X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
סקרי הבחירות "מפספסים" בגדול: שואלים למי הציבור מתכוון להצביע ולא אם יודע בוודאות כיצד יצביע ביום הבחירות
▪  ▪  ▪

סקרי הבחירות של הימים האחרונים המתפרסמים בעיתונות מדווחים על כך כי אחוז הבוחרים שלא החליטו או "המתלבטים" הוא גבוה יחסית ועומד על 20% לערך. הסוקרים מנסים לפענח את הרגלי ההצבעה של מתלבטים אלו, בין השאר באמצעות שאלות נוספות, דפוסי הצבעה קודמים וכד'. חישובים אלו מניחים שמי שמודיע לסוקר שהוא יודע למי הוא מתכוון להצביע, אכן יודע בוודאות עבור מי הוא מתכוון להצביע.
הנחה זו היא מוטעית מהיסוד.
עבודה מחקרית שאני מבצע, בין השאר, עם פרופ' צ'רלס מנסקי באוניברסיטת נורט'ווסטרן בארצות הברית מלמדת כי כמו בהרבה החלטות של פרט או של משק בית, גם כאן שוררת אי וודאות רבה, ושאלה איכותית מהסוג של "עבור מי תצביע" אינה מסוגלת לחשוף את אי הוודאות האופפת את החלטת ההצבעה. זאת משום שגם אדם שמודיע לסוקר שהוא מתכוון להצביע עבור מפלגה מסוימת אינו חושב בוודאות שהוא יצביע עבור אותה מפלגה.
מחקרים שנערכו בארצות הברית מלמדים כי ישנו שוני מהותי בין תשובות איכותיות (לדוגמא: "אשתמש באמצעי מניעה", "כנראה אשתמש באמצעי מניעה") לבין תשובות כמותיות ("אשתמש בסיכוי של 80 אחוזים"). זאת ועוד, עדיף, לשאול שאלות כמותיות כי בצורה זו התשובות (וגם ההבדלים בין האנשים) הן מדויקות יותר. בהקשר של בחירות, עדיף לשאול את הנסקר מהו הסיכוי באחוזים שהוא יצביע בכלל (ולא רק "האם תצביע בוודאות" או "האם קיים סיכוי גבוה שתצביע"). ובאופן דומה, עדיף לשאול מהו הסיכוי שתצביע עבור מפלגה מסוימת.
קיימת שאלה האם אנשים המשתתפים בסקרים מסוגלים להבין ולהשיב על סיכויים ואחוזים? התשובה ממחקרים בחו"ל - וגם בארץ בקשר לפרויקט שונה לחלוטין שאנו מבצעים בשיתוף עם משרד התשתיות - מלמדת שכן.
כדי לבדוק את ההשפעה של אי וודאות בסקרי בחירות בארץ וההשפעה של שימוש בתשובות עם אחוזים, ערכנו סקר טלפוני בין כ-600 מרואיינים במחצית הראשונה של השבוע שעבר. בדומה לתוצאות שהתקבלו בסקרים אחרים, גם אנו מצאנו כי בתשובה לשאלה עבור מי תצביע, כ-82% יודעים להשיב, ו-18% השיבו שאינם יודעים ו/או מתלבטים. אולם כאשר אותם משיבים התבקשו לייחס סיכויים באחוזים להצבעתם ב-28 מרס למפלגות שונות (בין השאר, לזו שכבר השיבו שמתכוונים להצביע עבורה), התקבלה תמונה שונה לגמרי - רק 48% מהנשאלים יודעים בוודאות של 100% שיצביעו עבור רשימה כלשהי ורובם ככולם מייחסים סיכויים באחוזים למפלגות נוספות - בדרך כלל מפלגה אחת נוספת - ולפעמים אף מעניקים סיכויים שקולים לשתי המפלגות (50-50).
אם קיימת קבוצה כה גדולה של מתלבטים - מחצית המצביעים - נשאלת השאלה - בין מי הם מתלבטים? קבוצת המתלבטים הגדולה ביותר היא בין קדימה למפלגת העבודה. אחד מבין כל 8 בוחרים (וכרבע מהמתלבטים) מתלבט בין מפלגת העבודה לבין קדימה - וכמעט שליש ממתלבטי קדימה/עבודה ממש לא יכול להכריע ביניהן ומעניק סיכויים שקולים לשתיהן.
פחות מתלבטים בין הליכוד לבין קדימה. למעשה מספר המתלבטים בין הליכוד לבין קדימה אינו עולה על מספר המתלבטים בין העבודה לבין מר"צ הקטנה. המתלבטים בין הליכוד שוקלים כאלטרנטיבה את האיחוד הלאומי, ישראל ביתנו ואת ש"ס (וההיפך). מצביעי ש"ס חושבים גם על האיחוד הלאומי.
5% מהנסקרים מלבטים בין 3 מפלגות ובצירופים מעניינים - הנפוצה ביותר היא ההתלבטות קדימה-ליכוד -עבודה, ואחריה עבודה - מרצ - ומפלגה ערבית.
מבחינה סטטיסטית כדי להגיע לתחזית ראויה יש לשקלל לפי הסיכויים. כאשר אנו משקללים גם לפי הסיכויים שהנסקרים מייחסים למפלגות השונות וגם לפי הסיכוי באחוזים שיצביעו בכלל (תוך כדי תקנונים לשכבות אוכלוסיה שונות) מתקבלות התוצאות הבאות:
קדימה: 36
עבודה: 22
ליכוד: 18
איחוד הלאומי: 11-12
ש"ס: 8-9
ישראל ביתנו: 6
מר"צ: 6
אגודת ישראל: 5
רשימות ערביות: 7.
אולם, כפי שעולות מהתשובות, אחוז המתלבטים הוא גבוה מאוד - לפחות מחצית המצביעים. זהו המסר שעולה מכאן.

תאריך:  13/03/2006   |   עודכן:  13/03/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד ורו"ח ארז שגיב
בהיעדר הדרכה סטטוטורית באשר להיקף דירת המגורים, ניתן לומר, כי המבחנים שהתוו בית המשפט לעניין זה, הם מבחנים גמישים שהשימוש בהם ייעשה על-פי מבחני ההיגיון והשכל הישר
עו"ד ורו"ח רמי אריה
כל תביעה להחזר מס בולים תידון מחדש בבתי המשפט. ברוב המקרים לא תהיה הצדקה לדיון כזה. שכן, החזר מס הבולים בדרך כלל הינו מועט
ד"ר אינג' אברהם בן-עזרא
נכון הדבר כי אם יש היתר בנייה בתיק הבנייה שברשויות התכנון, אזי המסקנה היא כי יש היתר בנייה למבנה הישן, אך תהא זו טעות להסיק כי אין היתר בנייה למבנה הישן, על סמך בדיקת תיק הבנייה
עו"ד משה מכנס
דבריהם של זבולון אורלב ושאול יהלום, כי אינם פוסלים השתתפות בקואליציה של "קדימה", מהווים מרשם להתפכחות עבור מי ששגה בהבנת כוונותיהם
עידן יוסף
על אליהו ישי לחדול מהזלזול בכבוד השופטת וההשתלחות הפוסלת ולאמץ גישה הגונה וישרה הנגזרת מאורחותיה של תורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום, שתדגיש את מה שחיובי בה ולא את מה שרע באחרים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il