים שאינם עולים בקנה אחד עם ההיגיון והחמלה
יוסף אורן
השיר "רחל" - לא מה שחשבתם    חל לא נזקקה להוסיף דבר על תוכן ה"דרך" שלה, שהרי זו כבר הוסברה בשיר זה בהקבלה בין עלייתה לארץ לבין המהלך המכריע שביצעה רחל אמנו כשיצאה מחרן שבאור-כשדים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il