X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
החלטת בג"צ שמה קץ לנוהל שכן, שהופעל משך חמש שנים מבחינה משפטית יבשה הנוהל מנוגד למשפט הבינלאומי העכשווי אלא שהוא הציל חייהם של חיילים רבים ופלשתינים חפים מפשע הבעיה אינה בנוהל - אלא בחוק הבינלאומי הישן, המפגר אחרי המציאות המתפתחת, וחבל שבג"צ לא פרץ את הדרך אל המציאות
▪  ▪  ▪

החלטת בג"צ כי נוהל שכן מנוגד למשפט הבינלאומי ולכן פסול, קטע את ההתנהלות הצבאית שנמשכה חמש שנים מאז האינתיפאדה הראשונה.
הנוהל שהתפתח בצה"ל, במיוחד ביחידות שלחמו באינתיפאדות בשטחים, לאור מספר מקרים בהם חיילים וקצינים שנכנסו לבתי חשודים או נמלטים או מבוקשים, נפגעו ונורו ע"י המבוקשים ועוזריהם.
כדי להימנע מפגיעות ולצמצם את סיכויי הפגיעה בחיילים ובאזרחים פלשתינים חפים מפשע בשעת ירי או הסתערות על הבית, לקחו החיילים שכנים שמכירים את דיירי הבית להתלוות אליהם, שיילכו לבקש מהתושבים או המבוקשים לצאת להיכנע או לפנות את הבית לפני ההסתערות. נוהל זה, בווריאציות שונות, התפתח וכונה כ"נוהל שכן" או נוהל "אזהרה מוקדמת".
דע-עקא, המבוקשים ועוזריהם, מבצעי הפיגועים וראשי החמאס והג'יהאד, לא התלהבו משיתוף הפעולה של הפלשתינים עם צה"ל ובמספר מקרים ירו ופגעו בפלשתינים שבאו בשם צה"ל להזהירם או לדרוש מהם להיכנע.
על רקע זה החלה התמרמרות בקרב האוכלוסיה המקומית, בין אישי ציבור בישראל, והתארגנויות כמו האגודה לזכויות האזרח, ארגון עדאללה ואחרים, והם פנו לבג"צ בטענה שהנוהל נוגד את המשפט הבינלאומי.
העתירה נדונה ונדחתה מעת לעת, ועכשיו, אחרי שלוש שנים, החליט בג"צ בראשות הנשיא פרופ' אהרון ברק ודורית בייניש (העומדת להחליפו בתפקיד), כי הנוהל אינו עולה בקנה אחד עם המשפט הבינלאומי.
לאור ההחלטה הורה הרמטכ"ל דן חלוץ לצה"ל להפסיקו ולהתארגן בדרך ובאמצעים אחרים למילוי המשימה.
יאמר בבירור, מבחינה משפטית יבשה וטהורה, על פי המשפט הבינלאומי הקיים, העכשווי, אכן הנוהל פסול. אזרחים הנמצאים בשטחים כבושים או בשטחים "בתפיסה לוחמתית" - כפי שצה"ל החזיק בעזה וכיום ביהודה ושומרון - אינם חייבים, ואין כמובן להכריחם, לשתף פעולה עם צה"ל למילוי משימתם, כמו מעצר מבוקשים.
יתרה מזאת, התושבים מוגנים ע"י אמנת ז'נבה, כאשר תפקידו של צה"ל לדאוג לשלומם ולחייהם השוטפים ובטחונם הצבאי והאזרחי. על רקע זה חבל מאוד שבג"צ בראשות ברק לא מצא דרך לשנות או להגמיש את החוק ולהתאימו למציאות העכשווית, תוך פריצת דרך משפטית.
הבעייה היא שהמשפט הבינלאומי, הספרות המקצועית והפסיקה של הטריבונלים הבינלאומיים קפאו על שמריהם ומסתמכים על תשתית משפטית, שעצרה מלכת אחרי מלחמת העולם השנייה.
הטרור הבינלאומי, ארגונים נוסח חמאס, ג'יהאד, פתח וקבוצות מזויינות עצמאיות כגון ועדות ההתנגדות העממית וארגונים קיקיוניים שצצים בשטחים הכבושים, תוך שהם מבצעים מעשי ירי, תקיפות ומעל כולם "מתאבדים מתפוצצים" - לא מוכרים במשפט הבינלאומי, ועד שיעודכן המשפט הבינלאומי ויוכנסו בו שינויים ברוח הזמן, יהיה צורך באילתורים. התוצאה המעשית היא שנגד תופעות חריגות אלה יש לפעול בצורה חריגה ולא שגרתית, גם אם אין לה תשתית משפטית בינלאומית.
נוהל שכן היה פיתוח ישראלי, שנוצר עקב מצוקה מבצעית שמטרתה היתה מחד למנוע פגיעה בחיילינו ומאידך לשמור על האוכלוסיה המקומית, ובמיוחד על אלה שלמעשה "הוכרחו ונאנסו" לשתף פעולה עם המבוקשים, כאשר התבצרו בבתיהם וסירבו להיכנע.
התוצאה המעשית מהחלטת בג"צ: חיפוש שיטות פעולה חדשות ומתוחכמות, אשר יש בהן סכנה גדולה יותר גם לאוכלוסיה המקומית.
האופציות החדשות של צה"ל הן שלוש:
א. לשים מצור היקפי על בית או מתחם בו מסתתר מבוקש, לקרוא לו ברמקול להיכנע, ומשזה מסרב או משיב אש להסתער פנימה בירי, ברימונים, תוך סכנה לפגיעה בשכנים ובשוכני הבית.
ב. לנסות ולהוציא את המבוקש בירי, ברימונים או באמצעות כלים מכאניים כבדים.
ג. לוותר על המעצר ולהסתלק.
מאחר ואפשרות ג' לא נראית ריאלית אלא במקרים חריגים במיוחד, הרי ששתי האופציות שנשארו, ללא שימוש ב"נוהל שכן", יש בהן יותר סיכונים לאזרחים הפלשתינים מאשר השימוש בנוהל, אבל הן מכוסות על ידי המשפט הבינלאומי. לתחום זה שייך גם "הסיכול הממוקד" שיש לו מתנגדים רבים, מאותם חוגים שהתנגדו ל"נוהל שכן", וגם נושא זה נמצא על שולחן בג"צ מזה שנים. השוני הוא שהמשפט הבינלאומי מאפשר למדינה המחזיקה בשטח כיבוש, או בצורה לוחמתית, להגן על עצמה ועל בטחונה, גם במקרה כשמבוקש שביצע פיגועים או אחראי על הוצאתם או מתכוון לבצע פיגועים, מסתתר ביודעין בתוך אוכלוסיה אזרחית, כמגן אנושי, לפגוע בו, גם אם יש סכנה לפגיעה בחפים מפשע, כתוצר לוואי - כמובן בצורה הגיונית מבוקרת וכמוצא אחרון לפעולה.
לסיכום, מאחר ואין סיכוי שהקהילייה הבינלאומית בעתיד הקרוב תתעשת ותתעדכן בנושא הטרור הבינלאומי והמקומי - תוך שינויים במשפט הבינלאומי בתחום זה - על ישראל הנלחמת בטרור בצורה יעילה, מתמשכת ויומיומית, למצוא אלטרנטיבות חוקיות להמשך הלחימה, תוך שמירה על ביטחון חיילי צה"ל.
ובנושא זה, כפי שציינתי, חבל שבג"צ לא מצא לנכון לייצר פריצת דרך משפטית תוך ביקורת על המשפט הבינלאומי, שלא עודכן זה שנים בתחום המלחמה בטרור. משהו בנוסח הביקורת שהשמיע בג"צ בעניין גדר הביטחון באלפי מנשה, על בית הדין הבינלאומי בהאג.

הכותב הוא עורך-דין, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר פרקליט צבאי, יועץ משפטי, שופט צבאי, סגן פרקליט מחוז ומשנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות
תאריך:  09/10/2005   |   עודכן:  09/10/2005
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד ליאת בכר-סגל
אורי נטע
על "חוק השכן", שחידד את הניתוק של בית הדין הגבוה מהמציאות, הציג את התבטלות צמד חותמות הגומי בפני ברק וחידד את הכישלון המתמשך של משטר הגנרלים מרבין וצפונה
עו"ד יראון פסטינגר
צמרת לשכת עורכי הדין, שנהגה להתחנף ולקלס את בית המשפט העליון, הפכה את עורה באחת והיא מנהלת מסע ציד נגד נשיא אותו בית משפט    לא רדיפת הצדק עומדת לנגד עיניה אלא אינטרסים
פרופ' משה שטרנפלד
על-פי הרפואה הסינית, האלרגיות נובעות מכעסים, תסכול ופחדים ומעודף תרופות וחומרים כימיים
איציק וולף
כמה ציניות יש בדרישה של מנכ"ל מלון "שירת הים" ממגורשי גוש קטיף לעזוב את המלון בגלל מחדל של מנהלת סל"ע שלא דאגה לעדכן את ההסכם עם המלון    אפילו למשטרה הוא הלך להתלונן נגד התושבים שנעקרו מבתיהם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il