X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אין פתרונות קסם בכלכלה הגיעה העת ליישום רפורמה מבנית ומערכתית, בכל ההיבטים הקשורים בשוק העבודה, שתאפשר לתעל את הכוחות הכלכליים לכיוונים הרצויים, במקום להלחם בכוחות אלה באופן מלאכותי, יקר וחסר תועלת
▪  ▪  ▪

במאמרי הקודם ("לכו ללמוד" 26.12.05), תיארתי את הקשר ההדוק בין השכלה לבין רמת החיים, קשר המתבטא בהבדלים של עשרות אחוזים בשכר ובסיכויים להיות מועסק. בהיעדר מדיניות הולמת, תהליך הצמיחה יכול לתרום לא מעט להגדלת הפערים.
צמיחה כלכלית משקפת שינויים מבניים במשק - מחקלאות לתעשיות קלות כמו טקסטיל ואחר כך לתעשיות כבדות ומתוחכמות ולשירותים. תמונת היצוא של ישראל ממחישה את ממדי השינויים. בשנת 1950, 48% מהיצוא היה חקלאי לעומת 27% יצוא תעשייתי ללא יהלומים. ב-2003, החקלאות תרמה 2% בלבד בזמן שהיצוא התעשייתי ללא יהלומים הגיע ל-61% מסך היצוא.
בעשור וחצי האחרונים ניתן לראות כיצד השתנה היצוא התעשייתי. חלקו של יצוא ההיי-טק היה 30% מסך היצוא התעשייתי ללא יהלומים ב-1990. וב-2003 זה כבר גדל ל-46%.
שינויים מבניים כאלה מגבירים מאוד את הביקוש במגזר העסקי לעובדים משכילים ומיומנים על חשבון הביקוש לעובדים בעלי השכלה נמוכה. ככל שהביקוש לעובדים משכילים גדל, נוצר מחסור יחסי, מה שמעלה את שכרם של עובדים אלה ומגביר את סיכוייהם למצוא עבודה. אצל בעלי השכלה נמוכה, התמונה הפוכה.
זהו תהליך שעוברת כל חברה מערבית, וככל שפותחים את המשק, התחרות רק גוברת ומאיצה את הצמיחה. לכאורה, הפתרון פשוט למדי. נראה כאילו הדאגה לחלשים מחייבת האטת תהליך הצמיחה. לא יכולה להיות אי-הבנה בסיסית יותר של האפשרויות העומדות בפנינו.
יש צורך לשנות את תמהיל ההשכלה בשוק העבודה הישראלי מקצה לקצה. מי שחושש מהצפת השוק בבעלי השכלה גבוהה, אשר יתקשו למצוא עבודה, מתעלם מהגידול הניכר והמתמשך של הביקוש לעובדים אלה.
בארה"ב, למשל, הוכפל מספר בוגרי האוניברסיטאות במהלך שנות ה-70 וה-80. אך במקום ששכרם ירד כתוצאה מהצפה לכאורה של השוק, שכרם עלה, כי הביקוש לעובדים משכילים גדל עוד יותר כתוצאה מתהליך הצמיחה.
הנתונים משקפים חלק מההבדלים העיקריים בינינו לבין החברה האמריקנית. מבין מי שגילם 25 ומעלה, רק 15% מהאמריקנים לא סיימו תיכון לעומת 29% מהישראלים. ל-27% השכלה אקדמית שם לעומת 21% כאן. הבדלים אלו באים לידי ביטוי, בין השאר, בשיעור תעסוקה של 62% בארה"ב ב-2004 לעומת 49% בלבד בארץ - ובפערים ענקיים בהכנסות בין שתי המדינות. כמו כן, להשכלת האוכלוסיה השפעה גדולה על רמת הפריון במשק, ולזה השפעה מכרעת על קצב הצמיחה הכלכלית.
פריון העבודה בארה"ב, כפי שהוא בא לידי ביטוי בתוצר לשעת עבודה ב-2004, גבוה ב-44% מפריון העבודה בישראל. אין זה מקרי שרמת החיים שם, שהיתה גבוהה משלנו לפני כשלושה עשורים, כמעט שהכפילה את עצמה מאז, בזמן שרמת החיים אצלנו גדלה בכ-50% בלבד. במדינה הניצבת כאי בים של עוינות, נסיגה מתמדת ברמת החיים הישראלית לעומת המדינות המובילות במערב מהווה סיכון קיומי.
הגברת רמת החיים הכללית לצד הגברת רמת החיים של העניים יכולות וצריכות ללכת ביחד. לצד הגברת התמיכה במי שבאמת אינם יכולים להתמודד עם השינויים המבניים - כגון קשישים ונכים - יש להפנות סיוע נרחב ליתר האוכלוסיה, באמצעים אחרים שיאפשרו להם לשדרג את יכולתם האישית.
את החינוך היסודי והעל-יסודי חייבים לשפר באופן משמעותי, כדי שיותר ילדים יוכלו לסיים תיכון ולהגיע להשכלה הגבוהה. אך לא רק בילדים יש לשים את הדגש. בהינתן החשיבות המכרעת של ההשכלה, המדינה חייבת ליזום תוכנית "הזדמנות שניה" מקיפה, זמינה ומסובסדת לכל מבוגר שירצה להשלים ולשדרג את השכלתו - בצירוף, בין השאר, תחבורה ציבורית נגישה, מהירה וזולה עם תוכניות העשרה איכותיות וזולות לילדים אחר-הצהריים, שיאפשרו להוריהם למצות את יכולתם.
אין פתרונות קסם בכלכלה. הגיע העת ליישום רפורמה מבנית ומערכתית בכל ההיבטים הקשורים בשוק העבודה - ותוכניות כאלה כבר קיימות - שתאפשר לתעל את הכוחות הכלכליים לכיוונים הרצויים, במקום להלחם בכוחות אלה באופן מלאכותי, יקר וחסר תועלת.

המאמר פורסם לראשונה באתר מפלגת קדימה.
הכותב הוא מועמד קדימה לכנסת
תאריך:  02/02/2006   |   עודכן:  05/02/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסף דוריאל
גלעד רגב
אבטחת מידע היא מילה שגורה בפיהם של אנשי הרשת והתשתיות זה זמן רב. אולם בשנים האחרונות אנו עדים למעבר הדרגתי של נושאי האבטחה גם לרמות גבוהות יותר - רמת האפליקציה
דודו אלהרר
יש לנו מדינה טפשה! אווילית! היא לא תתקיים לאורך זמן. זוהי מדינה המייצרת לעצמה את השיקוי לכוס התרעלה. היא תאבה לשתותו. איש לא יעצור בעדה
עו"ד אברהם פכטר
הבכיינות המזוייפת בתקשורת מצד מנהיגי יש"ע ותושבי עצמונה, שהם הקרבן והצד הנפגע, המותקף, הנשדד, הנעקר מאדמתו ומולדתו, היא על גבול הגיחוך והאבסורד
עידית הראל שמש
גישת העיתונות לתופעת הזנות מחזקת את השקרים והמיתוסים הנפוצים, מציגה תמונה מעוותת של המציאות וכך עושה שירות טוב לתעשיית המין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il