X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
חנין זועבי ומפלגת בל"ד טוענים שהארץ היא "אדמה ערבית" והיהודים הם קולוניאליסטים. הפלשתינים טוענים שהם חיים כאן מדורי דורות והם "עם ילידי". כיצד טיעון זה מתיישב עם העובדות הבאות?
▪  ▪  ▪
אום אל-פאחם [צילום: משה שי/פלאש 90]

א.מתי החלה ההתיישבות הערבית באום אל-פאחם ומהי ארץ מוצאם של המתיישבים: על כך קיימות מספר גירסאות:
גירסה א' - הערבים הראשונים התיישבו באום אל-פאחם בין 1832 ל-1840, כאשר איברהים פשה, בנו של מוחמד עלי שליט מצרים, כבש את הארץ מידי העות'מאנים, והביא לארץ מתיישבים מצריים כדי לחזק את שליטתו בארץ (אנציקלופדיה מפה, כרך א', עמ' 39).
גירסה ב' - המזרחן ד"ר שלמה אריה בן אלקנה סקר למעלה מ-800 כפרים ערביים בא"י המערבית בין השנים 1943- 1947. הוא חקר, בין השאר, את מוצאם של תושבי אום אל-פאחם, והגיע למסקנה שחלק ניכר מהתושבים הם מהגרים דור ראשון. הכפר היה מורכב ב-1943 מ-1,400 תושבים ממוצא מצרי, כ-900 שמוצאם מחצי האי ערב ו-500 שמוצאם מעבר הירדן המזרחי. בסה"כ - 2,800 תושבים.
גירסה ג' - אתרים של תושבי אום אל-פאחם המספרים על החמולות של העיר בערבית (החומר תורגם ע"י ד"ר שאול ברטל, מזרחן): תושבי הכפר משתייכים ל-4 חמולות: אג'באריה, ג'אברין, מחאג'נה ומאחמיד.
חמולת מאחמיד
מחאמיד הוא צאצא של מחמוד בן עבד אלעזיז אלסמאקי. ג'ברין (ששכונת ג'ברין קרויה על שמו) ראש חמולת ג'ברין גם הוא בן של עבד אלעזיז ואחיו של מחמיד. המשפחות של חמולת מחאמיד גרות באום אל - פאחם ובייחוד באזור המכונה שכונת מחאמיד. חלק מבני משפחת מחאמיד עזב את אום אל - פאחם והתיישב במקומות אחרים בארץ ובחו"ל. למשפחת מחאמיד מיוחסות 14 משפחות שכולן מתגוררות בשכונת מחאמיד.
מוצא שבטי מחאמיד
מוצא שבטי מחאמיד מסעודיה והם מפוזרים במולדת הערבית (כלומר: ברוב מדינות המזרח התיכון שאוכלוסייתן ערבית): שבט מחאמיד שהתיישב בכרכ שבירדן. שבט מחאמיד שבחורן שבסוריה. שבט מחאמיד שברבת-עמון שבירדן. שבט מחאמיד שנמצא באל-בלקאא (לא מאותר) בירדן. שבט מחאמיד שנמצא במדבר הערבי (הסהרה). שבט מחאמיד נמצא בין מכה ומדינה שבסעודיה (בטקסט מופיע בסוגריים - אלאסל - המקורי). שבט מחאמיד שנמצא במערב לוב. שבט מחאמיד שנמצא בתוניס, צ'אד וניז'ר שבאפריקה. מחאמיד שנמצא באום אל-פאחם. יש מסורת שהשבט מקורו בשבט בנו סלים. אך ישנה גם דעה כי מקור השבט בבנו האשם (שבטו של הנביא מחמד).
שבטי מחאמיד בלוב, במדבר הערבי ובאפריקה התפזרו בשני גלים במאה ה-11 (כחלק מכיבושים ערביים).
שבט מחאמיד הגיע לעבה"י במאה ה-6 לס' עוד לפני ההג'רה .
לגבי הפלג הנמצא בארץ: חלק מתגורר באום אל - פאחם, חלק התגורר בבית שאן עד 1948.
כמו-כן, יש להם קרובי משפחה בג'דידה ובדבוריה החדשה. לא ברור מהכתוב בטקסט מתי הגיעה משפחה זו לאום אל-פאחם, ומעריכים שהגיעה לפני 350 שנה, כלומר בשלהי המאה ה- 17. יש מספר משפחות נספחות לחמולת מחאמיד: למשל.
משפחת אל-חסאסנה הגיעה לפני 150 שנה מתימן והתיישבה באום אל-פאחם בשכונת מחאמיד (חלק מהם ישבו גם בכפר אום אל-זינאת שחרב ב-1948 ועברו לאום אל -פאחם).
משפחות אל-חבוב, אל-קבטי, אל-זטאם, היכל, חאג' עלי ברכאת - קבוצת משפחות ממצרים שהגיעו עם הכיבוש של מוחמד עלי באשה ובנו איברהים ב-1831 והתיישבו באום אל - פאחם בשכונת מחאמיד.
חמולת ג'אברין
כל ענפי המשפחה מתייחסים לג'אברין בן עבד אלעזיז אלסמאקי (כמו משפחת מחאמיד) ומוצאן מחצי האי ערב (מסעודיה). בשכונת גא'ברין גרות 12 משפחות המיוחסות לחמולת ג'ברין.
משפחות מארצות ערב
משפחת אבו חסין הגיעה ממצרים, בתקופה בה שלטו בארץ מוחמד עלי ובנו איברהים פשה(1832 - 1840).
משפחת אל-בלאבסה הגיעה מהכפר בלבס במצרים, ויש להם קרובים בגדה המערבית ובירושלים.
משפחת אבו סאלם הגיעה ממצרים, בתקופ השלטון המצרי בארץ (1832 - 1840). משפחת מראד הגיעה מזקזיק שבמצרים.
משפחת אל-חסיניה מקורה מחיג'אז בחצי האי ערב, הגיעה לפני 250 או 300 שנה. הם עברו לאום אל-פאחם מתל אל-סאפי באזור חברון.
משפחות שהגיעו מאזור הגדה המערבית:
משפחת סוואלחה הגיעה לאום אל-פאחם מאזור חברון לפני 350 שנה.
משפחת אבו-ג'עדם נחשבת כחלק ממשפחת סוואלחה. משפחת אל-קאעוד הגיעה מהכפר אלסילה לאום אל-פאחם לפני 1948.
משפחת מיאזנה הגיעה מהכפר ג'ית באזור שכם ב-1854.
חמולת אע'באריה (אג'באריה)
קיימת מחלוקת לגבי מקור השם אג'באריה. הפירושים השונים נודעים לשמו של הכפר אע'באר בתימן. ההצעות הן:בית ללא דופי, אבק או גבעה. אבי המשפחה הגיע מתימן לפני יותר מ-300 שנה. המשפחה התיישבה תחילה באזור חברון ומשם עברה לאום אל-פאחם. יש להם קרובים בשכם. יש 20 משפחות לחמולה, חלקן מקוריות וחלקן הסתפחו לחמולת אע'גבריה:
למשל, משפחות מארצות ערב:
משפחת אבו חפיט'ה הגיעה לאום אל פאחם מעבה"י, לפני 150 שנה.
משפחת אלברע'ל הגיעה מחיג'אז שבחצי האי ערב, והתיישבה תחילה בלג'ון. ב-1948 הם עברו לאום אל-פאחם. אח של המשפחה העדיף להגר לסוריה והקים שם חמולה.
משפחת אבו פרוה הגיעה מלוב, לסבסטיה בשומרון ומשם במועד לא ידוע לאום אל -פאחם.
משפחת אל-חביטאת הגיע מכפר ליד דמשק, סוריה, לפני כ-200 שנה.
משפחת אל-חסרי הגיעה מאלג'יר, ב-1831.
איימן אג'באריה, כתב באתר "ארץ אחרת", "קיצור תולדות הנקודה השחורה", שמוצא המשפחה הוא ממצרים. המשפחה שייכת לחמולה של אבו- סעד.
חמולת מחאג'נה
חמולת מחאג'נה הגיעה מהכפר מחג'אן באזור החורן, סוריה, לפני 300 שנה. לפני 300 שנה, כלומר, בשלהי המאה ה- 17, יש חילוקי דעות בחמולה לגבי השאלה אם הם היו דרוזים שהתאסלמו לאחר הגיעם לאום אל-פאחם, או שהם מוסלמים במקור.
ראאד סלאח, ראש התנועה האיסלאמית שייך לחמולה זו. (מומלץ לקרוא מאמר של ד"ר יוחאי סלע על התנועה האיסלאמית באתר Meadeast Forum בעברית)
משפחות המסופחות לחמולה: משפחות מארצות ערב
משפחת בדיר הגיעה לאום אל-פאחם לפני 150 שנה מאלכרכ שבירדן.
משפחת אבו נאסר מקורה בחיג'אז, סעודיה. הם היגרו לאלסאפי באזור חברון. הכפר נהרס ב-1948 והם עברו לאום אל פאחם.
משפחת שויח'את מוצאה מעירק, אבי המשפחה התגורר בצפת עד 1948 ולאחר מכן הביא את משפחתו ועבר לאום אל-פאחם. יש למשפחה קרובים בעירק, סעודיה, מצרים וסודן.
משפחת שיח' זיד הגיעה לאום אל פאחם לפני כ-200 שנה מהכפר יעבד באזור ג'נין. יש להם קרובים באזור שכם. מוצא המשפחה מסעודיה, אבל לא ידוע מתי היגרו.
משפחת אל-ע'זאלה מקורה מתימן, והיא התיישבה לפני כ-200 שנה בכפר באקעה אל-חטיב באזור שכם ועברה לאום אל-פאחם בעקבות נשואין.
משפחת נהיה היגרה ממצרים, מהכפר אלסאלחיה לחאן יונס, בתאריך לא ידוע, משם לכפר ערבה באזור ג'נין ומשם בתקופה האחרונה לאום אל-פאחם.
משפחות מאזור הגדה המערבית
משפחת אל-זיתאוי הגיעה לאום אל-פאחם מכפר זייתא בגדה המערבית לפני כ-100 שנים.
משפחת אל-חאם הגיעה מהכפר בית עתאב בהרי יהודה לפני כ-200 שנים.
משפחת אל-ג'בעה הגיעה מהכפר ג'בע באזור שכם בתקופה האחרונה בעקבות נשואין. משפחת אבו שקרה הגיעה מהכפר זבידה באזור ג'נין לפני 150 שנה לכפר קרע ומשם לאום אל-פאחם. יש להם קרובים בירדן ובחאן יונס.
כפרים בישראל
משפחת חאג' יונס הגיעה מכפר כנה. לא ידוע מתי ומהו מוצאם.
משפחת מהנא הגיע ממסמיה ליד גדרה ב-1948 משפחת אבו רעד הגיעה מהכפר קבאב ליד רמלה ב-1948 ויש לה קרובים בקלנסואה ועילוט בישראל, ובשכם. כמו-כן יש לה קרובים בכווית ובירדן.
לסיכום, תושבי מעוז התנועה האיסלאמית, השוללת כל עבר יהודי בארץ זו, וטוענת שהם אדוני הארץ וזוהי אדמה ערבית מקדמת דנא, והיהודים הם קולוניאסטים אירופים, היגרו לכאן מארצות ערב בין שלהי המאה ה- 17 לאמצע המאה ה- 19:
חלק הגיעו ממצרים לפני 187 שנים, באמצע המאה ה-19. חלק הגיעו מגבול תימן-ערב הסעודית לפני 350 שנה, בשלהי המאה ה-17. אבל, חלק מהם התיישבו תחילה באזור חברון, ורק מאוחר יותר עברו לאום אל פאחם.
חלק הגיעו מחצי האי ערב לפני 350 שנה, בשלהי המאה ה-17. היו גם משפחות שהגיעו לפני כ-150 שנה (חלק הגיעו לפני 100 וחלק לפני 200) מכפרי הגדה המערבית, כלומר בשלהי המאה ה-19. יש גם משפחות שמוצאן מלוב, אלג'יר וסוריה. היו גם משפחות שעברו מכפרים אחרים בישראל ב-1948. והחמולה של ראאד סלאח הגיעה מסוריה בשלהי המאה ה-17.
בקיצור, ראשית ההתיישבות הערבית באום אל פאחם, על-פי מקור ערבי - ישראלי הייתה לא לפני שלהי המאה ה-17. ההגירה המצרית הגיעה באמצע המאה ה- 19 . הפלשתינים טוענים שארץ זו היא אדמה ערבית מקדמת דנא וליהודים אין בה חלק ונחלה: כמה שנים דרושות למתיישבים בארץ מסוימת כדי להפוך לבני המקום או לבעלים החוקיים של הארץ? תושבי אום אל-פאחם חיים כאן בין 150 ל-350 שנה, אבל טוענים שהם אדוני הארץ.
ב. אל-פתחי שר לשעבר בממשלת החמאס בראיון לטלוויזיה המצרית:
הראיון של אל -פתחי: 23 במרס 2012
מיהם הפלשתינים?
אחים, יש 1,800,000 מאתנו בעזה. במצרים יש כ-90 מיליון בני אדם. מספרנו שווה ל-2%מאוכלוסיית מצרים. אל-אקצה ופלשתין הן חוד החנית של האיסלאם ושל המוסלמים. לכן, אנו קוראים לעזרת אחינו הערבים.כשאנו קוראים לעזרתכם, זה במטרה להמשיך ולנהל את הג'יהאד.
כל פלשתיני, בעזה וברחבי פלשתין מסוגל להוכיח את שורשיו הערביים- בין אם מערב הסעודית, מתימן או מכל מקום אחר.
יש לנו קשרי דם, אם כן. באופן אישי, חצי ממשפחתי היא מצרית, כולנו כאלה. יותר מ-30 משפחות ברצועת עזה מכונות אל-מסרי- "מצרי". אחים, חצי מהפלשתינים הם מצרים והחצי השני הם סעודים.
יש לנו משפחות רבות שנקראות אל-מסרי ששורשיהם מצריים. הן באות מאלכסנדיה, מקהיר, מדומייטה, מהצפון, מאסואן, ממצרים העליונה. אנחנו חלק מכם.
הראיון של אל-פתחי לטלוויזיה המצרית סותר את התזה של הפלשתינים שהם התושבים הוותיקים של הארץ ושזוהי "אדמה ערבית". הראיון מאשר את התזה שהבאתי במספר מאמרים המוכיחה שהפלשתינים הם ברובם מהגרי עבודה שהגיעו לארץ בדורות האחרונים.
ג. מהיכן ומתי הגיע שבט הזועביה לארץ
חנין זועבי השוללת את זכותנו בארץ ותובעת את זכויותיה על הארץ שייכת לשבט הזועבייה שהיגר לפני כ-500 שנה לאירביד בעבה"י המזרחי מעירק. ב-1873 עברו בני השבט לארץ ישראל המערבית על-פי הזמנת השלטון העות'מאני שנתן להם אדמות בדרום הגליל ובצפון עמק יזרעאל. משפחתה של חנין זועבי הגיע לכאן לפני 143 שנים בלבד.

תאריך:  09/07/2016   |   עודכן:  10/07/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
ענבל בר-און
יוסי ביילין, בטורו האחרון בהארץ, לשלילת היוזמה של צעדים חד-צדדיים, הגם שהוא תמך בהם בעבר
ענבל בר-און
סימה קדמון מידיעות אחרונות מקדישה את טורה למצור הפוליטי שביבי נתון בו, מבית, מן הליכוד
ענבל בר-און
יגאל סרנה, בטורו בידיעות אחרונות עוסק בשאלת מיליון הדולר: אז יש או אין פה אפרטהייד    וגם - על ‏אפליה בתגובה לסכינאות
ענבל בר-און
בן דרור ימיני לא מתרשם מן ההתקרבנות ש"כולם נגדנו בגלל אנטישמיות"    זה קורה חלק ניכר מן הזמן, ‏לשיטתו, אך לא תמיד
ענבל בר-און
אורי משגב מבקר את טענתו של בנט כאילו ההתנחלויות מגנות על תל אביב    ‏פינוי התנחלויות נחוץ, אבל לא מהסיבות של אורי משגב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il