X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אירן הצליחה לשלוט בטכנולוגיה הבסיסית הנדרשת להעשרת אורניום וביכולתה, אם תרצה בכך, להעשיר אורניום לכל דרגה שתבחר. כל אלה, בנוסף לעדויות על כוונות תוקפניות כלפי ישראל ואיומים להשמדתה, נותנים משקל נוסף לחשד כי לתוכניתה הגרעינית של אירן ישנה מטרה אחת - לייצר נשק גרעיני
▪  ▪  ▪

ב- 11 באפריל החלו בכירים אירנים לפזר הצהרות באשר להישגיה ולתוכניותיה העתידיות של אירן בנוגע להעשרת אורניום. תמציתן של הצהרות אלה היתה: אירן הצליחה להפעיל את קסקדת צנטריפוגות הגז הראשונה שלה המורכבת מ- 164 צנטריפוגות, והעשירה במתקן זה אורניום לרמה של 3.5%; אירן מתכננת לבנות בשלב ראשון מספר קסקדות אשר יכילו כ- 3000 צנטריפוגות; אירן מתכננת לבנות מתקן העשרת אורניום בהיקף גדול אשר יכיל 54,000 צנטריפוגות; אירן מפתחת ומנסה את הדור הבא של הצנטריפוגות מדגם P-2; אירן צברה כ- 110 טונות של אוראניום הקסהפלואוריד (hexafluoride) - חומר הגלם הנדרש להזנת צנטריפוגות אלה; ואירן לא תשנה את תוכניותיה, או תשעה לקריאות הקהילייה הבינלאומית להשעות מחדש את תוכנית העשרת האורניום שלה.
הצהרות אלה מהוות אבן דרך בתוכניתה של אירן להשגת נשק גרעיני, והן מצביעות על כך שאירן הצליחה לשלוט בטכנולוגיה הבסיסית הנדרשת להעשרת אורניום וביכולתה, אם תרצה בכך, להעשיר אורניום לכל דרגה שתבחר. כל אלה, בנוסף לעדויות על כוונות תוקפניות כלפי ישראל ואיומים להשמדתה, נותנים משקל נוסף לחשד כי לתוכניתה הגרעינית של אירן ישנה מטרה אחת - לייצר נשק גרעיני. אחרת, כל איום להשמדת ישראל יהיה ריק מתוכן לחלוטין.
התגובות הבינלאומית להצהרות הבאות מאירן נעות בין תשבחות להישגים האירניים לבין גינוים. מספר מדינות קראו לנקיטת צעדים רציניים נגד אירן, ואילו אחרות מתעקשות כי הפתרון הראוי לסוגיה יכול להיות מושג באמצעות משא-ומתן דיפלומטי. המדינות הדוגלות בדרך פעולה זו מתעלמות מהצהרתה של אירן כי היא מהווה מעתה מעצמה גרעינית וכי תוכניותיה הגרעיניות אינן נתונות למשא-ומתן. אך גם בין המדינות המכירות במעמדה החדש של אירן ישנן השוללות את האפשרות לפעולה צבאית.
שתי תגובות אחרות מחייבות התייחסות נוספת. הראשונה נוגעת לתגובת קהיליית המודיעין האמריקני. ב- 13 לאפריל, ציטט ה-ניו-יורק טיימס חוקרי מודיעין אמריקנים אלמונים אשר העריכו, כי הפיכתה של "אירן למדינה גרעינית תארך עוד שנים רבות". על-פי מאמר זה, "הממשל האמריקני מעריך את פרק הזמן ב- 5-10 שנים. מספר חוקרים אף הצהירו, כי התהליך יכול להמשך עד שנת 2020".
הערכות אלה אכן יכולות להתברר כנכונות אם כוונתה של אירן הינה פשוט להתקין ולהפעיל 54,000 צנטריפוגות, ולייצר דלק גרעיני עבור תחנת הכוח בבושהר, אשר טרם הופעלה. עם זאת, אם כוונתה לייצר נשק גרעיני, הערכות אלה מוטלות בספק רב.
אם נניח קצב התקנה צנוע של 1,000 צנטריפוגות בשנה, חישוב הגיוני של פרק הזמן אשר יידרש לאירן על-מנת להפיק אורניום מועשר בשיעור גבוה (High-Enriched-Uranium-HEU) ולצבור את המרכיבים ההכרחיים, מוביל למסקנה כי באופן פוטנציאלי אירן יכולה להשלים את מתקן הנפץ הגרעיני הראשון שלה במחצית שנת 2010[1].
חישוב זה הינו כמובן טכני במהותו. התקדמות מעשית תהיה תלויה במצב הפוליטי בזירה הפנימית והבינלאומית. אם אירן תימנע מלעבור באופן מיידי מהעשרת אורניום בשיעור של 3.5% להעשרת אורניום לשיעור גבוה (HEU), היא תוכל פשוט לצבור את גז האורניום המועשר בשיעור נמוך ואז לבצע במהירות את צעדי ההעשרה הנחוצים על-מנת להעשיר אורניום לרמה הגבוהה. דבר זה יכול להתבצע במסגרת ההתחייבויות האירניות לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) ותחת הסכמי הפיקוח אשר חתמה עמה.
אם וכאשר תרצה אירן להפיק אורניום מועשר לשיעור גבוה, היא תוכל להסיט בחשאי חלק מהמלאי של 3.5% ולהעשיר חלק זה לרמה גבוהה, או שתוכל לפרוש מהאמנה לאי הפצת נשק גרעיני (NPT) ואז להעשיר במהירות את כל מלאי האורניום שאגרה לשיעור גבוה. גם אם אין לאירן תוכנית העשרת אורניום מקבילה וסודית, יש ברשותה עתה את המיומנות הטכנית לבצע צעדים אלה, אשר אותם אין ביכולתם של צעדי הפיקוח הנוכחיים לאתר.
כמובן, בניו-יורק טיימס מצוטטים מומחים אמריקנים אחרים המתארים את ההצהרות האירניות האחרונות כ"מעט יותר מהצהרות פוליטיות ריקות מתוכן". יתכן בהחלט כי קביעה זו מעידה על העדר מידע טכני מאומת, אך בה בעת עשויה קביעה זו להתברר כמשאלת לבם של אלה המבקשים לדחות את המשבר הבלתי נמנע. הניסיון מלמד כי גישה של הערכת חסר של האיום איננה יכולה להיחשב כשקולה יותר מהערכת יתר.
לצד כל אלה, קשה להגדיר את תגובת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) ואת תפקידה הנוכחי במשבר זה. סבא"א הצהירה כי לאחר שלוש שנות בדיקה היא איננה יכולה לאשר כי תוכניתה הגרעינית של אירן מיועדת למטרות שלום בלבד (דבר אשר מבחינה הגיונית לא ניתן לביצוע), אך בה בעת, הצהירה כי היא לא איתרה (בניגוד לדוח שפרסמה בפברואר 2006) הוכחות ממשיות למאמצים אירניים לפיתוח נשק גרעיני.
אולם, אם ניקח בחשבון את כישלונותיה בעבר, בעירק (לפני מלחמת המפרץ הראשונה) ובלוב, כמו גם את יכולות הפיקוח המוגבלות שלה כיום, ישנו סיכוי מועט בלבד שסבא"א תוכל לחשוף את הכוונות האמיתיות מאחורי תוכניתה הגרעינית של אירן. ומכיוון שהיא איננה מוכנה להסתמך על ראיות נסיבתיות, כולל על אי עמידתה של אירן בהתחייבויותיה בעבר, על-מנת להאשימה בפיתוח נשק גרעיני, קיים סיכוי נמוך בלבד שסבא"א תמלא תפקיד משמעותי בעתיד, אף אם מביאים בחשבון את העדפתם של חברות אחדות במועצת הביטחון של האו"ם.
באשר למועצת הביטחון עצמה, נראה כי החברות הקבועות קרובות להסכמה על דרכה ההרסנית של אירן, אך הן עדיין לא הסכימו על הדרך להתמודד עם סוגיה זו. כל זמן שהן נותרות חלוקות בינן לבין עצמן, אירן תמשיך ליהנות מיד חופשית בכל הנוגע לפיתוח נשק גרעיני.
---------------------------------------------------------
1. נניח כי כל 3,000 צנטריפוגות מעשירות בשנה "כמות בסיסית" של אורניום (המספיקה לייצור פצצה אחת). בסוף השנה הראשונה תותקנה 1,000 צנטריפוגות, אך עדיין לא תתבצע העשרה של אורניום לרמה גבוהה (HEU). בסוף השנה השנייה תותקנה 2,000 צנטריפוגות, ותופק 1/3 מהכמות הבסיסית. בסוף השנה השלישית תותקנה 3,000 צנטריפוגות ותופק "כמות בסיסית" אחת. אם נניח כי תידרש עוד שנה נוספת לעיבוד כמות זו, נגיע למחצית 2010 כתאריך אפשרי לייצור מתקן נפץ גרעיני אירני ראשון. בסוף השנה הרביעית, על-פי אותו קצב התקנה תופק "כמות בסיסית" נוספת, וכמות זו תגדל ככל שיעבור הזמן.
---------------------------------------------------------
המאמר פורסם במבט-על הרואה אור על-ידי אוניברסיטת תל אביב, מרכז יפה למחקרים אסטרטגיים. ומרכז משה דיין לחקר המזרח התיכון ואפריקה. באמצעות תרומתם הנדיבה של שרי וישראל רויזמן, פילדלפיה.

תאריך:  24/04/2006   |   עודכן:  24/04/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד (רו"ח) משה כדר
החל מרוץ נציבות המס לביטול ההקלה המאפשרת הגשת דוחות והשגות, בעיקר של נישומים שלא במשרדם ה"טבעי" - תמרור אזהרה להתפתחות בלתי חיובית בהליכי השומה ובעיקר מועד התיישנות ההשגה
פועה בת איה
יובל שטייניץ רותם לעגלת האסטרטגיה הישראלית המקרטעת סוסים טקטיים צולעים    ישנם יובלים שמתחילים ומסתיימים בעודם באיבם. עיתים נספגים אל קרקע חולית ועיתים מתאיידים לאוויר סתם כך, מבלי לחתור ולחרוץ כל אפיק ממשי בדרכם
ספי סגל
אפילו בוזגלו יודע היום מה שקלגסבלד ולוין למדו מזמן בבית מדרשו של אהרן ברק: שחוקי הכנסת לא נועדו להם אלא רק לבוזגלו, משום שהעליון מצפצף על הכנסת    תגובה למאמרו של עו"ד משה גולדבלט
נסים גבאי
אני יודע... מאמר זה לא יעזור לי בכלל. מאמר זה לא יעזור לאף אחד. מאמר זה גם לא ישנה מאומה במפה הפוליטית בישראל. כי "סדום ועמורה" בכל הוריאציות - כבר כאן בישראל
פרופ' וילפריד הונקר
10 טעויות 'מאקרו' שמומלץ לא לעשות בבואך לעשות עסקים בסין; על-פי פרופ' ווילפריד ואן הוניקר, מומחה בכיר לסין שביקר בישראל כאורח קלוג-רקנאטי וארגון הבוגרים בפקולטה לניהול
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il