X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
התיקון החדש לחוק הגנת הצרכן אוסר על מניעת מידע מהצרכן בעת פרסום מחירים; למרות זאת, בעלי עסקים רבים מתעלמים מהחוק ומרוויחים על חשבון תמימותו של הצרכן
▪  ▪  ▪

ב13 יוני 2002 התרחשה בישראל מיני מהפכה - המהפכה הצרכנית. ביום זה נכנס לתוקף תיקון 11 לחוק הגנת הצרכן. תיקון החוק הכניס (סוף-סוף) לחוק הגנת הצרכן מספר סעיפים אשר כבר חוקקו בעבר אך נמצאו בחוק הפועל תחת תקנות שעת החירום כחלק מחוק הפיקוח על מוצרים ושירותים וכן הוסיף הוא הוראות נוספות לאמור בחוקים הישנים.
עיקרי תיקון החוק קובעים שמעתה ואילך מחירי המוצרים המצוינים על המוצרים וכן בפרסום לציבור יצוינו במטבע ישראלי בלבד, כאשר המחיר הנקוב בשני המקרים יהיה המחיר הכולל של המוצר.
כאשר בביטוי "כולל" טמונה המהפכה האמיתית הטמונה בתיקון החוק.
בסעיף ההגדרות מוגדר הביטוי המחיר הכולל - "מחיר הכולל את סך כל התשלומים בעבור נכס או שירות ואת סך כל המסים החלים עליהם או על מכירתם והנגבים על ידי העוסק".
עוד מוסיף המחוקק ומציין מספר דוגמאות כדי לחדד את כוונתו והמחוקק מציין שהגדרת המחיר הכולל תהיה לרבות :
1. מע"מ, אגרות או תשלומי חובה.
2. כל תשלום אחר הנלווה לרכישת אותו נכס או שירות, בלי שניתנת לצרכן אפשרות מעשית לוותר עליו במסגרת העסקה
כאמור תיקון החוק מכניס בעצם את כל "התוספות" והתשלומים הנגבים מהצרכנים לתוך מסגרת מחיר המוצר.
להלן נביא מספר דוגמאות בתחומים בהם יש לתיקון החוק חשיבות מיוחדת וכיצד מיושם החוק בתחומים אלו.

אודות הכותב

עורך הדין מוטי בן-ארצי מתמחה בדיני צרכנות. בין השאר הקים את קבוצת E-צדק, העוסקת בקידום נושאי צרכנות וסחר אלקטרוני.

אכיפה - תרופות ועונשין

כפי שהראינו תיקון החוק עדיין לא מיושם במגזרים רבים בשוק. אך מהן התרופות העומדות לרשות הצרכנים כאשר מתגלה מקרה בוא עוסק עובר על התיקון לחוק?
האכיפה מורכבת משני חלקים:
1. אכיפה פלילית - משרד המסחר והתעשייה הוא הגוף האחראי לאכיפת חוק הגנת הצרכן ופרסום מחירים בניגוד לחוק הגנת הצרכן מהווה עבירה פלילית אשר בסמכות אנשי המשרד להגיש בגין מעבר על הוראות החוק כתב אישום כנגד החברה וכנגד כל המנהלים בחברה. חשוב לציין שבכל הקשור לעבירות על חוק הגנת הצרכן , מתבצעת הרמת מסך אוטומטית וגם המנהלים חשופים לתביעות אישיות נגדם. העונשים על-פי החוק הם עד שנת מאסר או קנס כספי בסכום גבוה.
2. תרופות אזרחיות - נראה שצרכן שנתקל בסימון מחירים או בהצעה לציבור של מוצר במחיר בניגוד לתיקון החוק לא יהיה חייב לשלם את תוספת המחיר שלא הייתה כלולה במחיר המפורסם. כמו כן חשוף העוסק לתביעה ייצוגית לפיה יחויב הוא להחזיר את כל הכספים העודפים שנגבו בניגוד לחוק.
כאמור בתחילת המאמר תיקון החוק הוא מהפכה שיוצרת רעידת אדמה לא קטנה בביצה הצרכנית של ארצנו. ונראה שגלי ההדף כתוצאה מרעידת אדמה זו עוד לפנינו.
עוסקים: ראו הוזהרתם!

טיסות וחבילות נופש לחול

מי לא זוכר את המודעות שהבטיחו לנו דילים לטורקיה וליעדים אחרים במחיר של 39$ או סכום מגוחך דומה אך כאשר התקשרנו למספר הטלפון שהופיע במודעה הסתבר לנו שבמחיר זה לא נטוס לחו"ל. ולמחיר הנקוב במודעה יש להוסיף עוד מאות דולרים עבור מסי נמל, דמי טיפול, עמלת כירטוס, היטל בטחון ועוד...
כאמור מהצצה בעמודים האחוריים של העיתונים היומיים נראה שמרבית סיטונאי הטיסות אכן מיישמים את החוק החדש. אמנם לכאורה מחירי הטיסות לחו"ל היום נראים יותר גבוהים אך למעשה המחיר הרבה יותר נמוך שכן כעת לא "דוחפים" לנו היטלים ותוספות למיניהן בדלת האחורית.
יש לציין שהחובה לציין מחירים במטבע ישראלי לא חלה על טיסות לחו"ל , אך התיקון לחוק קובע שהשער לפיו יחושב מחיר השירות יהיה לפי שער המכירה האחרון ביום העסקים שקדם למועד התשלום ולא לפי שער גבוהה יותר כפי שהיה נהוג בעבר.

מוצרים "במתנה"

כמעט כל אחד מאזרחי ישראל "זכה" לקבל לפחות פעם אחת את המכתב המודיע שאנו רשאים לקבל "במתנה" דיסק, ספר, תיק או כל מוצר אזוטרי אחר וכל מה שצריך זה להתקשר ולקבל. אך בשיחת הטלפון מבהיר הטלפן (ולעיתים זה גם צוין באותיות קטנות בגוף המודעה) שקבלת "המתנה" מותנת בתשלום דמי טיפול ומשלוח בסך 39.90/29.90 ש"ח וכדומה. וכן אין אפשרות לבוא לאסוף את המתנה מהמשווקים.
כבר לפני תיקון החוק הוגשו תביעות כנגד משווקים ששיווקו מוצרים בשיטה זו שכן למעשה במרבית המקרים מדובר במוצר שעלותו למשווק שקלים בודדים ובצירוף דמי משלוח בדואר שעלותו שקלים בודדים הותירו בידי המשווקים רווח נאה.
חברת טופ-טרייד מחיפה שפרסמה מודעות בשיטה זו הורשעה בעבירה של הטעיית הצרכנים. כאמור תביעה על-פי עבירה זו הייתה בעייתית והיה צורך להוכיח שקיימת אכן הטעיה. כיום על-פי תיקון החוק, פרסום מודעה המציעה מוצר מתנה כאשר אין אפשרות לבוא ולקבלו ללא תשלום דמי משלוח, הינה עבירה על החוק ללא צורך להוכיח הטעיה.

מסעדות ובתי קפה

החשבון אותו אנו מקבלים בסיום ארוחה במסעדה או בבית הקפה היו תמיד מקור לא אכזב להפתעות מסוגים שונים, החל מדמי השירות וכלה בהיטל האבטחה או בכל מיני הפתעות מסוגים שונים.
לפי התיקון לחוק אסור לבעלי המסעדה להוסיף כל תוספת על המחיר הנקוב בתפריט והמחיר המופיע בתפריט אמור להכיל את כל התשלומים הכרוכים בהזמנת אותה מנה.
לצערי חלק גדול מבעלי המסעדות לא הפנימו את הוראות החוק וממשיכים להוסיף תוספות למחיר הארוחה בניגוד לחוק.

נותני שירות, מוסכים, מתווכים, וכיוב...

במרבית המוסכים וכך נותני שירותים רבים נהגו בעבר ועדיין נוהגים היום לנקוב במחיר שירות או מוצר כאשר הוא לא כולל מע"מ. על פי תיקון החוק נקיבת או פרסום מחיר של מוצר או שירות לא כולל מע"מ מהווה עבירה על החוק.

סחר מרחוק באינטרנט ודיוור ישיר

במרבית אתרי המכירות באינטרנט ובחוברות הדיוור הישיר עדיין מחירי המוצרים לא כוללים את דמי המשלוח ומחיר המשלוח מצוין בנפרד ממחיר המוצר למרות שאין אפשרות מעשית לקבל את המוצר ללא תשלום דמי המשלוח. קיימות סנוניות ראשונות של חברות שתיקנו את הפרסומים שלהם בהתאם לחוק, וכאן יש מקום לציין את חוברת המכירות המצורפת לחשבון של ויזה כא"ל אשר בכל הפרסומים בה צוין במפורש שמחיר המוצר כולל את דמי המשלוח או לחלופין ניתנה האפשרות להוביל את המוצר ללא תשלום, תוך ציון דמי המשלוח למעונינים.
חבל שמרבית החברות והמשווקים עדיין לא הפנימו את הוראות תיקון החוק.

קבלנים המוכרים דירות

תיקון החוק הוא גורף וחל על כל העסקות הצרכניות ובכללן רכישת דירה מקבלן. ועל-פי התיקון המחיר בו נוקב הקבלן צריך לכלול את כל התשלומים הכלולים במחיר הדירה ונראה לדעתי שעל-פי הוראות החוק המחיר המוצע על ידי הקבלן עלול לכלול גם את שכ"ט עורך הדין המטפל ברישום הדירה, מס הבולים וכן את כל האגרות והתשלומים הנלווים הנגבים על ידי הקבלן מהלקוחות. מחיר הדירה לא צריך לכלול את מס הרכישה המשולם על-ידי הקונה שכן מס זה משולם ישירות לאגף מיסוי המקרקעין ולא לקבלן.
פרט למודעה אחת שהבחנתי שבה צוין שמחיר הדירה כולל "הכל" נראה שמרבית הקבלנים לא הפנימו את הוראות החוק.

תאריך:  27/08/2002   |   עודכן:  27/08/2002
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דליה זליקוביץ
זהירות, או ואוו חברתי?
יואב יצחק
יוסי כהן, עו"ד
משה לרר
200 דקות של הנאה צרופה היו לכל מי שהגיע לערב ההצדעה של מועדון אוהדי ארסנל בישראל, שחגג את הדאבל של התותחנים. אלה שבאו ראו בפעם המי יודע כמה את הגולים של פרדי לונגברג ואת חכמת המשחק והביצועים הלא רגילים של דניס ברגקאמפ. והיו גם ברכות שהגיעו מהמועדון הגדול בלונדון, במיוחד לערב זה, שנערך ברמת-גן. הייתי שם
משה לרר
עו"ד דביר כצמן, ה"בולדוזר" משכונה למד, מוכר במסדרונות העירייה. הוא היה שם, לא לקדנציה מלאה אמנם, אך ניסיונו הספיק לו כדי לטוות דרך חדשה, שונה לחלוטין מזו הקיימת אצלנו שנות דור. אפשר לנסות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il