X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אם נעשה חישוב מתמטי פשוט, וננסה לחבר את מספר הוועדות בכנסת מול מספר החברים בהן, נמצא אפוא כי קיומן של 20 וועדות פעילות מצריך 300 חברי כנסת פעילים 300 ח"כ שעיקר פועלם הינו פרלמנטרי- חקיקתי, בעוד נוכחנו כי בימים אלה נותרנו עם כ-80 בלבד
▪  ▪  ▪

הדיון הפוליטי-ציבורי בישראל אינו פוסח על ניתוח מעמדם של חברי הכנסת ומידת מקצועיותם במשחק הפרלמנטרי. רבים, וביניהם אף חברי הכנסת עצמם, נשמעו לא פעם כמבקרים את חוסר עמלם של עמיתיהם מהמפלגות היריבות, בכל הקשור לעשייה החקיקתית ולמעורבותם הפרלמנטרית.
בדומה, מזה שנים אנו עדים ל"סיכומים שנתיים" באשר למידת השתתפותם של חברי הכנסת בישיבות מליאה, בדיוני הוועדות השונות ובאירועים רשמיים רבי-חשיבות. בדרך כלל, הנתונים מצביעים על מציאות עגומה, אם לא מבישה, ולפיה חברי הוועדות נעדרים לעיתים תכופות מן הדיונים, ובמחדליהם מקשים הם על קיומו של דיון רציף ויעיל.
במבט משווה לעולם, נראה אפוא כי כנסת ישראל מורכבת ממספר חברים קטן - יחסית למדינות אחרות בעלות סדר אוכלוסין דומה, וניווכח כי מספר שרי ישראל בכנסות האחרונות, גדול בהרבה באופן יחסי לדמוקרטיות מערביות ותיקות כחדשות. הצצה חטופה להרכב ממשלתו הנוכחית של אריאל שרון, ה-30 במספר, תעלה כי לצידו של ראש הממשלה, עומדים עוד 21 שרים ו-12 חברי הכנסת המתפקדים כסגניהם. מספרם הכולל של חברי הרשות המבצעת, אם כן, עומד כיום על 34.
על-פי חוק, חברי הממשלה אינם יכולים לקחת חלק בהרכב הוועדות השונות בכנסת, ועל-כן מותירים נתח עבודה זה, לעמיתיהם מחוץ. כידוע, הללו אינם יכולים להציע חוקים לכנסת אלא תחת מטרייתה של הממשלה כגוף אחד. מכאן, שממשלה רחבה מותירה למעשה פחות שחקנים בהרכב הפרלמנטרי ומצמצמת ב"כוח העבודה" החקיקתי. אם נוסיף ל-34 חברי הממשלה את מספר ראשי הסיעות, ואת יו"ר הכנסת עצמו, אשר מטבע תפקידם אינם פעלתנים חקיקתיים - ניווכח, כי כנסת ישראל עומדת כיום על כ-80 חברים בפועל; 80 חברים, אשר עבודת הפרלמנט היא לב עיסוקם.
צלילה לנבכי הרכבי וועדות הכנסת ומספרן, תעלה אפוא כי כיום מתפקדות 20 ועדות, ביניהן "ועדות הכנסת הקבועות" אשר מספרן הוא 12, ועדות מיוחדות ו"ועדות לעניין מסוים". מספר חברי הוועדה נע בין 13-25, ובדרך כלל עומד על כ-15 חברים.
בועדת הכספים, לדוגמה, פועלים 17 חברי הכנסת, בועחו"ב פועלים 16 חברים, וכך אף בוועדת חוק, חוקה ומשפט. הללו, אמורים להקדיש, בין היתר, את כל אונם, את כל מרצם ואת כל זמנם, לכהונתם בכנסת ונגזרותיה. אם נעשה חישוב לוגי פשוט, וננסה לחבר את מספר הוועדות מול מספר החברים בהן, נמצא אפוא כי קיומן של 20 וועדות פעילות מצריך 300 חברי כנסת פעילים. 300 חברי כנסת שעיקר פועלם הינו פרלמנטרי-חקיקתי, בעוד נוכחנו כי בימים אלה נותרנו עם כ-80 בלבד.
מציאות זו לכשעצמה מסרבלת את חייה של כנסת ישראל. הנתונים הפשוטים הללו מעלים תמונה מורכבת ולפיה חברי הכנסת "הפעלתנים" נדרשים במקרים רבים לחלק עצמם לשלושה חלקים, לחברות ועשייה בשלוש וועדות שונות, וזאת בלא להחשיב את עבודתם העצמאית השוטפת. קו זה לבדו, יש בו בכדי להצביע על ההסבר שעומד מאחורי הנתונים המבזים באשר למספר משתתפי הוועדות השונות ואף לבאר את אופי חיינו המגה-בירוקרטים במדינה ישראל.
דוגמה בודדת לכך ניתן לראות בוועדה לזכויות הילד, בראשה עומד ח"כ רן כהן, אשר קיימה עד-כה 35 ישיבות, בהן נכח היו"ר לבדו ב-25 מהן. ממוצע הנוכחים בישיבה, אם-כן, עומד על 1.6 חברי כנסת. בוועדה למאבק בנגע הסמים, בראשה עומד ח"כ יחיאל חזן, התקיימו עד-כה 10 ישיבות, מתוכן נכח חזן - כשהוא לבדו - בשבע ישיבות, מה שמותיר ממוצע של 1.54 חברי כנסת לישיבה.
קיומה של ישיבת וועדה אינו דבר של מה בכך; הוא כולל הוצאות כספיות המגיעות לכדי מאות אלפי דולרים. הוא כרוך בהזמנת מומחים, עדים, חוקרים ונציגים חיצוניים אשר במקרים רבים מגיעים לתוך אולם דיונים ריק מאדם. לצד זאת יש להזכיר כי יו"ר הוועדה לכשעצמו זוכה, לצד היוקרה, גם במשכורת גבוהה יותר ביחס לחבריו.
אין לומר כי מדינות אחרות אינן יודעות מספר וועדות כבישראל. בבריטניה, לדוגמה, ישנן 19 וועדות פעילות; אך עם זאת, ישנם 659 חברי פרלמנט. בישראל, המציאות הנוכחית גוררת חוסר עשייה פרלמנטרי, לפעמים בכורח, אשר מקשה על ההתקדמות החקיקתית שליבה בשירות ציבור האזרחים. מצב דברים זה דורש בחינה מחודשת של הרכבי הוועדות, לרבות בדיקת אפשרות מיזוגן. המשך התנהלות דומה רק תוסיף לבזבוז כספי הציבור, לחוסר ההתקדמות החקיקתית וללגלוג על עשיית הכנסת וחבריה.
______________________________________
כותב המאמר הינו סטודנט למשפטים וממשל במרכז הבינתחומי, הרצליה. יו"ר ארגון YADI International Youth Active Diplomats for Israel

תאריך:  01/05/2005   |   עודכן:  02/05/2005
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן סובול
טל רבינוביץ'
ג'רלד פרמן
אלישיב רייכנר, איתמר מור
הם היו דתיים. עכשיו הם לא. זה הדבר היחיד שמשותף ל-19 המרואיינים הבאים    חלקם חבשו מגבעות ואחרים רק כיפה של בית ספר, חלקם עזב מטעמי אמונה ורובם מטעמי נוחות, חלקם זוכרים את ימי הכיפה בגעגועים ואחרים נזכרים בהם רק בסיוטים בלילה    דתל"שים בצמרת, פרויקט חגיגי לשעבר; פורסם במקור בשבועון מקור ראשון
איתן גנור
צר היה לי הבוקר, לשמוע את סמנכ"ל משרד החינוך, מר מנחם כהן, מנסה לשווא לכבס מילים, ולהסביר מדוע פיטורי 4,500 מורים הם גזרה משמיים ולא פשוט שיטה אלימה לניהול "משא ומתן"    משא ומתן? על מה? על יישום המלצות וועדת דברת    לא על ההמלצות אלא רק על יישומן    הדוח עצמו הוא בבחינת "כזה ראה וקדש"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il