X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עו"ד תומר ריטרסקי מסביר מהי צוואה, איך עושים אותה, במה זה כרוך, ומעל לכל - איך לא גורמים תוך כדי כך למשבר משפחתי ולמאבקי ירושה
▪  ▪  ▪

המצב הביטחוני המידרדר, הפיגועים התכופים והחשש לצאת לרחובות הערים, גורמים לכך שבראשם של רבים כבר חלפה המחשבה לערוך צוואה. יש הדוחים את הקץ משיקולים של מזל רע, יש מהחשש מהפרוצדורה וההוצאות העלולות להיות כרוכות בכך וממריבות במשפחה, ויש כאלה שפשוט לא יודעים איך לעשות את זה. עו"ד תומר ריטרסקי מסביר מהי צוואה, איך עושים אותה, במה זה כרוך, ומעל לכל - איך לא גורמים תוך כדי כך למשבר משפחתי ולמאבקי ירושה.
לשון החוק קובעת, כי במותו של אדם עובר עזבונו ליורשיו. אם לא קיימת צוואה, העיזבון מחולק על-פי דין. כלומר, במידה שאין צוואה (או במקרה בו נפסלה צוואה) יחולק העיזבון בין מי שהיה במות המוריש בן-זוגו, ילדי המוריש וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי-הוריו וצאצאיהם. לבן-זוגו של המוריש מגיע חלק מהרכוש, כולל מכונית הנוסעים, השייכים לפי המקובל ולפי הנסיבות, למשק הבית המשותף.
באשר לסדר עדיפויות היורשים: ילדי המוריש קודמים להוריו, והוריו קודמים להורי-הוריו. ילדי המוריש חולקים ביניהם בשווה, וכן חולקים הורי המוריש ביניהם והורי-הוריו ביניהם. כאשר לא הניח המוריש אחריו הורים או הורי הורים, וילדו מת לפניו והשאיר ילדים - הילדים יורשים במקומו. על דרך זו יורשים ילדים של כל אחד מקרובי המוריש שמת לפניו.
עו"ד תומר ריטרסקי מציין שבמידה ואין יורשים כמפורט, יזכה בירושה לא אחר מאשר אוצר המדינה.
כל האמור לעיל יחול במידה ואין צוואה תקפה. אם נערכה צוואה, תחול היא במקום ההסדר החוקי שתואר. עו"ד תומר ריטרסקי מבחין במספר דרכים שונות לעריכת צוואה: צוואה בכתב-יד, בעדים, בפני רשות או בעל-פה.
1. צוואה בכתב יד תיכתב כולה ביד המצווה (המוריש), תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו.
2. צוואה בעדים תהיה בכתב, תצוין בתאריך ותיחתם ביד המצווה בפני שני עדים, לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו; העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת-ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור.
3. עו"ד תומר ריטרסקי מדגיש כי קטין, מי שהוכרז פסול-דין ומי שיש לו עניין בצוואה, כלומר נזכר בה כיורש, אינם כשירים להיות עדים לעשיית צוואה.
4. צוואה בפני רשות תיעשה על-ידי המצווה באמירת דבריו בעל-פה בפני שופט, רשם של בית משפט, רשם לענייני ירושה חבר של בית-דין דתי או נוטריון או בהגשת דברי-הצוואה בכתב.
5. דברי-הצוואה, כפי שנרשמו או כפי שהוגשו, ייקראו בפני המצווה, הוא יצהיר שזו צוואתו, והגורם המאשר יאשר על פני הצוואה שהיא נקראה ושהמצווה הצהיר כאמור.
6. נכתבה הצוואה בלשון (שפה או נוסח) שהמצווה אינו מבין, תיקרא היא בפניו בתרגום ללשון שהוא שומע, והמתרגם יאשר זאת על פני הצוואה. במקום קריאת הצוואה או תרגומה בפני המצווה יכולה לבוא קריאתה או קריאת תרגומה על-ידי המצווה עצמו.
7. מי שעשה צוואה בכתב-יד, בעדים או בפני רשות, רשאי להפקידה אצל רשם לענייני ירושה. שכיב-מרע (אדם הנוטה למות), עו"ד תומר ריטרסקי מציין, כי מי שרואה עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות, רשאי לצוות בעל-פה בפני שני עדים השומעים לשונו. במקרה כזה ירשמו דברי המצווה, בציון היום והנסיבות לעשיית הצוואה, בזיכרון-דברים שייחתם בידי שני העדים ויופקד על ידיהם אצל רשם לענייני ירושה.
8. רישום, חתימה והפקדה כאמור ייעשו ככל האפשר בסמוך לאחר שניתן לעשותם. עו"ד תומר ריטרסקי מסביר, כי במידה ונעשתה צוואה בעל-פה ולא נפטר המצווה בתוך חודש ימים ממועד שחלפו הנסיבות שהצדיקו עשייתה, תהא הצוואה בטלה.
כאשר ברור שהצוואה אמיתית ומשקפת נכונה את רצונו האמיתי של המצווה, לא יפסול אותה בית המשפט בשל פגם טכני. עו"ד תומר ריטרסקי מסביר, כי גם אם ייפסל חלק מהצוואה לא בהכרח תיפסל הצוואה כולה, ובמידת האפשר יקוימו החלקים האחרים.
מטרתה של הצוואה הינה כי רצונו של המצווה יקויים ולא רצונם של אחרים. על המצווה לעשות הצוואה, במידת האפשר, כשהוא חופשי מלחצים (קל וחומר מלחצים העלולים להשפיע על חשיבתו הרציונאלית ובחירתו החופשית).
עו"ד תומר ריטרסקי מסכם ומציין, כי גם אם יש לכם משפחה מגובשת, תומכת, אוהבת ונדיבה, אין זה מתכון בטוח לחלוקה שקטה של העיזבון בהעדר צוואה אמינה. מעמד חלוקת רכושו של הורה מנוח הוא רגיש ביותר ורווי מתחים שיש בהם הרבה מעבר לעניין הכספי עצמו. ולנו לא נותר אלא לקוות שיורשיכם יוסיפו ליהנות עוד זמן רב מכם ולא מכספכם. חיים ארוכים!

עורך דין תומר ריטרסקי משמש כבורר, חבר ועדת החקיקה למדע וטכנולוגיה, ועדת המחשוב, ועדת הבנקאות וועדת תביעות ייצוגיות של לשכת-עורכי-הדין.
תאריך:  19/03/2006   |   עודכן:  19/03/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הרב שלמה אבינר
עולם התרבות בנוי בשביל גברים. יש שם כל מיני דברים זרים לי. לא בשבילי
יואב יצחק
יום הדין של אמצעי התקשורת בוא יבוא    העובדות יצופו, החקירות/הבדיקות יבשילו, ואז יידרשו אותם פרשנים/כתבים כזבנים ליתן הסברים: מדוע פעלו למען אולמרט ופרסמו שקרים שהטעו את הציבור
יוסי עבדי
ניצחונו האמיתי של החמאס, הוא בכך שהצליח לשכנע את הציבור הפלשתיני "לסבול ולהלחם". לשכנע אותו לא להיכנע, לא לוותר, ולהצביע חמאס בקלפי. זו גדולתם. השכנוע בצדקת הדרך    ואנחנו? עבור איזו רעיון יכולים אנו היום לגייס את האזרחים להלחם עבורו?    המניעים מאחורי פעולות הממשלה - הפכו לטקטיים בלבד    אין עוד חזון
אריה אבנרי
רשימה רביעית בסידרה: "פרקי אולמרט"    כיצד חמק אולמרט מהעמדה לדין בפרשת בנק צפון אמריקה    כיצד ניצל לרעה את מעמדו להתערבות בחקירות
יואב דן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il